fbpx
 
Tomești, proiecte făcute în patru oameni: anvelopează toate blocurile și ia microbuze electrice

Tomești, proiecte făcute în patru oameni: anvelopează toate blocurile și ia microbuze electrice


Primarul Ștefan Timofte lucrează cu doar trei angajați la depunerea proiectelor de finanțare

Sunt milioane de euro prin PNRR, CNI, FEDR, Guvern, fonduri proprii pentru: microbuze electrice și stații de încărcare, reabilitare termică a cartierului de blocuri, două creșe, dispensar, 18 km de drumuri asfaltate, rețele noi de energie electrică, club, cămin cultural, canalizare pe noua platformă pentru parc industrial, stație de compost

„Munca e infernală, în patru oameni rezolvăm tot. Stresul e foarte mare pentru că toate proiectele se depun contratimp”, spune primarul

Asfaltări pe toate aleile din cartierul de blocuri

În comuna ieșeană Tomești sunt derulate proiecte și urmează accesarea altora cu o echipă formată din trei oameni, la care se adaugă și primarul Ștefan Timofte.
„Volumul de muncă este uriaș, angajații sunt stresați, avem cinci oameni în minus, dar au înțeles că se joacă binele localității. Știu în permanență stadiul fiecărui proiect, cunosc în detaliu fiecare act depus. Pentru specificații la care nu ne descurcăm cu ce avem la Primărie apelăm, uneori, la o firmă de consultanță”, spune primarul Timofte.
În localitatea de lângă Iași sunt planuri mari pentru infrastructură și, ca o noutate, s-au făcut primii pași către transportul integrat pentru Zona Metropolitană. A fost depus un proiect pentru achiziționarea unui microbuz electric ce ar urma să facă legătura între Vlădiceni și stația de tramvai de la Coca Cola.

18 km de drumuri comunale cu asfalt nou

Microbuze electrice

Unul dintre proiectele importante ale comunei ste achiziționarea unor microbuze electrice pentru elevi și pentru locuitorii satului Vlădiceni. Localitatea este în afara rutelor principale care leagă Tomeștiul de oraș, microbuzul ar urma să facă legătura între Vlădiceni și strația de la Coca Cola. Cu proiectul depus, sunt șanse mari ca vehiculul să fie în dotarea Primăriei înainte de a fi redat în folosință traseul 5.
Pentru elevi urmează să fie achiziționate două microbuze electrice. Toate proiectele sunt depuse în PNRR, iar valoarea fiecărei cereri de finanțare este de 250.000 de euro. În cazul microbuzului pentru transport public, pe lângă cei 250.000 de euro, există o sumă suplimentară pentru stații de încărcare și pentru sistem video de supraveghere în comună.
„La proiectul pentru microbuzele școlare electrice am colaborat cu ISJ Iași”, explică primarul Ștefan Timofte.

S-a depus proiect pentru două minibuze electrice care vor aduce elevii la școală. În Iași încă nu există

Extinderi de gaz în toată localitatea, proiect cu E.On

Un alt proiect depus deja pentru finanțare din fonduri proprii este extinderea rețelei de gaz din comună. Sunt două proiecte: unul pentru capete de rețea, de 500.00 de lei, acolo unde există deja conducte și intravilanul a fost extins după apariția caselor; cel de-al doilea este pentru extinderea rețelei din satul Goruni, unde o parte importantă o achită E.On.
„Am obținut, în urma discuțiilor, acceptul lor. Proiectul costă, în total, 1.8 milioane de lei fără TVA. Noi plătim 800.000 de lei, compania suportă 1 milion de lei”, a precizat primarul Ștefan Timofte.
Comuna a pregătit pentru acest an și asfaltări în valoare de 2,3 milioane de lei. La același capitol se încadrează fondurile guvernamentale aprobate pentru drumuri calamitate: 10,5 km de asfalt nou, bani aprobați prin Compania Națională de Investiții, și 7,5 km de carosabil nou prin fonduri naționale.
Un alt proiect important depus și aprobat, prin PNRR, este eficientizarea energetică a blocurilor din cartierul Tomești: sunt prevăzuți 3,6 milioane de euro pentru lucrări de anvelopare, izolare la șarpante, lucrări în subsol, la rețea.

Unul din parcurile de joacă inaugurate anul acesta

Cel mai important proiect: 22 de milioane de lei

Tomeștiul a depus proiect pentru extinderea rețelei de canalizare, existente deja în toată comuna, pentru zonele recent intrate în intravilanul localității. „Proiectul are o valoare totală de 22 de milioane de lei, sunt lucrări care vor fi realizate în următorii ani”, a mai spus Ștefan Timofte.
Alături de acești bani, sume importante intră în acest an pentru un sediu nou de primărie – 2 milioane de euro, prin CNI, Clubul Pensionarilor – construcție nouă de 2,3 milioane de lei, două creșe noi, la Tomești și la Chicerea, un dispensar nou la Goruni.
„Un proiect foarte important pe care am insistat și care a fost aprobat este realizarea canalizării pentru platforma Comtom. Este un prim pas în realizarea rețelei de utilități acolo, pentru că ne dorim o zonă industrială, este un plan pe care îl avem de câțiva ani și acum facem pașii necesari. Valoarea rețelei de canalizare este de 4 milioane de lei”, ne-a mai declarat primarul Tomeștiului.

Primarul Ștefan Timofte spune că începe la 7 dimineața programul și termină la 6 seara. Tomeștiul are o caracteristică în ultimii ani: dezvoltare accelerată, nimeni nu stă

Platformă pentru compost și iluminat public

Primăria Tomești accesează fonduri de aproximativ 100.000 de euro pentru realizarea unei platforme pentru resturi vegetale. Aici ar urma să fie în funcțiune câteva utilaje, iar planul este și pentru cumpărarea unui autovehicul care să transporte vegetația curățată din comună la platformă.
Instituția a cumpărat deja și un tractor pentru lucrările proprii, cu toate accesoriile, inclusiv pentru deszăpezire. Achiziția s-a făcut din fonduri proprii, iar valoarea utilajului este de aproape 100.000 de euro.
În acest an începe un alt proiect important: modernizarea iluminatului public, care va avea și sistem de gestionare de la distanță. Proiectul propus anul trecut a fost aprobat, de-a lungul trotuarului de 8 km care străbate toată comuna vor fi amplasate corpuri noi de iluminat.
Valoarea totală este estimată la 2,4 milioane de lei, banii fiind în mare parte de la Ministerul Mediului. Vor fi modernizate, în acești bani, toate corpurile de iluminat din comună, în toate satele. Vor fi instalate corpuri de iluminat noi, cu LED, de 22 și 80W, tot sistemul având puterea de 30 KW (cu tot cu sistemul de telegestiune).
Un alt proiect pentru 2022, aprobat, este construirea unui Cămin cultural în apropierea sălii de sport și a bibliotecii. Valoarea este de 8,7 milioane de lei, banii fiind aprobați prin CNI.

Article image
* Investiția este pe ultima sută de metri. E o realizare importantă pentru o suburbie pentru că în felul acesta copiii pot merge liniștiți de-a lungul comunei fără teama de a fi loviți de mașini * Noul trotuar este ca o axă pietonală în primul rând pentru drumul la școală sau pentru plimbările mamelor cu copii mici. Tot traseul va fi iluminat și poate fi folosit și de bicicliști * Primarul Ștefan Timofte anunță alte două fi...
Autor Iulian Mofteescu Slideshow HOMEPAGE 05 Noiembrie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31