fbpx
 
Proiectul faraonic al lui Putin. Moscova și Beijingul vor să construiască un tunel subacvatic care să lege Rusia de peninsula Crimeea

Proiectul faraonic al lui Putin. Moscova și Beijingul vor să construiască un tunel subacvatic care să lege Rusia de peninsula Crimeea


Moscova și Beijingul vor să construiască un tunel subacvatic care să lege Rusia de peninsula Crimeea anexată, un proiect faraonic de miliarde de dolari pentru care a fost înființată deja o companie de proiect, potrivit Washington Post.

Directori ruși și chinezi cu legături guvernamentale discută în secret construirea unui tunel subacvatic care să lege Crimeea de Rusia, potrivit comunicărilor obținute de serviciile de securitate ucrainene, coroborate și raportate de Washington Post, preluat de The Moscow Times.

Tunelul pe sub Marea Neagră este văzut ca o alternativă mai sigură la podul construit de Rusia peste strâmtoarea Kerci și care s-a dovedit vulnerabil la atacurile ucrainene, fiind lovit de două ori din februarie 2022, după ce Putin a ordonat invadarea Ucrainei.

Washington Post dezvăluie că într-un e-mail din octombrie, de la Corporația chineză de construcție a căilor ferate (CRCC), deținută de stat, se spune că sunt „gata să asigure proiecte de construcție a căilor ferate și rutiere de orice complexitate în regiunea Crimeea”.

Un alt e-mail, de la Vladimir Kalyuzhny, un om de afaceri rus care conduce proiectul, descrie CRCC ca fiind gata să acționeze ca antreprenor general pentru proiectul de construcție a tunelului în mod specific.

Proiectul este o dovadă a angajamentului Rusiei de a-și menține controlul asupra Crimeei, pe care a anexat-o în 2014.

Pe de altă parte, proiectul expune China, care nu a recunoscut pretenția Rusiei de suveranitate asupra Crimeei, la riscurile politice și financiare, inclusiv sancțiunile occidentale.

Comunicările chineze au indicat dorința de a-și menține secretă implicarea, spunând că CRCC va participa doar în baza unor „prevederi stricte de confidențialitate deplină” și va folosi numele unei alte entități juridice în contracte.

Washington Post relatează că discuțiile au inclus întâlniri la sfârșitul lunii octombrie și crearea unui consorțiu ruso-chinez în Crimeea, condus de Kalyuzhny.

Kalyuzhny le-a spus reporterilor din Washington Post că problema este „mult prea fierbinte” și că nu va oferi „presei inamice” nicio informație despre acest proiect.

Oficialii americani și experții în inginerie au declarat pentru Washington Post că, deși este fezabil din punct de vedere tehnic, un proiect similar nu a fost niciodată încercat într-o zonă de război.

Construirea unui tunel subacvatic pe sub Marea Neagră ar dura ani de zile până să fie finalizat și va costa miliarde de dolari.

 

Sursa: Știrile PRO TV

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31