fbpx
 
Costel Alexe, două corăbii scufundate într-o singură zi: Dosarele Tabla și Școala de Arte merg la judecată cu acuzații în forță

Costel Alexe, două corăbii scufundate într-o singură zi: Dosarele Tabla și Școala de Arte merg la judecată cu acuzații în forță


La câteva ore după ce Tribunalul Iași a decis că rechizitoriul întocmit de DNA Iași în cazul concursurilor trucate de la Școala Populară de Arte „Titel Popovici” este legal, Înalta Curte de Casație și Justiție i-a dat președintelui CJ Iași, Costel Alexe, o veste și mai proastă. Judecătorii Curții Supreme au decis că rechizitoriului din dosarul „Tabla” poate fi judecat pe fond. Alexe a fost trimis în judecată de DNA sub acuzația de luare de mită și instigare la delapidare. Alături de Costel Alexe au fost trimiși în judecată mai mulți membri ai familiei președintelui CJ Iași: fosta sa soție, Raluca, și doi dintre frații săi, Mihai și Florin Alexe, amintește 7IASI.

Un judecător de la Instanţa supremă a dispus, marţi, începerea judecăţii pe fond în dosarul în care preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, la data faptelor ministru al Mediului, a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi instigare la delapidare, după ce ar fi primit 22 tone de tablă de la un fost director al Combinatului siderurgic Liberty Galaţi.

Magistratul a constatat legalitatea sesizării instanţei, administrării probelor şi efectuării actelor de urmărire penală, precum şi a rechizitoriului întocmit de DNA şi a decis că poate începe judecata pe fond.
Acelaşi judecător solicitase procurorilor, în urmă cu trei luni, să îndrepte mai multe nereguli din dosar şi să fie refăcut rechizitoriul, amintește Agerpres.

Dosarul „Tabla”

Costel Alexe a fost trimis în judecată de DNA în iunie 2022 pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi instigare la delapidare, alături de fostul director general al combinatului siderurgic Liberty Galaţi, Bogdan Grecu, acuzat de dare de mită, delapidare şi participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
În dosar mai sunt judecate şi alte persoane, printre care trei membri ai familiei lui Costel Alexe, respectiv fraţii săi, Mihai şi Florin Alexe, dar şi soţia Raluca Elena Alexe, de care actualul şef al CJ Iaşi ar fi divorţat în anul 2021, imediat după ce a fost pus sub acuzare de DNA, conform presei locale din Iaşi.
Mihai, Florin şi Raluca Elena Alexe sunt acuzaţi de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.
Conform DNA, la data de 6 aprilie 2020, Costel Alexe, în calitate de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, ar fi pretins, în mod direct, de la directorul combinatului siderurgic mai multe produse din tablă (tablă cutată, ţeavă pătrată, ţeavă rectangulară şi rulouri de tablă), în schimbul alocării, cu titlu gratuit, către Liberty Galaţi, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi monitorizării măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deşeuri neconforme (haldă de zgură).
Depozitul respectiv, spun anchetatorii, era unul dintre cele 68 de depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligaţiei asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situaţia depozitelor menţionate în cuprinsul hotărârii CJUE.
„Foloasele respective, în cantitate de 22 de tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 şi 7 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăţi comerciale administrată de o persoană apropiată ministrului, inculpată în prezenta cauză. Valoarea foloaselor care ar fi fost primite ca mită de fostul ministru cu acceptul directorului general al societăţii respective, trimis în judecată în prezenta cauză, se ridică la suma de 99.956 lei, ce constă în contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei şi a transportului", menţionează DNA.
Potrivit presei locale, produsele respective (tablă cutată, şipcă gard, bara rectangulară, tablă pentru pereţi) au fost transportate în localitatea Sculeni, unde familia Alexe deţine un domeniu de mai multe hectare, pe care se află o serie de clădiri.
Ulterior, arată procurorii, pentru a crea o aparenţă de legalitate scoaterii din gestiune şi remiterii cu titlu de mită a produselor siderurgice, directorul general ar fi determinat două subalterne (trimise în judecată în aceeaşi cauză) să încheie două contracte de sponsorizare cu o asociaţie controlată de fraţii şi soţia lui Alexe.
„În perioada decembrie 2020 - ianuarie 2021, pentru a-şi crea un 'alibi juridic' necesar justificării primirii foloaselor necuvenite, aceleaşi trei persoane au întocmit mai multe documente false (contracte de închiriere, note contabile etc.)", precizează DNA.

Minuta Instanței supreme:

În baza art. 346 alin. (2) din Codul de procedură penală, constată legalitatea sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin rechizitoriului nr. 176/P/2020 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a corupției, precum şi legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.

Dispune începerea judecății în cauza privind pe inculpații:

1) – Alexe Costel, trimis în judecată pentru luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 C.pen. rap. la art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000 şi instigare la infracțiunea de delapidare, prev. de art. 47 rap. la art. 295 alin. 1 din C. pen., rap. la art. 308 alin. 1 C.pen., ambele cu aplicarea art. 38 alin.1 C.p.;

2) – Alexe Raluca Elena, trimisă în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (2 acte materiale) prev. și ped. de art. 322 alin. 1 C. pen., rap. la art. 321 alin.1 C.pen., cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen., fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (5 acte materiale), prev. și ped. de art. 322 alin. 1 C.pen., rap. la art.321 alin.1 C.pen., cu aplic. art. 35 alin.1 C.pen., ambele cu aplicarea art. 38 alin.1 C.pen.;

3) – Alexe Mihai, trimis în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (2 acte materiale), prev. și ped. de art. 322 alin. 1 C.pen., rap. la art. 321 alin.1 C.pen., cu aplic. art. 35 alin.1 C.pen.;

4) – Alexe Florin, trimis în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. și ped. de art. 322 alin. 1 C.pen., rap. la art. 321 alin.1 C.pen.;

5) – Grecu Ioan Bogdan, trimis în judecată pentru dare de mită, prev. de art. 290 alin. 1 C. pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, delapidare, prev. de art. 295 C. pen. rap. la art. 308 alin. 1 C.pen, participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (2 acte materiale), prev. și ped. de art. 52 alin. 3 C.pen. rap. la art. 322 alin. 1 C.pen. rap. la art. 321 alin.1 C.pen., cu aplic. art. 35 alin.1 C.pen., toate cu aplicarea art. 38 alin.1 C.p;

6) – Gătin Mirela, trimisă în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. și ped. de art. 322 alin. 1 Cod penal, rap. la art. 321 alin.1 C.p.;

7) – Fătu Nicoleta, trimisă în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. și ped. de art. 322 alin. 1 C.pen., rap. la art. 321 alin.1 C.pen., participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. și ped. de art. 52 alin. 3 C.pen., rap. la art. 322 alin. 1 C.pen., rap. la art. 320 alin.1 C.pen., ambele cu aplicarea art. 38 alin.1 C.pen.

Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunțată în cameră de consiliu, astăzi, 6 iunie 2023.”, este decizia publicată pagina Instanței supreme.

Dosarul Școala Populară de Arte

Judecătorii de cameră preliminară de la Tribunalul Iași au decis tot astăzi că rechizitoriul întocmit de procurorii DNA Iași în cazul concursurilor trucate de la Școala Populară de Arte Titel Popovici este legal. Toate excepțiile invocate de cei trei inculpați au fost respinse și astfel s-a dat undă verde judecății pe fond. Prin urmare, președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, va fi judecat pentru două infracțiuni de abuz în serviciu, fostul director al Școlii de Arte, Vlad Baba, pentru 5 infracțiuni iar directorul de resurse umane din CJ Iași, Radu Gabriel Apetrei va răspunde pentru două capete de acuzare. Decizia Tribunalului poate fi atacată în termen de 3 zile de la comunicare, arată 7IASI.

Iată minuta instanței:

„În temeiul art. 342 din Codul de procedură penală, cu referire la art. 36 alin. 1 lit. c) din Codul de procedură penală şi la art. 41 din Codul de procedură penală, constată competen?a materială şi teritorială a Tribunalului Iaşi. În baza disp. art. 345 alin. 1 şi alin. 2 Cod procedură penală, respinge excepţiile invocate de către inculpaţii ALEXE COSTEL, APETREI RADU-GABRIEL şi BABĂ VLAD-CORNELIU, privind nelegalitatea sesizării instanţei, nelegalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală.

În baza disp. art. 346 alin. 2 Cod procedură penală, constată legalitatea rechizitoriului emis la data de 05.07.2022 în dosarul penal nr. 22/P/2021 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi, înregistrat pe rolul Tribunalului Iaşi sub nr. 3991/99/2022, constată legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, rechizitoriu privind pe inculpaţii:

1. ALEXE COSTEL, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de: – „abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, prevăzută de art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin. (1) Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) Cod penal (3 acte materiale) şi – „abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, prevăzută de art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin. (1) Cod penal, cu aplicarea în cazul celor două infracţiuni a prevederilor art. 38 alin. (1) Cod penal;

2. APETREI RADU-GABRIEL, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de: – „complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, prevăzută de art. 48 Cod penal raportat la art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin. (1) Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) Cod penal (3 acte materiale); – „complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, prevăzută de art. 48 Cod penal raportat la art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin. (1) Cod penal, cu aplicarea în cazul celor două infracţiuni a prevederilor art. 38 alin. (1) Cod penal;

3. BABĂ VLAD-CORNELIU, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de: – „complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, prevăzută de art. 48 Cod penal raportat la art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin. (1) Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) Cod penal (3 acte materiale); – „complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, prevăzută de art. 48 Cod penal raportat la art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin. (1) Cod penal, cu aplicarea în cazul celor două infracţiuni a prevederilor art. 38 alin. (1) Cod penal; – „instigare la infracțiunea de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, cu scopul obținerii unui folos necuvenit pentru sine sau pentru altul”, faptă prev. de art. 47 Cod penal raportat la art. 12 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Legea nr. 78/2000; – „instigare la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată”, prev. de art. 47 Cod penal raportat art. 322 alin. (1) Cod penal; – „instigare la infracțiunea de uz de fals”, prev. de art. 47 Cod penal raportat art. 323 Cod penal, cu aplicarea în cazul celor cinci infracţiuni a prevederilor art. 38 alin. (1) Cod penal

Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpaţii mai sus-menţionaţi, trimişi în judecată pentru infracţiunile anterior-arătate. Copie de pe prezenta minută se vor comunica, de îndată, procurorului, persoanelor vătămate şi inculpaţilor. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicarea încheierii, conform disp. art. 347 alin. 1 Cod procedură penală. Soluţionată în camera de consiliu. Pronunţată astăzi, 06.06.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei.”

Article image
Vlad Baba nu avea vechimea necesară pentru a fi manager la Școala Populară de Arte: se cereau 5 ani, el avea 3 ani și 9 luni Interceptări și capturi electronice arată că Vlad Babă și-a ales singur doi din cei trei examinatori la concursul său de manager. I-a propus nominal lui Costel Alexe iar acesta a acceptat. B Costel Alexe a scos o Hotărâre CJ prin care croia condițiile de concurs special pentru Vlad Baba, uitând să a...
Autor cristi tanasa Anchete 18 Iulie 2022

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31