fbpx
 
Scandalul Vitalaire la Pneumo: trei medici, amenințați cu plata a 120.000 de lei

Scandalul Vitalaire la Pneumo: trei medici, amenințați cu plata a 120.000 de lei


Cum explodează o afacere de milioane în cabinetele medicilor de la Pneumoftiziologie. Surse din spital au explicat că, în cazul unei sentințe definitive, unitatea sanitară se va îndrepta împotriva celor trei medici care apar în dosar. Un control al CJAS Iași a arătat, în 2017, că medicii ieșeni ar fi recomandat în sute de cazuri concentratoare de aer de la VitalAire fără ca dosarele medicale să fie trecute în sistemul informatic comun cu Casa. Din această cauză, a existat suspiciunea că pacienții și decontările pentru aparate sunt fictive. Medicii se apără spunând că înregistrările în baza de date nu se fac nici acum, dar totul s-a reglementat prin sistemul internărilor de zi. „Pacienții au existat și există, totul este verificabil”, susțin medicii.

 

Scandalul Air Liquide VitalAire a ajuns în instanță, la Iași, iar Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași a plătit Casei Județene de Asigurări de Sănătate 120.000 de lei. Suma reprezintă decontări ale concentratoarelor de aer recomandate pacienților de către trei medici din spital.

În urma unui control din 2017 al CJAS la Pneumo, inspectorii au descoperit că recomandările nu erau notate în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei. Suspiciunea CJAS a fost că pacienții sunt fictivi. Dacă spitalul pierde și ultima cale de atac, va da în judecată medicii pentru a recupera banii.

Trei controale, aceeași concluzie

Trei medici cunoscuți ai Spitalului de Pneumoftiziologie Iași apar într-un dosar de la Tribunal după un control al CJAS Iași pe tema concentratoarelor de aer închiriate de gigantul francez Air Liquide VitalAire, care are un sediu în Iași. Suspiciunea celor care au realizat controlul, la începutul anului 2017, pe recomandările de concentratoare de aer ale medicilor, a fost că pacienții nu există și decontările sunt fictive.

Conform celor trei rapoarte de control realizate de către inspectori, medicii Elena Cristina Mitrofan, Daniela Boișteanu și Raluca Vasiluță ar fi recomandat un total de 220 de dispozitive la VitalAire. Inspectorii au notat drept principală acuzație faptul că „nu au existat consultații sau internări raportate în SIUI care să justifice eliberarea acestora către medicul prescriptor și să certifice prin semnătură electronică servicii efectuate și raportate de către furnizor”.

Elena Mitrofan a avut 113 recomandări de concentratoare, Daniela Boișteanu 58 și Raluca Vasiluță 49, în perioada 2013–2016, iar suma reținută deja spitalului de către CJAS este de 119.277 de lei.

 

După dezvăluirile GSP din 2016, procurorii au făcut percheziții la Vitalaire

 

Date inversate în sistemul CJASS?

Cum se apără medicii implicați în dosar? Ei spun că decontările sunt cât se poate de reale, cum sunt și pacienții pe care i-au consultat și cărora le-au dat recomandare de concentratoare de aer. „Este doar o problemă legată de acel sistem SIUI. Noi am văzut acei pacienți, le-am făcut analize, am trimis documente la CJAS, acea documentație a fost aprobată de casă. Existența pacienților poate fi verificată, aici ne impută faptul că nu apar recomandările în baza de date”, ne-a spus medicul Elena Cristina Mitrofan.

Unul dintre ceilalți doi medici a dat informații detaliate despre caz, dar a refuzat să-i fie declinată identitatea. „Au fost două deficiențe. Prima: sistemul informatic al CJAS, care înregistra recomandările, a inversat rețeta noastră cu decizia CJAS de a deconta, rezultând că acceptul Casei s-a dat înainte de a fi emisă recomandarea noastră. Concret, pe 7 mai  - 7.05 - apare recomandarea noastră și pe 5 iulie apare acceptul casei – 5.07. Dar calculatorul a inversat – acceptul casei pe 5.07 și recomandarea pe 7.05, inspectorii spunând că este imposibil să fie o recoamndare înaintea deciziei casei”, ne-a explicat un alt medic din dosar.

 

Dr. Mitrofan se jură că pacienții au existat, cu CNP-urile în buletinele medicale. Recomandările nu apăreau însă în baza de date a spitalului

 

N-au bifat internările de zi

Pentru cea de-a doua deficiență, medicul a nominalizat același SIUI. „Sistemul informatic este utilizat de spitalele care au cameră de urgențe, acolo se fac intrările în sistem. Prin specificul lui, spitalul nostru nu are cameră de urgențe, deci nu pot fi bifate recomandările pentru concentratoare în SIUI. Nu se putea atunci, nu se poate nici acum. Problemele au fost rezolvate prin introducerea internărilor de zi la aceste recomandări. Se fac mai multe analize, mai multe acte, există trimitere de la medicul de familie care apare în SIUI”, ne-a mai explicat doctorul.

Surse: spitalul îi dă în judecată pe medici

CJAS a luat deja banii de la spital. În cazul în care judecătorii de la Curtea de Apel păstrează verdictul din primă instanță, unitatea medicală își va recupera cei 120.000 de lei de la medici. Surse din spital au confirmat acest lucru. Medicii implicați nu au dorit să comenteze.

 

Directorulul Vitalaire, Lucian Bențu, și avocatul Dragoș Bobu, primii din stânga, au fost principalii suspecți în dosarul deschis de Parchetul ieșean, fiind acuzați, printre altele, de dublă contabilitate

 

Scandalul VitalAire: decontări de la morți

Gigantul Air Liquide VitalAire a fost centrul unui scandal după ce Gazeta Sporturilor a scris, în noiembrie 2016, că reprezentanții firmei fac dublă decontare, încasând de la casele de asigurări, dar și de la pacienți, chirie pentru concentratoarele de aer date pacienților din România. Gazeta a descoperit mii de procese în care VitalAire dăduse în judecată pacienți pentru recuperarea unor datorii fictive, dar și decontări făcute în numele unor persoane decedate.

Numai în județul Iași au fost descoperite 140 de decontări făcute în numele unor decedați. Numărul decedaților pentru care era încasată chirie pe concentratoare de aer este de 1.500, de la 42 de case de asigurări județene și București.

În ianuarie, Air Liquide VitalAire a plătit despăgubiri de 900.000 de lei către Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Este singura sancțiune primită până acum de companie și oamenii ei în urma scandalului.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31