fbpx
 
Rețeta mafiei: al doilea bloc construit la o adresă falsă

Rețeta mafiei: al doilea bloc construit la o adresă falsă


Al doilea bloc mutat din pix din câmp între alte clădiri. Aceeași arhitectă: Angela Ioan. Primăria încă nu și-a exprimat o opinie referitoare la aceste erori. În ambele situații, fiind terenuri libere, investitorii nu au mai avut nevoie de semnături de la vecini. Vecinii sunt revoltați și nu ar fi semnat: blocurile sunt, de fapt, între imobile existente, pe spații restrânse. Arhitecta Angela Ioan: „Cer atribuire de număr stradal la fiecare lucrare de-acum. Este o greșeală de la Primărie, nu-mi aparține”.

 

O copie la indigo a unei situații sesizate de REPORTER DE IAȘI în luna februarie se repetă. Un bloc a fost aprobat pe o adresă care se află la sute de metri depărtare, într-o zonă în care nu există vecini care să se revolte dacă află că în spațiul minuscul dintre imobile mai apare o clădire. În ambele cazuri există un numitor comun: proiectele sunt semnate de aceeași arhitectă: Angela Ioan. Aceasta susține că sunt simple greșeli și a cerut rezolvare din partea Primăriei.

 

Aprobare pe un maidan

Pe 8 mai, consilierilor locali li s-a pus în față un proiect de hotărâre pentru aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru un bloc de 4 etaje în zona Nicolina. Adresa din acte este Nicolina 130. Blocul, ai cărui proprietari sunt Daniel și Iulia Mihai, ar urma să aibă maxim 45% procent de ocupare din terenul de 488 mp, cu înălțime maximă de 18 m.

În toate actele Primăriei, terenul, deși apare în schițe ca având blocuri în jur, este amplasat pe Șoseaua Nicolina 130. Adresa fictivă este pe malul lacului CUG2, în imediata vecinătate a șoselei. Nu există în jurul acelui teren niciun vecin. „Noi verificăm din punct de vedere al unor condiții pe care să le întrunească o clădire. Dacă este oportună, dacă are spații verzi, dacă nu sufocă, dacă are locuri de parcare. Verificarea detaliilor tehnice este exclusiv treaba Serviciului de Urbanism din cadrul Primăriei”, ne-a spus consilierul local Ciprian Bostan, membru al Comisiei de Urbanism din Consiliul Local.

În spatele peretului se vede terenul pe care va fi construit blocul. Un spațiu verde înconjurat de alte blocuri

 

Terenul real: între blocuri

Terenul a fost cumpărat, pe 28 septembrie, de către Iulia și Daniel Mihai de la Călin Florin Toma, un investitor imobiliar controversat, care nu a reușit să obțină PUZ pentru acest teren. „La un moment dat, la acest teren a fost un afiș că îl închiriază pentru locuri de parcare, dar niciunul dintre vecini nu a fost interesat”, ne-a explicat un locatar al blocului 1003E de pe Tudor Neculai, din vecinătatea terenului.

Blocul își are locul aprobat deja la 560 de metri distanță, înapoi spre oraș, în linie dreaptă. Este, de fapt, între blocurile 1005 (un imobil cu 8 etaje și 6 tronsoane) de pe Șoseaua Nicolina, de la numerele 104 la 110, și blocul de 5 etaje 1003E de pe strada Tudor Neculai.

Un imobil de patru nivele ce va fi ridicat între alte blocuri, într-o zonă deja sufocată, în care vecinii nu și-ar fi dat acordul. „Nici pomeneală să dorim încă o cutie de beton lângă noi. Avem nevoie de parc, avem nevoie de spații verzi, nu de alt bloc”, ne-a spus o femeie din blocul 1003E.

 

Autorizația s-a dat pentru acest teren: pe malul lacului, la nr. 130, în plin maidan

 

Ionel Oancea, șocat: „A doua oară?”

Arhitecții s-au arătat mirați și la cazul precedent. Acum, au fost de-a dreptul șocați. „Nu știu cum să explic o astfel de problemă. Poate cu acordurile pe care le eviți, în cazul în care sunt blocuri amplasate între alte imobile. Altă explicație nu văd, pentru că mai mult îți faci probleme ție și clientului. Am fost architect-șef 10 ani, sunt de ani buni arhitect, eu nu am auzit niciodată de o astfel de greșeală. Este imposibil să greșești. Iar explicația că numărul cadastral este corect este praf în ochi. Nimeni nu verifică pe număr cadastral. Toată lumea verifică pe adresă”, spune arhitectul Ionel Oancea, fost șef al Urbanismului la Iași.

 

Distanța dintre terenul real, la nr. 110, și terenul fictiv, din autorizație, nr. 130, este de 560 de metri. Cum să greșești?

 

Arhitecta: „O să îndrept greșeala”

Proiectul este semnat, ca și în cazul semnalat de REPORTER DE IAȘI în februarie, de arhitecta Angela Ioan. Aceasta susține că este doar o eroare a cărei îndreptare a cerut-o deja. „Acum cer la fiecare lucrare atribuire de număr stradal. Nu știu sigur de unde este greșeala, încă nu mi-am dat seama. Numărul cadastral este corect, posibil să fie o greșeală de la Primărie. Eu pe asta mă bazez, pe numărul cadastral, nu pe ce văd în teren, nu pot să țin cont de plăcuțele de pe blocuri, țin cont de acte. Acolo au fost mai multe parcele, la retrocedări probabil s-au mai greșit acte. Dar erorile vor fi îndreptate”, explică Angela Ioan.

Problema este că autorizația s-a dat fără să se ceară acordul vecinilor, teoretic blocul fiind în câmp. Acum, nu mai ai ce greșeală să îndrepți, pentru că autorizația este dată și vecinii de la amplasamentul real nu mai pot fi consultați.

Ca și în cazul precedent, Primăria încă nu a prezentat un punct de vedere oficial referitor la mutarea din pix a unui bloc câteva sute de metri.

 

Citește și Un fals scandalos: bloc mutat din pix la o altă adresă, ca să iasă PUZ-ul

 

Cazul precedent: bloc mutat de pe maidan la înghesuială

Un bloc aprobat de Primărie în februarie, la o adresă, era, în realitate, la alt număr, la peste 300 de metri depărtare. Ca și în cazul de acum, specialiștii ne-au spus că nu s-a mai pomenit așa ceva. Certificatul de urbanism avea menționată adresa Nicolina 98, unde este un maidan liber.

Schița însă arăta un teren de 400 mp, înghesuit între alte blocuri, pe adresa Nicolina 76. Arhitecta Angela Ioan a dat atunci vina pe cadastriști. Reprezentanții Oficiului Județean de Cadastru au negat vehement o astfel de posibilitate, spunând că tehnologia actuală permite măsurători cu precizie de milimetri, cu GPS.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31