fbpx
 
Vatamanu, un an în ilegalitate

Vatamanu, un an în ilegalitate


Trei judecători, mai mulţi prefecţi şi un minister au fost ignoraţi de o secretară de Consiliu Local care face tot posibilul să nu aplice legea. Pe 26 octombrie se împlineşte un an de când, printr-o sentinţă definitivă, primarului Ionel Vatamanu i s-a interzis să mai ocupe această funcţie. Cu toate acestea, o chichiţă administrativă – lipsa unui referat semnat de secretara Consiliului Local – îl menţine în funcţie. Secretara Felicia Spulber nu a întocmit actul nici după ce a fost chemată la Comisia de Disciplină a Prefecturii şi nici după ce Parchetul din Paşcani a început urmărirea penală împotriva ei. Situaţia de la Târgu Frumos a fost înregistrată în mai multe localităţi din ţară, aşa că Ministerul Afacerilor Interne a introdus în Codul Administrativ, lege în dezbatere, un termen-limită până la care actul poate fi întocmit. 

 

Ionel Vatamanu rămâne bine-mersi pe funcţie, deşi a fost condamnat definitiv în octombrie 2016. Aceasta, din cauza unei scăpări din lege: nu este menţionat un termen în care secretarul de Consiliul Local (CL) trebuie să întocmească referatul de încetare a mandatului adresat Prefecturii cea care apoi decretează scoaterea din funcţie. Între timp, Felicia Spulber, secretara CL Târgu Frumos, are dosar penal pentru abuz în serviciu pentru că nu-şi face treaba.

 

Sentinţă redactată din noiembrie 2016

Ionel Vatamanu a fost condamnat definitiv în octombrie 2016, iar decizia şi motivarea le-a primit o lună mai târziu, în noiembrie. „Decizia penală 700/2014 a fost redactată la data de 23 noiembrie 2016 şi comunicată la data de 28 noiembrie 2016. Decizia a fost comunicată inculpatului Ionel Vatamanu prin intermediul serviciilor poştale. Există la dosar toate menţiunile cu privire la data redactării, data comunicării şi dovada de comunicare în parte”, a transmis Judecătoria Paşcani.

Anterior, pe 26 octombrie, Curtea de Apel îl condamnase pe Vatamanu în urma unei afaceri derulate acum şase ani. În 2011, firma lui Vatamanu, SC Ţac-Ţac SRL, care concesionase de la Primăria Târgu Frumos un teren situat în centrul oraşului, s-a extins şi peste limita de proprietate. Un an mai târziu, ajuns primar, Vatamanu l-a împuternicit pe viceprimarul oraşului să vândă terenul concesionat către firma Ţac-Ţac.

O altă acuzaţie adusă lui Vatamanu de procurori, în acelaşi dosar, este aceea că, în 2009, pe când era preşedinte al unei comisii de licitaţie de la CL Târgu Frumos, a permis cumnatului său să cumpere un buldoexcavator.

 

Culmea, protectoarea lui Vatamanu (foto mic), secretara Felicia Spulber, este cercetată şi pentru ucidere din culpă din 2015. Din acest an mai are un dosar, pentru abuz în serviciu

 

Lanţul slăbiciunilor birocratice

Toate instituţiile statului cunosc faptul că Ionel Vatamanu a fost condamnat definitiv, ar trebui să rămână fără mandat şi este, totuşi, în acelaşi loc. Dar nimeni nu are ce să-i facă: este o scăpare a legii. Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne spun că nu deţin “o situaţie centralizatoare cu privire la sentinţele penale transmise instituţiilor prefectului prin care edilii din România nu-şi mai pot exercita mandatele, iar prefectul nu poate emite ordinul de încetare al mandatului pentru că secretarul consiliului local nu a întocmit referatul”.

În cazul particular de la Târgu Frumos, Felicia Spulber, secretara CL, a refuzat pur şi simplu să întocmească acest referat. Legea privind Statutul Aleşilor Locali prevede că trebuie întocmit un referat, de către secretarul de CL, în cazul în care un primar este condamnat definitiv. Doar că aceeaşi lege nu spune şi în cât timp.

 

Prefectul a „reiterat”. Fără rezultat

Pentru că a refuzat să întocmească referatul prin care Prefectura să poată emite ordinul de încetarea mandatului pentru Ionel Vatamanu, Felicia Spulber are plângere penală făcută de fostul prefect Marian Grigoraş. Pentru abuz în serviciu. “La nivelul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Iaşi este în lucru un dosar penal, înregistrat cu număr unic la Parchetul de pe lângă Judecătoria Paşcani. Faţă de persoana în cauză a fost pusă în mişcare urmărirea penală pentru infracţiunea de abuz în serviciu”, a precizat Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi.

Acelaşi lucru îl precizează şi Direcţia Informare şi Relaţii publice a Ministerului: „Având în vedere faptul că secretarul oraşului Târgu Frumos nu a transmis referatul în cauză, însoţit de documentele justificative, Instituţia Prefectului - Judeţul Iaşi a transmis sentinţa către secretar şi a fost reiterată solicitarea cu privire la transmiterea referatului. Secretarul în discuţie nu a dat curs solicitării nici de această dată, prefectul menţionează că faţă de acesta au fost dispuse măsuri cu privire la sesizarea Comisiei de disciplină a secretarilor, constituită la nivelul Judeţului Iaşi, precum şi sesizarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi”.

 

Mai stă luni bune în funcţie

Ministerul Afacerilor Interne a menţionat că problema termenului în care secretarul trebuie să semneze referatul ar putea fi tranşată în lege. „Referitor la introducerea unui termen în care secretarul unităţii administrativ-teritoriale să fie obligat să întocmească şi să trimită către prefect referatul prevăzut în Legea privind Statutul Aleşilor Locali, menţionăm faptul că inserarea unui astfel de termen a fost avută în vedere la elaborarea proiectului privind Codul Administrativ care, în prezent, se află în procedura de avizare”, se arată într-un comunicat al Ministerului.

Articolul spune că „Referatul secretarului unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale se transmite prefectului în termen de 10 zile de la data intervenirii situaţiei de încetare de drept a mandatului primarului”. Dar nu se ştie dacă prevederile vor trece de toate filtrele Parlamentului sau dacă nu cumva legea va fi modificată.

Oricum, dacă soarta lui Vatamanu depinde de acest Cod, acesta poate sta liniştit în funcţie cel puţin câteva luni. Nici el, şi nici Spulber nu au putut fi contactaţi pentru a comenta situaţia mandatului care nu se mai termină. Mai direct spus, n-au vrut să stea de vorbă cu REPORTER DE IAȘI.

 

Este foarte probabil ca lui Iordache Cazacu din Fitioneşti şi Răduţă Macovei din Reghiu, ambii din Vrancea, să li se pară nedrept ce li s-a întâmplat

 

Revoltător: secretari mai tari decât judecătorii

Pare incredibil, dar e adevărat: cazul de la Târgu Frumos nu este singular. România ultimilor ani este plină de secretari de Consilii Locale care refuză să-şi facă datoria şi să pună în aplicare decizii definitive ale instanţelor.

 

Pentru judeţul Iaşi, cazul de la Târgu Frumos nu este singular. Fostul primar de la Valea Seacă, condamnat definitiv în 2012, a rămas în funcţie până în 2015. Fostul prefect Dan Cârlan a precizat acelaşi motiv: secretarul CL a refuzat să semneze referatul în baza căruia prefectul semnează încetarea mandatului.

 

În judeţul Constanţa, primarul din Castelu, Nicolae Anghel, a fost condamnat definitiv în octombrie 2015, iar secretarul CL a refuzat să semneze referatul. Prefectura i-a făcut plângere penală, iar în noiembrie 2015 l-a semnat, iar primarul şi-a pierdut funcţia.

 

În comuna Reghiu din Vrancea, primarul Răduţă Macovei a fost condamnat definitiv, în luna iulie. Nici până acum secretarul CL nu a semnat referatul pentru a-l trimite la Prefectură. Tot în Constanţa, primarul din Bărăganu, Titu Neague, nu a fost demis imediat după ce a fost condamnat, în martie 2016. Asta tot pentru că secretarul Ana Mihaela Mănăilă a semnat referatul abia în februarie 2017.

 

Ioan Jors, primarul comunei Bahnea din Mureş, a fost condamnat de Curtea de Apel Târgu Mureş, în octombrie 2013, la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. Decizia a fost ulterior reconfirmată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în luna iunie a anului 2014. Ordinul de încetare a mandatului a fost semnat de prefect abia în martie 2016, din acelaşi motiv de secretar încăpăţânat, deşi Prefectura îi făcuse plângeri la DNA şi Parchet.

 

Pe 27 aprilie 2011, Agenţia Naţională de Integritate a stabilit că Iordache Cazacu, primarul din Fitioneşti – Vrancea, este incompatibil. În perioada 2011 – 2013, Prefectura i-a cerut insistent secretarului din Fitioneşti să înainteze prefectului referatul justificativ pentru încetarea mandatului. În 2017, primarul Cazacu, aflat încă pe funcţie în ciuda plângerilor penale ale Prefecturii Vrancea, a fost trimis în judecată de DNA într-un caz de declaraţii şi documente false pentru atragerea pe nedrept de fonduri europene.

Conform Ministerul Administraţiei, din anul 2014, prefecţii din ţară au semnat 74 de ordine de încetare a mandatului în urma unor referate ale secretarilor de CL. Din Iaşi au rămas fără mandate primarii din Şipote şi Oţeleni, condamnaţi în aceeaşi perioadă cu Ionel Vatamanu.

 

Altă belea pentru Vatamanu: incompatibil

Nici Agenţia Naţională de Integritate (ANI) nu l-a clintit pe Vatamanu din funcţie. În iulie 2017, ANI a anunţat că primarul din Târgu Frumos, şi aşa condamnat penal, este şi în incompatibilitate. Vatamanu a semnat, în calitate de primar, un contract având ca obiect concesionarea unui teren de 98 mp către SC Ţac Ţac SRL, societate comercială unde soţia edilului este administrator şi asociat.

 

Capul în nisip: Popa nu transmite un semnal politic

În cazul lui Vatamanu, şeful său pe linie de partid, Maricel Popa, bagă capul în nisip deoarece subiectul este incomod. Președintele județean al PSD refuză să ia atitudine împotriva unei ilegalități, menționând că el se ocupă doar de lucrurile pozitive: „Eu mă ocup de problemele administrative ale judeţului, vreau să aduc bani în judeţ. La chestiuni juridice nu mă pricep. Şi nici partea politică nu o implic”.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31