fbpx
 
Dosarul Vixen: DNA a găsit proba-cheie în biroul șefului Corp Control. Chirica, întrebat: „Vreți apărător?”. Urmează audieri

Dosarul Vixen: DNA a găsit proba-cheie în biroul șefului Corp Control. Chirica, întrebat: „Vreți apărător?”. Urmează audieri


În ultimii doi ani, Mihai Chirica s-a apărat spunând că nu știa ce semnează în domeniul imobiliar: autorizații, recepții, edificări. Îi lipseau informațiile și se baza pe subalterni

În cazul blocului Vixen, ridicat pe o autorizație pentru două case, Mihai Chirica a fost de două ori avertizat: de Gabriel Ghergheșanu, responsabilul cu Recepțiile imobiliare în Primărie, și de raportul lui Marcel Pinciuc, șeful Corpului de Control al primarului

Ieri, DNA a ridicat acest raport din calculatorul lui Pinciuc. Documentul dispăruse, după rețeta casei, din circuitul electronic al Primăriei

Apartamentele intabulate au intrat ilegal în circuitul civil și au fost vândute cu peste 1 milion de euro. Dezvoltatorul ar fi făcut orice să rezolve problema, fiind îngropat în datorii

Grav: ca și în alte dosare penale cu tunuri imobiliare (Cheșcu, Asimionesei, Plugaru), actele originale au dispărut din Primărie. În acest moment, se judecă doar pe copii. Este metoda prin care Chirica vrea să scape

În câteva zile urmează audierile la DNA. Acuzațiile in rem sunt: abuz în serviciu, sustragere sau distrugere de înscrisuri oficiale și fals material

Dosarul Vixen’s era cunoscut, REPORTER DE IAȘI a făcut dezvăluirea în martie 2022: două case, așa cum figurau în autorizație, s-au transformat în timpul construcției într-un bloc cu 18 apartamente. Ilegal cap-coadă.

Cheia de boltă a întregii afaceri și ceea ce încearcă acum procurorii DNA să demonstreze este că Mihai Chirica a semnat în cunoștință de cauză edificarea. Și că nu se poate apăra ca în alte spețe, cum că iscălitura sa e de autoritate. Ci că primarul a primit informația că blocul Vixen’s este ilegal, însă, în ciuda avertismentelor, a semnat certificatul de atestare a edificării. Elementul-cheie este o notă realizată de Marcel Pinciuc, șeful Corpului de Control al primarului. Neconcordanța dintre autorizația de construire pentru case și blocul ridicat fizic i-a fost prezentată primarului care, însă, a ignorat-o.

 

Edificarea ilegală, semnată de Mihai Chirica prin care acesta a băgat 1 milion de euro în buzunarul patronului Vixen

Chirica rupe pagina din Codul Penal și crede că scapă
Conducerea Primăriei Iași suferă de sindromul „
Polichinelle”. Personajul din teatrul de marionete francez, săvârșind un delict, a rupt pagina din codul penal cu articolul ce îl incrimina, convins fiind că așa nu mai poate fi pedepsit.

La fel și din Primărie a dispărut certificatul de atestare a edificării în ORIGINAL de la blocul Vixen’s din Moara de Vânt. Documentul îl incriminează direct pe primarul Mihai Chirica, cel care prin propria semnătură a validat că un bloc în care au fost amenajate 18 apartamente este totuna cu două case.

Anchetatorii au găsit duplicatul „conform cu originalul” la Oficiul de Cadastru. În plus, au precizat surse judiciare, numărul de înregistrare al certificatului se referă la alt act, la alt imobil. Aceasta este prima concluzie a descinderilor de ieri, când procurorii DNA Iași au făcut percheziții în mai multe birouri.

„Procurorii au găsit tot ce aveau nevoie”

În februarie 2020, primarul Chirica a semnat certificatul de atestare a edificării la blocul Vixen’s din Moara de Vânt deși acolo ar fi trebuit să fie, potrivit autorizației inițiale din 2015, doar două case. Iar Chirica știa ce-i acolo, pentru că i s-a spus și pentru că i s-a pus pe masă respingerea recepției pentru că nu s-a respectat autorizația. 

Procurorii au percheziționat și biroul lui Marcel Pinciuc, șeful Corpului de Control al primarului. Inspectorii de la Corp Control au fost la blocul Vixen’s din Moara de Vânt, unde au constatat neconcordanța dintre autorizația de construire pentru case și blocul ridicat fizic. Iar rezultatul s-a concretizat într-o notă de control care i-a fost prezentată edilului.
„Anchetatorii au găsit la Pinciuc tot ce aveau nevoie”, a spus sursa REPORTER DE IAȘI.
Aceasta este a doua concluzie a perchezițiilor.

Blocul ilegal din Moara de Vânt arată ca un IAS. I-au făcut, tot ilegal, și un fel de mansardă la etajul 4, ceva fin, arhitectural

A doua autorizație a fost semnată tot de Mihai Chirica

Între autorizația din 2015 care permitea construcția a două case și edificarea semnată de Chirica în 2020 pentru „locuință colectivă”, adică bloc, a mai fost un document.

Autorizația de construire 885/2019 a avut menirea de a masca transformarea celor două case în bloc. „Repoziționare construcție existentă – intrarea în legalitate”, a fost obiectul acesteia.

Poartă semnăturile lui Mihai Chirica, primar, Alexandru Mustiață, arhitect șef, și Cristina Oțeleanu, șefa Direcției Juridice în locul Denisei Ionașcu, secretarul general.

Un expert în urbanism a explicat pentru REPORTER DE IAȘI, în martie, de ce această a doua autorizație nu justifică apariția blocului: „Repoziționare înseamnă că, teoretic, putea transla clădirea în cadrul edificabilului și, eventual, o putea întoarce. Dar sub nicio formă nu putea schimba funcțiunea din locuințe individuale (case – n.r.) în locuințe colective (bloc – n.r.)”.

Ce-a făcut Mihai Chirica ieri, după perchezițiile DNA de la Primărie? A ținut un discurs elevilor despre moralitate și etică în viață. Fără complexe

Traseul clasic: Oțeleanu a semnat în locul Denisei Ionașcu
A treia dezvăluire: această a doua autorizație a fost întocmită în decembrie 2018 de Florin Grierașu de la Urbanism, dar semnată de Chirica și Oțeleanu abia în august 2019. În mediul administrativ, Grierașu devenise celebru pentru averea sa nejustificată și a fost forțat să demisioneze pentru că atrăsese atenția în mai multe tunuri imobiliare în care jucase rolul de executant. Chirica l-a îndepărtat în urma mai multor scandaluri de presă din cauza imaginii de „funcționar corupt” pe care Grierașu o căpătase.

Momentul ales pentru lansarea autorizației: în perioada în care Denisa Ionașcu era plecată în concediu. Traseul electronic al acesteia nu mai poate fi recreat, adică cât a stat și la ce funcționari s-a blocat mai bine de jumătate de an. Dar autorizația există și e parte din dosar.

A patra probă: refuzul lui Ghergheșanu

Printre hârtiile solicitate ieri de procurorii DNA se află și procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor 350/2018 prin care s-a dispus respingerea. E al patrulea jalon important.

Practic, DNA, prin indicarea numărului, a confirmat ceea ce REPORTER DE IAȘI a scris în primăvară, că Mihai Chirica a fost avertizat de Gabriel Ghergheșanu, un subaltern, că imobilul Vixen’s nu respectă autorizația. „L-am anunțat și pe primar. Nu puteam să semnez recepția, erau apartamente, nu locuințe individuale”, a explicat Ghergheșanu.
Respectivul a fost ulterior schimbat din funcție și apoi i s-a făcut vânt de tot din Primărie. Pe data de 18 decembrie 2019, s-a făcut recepția la terminarea lucrărilor, reprezentantul Primăriei Iași fiind ing. Daniela Vasiliu.

A doua autorizație a blocului din Moara de Vânt a fost semnată, în august 2019, tot de către Mihai Chirica. În dreapta e semnătura șefei Direcției Juridice, Cristina Oțeleanu, care a înlocuit-o pe Denisa Ionașcu, secretara CL, ostilă primarului, plecată în concediu în acea perioadă. Autorizația era o aberație din punct de vedere legal

Discreditarea lui Ghergheșanu pe site-ul Primăriei

Un alt act pe care procurorii DNA l-au cerut Primăriei deschide și mai larg povestea. Anchetatorii au solicitat sesizarea transmisă pe site-ul Primăriei Iași cu titlul Mită Gabriel Ghergheșanu, împreună cu toate documentele care au stat la baza soluționării acesteia.

A cincea noutate: Ghergheșanu a fost cel care a refuzat recepția inițială. Surse apropiate anchetei au povestit că ulterior, pentru a fi discreditat, a fost trimis un mail la Primărie cum că funcționarul ar fi cerut șpagă.

„De fapt, lucrurile s-au petrecut astfel: patronul de la Vixen’s, Costin Bodea, avea datorii la constructor. Pe care nu le putea achita din cauză că nu intabulase blocul și, deci, nu putea încheia contractele cu cumpărătorii. Banii din vânzarea apartamentelor au fost miza. Creditorul lui Bodea a activat niște relații pentru a putea intabula blocul, iar refuzul lui Ghergheșanu a dus la discreditarea acestuia”.

Chirica s-a alarmat abia după Scandalul Cheșcu, când DNA intrase pe fir
Tupeul a fost dus la extrem: cu autorizație de două case, cu alt act de „repoziționare”, cu edificare de bloc, Costin Bodea, patronul Vixen’s, a cerut oficial să i se permită și un pod.

Astfel, în ianuarie 2021 și, apoi, în decembrie același an, reprezentantul firmei a solicitat Primăriei emiterea unui certificat de urbanism pentru „modernizare pod existent” la clădirea în discuție.

Cererea i-a fost respinsă, dar el totuși a făcut podul, astfel că acum cele două case autorizate s-au transformat într-un un bloc cu patru niveluri.

Chirica i-a respins podul abia după ce izbucnise scandalul „Cheșcu”, altă grozăvie imobiliară. Când l-a refuzat, Chirica a avut o epifanie: „Vă comunicăm că s-a constatat o neconcordanță între funcțiunea autorizată și cartea funciară”. Bloc în loc de case. „Până la clarificarea situației juridice a imobilului”, a mai scris Chirica în actul de respingere. Așadar, primarul a găsit „o neconcordanță” pe care în 2020 n-o observase.

În Moara de Vânt s-au construit 18 apartamente în loc de două case individuale. De 10 ori mai profitabil

Declarațiile de ieri ale celor implicați:
Mihai Chirica, primar:
„Suntem nu doar deschiși să colaborăm, ci chiar noi am sesizat instituțiile abilitate pentru aflarea cât mai rapidă a adevărului (...). Am încredere că justiția va face lumină, astfel încât imaginea și activitatea municipalității să nu aibă de suferit.” (declarație publicată de câteva canale media care n-au cercetat faptele pe acest subiect)
Sursă apropiată anchetei, sub rezerva anonimatului:
„Faptul că Mihai Chirica a anunțat prin comunicat de presă că el a chemat DNA-ul e praf în ochi. E altcineva denunțător în acest dosar, iar ancheta îl vizează inclusiv pe primar.”
Marcel Pinciuc, șef Corp Control primar:
„Vorbiți cu purtătorul de cuvânt.”
DNA București:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2018-2020, în legătură cu eliberarea unor documente privind autorizarea construcției, edificarea, tranzacționarea și intabularea unui imobil din municipiul Iași.”
Abuz în serviciu, sustragere sau distrugere de înscrisuri și fals material în înscrisuri oficiale sunt infracțiunile reținute in rem în această speță. Adică, privitor, deocamdată, la fapte și nu la persoane.
„Zilele viitoare, angajați ai Primăriei vor fi chemați la DNA pentru declarații pe această temă”, a declarat sursa REPORTER DE IAȘI.

Perchezițiile DNA au devenit frecvente la Primăria Iași. Mihai Chirica a ajuns să dea comunicate prin care se laudă că el îi cheamă pe procurori, deși este inculpat în două dosare, judecat într-un al treilea și urmează audieri în al patrulea

Ce acte a cerut, ieri, DNA de la Primărie:
- autorizațiile de construire 865/2015, 885/2019, alături cu întreaga lor documentație
- procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor 350/2018 prin care s-a dispus respingerea recepției la terminarea lucrărilor
- certificatul de atestare a edificării 11/2020
- procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor 944/2019
- înscrisuri emise de societăți profesionale notariale sau OCPI privitor la tranzacționarea sau intabularea imobilului
- memorii de arhitectură, referate întocmite de dirigintele de șantier, schițe
- sesizarea transmisă pe site-ul Primăriei Iași cu titlul
Mită Gabriel Ghergheșanu, împreună cu toate documentele care au stat la baza soluționării acesteia
- agende, însemnări ori medii de stocare care conțin informații relevante privind autorizarea construcției

Article image
În această dimineață, echipe ale DNA Iași și ale Jandarmeriei au descins la Primărie. Un Duster al Jandarmeriei a parcat la 7.30 pe locul viceprimarilor, din spatele Palatului Roznovanu.
Autor cristi tanasa Slideshow HOMEPAGE 12 Decembrie 2022


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31