fbpx
 
Ucraina ridică în aer avioanele de luptă F-16. Kievul a anunțat de când vor începe să facă ravagii pe front

Ucraina ridică în aer avioanele de luptă F-16. Kievul a anunțat de când vor începe să facă ravagii pe front


Kievul a transmis că va începe să opereze cu avioanele de luptă F-16 mai curând de cât se preconiza.

Ucraina va ridica de la sol avioanele F-16 imediat după Paștele ortodox din 5 mai, au transmis oficialii de la Kiev. Între timp, țara prezidată de Volodimir Zelenski se confruntă cu bombardamentele devastatoare ale Rusiei, dar și cu lunga așteptare pentru avioanele de luptă promise de Occident.

„Așteptăm”, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Ilya Yevlash, adăugând că avioanele vor lua drumul cerului deasupra Ucrainei „după Paște”, potrivit declarațiilor raportate miercuri de presa ucraineană, potrivit Newsweek.

Până acum, o serie de susținători occidentali ai Ucrainei s-au angajat să furnizeze Ucrainei avioane F-16 produse de Lockheed Martin. Este vorba despre Danemarca, Olanda, Norvegia și Belgia.

Kievul a solicitat de mult timp avioanele de luptă avansate pentru a-și moderniza și reaproviziona forțele aeriene, afectate de mai mult de doi ani de război împotriva aeronavelor superioare și mai numeroase ale Rusiei.

Rusia și-a folosit avioanele, care zboară în afara razei de acțiune a apărării antiaeriene a Ucrainei, pentru a lansa lovituri aeriene devastatoare cu bombe ghidate asupra Ucrainei.

Dar a persistat incertitudinea cu privire la momentul în care Kievul va intra în posesia avioanelor F-16 și va avea avioanele operaționale împotriva forțelor rusești, termenele fiind afectate de neclarități și întârzieri.

Întârzierile în trimiterea avioanelor au acționat împotriva Ucrainei. Experții au declarat anterior pentru Newsweek că Rusia a profitat probabil de lunile de când au fost anunțate donațiile de F-16 pentru a se pregăti.

În aprilie, un ofițer militar ucrainean de rang înalt anonim a declarat pentru Politico că „F-16 erau necesare în 2023; nu vor fi potrivite pentru 2024”.

Însă, înainte ca Ucraina să arunce avioanele F-16 în lupta cu Rusia, piloții ucraineni rebuie să își finalizeze programele de pregătire, iar infrastructura și facilitățile necesare trebuie să fie funcționale în țară.

Avioanele F-16 urmau să sosească în prima parte a anului 2024, dar guvernul olandez a anunțat în ianuarie că Ucraina va primi un lot inițial în „al doilea trimestru” al anului.

Ministrul belgian al Apărării, Ludivine Dedonder, a declarat la sfârșitul lunii trecute că Belgia va „face tot posibilul” pentru a livra F-16 Ucrainei până la sfârșitul anului 2024. Avioanele urmau să ajungă în țară în 2025.

 

Sursa: Știrile PRO TV

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31