fbpx
 
Noii patroni sunt constructori: s-a vândut Hanul Trei Sarmale

Noii patroni sunt constructori: s-a vândut Hanul Trei Sarmale


După patru ani de încercări, a fost găsit un nou proprietar pentru o clădire-simbol din Bucium. Scos la licitaţie, Hanul Trei Sarmale şi-a găsit un nou proprietar. După ce ani de zile a stat în paragină, clădirea a fost cumpărată, cu 2,9 milioane de lei, de firma Fio Grup Company SRL. Societatea îi aparţine lui Marian Panainte, un dezvoltator imobiliar mai puţin cunoscut.

 

Hanul Trei Sarmale a fost vândut, luna trecută, după ce, la câteva licitaţii anterioare, nu s-a prezentat nimeni. Preţul de pornire, de 2,9 milioane de lei, a fost şi cel cu care SC Fio Grup Company, firmă deţinută de omul de afaceri Marian Panainte, a adjudecat clădirea celebră din Iaşi.

 

De ce a fost vândut?

Imobilul din Bucium a fost vândut la o licitaţie organizată de Biroul Executorilor Judecătoreşti Andrei Cezar şi Nechifor Ionela Olguţa, în urma unei solicitări făcute de George Bărbulescu, patronul clubului Skin. Acesta împrumutase, în 2012, în tranşe, 500.000 de euro către proprietarii hanului, Rodica Luca, Magda Cristina Chiosac şi Grigore Luca. Cum nu şi-a primit înapoi împrumutul, a scos la licitaţie ipoteca. Preţul de adjudecare a fost acelaşi cu cel de pornire: 2,9 milioane lei.

 

Se pare că noul proprietar doreşte să îi păstreze destinaţia iniţială, de loc unde să te ospătezi bine

 

Avânt în ultimii ani

Cumpărătorul se numeşte Marian Panainte şi mai deţine, pe lângă Fio Grup Company, firma de construcţii şi demolări Paticom. La cea din urmă este asociat cu tatăl său, Constantin. În 2016, omul de afaceri a concesionat de la Primăria Iaşi, cu 7.050 de euro pe an, un teren de 1.514 metri pătraţi în intersecţia Bulevardului Primăverii şi Calea Chişinăului, unde doreşte amenajarea unei parcări private. De altfel, se pare că în zonă familia Panainte deţine un centru de afaceri.

În trecut, Panainte a mai contruit un bloc de locuinţe în zona Bariera Veche şi un cămin privat, pentru studenţi, în zona Târgşor Copou, pe care însă l-a vândut.

 

Bani mulţi pentru renovare

Imobilul achiziţionat recent de Panainte se află într-un stadiu avansat de degradare. Este compus dintr-un teren de 2.000 de metri pătraţi şi o clădire având parter cu o suprafaţă de 306,52 metri pătraţi, etaj cu o suprafaţă de 427 metri pătraţi, plus două balcoane şi o terasă acoperită cu o suprafaţă de 37,32 metri pătraţi, conform actelor cadastrale. Hanul are şi o terasă acoperită de 71 de metri pătraţi, dar şi o anexă de 272,54 metri pătraţi. Pentru a introduce însă Hanul Trei Sarmale în circuit omul de afaceri va trebui să investească importante sume de bani. „Momentan este o investiţie. Nu îi voi schimba destinaţia, dar mai multe nu vă pot spune”, a declarat Marian Panainte pentru REPORTER DE IAŞI.

 

„Momentan este o investiţie. Nu îi voi schimba destinaţia, dar mai multe nu vă pot spune”, Marian Panainte, proprietar Trei Sarmale

 

A fost proprietatea lui Prisecariu

SC Turism Moldova, societate cumpărată în anul 2000 de omul de afaceri Dănuţ Prisecariu, a fost cea care a deţinut imobilul din Bucium până în urmă cu câţiva ani. Ulterior, Rodica Luca, Magda Cristina Chiosac şi Grigore Luca, moştenitorii vechiului proprietar de la care clădirea a fost confiscată de comunişti înainte de 1989, au cerut în instanţă retrocedarea Hanului. După ani şi ani de procese, judecătorii le-au dat dreptate, dar i-au obligat să-i achite lui Prisecariu 1,4 milioane lei, investiţii în clădire. Cum nu şi-a primit banii, omul de afaceri a cerut şi i s-a aprobat, în 2013, scoaterea la licitaţie a hanului, pentru îndestularea datoriei, dar nimeni nu a dorit să-l cumpere la acea vreme.

În timpul unui proces în care revendica cei 1,4 milioane de lei, omul de afaceri a descoperit că noii proprietari au pus gaj hanul în contul celor 500.000 de euro luaţi de la Bărbulescu. Validitatea documentelor de împrumut a fost atacată de Prisecariu în instanţă, omul de afaceri susţinând şi că cel puţin doi dintre cei trei datornici şi-au înstrăinat bunurile, către rude, la preţuri modice, cu scopul de a nu fi puse sub sechestru şi vândute în contul compensaţiilor pe care le avea de încasat. Pentru că acţiunea era prescrisă, instanţa a respins-o.

 

Aşa arăta hanul înainte de a fi reconstruit 

 

Povestea hanului

Numele Hanului „Trei Sarmale” apare în actele oficiale începând cu secolul al XVII-lea. De atunci, a avut mai mulţi proprietari, printre aceştia numărându-se şi  Mănăstirea Socola. În 1863, a fost scos din proprietatea mănăstirii, ajungând în patrimoniul Primăriei Iaşi. La începutul secolului al XX-lea, Primăria a vândut imobilul către Anton Andriescu, care, la rândul său, l-a înstrăinat către fraţii Teodor şi Dumitru Luca. După venirea la putere a comuniştilor, hanul a fost naţionalizat, pentru ca, în 1969, să treacă în administrarea Oficiului Naţional de Turism. Este celebru şi datorită oamenilor care i-au trecut pragul: Ion Creangă, Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri sau Păstorel Teodoreanu. În ciuda trecutului său, imobilul nu este clasificat drept monument istoric datorită faptului că a fost reconstruit din temelii în vremea comuniştilor având prea puţină legătură cu clădirea veche.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31