fbpx
 
Adio, înalți funcționari publici! Prefecții și subprefecții vor fi asumați politic

Adio, înalți funcționari publici! Prefecții și subprefecții vor fi asumați politic


Un proiect de modificare a Statutului funcţionarilor publici scoate prefecţii, subprefecţii şi inspectorii guvernamentali din categoria funcţionarilor publici, urmând ca aceştia să fie asumaţi politic.

 

Potrivit proiectului, la art 118/2 se arată că „funcţiile publice de prefect, subprefect şi inspector guvernamental se desfiinţează la 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezenţei legi".

 

Ce mai prevede proiectul de lege legat de prefecţi şi subprefecţi:

„Pe o perioadă de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezenţei legi funcţiile de prefect, subprefect şi inspector guvernamental sunt funcţii publice din categoria înalţilor funcţionari publici iar regimul juridic aplicabil este cel prevăzut de prezenţa lege pentru funcţiile publice din categoria înalţilor funcţionari publici.

 

 (3)  În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezenţei legi înalţilor funcţionari publici numiţi definitiv la data intrării în vigoare a prezenţei legi în funcţiile publice de prefect, subprefect şi inspector guvernamental, li se aplică una dintre următoarele măsuri:

 

  1. a) mobilitate într-o funcţie publică din categoria înalţilor funcţionari publici;
  2. b) transfer într-o funcţie publică din categoria funcţiilor publice de conducere  sau execuţie;
  3. c) mutare definitivă într-o funcţie publică din categoria funcţiilor publice de conducere  sau execuţie;
  4. d) eliberarea din funcţia publică în condiţiile prevăzute la art.99 alin.(1) lit.b), la împlinirea termenului prevăzut la alin.(1), dacă nu a ocupat o altă funcţie publică în condiţiile prevăzute la lit.a)-c)".

 

Proiectul de lege propune şi că "stabilirea funcţiilor publice specifice şi echivalarea acestora cu funcţiile publice generale se realizează în termen de maximum 1 an de la data intrării în vigoare a prezenţei legi".

 

În categoria funcţiilor publice specifice intra cele de auditor public, inspector vamal, manager public, arhitect şef.

 

Nu este clar ce încadrare vor avea aceştia şi ce modificări vor fi operate în grilele de salarizare.

 

Modificarea este în concordanţă cu o declaraţie făcută la începutul acestei luni de vicepremierul Sevil Shhaideh, ministru al Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, care a spus, la Bistriţa, că „vorbim despre funcţii de demnitate publică, adică secretar de stat şi subsecretar de stat: prefectul - secretar de stat, subprefectul - subsecretar de stat".

 

„Anul trecut, guvernul anterior a adoptat o strategie a funcţiei publice, în consens cu reprezentanţii Comisiei Europene. Primul punct în această strategie se referă la prefect şi subprefect - funcţii de demnitate publică. Guvernul Grindeanu, prin programul de guvernare, a preluat elementele strategiei adoptate anul anterior şi a instituit exact acelaşi element: prefect şi subprefect - funcţii de demnitate publică. În acest sens se va modifica Legea 188, cu statutul funcţionarului public, Legea 340 - legea prefectului. Vorbim despre funcţii de demnitate publică, adică secretar de stat şi subsecretar de stat: prefectul - secretar de stat, subprefectul - subsecretar de stat', a spus Shhaideh, citată de Agerpres.

 

Poziţia sa a fost susţinută atunci de preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, PSD-istul Radu Moldovan, care a spus că prin aceste modificări "se va ieşi din minciună" legată de înalţii funcţionari publici.

 

„Mai pe româneşte, ieşim din minciună în care stăm de vreo 13 ani, că avem înalt funcţionar public şi fiecare partid, când a venit la guvernare, i-a făcut ba inspectori guvernamentali, ba i-a detaşat, ba i-a mutat. Cred că argumentul - vă răspund eu politic, că doamna viceprim-ministru nu face politică: cred că asumarea acestor demnitari de la nivelul judeţelor este una foarte corectă şi eu cred că, atunci când pleacă un guvern, pleacă şi cu reprezentantul lui în teritoriu, şi când vine un guvern, vine şi cu reprezentantul lui în teritoriu, care nu face altceva decât, coordonând instituţiile deconcentrate, să urmărească implementarea programului de guvernare", a afirmat Moldovan, citat tot de Agerpres.

 

(Sursa: HotNews.ro)


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31