fbpx
 
Klaus Iohannis, luat în calcul pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, în locul Ursulei von der Leyen

Klaus Iohannis, luat în calcul pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, în locul Ursulei von der Leyen


Klaus Iohannis ar putea fi luat in calcul pentru o noua funcție internațională de nivel înalt, cea de președinte al Comisiei Europene, în locul Ursulei von der Leyen.

Numele său apare alături de alte șase într-o analiză realizată de postul Euronews Italia. Actuala președintă nu ar mai avea certitudinea câștigării unui nou mandat.

Sunt 7 personalități politice vehiculate pe lista scurtă ca posibili înlocuitori ai Ursulei Von Der Leyen la șefia Comisiei Europene.

Printre ei, și președintele României, Klaus Iohannis.

Cristian Pîrvulescu, politolog: „Pare să fie vorba mai degrabă despre un calcul al probabilităților. De altfel, Klaus Iohannis este ultimul pe o listă de preferați”.

Dar să-i luăm pe rând.

Potrivit Euronews Italia citată de RADOR, Mario Draghi, fostul premier al Italiei, este cel care îi tulbură acum liniștea Ursulei vod der Leyen care până de curând era aproape sigură de un al doilea mandat în fruntea Comisiei. Draghi este unul dintre cei mai cunoscuți politicieni europeni si inspiră tot timpul siguranță, arată Știrile PRO TV.

Victor Negrescu: „Mario Draghi are șansa cea mai mare să o poată înlocui pe Ursul von der Lyen, pentru că întruneste sustinerea mai multor grupuri politice europene”.

Kristalina Georgieva, actuala șefă a Fondului Monetar Internațional, are avantajul că e din Est și ar putea fi astfel cu adevărat reprezentativă după marea extindere a uniunii. Ar împiedica-o însă faptul că tocmai a fost reconfirmată în fruntea FMI.

Pe listă mai apare Andrei Plenkovic, prim-ministru al Croatiei încă din 2016, ar avea șanse datorită experienței de lungă durată ca șef de guvern, dar și pentru că vine din cel mai nou stat UE. Îl dezavantajează însă profilul prea politic.

Este vehiculat și numele Robertei Metsola, președinta Parlamentului European, care s-a făcut remarcată rapid datorită carismei și vârstei. Ea a fost inclusă în 2023 de revista Time printre 100 cei mai influenți lideri. Îi lipsește însă experiența internațională, cred analiștii, ceea ce, pentru liderii UE reprezintă o problemă.

Dacian Cioloș, europarlamentar: „Sunt niște variante care sunt pertinente, dar din punctul meu de vedere la acest moment sunt doar la nivel de speculații, pentru că în primul rând va trebui să cunoaștem rezultatul alegerilor europarlamentare.”

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis ar putea fi asul din mânecă al PPE, dacă negocierile privind-o pe von der Leyen se vor împotmoli. Iese în evidență cu experiența anterioară ca lider al UE, dar și prin faptul că vorbește engleza, franceza și germana.

Christine Lagarde, actuala președintă a Băncii Centrale Europene ar fi la rându-i o alegere solidă pe care o recomandă rezultatele bune de pana acum.

În fine, Klaus Iohannis, președintele României, care și-a anunțat deja candidatura la șefia NATO, ar fi o alegere potrivită pentru conducerea Comisiei Europene, pentru că provine dintr-o țară din Europa de est și face parte și din familia popularilor europeni.

Dacian Cioloș: „Există o șansă, dar nu cred că e nici prima șansă și nici a doua, așa cum stau lucrurile acum.”

Victor Negrescu: „Președintele României și-a lansat candidatura pentru funcția de secretar general al NATO și asta il face mai putin eligibil în prezent pentru o funcție europeană.”

Alegerea lui Klaus Iohannis ar depinde, așadar, de rezultatul candidaturii la NATO, spun experții.

 

Sursa: Știrile PRO TV

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31