fbpx
 
Ce s-a ajuns! S-a dat gaură cu freza în soclul lui Ferdinand: procurorii anchetează o fraudă de 200.000 de euro

Ce s-a ajuns! S-a dat gaură cu freza în soclul lui Ferdinand: procurorii anchetează o fraudă de 200.000 de euro


* Chiș, cel mai mare distribuitor de materiale pentru monumente din România, spune că postamentul din fața Primăriei nu poate costa mai mult de 20.000 de euro
* A costat de 10 ori mai mult!
* Săptămâna trecută, în partea dreaptă a soclului a apărut o gaură forată, carota urmând a fi analizată în laborator
* Se verifică dacă blocurile folosite sunt din granit, conform versiunii oficiale, sau din beton
* Indiferent de materialul folosit, prețul de 200.000 de euro este astronomic: metrul cub de beton costă 350 de lei, iar cel de granit de 2-3 ori mai mult
* Granitul adus din Ucraina, cum este cel din fața Primăriei, este ieftin, spun specialiștii
* Cu 200.000 de euro, placai toată Primăria in granit
* Firma care a executat lucrarea a refuzat timp de două zile să vorbească cu REPORTER. Șefii Primăriei la fel: muți!

Camera de Conturi Iași a descoperit că soclul statuii Regelui Ferdinand I din fața Primăriei Iași a fost făcut cu alte materiale decât se cerea în caietul de sarcini. În loc de blocuri de granit masiv, Primăria ar fi cumpărat și plătit blocuri de ciment placate cu acest material.

Primarul Mihai Chirica a contestat puternic raportul, iar știrile jurnaliștilor care au relatat fragmente din raport au fost catalogate drept fake-news. Într-o emisiune la o televiziune de casă din februarie 2020, Mihai Chirica susținea că au fost utilizate blocuri de granit masiv, deși imaginile realizate cu ocazia montării arată că s-au folosit niște cuburi cenușii, placate ulterior cu plăci standard (la 2 cm grosime), de culoare maronie.
Până la urmă, Municipalitatea a pierdut și contestația făcută la raport, iar acum instituțiile de control au luat probe din soclu, pentru a vedea din ce material este acesta. Gaura lăsată stă mărturie, iar materialul din interior este asemănător betonului.
Poliția Economică din cadrul IPJ Iași a confirmat că verifică achiziția, precizând însă că altă instituție a comandat expertiza. Specialiștii explică faptul că doar probele de laborator pot lămuri ce fel de material s-a utilizat. În schimb, cei care realizează zilnic lucrări cu granit spun același lucru: soclul de aproape 200.000 de euro a fost incredibil de scump. Costul real este de câteva zeci de mii de euro.

În imaginea din stânga se observă că inițial s-a încercat un foraj îngust, de doar 1 cm diametru, dar apoi s-a preferat o carotă mult mai voluminoasă. Numai găuri în statui nu s-au mai văzut la Iași, numai fraude la monumente de Centenar n-au mai avut ieșenii!

Proiectul inițial prevedea o piramidă cu 100 mc de granit

Primăria Iași a anunțat, în decembrie 2017, că va fi realizată o statuie a Regelui Ferdinand, cu ocazia Centenarului. În anunțul oficial din Curierul de Iași instituția menționa: „Soclul va fi realizat din beton placat cu marmură sau granit”. Deci inițial planul era să se folosească beton la postament.
Soclul trebuia să aibă 6 metri înălțime. Până la final, cei 6 metri s-au transformat în 3,5 m înălțime. În proiectul prezentat în Consiliul Local, ansamblul avea dimensiuni mult mai mari, iar primarul a plusat megalomanic: 100 de mc de blocuri de granit, în trepte, ca zonă de meditație.
Se convenise deja ca soclul să fie din granit masiv: „Având în vedere gabaritul monumental al lucrării (înălțime, greutate), realizarea soclului din granit masiv este una reprezentativă care să întregească și să confere monumentalitate și durabilitate operei de artă”, se arată în referatul de specialitate.
Prețul estimat al lucrării pentru soclu a fost de 912.588,61 lei, care s-a transformat, ulterior, în 826.758 de lei (fără TVA). După licitația cu un singur participant, a fost stabilită firma câștigătoare. Aceeași cu cea care a realizat drapelul din Podu Roș: SC TAR MV, firmă de pe Șoseaua Iași-Tomești.

S-au decontat 74 de tone, s-au montat 43 de tone

Într-un raport din 2019 al Camerei de Conturi Iași, instituția remarcă o ciudățenie: sunt neconcordanțe cu privire la cantitatea materialelor puse în operă și decontate, respectiv cele regăsite pe teren. Au fost facturate și decontate materiale în greutate totală de 74,70 tone, dar inspectorii au măsurat și au calculat, în timpul misiunii de audit, și le-a dat mult mai puțin: 43,94 tone.
De altfel, în presă au apărut declarații oficiale emise de către Primăria Iași în care se vorbește despre soclul cu tot cu basoreliefuri ca având 48 de tone.

Referatul propus aprobării primarului și care a ajuns până în Consiliul Local evalua soclul la exorbitanta sumă de 200.000 de euro, cât o vilă la cheie, dotată și utilată

Licitație în doru’ lelii, câștigător ales din ochi

Cu ocazia controlului, a apărut și bănuiala. Soclul nu este din blocuri masive de granit, ci din beton placat cu granit. Inspectorii au avut acces la actele de achiziție din care reiese că cele 9 bucăți de blocuri de granit puse în operă urmau a fi cumpărate din Slatina, dar au fost importate din Ucraina de o societate cu care antreprenorul statuii nu a făcut dovada că ar fi avut o relație contractuală. 
Caietul de sarcini al licitației atribuite SC TAR MV SRL nu cuprindea „liste de materiale, manoperă, utilaje, transporturi aferente lucrărilor de suprastructură la soclul statuii, soluţii de ansamblare/ montare, tehnologii de execuţie etc. (...) fapt ce a creat premisele realizării unei evaluări formale a ofertei declarate câştigătoare“, scriu inspectorii Camerei de Conturi Iași.
Inspectorii au mai precizat că există „neconcordanţe substanţiale“ cu privire la cantităţile înscrise în oferta câştigătoare şi cele din situaţiile de plată, neclarificate sau nejustificate legal „nici în etapa de derulare a achiziţiei, nici în cea de recepţie şi respectiv de plată a lucrărilor“.

Granitul e de 10 ori mai scump decât betonul

Diferența de preț dintre un metru cub de ciment și un metru cub de granit masiv este substanțială. La prețul zilei, în prezent, un metru cub de beton de cea mai bună calitate este de aproximativ 400 de lei. Chiar și cu diferențe de rețetă în cazul unui soclu de statuie, prețul pe metru cub nu trece, conform specialiștilor, de 800 de lei.
Un detaliu important: prețul unui metru cub de granit prelucrat (tăiat felii de 2 cm grosime fiecare) este cuprins între 12.000 și 30.000 de lei, în funcție de calitate, culori, finisaje.
Un alt calcul care se poate face este la tonă, prețurile de pe piață fiind de aproximativ 900 de lei/tonă. Trebuie menționat că granitul are o greutate de 2,8 tone la mc, ceea ce corespunde unui preț de aproape 3.000 de lei/mc. „La granit, cu cât este mai mare, mai masiv, cu atât scade prețul. Explicația este că prelucrarea costă mult. Fiecare tăiere la doi centimetri, să spunem, care este dimensiunea standard a granitului pentru placat, presupune utilaje de precizie, manoperă, curent electric, ceea ce sporește prețul. Deci, dacă avem de-a face cu granit masiv, bloc compact, neprelucrat, de culoare gri, care vine de la carieră, acesta este considerat materie primă și costă 3.000-4.000 de lei metrul cub”, a explicat proprietarul firmei de monumente funerare Chiș din Cluj Napoca.

Bloc cenușiu despre care Mihai Chirica spune că e de granit, iar inspectorii Curții de Conturi spun că e din beton. Primarul era de față. Culoarea blocului este cenușie, iar testele de laborator vor da verdictul

„Mai mult de 20.000 de euro nu poate costa”
Acesta spune că, la prima vedere, judecând după imagini, la această dimensiune, soclul unui monument poate costa între 10.000 și 20.000 de euro. Nu poate precizat un preț exact, pentru că nimeni nu știe calitatea materialului utilizat, care influențează foarte mult prețul.
„Există granit de 1.000 de euro/mp, dar este cel de culoare albastră, adus din Brazilia. Cel maroniu, folosit la Iași, este ieftin, de obicei această nuanță se găsește în Ucraina și în China. Deci este granit și la 300 de lei/mp, mă refer la cel prelucrat, de 2 cm grosime. Blocurile sunt mai ieftine, raportat la dimensiuni, dar nu știu prețuri”, a explicat și administratorul Atelierului de Marmură din Iași, fără să știe că materialul folosit la soclul din fața Primăriei chiar a fost importat din Ucraina, așa cum presupunea și el.

Manopera și transportul costă mai mult decât materia primă

Dar, pentru partea placată de la exterior, granitul utilizat poate fi undeva la 650 lei/mp, cât ar fi un material de calitate foarte bună la 2 cm grosime, în regim de comandă pentru o firmă privată.
„Noi avem o fabrică proprie la Satu Mare și vorbesc din experiență. Te costă mai puțin materialele și mai mult manopera, de fapt. Ai greutăți mari, de mii de kilograme la fiecare bloc. Trebuie manevrate cu macarale, transportul costă mult. Granitul masiv nu poate fi tăiat în România la dimensiuni mari, nu avem tehnologie. Acesta nu poate fi decât importat”, a mai spus proprietarul firmei Chiș.

Proiectul Ferdinand a fost terminat cu un an mai târziu decât Centenarul: soclul a costat mai mult decât statuia

Granitul putea costa maxim 100.000 de lei. Diferența: 700.000 de lei

La dimensiunea de 3,5 m înălțime cât are soclul, plus postamentul cu latura de 4 m, sunt în total 65 mp de granit pentru placat (cel de 2 cm grosime). Prețul estimativ, la valori date de specialiști, dar care se găsesc și în comerțul online, ajunge la aproximativ 42.000-43.000 de lei.
Blocurile masive din interior reprezintă, la măsurători precise, 16 metri cubi. Dacă ar fi granit, ar însemna 64.000 de lei.
În total, cele două tipuri de granit ajung la maxim 100.000 de lei. Diferența până la 826.000 de lei poate fi greu justificată doar prin transport și manoperă. Cu 200.000 de euro (inclusiv TVA) se construiește o vilă de 200 mp, dotată complet cu finisaje de lux: adică faci un conac cu 6 dormitoare și un living de 40 mp.
La statuie vorbim doar de un postament de 16 mp.

Firma câștigătoare a refuzat dialogul

În soclul statuii Regelui Ferdinand a fost realizată o gaură de circa 50 cm adâncime. Forajul în miezul materialului este profund, la un diametru de 10 cm. Placa superficială este evidentă, la 2 cm grosime, dedesubt aflându-se un material de culoare gri, asemănător cu betonul realizat cu pietriș fin.
REPORTER DE IAȘI a solicitat Primăriei informații despre cine a comandat extragerea carotei din soclu. Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga, a menționat că va reveni cu un răspuns, dar nu a făcut-o.
S-a încercat și o discuție cu firma care a realizat soclul, TAR MV. Directorul Emil Ungureanu nu a fost găsit la firmă și nu a răspuns la telefoane și la mesaje timp de două zile, deși secretarei i s-a explicat cine suntem și ce vrem să aflăm. Nici administratorul și acționarul unic Viorel Moscaliuc nu a răspuns. Numele lui apare într-un scandal legat de achiziții făcute de Poliția Locală București.

Directorul firmei executante, Emil Ungureanu, a refuzat două zile să stea de vorbă cu REPORTER, deși secretara i-a transmis că este căutat

Mihai Chirica a negat public „teoria betonului”

Anul trecut, în luna februarie, la o televiziune de casă, primarul cataloga informațiile din raportul Curții de Conturi, conform cărora s-a folosit beton în loc de granit masiv, drept fake news.
Mihai Chirica a fost categoric: blocurile sunt din granit. „Mă gândeam la un fake-news de ultimă zi. Apare într-un titlu de presă locală. Soclul statuii lui Ferdinand este făcut din beton măsluit și, bineînțeles, mi-au sărit pepenii și am zis câtă prostie poate să fie în mintea celui care a scris acest articol în condițiile în care tot el, acum șase luni, dă tot o știre în care dă și poze când soclul era asamblat din blocuri de granit și ei scriu acest lucru. Și am zis ... era să fac o chestie. Să se ducă încolo de adevăr când, Doamne, iartă-mă, ai dreptate: când ai scris știrea acum șase luni de zile și dai poză cum se asamblează blocurile de granit acolo și pe urmă că nu este din granit, ci din beton?”. Moderatoarea nu l-a întrerupt decât râzând și întărind afirmația că este fake-news.
În fotografiile de care vorbește, de la montarea soclului, se vede un miez gri, asemănător cimentului, placat cu granitul care are altă culoare.

Article image
* Poliția Economică investighează licitația pentru Statuia lui Ferdinand din fața Primăriei * Și un raport al Curții de Conturi a găsit nereguli, municipalitatea l-a contestat la instanță, dar a pierdut procesul la Tribunal * Inspectorii au constatat că s-a plătit în orb, fără cantități precise de materiale și normative de manoperă * Primăria a plătit 200.000 de euro pentru soclu ca și cum ai angaja „la negru” un meseriaș s...
Autor cristi tanasa Anchete 20 Mai 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31