fbpx
 
Șefa Centrului de la Balș, Diana Mihaela Crețu, angajată ca să nu facă ceea ce trebuia să facă Șefa Centrului de la Balș, Diana Mihaela Crețu, angajată ca să nu facă ceea ce trebuia să facă

4.000 de lei salariu pentru șefa unui Centru de zi care n-a funcționat nicio zi de la înființare. Post creat fictiv de 8 luni


Un nou exemplu de jaf din bani publici în comuna Balș, acolo unde primarul încasează lunar indemnizația de însoțitor a unei persoane cu handicap grav permanent. Centrul de zi din localitate n-a funcționat nici măcar o secundă, dar, de la finalul anului trecut, are un șef: viitoarea noră a unui funcționar din Primărie.

Rol utilitar important

„S-au arătat surprinși și inspectorii de la Curtea de Conturi, dar fata chiar este potrivită pentru acest post, concursul a fost pe bune”, spune primarul Vasile Acatrinei (foto jos). Tinerei angajate la Centrul de zi Balș i s-au dat frunze de tăiat în Primărie, numai să-și justifice leafa din decembrie până azi.

În județul Iași, există 30 de centre de zi. Dintre ele, patru nu mai funcționează: după declarațiile unui primar, din cauza lipsei fondurilor.

Scopul acestor centre subordonate Consiliilor Locale este de a oferi o masă caldă, un spațiu de joacă și pentru teme școlarilor din familii sărace. În perioada stării de urgență nu au funcționat, dar angajații lor au mers pe la copii aflați în grijă, s-au interesat de ei, le-au dus mâncare.

Pentru leafa șefei s-au găsit fonduri

Centrul de zi pentru copilul aflat în dificultate Balș (foto jos) este gata, are toată dotarea necesară, are până și șef, din  decembrie anul trecut. Dar n-a funcționat nici măcar o secundă. Primăria a făcut concurs și plătește salariul de șef, dar acesta nu are vreun subaltern și nici unul dintre cei 15 copii beneficiari nu a trecut vreodată pe acolo.

„Centrul este închis acum, din cauza pandemiei”, a spus, inițial, primarul Vasile Acatrinei. Când i s-a atras atenția că a existat concurs în luna decembrie, există om pe post de atunci, dar centrul n-a funcționat, a schimbat foaia: nu are bugetul necesar.

Conform contabilei Primăriei, suma necesară pentru funcționarea Centrului de zi ar fi de 150.000 de lei anual. 1.000 de lei pentru fiecare copil, lunar, cheltuieli de funcționare. Bani care, oricum, s-ar împărți pe jumătate cu Consiliul Județean Iași, care acoperă această proporție la toate centrele de zi din județ.

Totuși, pentru salariul șefei de Centru au existat fondurile necesare, care sunt acoperite integral de către primării. Salariul brut este de aproximativ 4.000 de lei lunar – 48.000 de lei anual. Peste jumătate din cât ar avea Primăria de pus pentru ca acest centru să funcționeze.

Pentru că locul în care ar trebui să muncească este închis, șefa centrului a fost mutată provizoriu în Primăria Balș unde, spun funcționarii, nu ar avea nimic de făcut.

Poarta Centrului este ferecată

Și cei de la Curtea de Conturi au mirosit ceva

Este fascinant cum, la fiecare concurs în posturi publice, cei mai competenți sunt, întotdeauna, cei care au o rudă în instituția care organizează concursul. Niciodată cineva din afară. În cazul Centrului de zi Balș, situația este la fel: șefa centrului, Mihaela Diana Crețu, care a fost declarată admisă la concursul din decembrie, este viitoarea noră a unui funcționar de la Regsitrul Agricol Balș, Florin Ursu. „Locuiește în casa acestuia”, spun surse din Primărie. Ceilalți trei candidați au fost respinși la proba scrisă. A fost vreunul dintre ei cu rude în Primărie? “Exact același lucru m-au întrebat cei de la Curtea de Conturi. Nu, ceilalți candidați nu au rude în Primărie. Dar a fost un concurs pe bune, Mihaela Diana Crețu este potrivită pentru această funcție”, a precizat primarul Vasile Acatrinei.

Mihaela Crețu a fost notată cu 81 de puncte, ceilalți trei candidați au avut de la 55 de puncte în jos.

Se va găsi o soluție pentru cele închise

În afară de Balș, există și alte centre de zi din județ care au fost închise, din lipsă de fonduri, dar aceasta după ce au funcționat o perioadă. Conform evidențelor de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) din subordinea CJ, ar fi cinci centre de zi închise: la Golăești, Slobozia (Voinești), Cozmești, Sinești.

Conform declarațiilor de la DGASPC, aceste centre ar fi fost închise pentru că nu au existat sumele necesare pentru partea de cheltuieli de funcționare și salarizare a personalului. „Este nevoie de aceste centre, ele vor fi redeschise”, a precizat un funcționar al DGASPC Iași. Cele mai multe au fost realizate cu fonduri europene.

Cum au procedat alți primari

REPORTER DE IAȘI a căutat exemple de alte centre de zi din județ ai căror angajați nu au fost plătiți degeaba, inclusiv în perioada pandemiei.

În zona metropolitană a Iașului, centrele de zi au funcționat, inclusiv în starea de urgență. „Copiii au avut nevoie de centre și atunci. Drept urmare, angajații au mers la ei acasă cu mâncare, s-au jucat, au discutat, au făcut lecții, a mers la ei psihologul. În acest timp, clădirea a fost reparată, curățată pentru următorul an școlar”, spune primarul Ștefan Timofte de la Tomești.

Centrul de zi din localitate este deschis pentru 25 de copii din toate satele și funcționează continuu din 2004.

„Sunt cinci angajați cu salarii medii brute de aproximativ 4.000 de lei, plătite lunar din bugetul Primăriei. Cheltuielile de funcționare sunt undeva la 200.000 de lei anual, suma este împărțită și suportată pe din două cu CJ”, mai spune Timofte.

La Miroslava, există două centre de zi, făcute cu proiecte europene, funcționale din 2014, respectiv 2016. Salarizarea și hrana sunt asigurate de Primăria Miroslava, iar jumătate din cheltuielile centrelor sunt suportate de către CJ. „Avem acum 50 de copii în cele două centre. În perioada martie – până la finalul anului școlar, au funcționat cu deplasarea personalului la beneficiari. Angajații au mers cu mâncare la copiii aflați în evidențe. Nu înțeleg cum pot alții să nu funcționeze, pentru că aceste centre sunt monitorizate și, dacă nu au activitate, banii pentru aceste investiții sunt pierduți”, a declarat primarul Dan Niță de la Miroslava.

La fel au procedat și angajații unui Centru de zi de la Ciurea. Deși clădirea a fost închisă de la jumătatea lunii martie, angajații au avut activitate, deplasându-se la copii acasă pentru teme sau pentru a le duce mâncare.

Article image
Primarul a avut ideea să-i facă dosarul de handicap și tot el a păstrat banii din indemnizația de însoțitor. Costel Roșca, un om cu semipareză, care mai mult se târâie în coate, supraviețuiește doar cu ajutorul de handicap de 500 de lei/lună. Restul de 1.250 de lei rămân la primarul Vasile Acatrinei, care îl pune pe viceprimar să semneze încasarea banilor. Ilegalitatea este stupefiantă, primarul având un salariu de aproape ...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 22 Iunie 2020


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31