fbpx
 
Paravanul lui Chirica de la Frasin și-a făcut terasă în Centru fără autorizație. Mamma Mia, ce protecție!

Paravanul lui Chirica de la Frasin și-a făcut terasă în Centru fără autorizație. Mamma Mia, ce protecție!


Florin Marcu a închis definitiv terasa de la parterul Casei Modei cu stâlpi metalici și pereți de sticlă. De-acum nu mai e terasă, e construcție definitivă

Patronul Mamma Mia se prevalează de o autorizație pentru o terasă provizorie din 2006, dar aceea era o simplă amenajare de vară, cu prelată din pânză

Marcu s-a extins și pe trotuar, în afara spațiului pe care îl deținea cu acte, mai câștigând 60 mp

În Parcul Gulliver, instantaneele imortalizate de Google Earth de la un an la altul arată cum terasa de vară a lui Florin Marcu și-a triplat suprafața

Patronul Mamma Mia este cel de care s-a folosit primarul Mihai Chirica pentru a cumpăra domeniul de la Frasin. Interpusul a intermediat tranzacția, fiind deținătorul terenului pentru doar 45 de zile

Terasa Mamma Mia de la Casa Modei, de la parter, a fost extinsă fără autorizație. Proprietarul a câștigat mai mult de 100 mp de terasă acoperită în zona 0 a Iașului prin politica pașilor mărunți și având complicitatea Primăriei și a Poliției Locale.
În primii ani, zona a fost împrejmuită cu arbuști, până când toată lumea s-a învățat cu noul perimetru extins pe trotuar. Ulterior, a fost realizată o prelată care a închis terasa. Ultimul pas, de anul trecut, a fost închiderea a construcției cu structură metalică și geamuri: construcție definitivă.
În acest fel, localul autorizat în 2006, pe Arta Iași Societate Cooperativă Meșteșugărească, cumpărat ulterior de Maf Force SRL (Mamma Mia), are acum un spațiu mai mare cu peste 50% decât cel din documentele inițiale. Totul s-a petrecut la vedere, în centrul orașului, la câteva sute de metri de Primărie. Poliția Locală cunoaște cazul, dar a ignorat toate plângerile.

Iată cum arăta în 2011 (conform Google Maps) terasa de la Mamma Mia, pe baza autorizației obținute în 2006: o terasă micuță cu umbreluțe, ocupând o porțiune mică din trotuar

Autorizație de terasă din 2006

În ianuarie 2006, Arta SCM de Gradul 1 (Cooperativa Meșteșugărească) a obținut de la Primăria Iași autorizația de construire pentru amenajarea unei terase acoperite lipite de Casa Modei. Conform autorizației, terasa închisă și acoperită avea aproximativ 60 mp, în fața altui spațiu transformat și autorizat ca bar la parterul de la Casa Modei.
Ulterior, spațiul barului a fost concesionat de către omul de afaceri Florin Marcu, patronul SC Maf Force SRL. Firma a concesionat și terasa acoperită de 60 mp, preluând și autorizația în sine, emisă în 2006. Ulterior, Marcu a cumpărat spațiul și terasa și a început extinderea.
Conform documentelor, în 2013 a achiziționat de la Arta SCM 193 mp la parterul imobilului, în interior. Spațiului i s-au adăugat, într-o altă tranzacție, cei aproape 90 mp ai terasei acoperite.

Iată cum arăta terasa în 2014 (tot conform Google Maps): a fost extinsă pe toată lungimea trotuarului, partea din dreapta a fost complet închisă cu structură de lemn, iar suprafața totală era de trei ori mai mare decât în 2011. Chiar și-așa, era doar acoperită cu prelată

A înglobat terasa in oțel și sticlă: construcție definitivă

După ce a cumpărat spațiul din lateralul Casei Modei și partea de la parter, firma lui Marcu a început extinderea pe toată lungimea imobilului. Primul pas a fost realizarea unei construcții, fără autorizație, în prelungirea terasei autorizate. La limita noului spațiu cucerit a fost așezată o linie de arbuști, până la ieșirea în Bulevardul Ștefan cel Mare.
Terasa acoperită doar cu umbrele din pânză apare în imaginile din Google Maps din 2014. A fost păstrată acea formă câțiva ani, apoi terasa a fost „împachetată” pe toate laturile cu prelată. Până la finalul anului trecut încă a funcționat ca un cort extins din prelată, dar Florin Marcu a decis încă o modificare: de această dată forma definitivă a terasei, închisă acum în structură de metal cu sticlă.
Toată partea finalizată în acest fel, fără autorizație, i-a adus mai mult de 100 mp de terasă. Cu 40 mp mai mult decât terasa autorizată în 2005, cumpărată ca atare. Cei 100 mp în plus reprezintă aproape 50% din spațiul pe care l-a deținut inițial.

2022: Mamma Mia a ocupat tot trotuarul și structura este acum metalică, fără autorizație. Poliția Locală s-a autorecuzat, statul român nu mai există când e vorba de Mihai Chirica și Florin Marcu

Poliția Locală nu se atinge de Florin Marcu, prietenul primarului

Oamenii din zonă, proprietari de clădiri sau proprietari de case, au sesizat în ultima vreme, la Poliția Locală, extinderea fără autorizație a restaurantului Mamma Mia. Mai ales că și terasa din Parcul Gulliver, concesionată de la Primărie, este mult mai mare acum decât spațiul obținut la început.
„Degeaba am sesizat Poliția Locală, nici măcar nu au răspuns. Am văzut anul trecut cum s-au extins mesele în parc, apoi am observat o modificare și la parter la Casa Modei. Am aflat că nu are autorizație, dar plângerea mi-a fost ignorată”, a explicat proprietarul unei case din apropiere.

Florin Marcu (foto-medalion), patronul Mamma Mia, i-a înlesnit lui Mihai Chirica achiziția ranch-ului de la Frasin-Suceava, intervenind ca paravan în realizarea tranzacției. Acum, el are protecție pentru restaurantul său, pe Ștefan cel Mare

Marcu se apără cu autorizația din 2006, insuficientă

Florin Marcu, administratorul Maf Force SRL, spune că are autorizație pentru terasa extinsă din laterala Casei Modei. El susține că a intabulat spațiul, ceea ce însemană că totul este în regulă: „Am autorizație de la Primărie pentru acea extindere. Am obținut intabularea în baza acestei autorizații, este totul în regulă”.
Un specialist a studiat însă actele de intabulare și explică faptul că Florin Marcu creează intenționat o confuzie între spațiul din interiorul Casei Modei, de 193 mp, pe care îl deține cu acte de vânzare-cumpărare și cu intabulare valabilă, și extinderea de pe trotuar.
„Acel spațiu cumpărat în 2012 este în interiorul clădirii. Era autorizat încă de când a fost construită clădirea, nu există dubii. Acea terasă de aproximativ 60 mp care, într-adevăr, are autorizație din 2006, cumpărată și ea ulterior, face parte din aceeași inducere în eroare. Pentru că toată partea de la stradă, dinspre semafor, acea fâșie de 100 mp, nu apare pe intabulări, nu figurează în schițele cadastrale, deci sigur nu există autorizație acolo”, a expicat cadastristul.

Schița care arată clar că Florin Marcu avea autorizație de terasă doar pe o porțiune de 60 mp, desenată cu galben. Acum, acel spațiu este acoperit definitiv. În portocaliu este perimetrul imens pe care Mamma Mia l-a ocupat pe trotuar și s-a transformat în clădire definitivă, fără autorizație de construcție

Binefăcătorul lui Chirica

Mihai Chirica este, avându-l interpus pe fratele său, proprietarul unui domeniu la Frasin – Suceava. În primăvara anului 2014, două loturi de teren și-o casă au ajuns direct și printr-un intermediar în posesia firmei Eurodesign Consulting (administrată oficial de fratele primarului Mihai Chirica).
Casa și unul dintre loturile de teren figurau pe SC Merit Special Training SRL. Firma a vândut,  pe 26 martie 2014, către Florin Marcu, patronul pizzeriei Mamma Mia, unul dintre apropiații lui Chirica. Marcu nu a deținut casa și terenul decât o lună și jumătate. Pe 9 mai 2014, Florin Marcu a vândut către Eurodesign Consulting, a lui Ioan Chirica, cu un profit de 450 de euro.
Patronul Mamma Mia nu a explicat niciodată de ce a participat la această tranzacție, menită a-i șterge urmele lui Mihai Chirica. Primarul deține acolo o proprietate de câteva sute de mii de euro pe care nu o poate justifica din veniturile sale.

Priviți ce mică era terasa Mamma Mia din Parcul Gulliver în 2014 (Foto: Google Earth)

2019: iată deja cum s-a dublat terasa Mamma Mia din parc

2021: deja terasa a ocupat complet una din laturile Parcului Gulliver: e de trei ori mai mare decât în 2014

A ocupat tot Parcul Gulliver

Florin Marcu a concesionat o parte din parcul de la Gulliver pentru terasă. Aceasta s-a extins în ultimii ani, saltul uriaș fiind între 2020 și 2021, când a așezat mese pe toată latura dinspre restaurant a parcului. În prezent, muncitorii îi reamenajează terasa cu o structură metalică și la Primăria Iași nu există nicio autorizație pentru lucrările executate. REPORTER a încercat o discuție cu Liviu Zanfirescu, șeful Poliției Locale, despre situația de la terasele Mamma Mia, dar acesta nu a răspuns la telefon.

Article image
Fiscul nu-l întreabă pe primar cum poate o firmă cu veniturile și profitul unei tonete să construiască o proprietate pe 4.200 mp, cu o casă de 160 mp utili, patru foișoare, din care unul de 80 mp, cramă, heleșteu și chiar și cu o biserică personală în curte. Firma-paravan pe care fratele primarului nu și-o asumă, a avut profit de 2.000 de euro în 2018. Am scris povestea reală a unei familii care are un chioșc cu exact acele...
Autor Cezar Moraru Anchete 14 Noiembrie 2019


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31