fbpx
 
Operațiunea Ungheni pe sub nasul comisarului Melinte: marele trafic de țigări putrezește de 4 ani la DIICOT

Operațiunea Ungheni pe sub nasul comisarului Melinte: marele trafic de țigări putrezește de 4 ani la DIICOT


* 285.000 de pachete au fost descărcate pe fâșie în noaptea din 2 spre 3 iunie 2018. Valoarea țigărilor: peste 600.000 de euro. Profitul operațiunii: 100.000 de euro
* TIR-ul a fost așezat într-un punct de lângă râul Prut aflat în unghi mort pentru radarul cu termoviziune. Cineva din interiorul Poliției de Frontieră a fixat acest „loc invizibil”, pentru că doar din sistem se putea obține informația
* TIR-ul a fost deplasat accidental câțiva metri și a devenit vizibil
* Niciun contrabandist n-a fost prins. Toți au fugit. Captura uriașă a fost ștearsă, inexplicabil, din comunicatele Poliției de Frontieră
* Dosarul stă de 4 ani la DIICOT, fără să se miște un milimetru din anchetă

Dosarul uneia dintre cele mai mari capturi de țigări de contrabandă din istoria ITPF Iași, 285.000 de pachete, a fost îngropat de autorități. Nu a fost prins niciunul dintre traficanți, nu a fost găsit responsabil niciun polițist de frontieră, ancheta de la DIICOT a încremenit. Mai precis, dosarul a rămas la sertar.

Din iunie 2018 și până astăzi, cercetarea nu a fost finalizată. Mafia gulerelor albe, în fapt adevărații contrabandiști, este bine mersi.

REPORTER DE IAȘI a făcut reconstituirea acțiunii din noaptea de 2 spre 3 iunie 2018, din apropierea localității Ungheni. Mărturiile sunt aiuritoare. TIR-ul cu țigări a fost capturat din greșeală. Valoarea de piață a țigaretelor confiscate: peste 600.000 de euro.

Dacă TIR-ul rămânea în punctul fixat, marcat cu roșu, devenea invizibil pentru scanerul cu termoviziune. Șoferul a fost însă nevoit să se deplaseze circa 30 m și a fost identificat. Unghiul mort în care trebuia așezat nu putea fi cunoscut decât de cineva din interiorul Poliției de Frontieră

Operațiunea, sub patronajul autorităților
Cea mai gravă acuzație posibilă: introducerea celor 285.000 pachete de țigări în România s-a făcut cu știința și complicitatea organelor de control. De pe ambele maluri ale Prutului. Iar capturarea tirului a fost rod al unei întâmplări. Țigările au fost trecute Prutul la Ungheni, cel mai probabil cu barca, și încărcate într-un TIR cu numere românești, de Maramureș, oprit pe drumul de lângă râu.

Argumentele care susțin această ipoteză, explicate clar, pe puncte:
1) După captură, polițiștii de frontieră au încercat să afle cum de contrabandiștii au acționat cu așa dezinvoltură. Să treacă o cantitatea atât de mare de țigări, chiar dacă la adăpostul întunericului, însă la doar 300 metri de Punctul de Frontieră, de podul feroviar peste Prut. Deci, fix sub nasul polițiștilor. „Din analiza informațiilor, a reieșit că, inițial, TIR-ul trebuia să fie parcat la intrare în sat, într-o curbă. În acel loc este un unghi mort, iar camera nu suprinde mișcările”, a declarat o sursă, sub protecția anonimatului.
Sistemul Optronic de Recunoaștere cu Instalări pe Catarg (SORIC) – este o cameră termică pe catarg. Stâlpul este catargul. În acest caz, SORIC este amplasat în localitatea Coada Stâncii, un sat în comuna Ungheni. Dispozitivul se află la 8-9 kilometri distanță de locul ales pentru a încărca TIR-ul.

TIR-ul trebuia parcat într-un unghi mort
Însă, un eveniment neprevăzut a dat peste cap planul și a ruinat complet această acțiune de contrabandă.

„Există două variante: una spune că un localnic a săpat un puț, alta că s-a deschis o lucrare de canalizare fix pe locul unde trebuia garat TIR-ul, în unghiul mort. Acest lucru l-a observat șoferul noaptea, când a trebuit să parcheze în așteptarea țigărilor. Așadar, a fost nevoit să oprească mașina câțiva metri mai încolo. Culmea, noul loc ales a fost chiar în bătaia camerei și, astfel, polițiștii de frontieră s-au alertat”, a menționat omul din sistem.

Comisarul șef Leonardo Miron era adjunctul ITPF lași în 2018 și a fost pomenit în această poveste de un site necunoscut – justițiarul.ro, informația fiind preluată de membri ai sindicatului polițiștilor

Zona fusese lăsată nesupravegheată
Chiar dacă a fost realizată o captură impresionantă, un record de 285.000 de pachete, imediat după eveniment au curs acuzele și între polițiști.

„Din declarațiile ulterioare, specialiștii au convenit că acțiunea ar fi fost planificată cu complicitatea unor polițiști. Alegerea locului cu unghiul mort nu o poate face decât cineva care știe unde bate camera. Apoi, s-a constatat că, în zilele respective, patrulele fuseseră concentrate pe alte segmente, chipurile pentru că ar fi existat informații că pe acolo s-ar pregăti un transport, iar această zonă a fost lăsată special nesupravegheată. Sunt, astfel, mai multe informații care, coroborate, au condus printre polițiști la concluzia că această captură a fost accidentală și că traficanții au avut măcar o «cârtiță» în sistemul nostru”, a precizat sursa care a preferat să nu-și decline identitatea.

BIZAR: Pe site-ul Poliției de Frontieră din acele zile nu a apărut nimic despre captura record, deși erau anunțate evenimente de o importanță mult mai mică

Comisarul-șef de atunci nu comentează
REPORTER DE IAȘI
l-a întrebat pe comisarul șef Leonardo Melinte, cel care era atunci și este și acum adjunct al șefului Sectorului Poliției de Frontieră Iași ce părere are despre aceste scenarii vehiculate.

„Nu am participat la cercetarea la fața locului”, a declarat Melinte. Ca adjunct, Melinte răspunde de tot ce înseamnă partea operativă în organizarea activității Sectorului Poliției de Frontieră Iași. „Este un dosar în lucru la DIICOT și nu mă pot pronunța”, a închis Melinte subiectul.

Între radar și locul în care se afla TIR-ul parcat sunt câțiva kilometri

Cineva din sistem le-a indicat traficanților unde este unghiul mort
2) Alegerea locului unde să se încarce TIR-ul a ținut cont de doi factori: unghiul mort al camerei și apropierea față de Prut, pentru ca operațiunea să se desfășoare cu repeziciune.
„Țigările au fost trecute cu barca peste Prut. Un TIR îi aștepta pe contrabandiști pe malul românesc, aproape de Ungheni. Există două locuri pe raza județului Iași unde Prutul, cu malul său, aproape că se confundă cu șoseaua. La Ungheni este unul dintre aceste locuri”, a explicat un specialist din sistem.

 

Captura a fost asunsă marelui public
3) Paradoxal, cea mai mare captură de țigări din ultimii 5 ani de pe raza Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Iași a fost trecută sub tăcere. Cu toate că biroul de presă al Poliției de Frontieră prezintă, aproape zilnic, capturi de țigări, inclusiv pe cele insignifiante, de ordinul sutelor de pachete, acțiunea din iunie 2018 lipsește din arhivă.
Ca termen de comparație: cea mai mare captură din 2020 de pe toată granița României a avut loc pe 20 martie, la punctul de trecere a frontierei Calafat, a notat HotNews: 71.500 pachete cu țigări. Adică, de 4 ori mai puțin ca la Ungheni.

Polițiștii au găsit scările pe care traficanții le foloseau pentru a urca malurile abrupte ale Prutului (Credit FOTO: Justitiarul.ro)

Cantități uriașe care merg „unse” peste graniță
4) Nimeni nu orchestrează un transport de asemenea anvergură, a cărui valoare este estimată la măcar 600.000 de euro, fără a se asigura că operațiunea nu va fi depistată. Paguba pe care, în final, rețeaua de contrabandă a încasat-o este una consistentă.

„Captura este una record, dar asta nu înseamnă că astfel de cantități nu ar mai fi trecut din Republica Moldova în România, ci că pur și simplu în acele cazuri operațiunea a mers unsă și nu au avut loc «accidente» ca în situația din 2018”, a precizat un lucrător al Poliției de Frontieră.

Pozele de pe site-ul anonim cu TIR-ul capturat, imagini care, culmea, n-au fost date publicității de Poliția de Frontieră (FOTO: JUSTIȚIARUL.RO)

DIICOT n-a mers pe firul traficului de țigări

Echipajul de pe dispozitivul SORIC a observat, în noaptea de 2 spre 3 iunie 2018, activitate intensă pe drumul de lângă Prut, la Ungheni. „Inițial, au crezut că joacă unii fotbal. Așa mișcare era. Dar la 2 noaptea?”, a spus sursa.

La locul respectiv a fost trimis un echipaj-patrulă de la podul feroviar să verifice. Traficanții, 10-15 persoane, la vederea polițiștilor s-au aruncat în râu, inclusiv șoferul. Nicio persoană nu a fost prinsă, nici în România, nici în Republica Moldova. Pe malul moldovenesc au fost descoperite scările improvizate pe care ar fi fost urcate coletele până la râu.
TIR-ul părăsit lângă Ungheni a fost, ulterior, preluat de autoritățile române, cu tot cu baxurile de țigări. S-a stabilit că mașina aparținea unei firme care o oferea spre închiriere. DIICOT Iași are un dosar în lucru pe această speță, însă nu se cunoaște care este stadiul acestuia.

Cele 285.000 de țigări găsite sunt a treia captură din istoria Poliției de Frontieră Iași

Profit de 100.000 de euro la un singur transport

Țigările erau Ashima, marcă chinezească. Traseul acestora este China – duty free Moldova – contrabandă România (UE). Există două tipuri de infracțiuni:
- vânzarea de țigări produse legal, dar introduse în România fără plata taxelor și accizelor (de aici rezultă prețul mic comparativ cu cele de pe piața legală)
- țigări ilegale, produse în fabrici clandestine din Moldova și Ucraina. „Nu e cazul aici. De regulă, în fabrici clandestine sunt produse țigări sub marcă cunoscută, tocmai pentru a le putea vinde mai scump”, a spus un polițist de frontieră
Ca idee, mergând pe varianta țigărilor legale, în Moldova un pachet costă între 6 și 10 lei, fiind revândut în România cu prețuri cuprinse 14 și 16 lei. Oricum, e mai ieftin față de prețurile oficiale, din magazine, de minim 20 de lei.

TIR-ul ar fi trebuit parcat chiar în această curbă de pe raza comunei Ungheni. Acolo era însă săpat un puț și șoferul a mutat mașina câțiva zeci de metri mai în față

În concluzie, traficanții, pe tot lanțul de contrabandă, pot câștiga până la 8-10 lei la fiecare pachet. Astfel, un tir încărcat cu țigări de contrabandă, similar celui reținut acum trei ani la Ungheni, poate aduce traficanților profituri de 400.000-500.000 euro la un singur astfel de transport.

Comisarul șef Victor Dumitru Mariniuc, șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași, a răspuns în scris întrebărilor REPORTER DE IAȘI. El e relatat modul în care s-au desfășurat lucrurile în acea noapte din iunie 2018 și a confirmat că nu a fost prins niciun traficant, capturându-se în schimb 284.490 de pachete de țigări.
Șeful ITPF Iași a spus că datele din dosar nu sunt „din categoria informațiilor de interes public”, fiind instrumentate de un procuror.
Poliția de Frontieră afirmă în topul capturilor pe fâșia de est sunt două recorduri: una de 620.000 de pachete și alta de 382.000 de pachete.
Dumitru Mariniuc a precizat că „verificările disciplinare dispuse în urma evenimentului din iunie 2018 nu fac parte din categoria informațiilor de interes public”.

Article image
* Comisarul șef Leonardo Melinte, comandant adjunct al ITPF Iași, este apărat într-un proces de Mihaela Reznic, „avocata traficanților” * Melinte a evitat să se pronunțe referitor la trecutul de contrabandistă a Larisei Mardari, mama avocatei Mihaela Reznic. „Adresați-vă inspectoratului”, a spus el * Soția și cumnatul comisarului șef dețin, în părți egale, o pensiune modernă, cu multiple dotări, la intrarea în Târgu Frumos ...
Autor Cezar Moraru Anchete 13 Decembrie 2021


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31