fbpx
 
Doi ieșeni în scaun cu rotile n-au putut intra în Muzeul Regina Maria, făcut pe fonduri europene. Au primit 4.000 de euro despăgubiri

Doi ieșeni în scaun cu rotile n-au putut intra în Muzeul Regina Maria, făcut pe fonduri europene. Au primit 4.000 de euro despăgubiri


Decizie rușinoasă pentru Primăria Municipiului Iași. Doi ieșeni au convins instanța de judecată de faptul că le-a fost îngrădit dreptul de a merge la teatru într-o instituție publică – Muzeul Regina Maria – din cauza faptului că, fiind în scaune cu rotile, nu au avut la dispoziție o rampă care să le permită accesul în sala unde avea loc spectacolul. Tribunalul a dispus ca fiecare dintre cei doi reclamanți să primească daune morale de 2.000 de euro. Ambele părți au depus apel. Situația de la Muzeu este cu atât mai revoltătoare cu cât clădirea a fost renovată în urmă cu câțiva ani, din fonduri europene.

S-a târât câteva trepte

Într-o acțiune depusă în februarie 2022, la Tribunalul Iași, Ruxandra Andreea Agapi și Vasile Borcan au solicitat judecătorilor să oblige Municipiul Iași, prin Instituția Primarului, la plata către fiecare a sumei de 150.000 de euro cu titlu de daune morale.

Reclamanții au arătat că sunt două persoane cu handicap grav, silite să îşi ducă existenţa în scaunul cu rotile şi că, în data de 24 februarie 2019, s-au deplasat la Muzeului Municipal „Regina Maria” (instituţie de cultură aflată în subordinea Municipiului Iași) unde se punea în scenă o piesă de teatru, pentru a asista la spectacol şi a vizita expoziţiile organizate la parterul şi etajul clădirii. „(…) ajunşi în zonă, cei doi au constatat cu stupoare faptul că muzeul, deşi renovat în 2018, nu avea conform legislaţiei în vigoare nici rampă mobilă pentru scările exterioare şi nici măcar una fixă, care să le faciliteze accesul în instituţia muzeală. În aceste condiţii, reclamanta Agapi, ce se putea deplasa cu greutate în cârje, după ce a încercat să găsească o soluţie pentru a-l ajuta pe celălalt reclamant să intre în muzeu - dar fără sorţi de izbândă, întrucât scaunul electric al acestuia era foarte, foarte greu, a urcat anevoios (târându-se la propriu) cele câteva trepte de la intrarea în muzeu (…) însă a renunţat din cauza durerilor musculare”, se menționează în acțiune.

Persoanele în scaun cu rotile, umilite de angajații Muzeului „Regina Maria”

Directoarea a dat vina pe reclamantă

În document se mai precizează că, la un moment dat, și-a făcut apariția directoarea instituției, Aurica Ichim, „care, realizând penibilul situaţiei, a încercat să se justifice, spunând că Muzeul nu este dotat cu lift din cauza structurii sale şi susţinând că nu există posibilitatea de a urca cu scaunul rulant, „pentru că la etaj nu sunt expoziţii" – lucru care, susţin reclamanţii, era nereal. Au mai arătat faptul că, directoarea, în loc să o ajute pe reclamantă, a început să arunce vina pe aceasta: că o ţine de vorbă şi că din acest motiv prietenul său stă în ger.”

Agapi a adăugat că reprezentanţii instituţiei „s-au rezumat doar la justificări puerile şi au refuzat să îi ajute, astfel încât cei doi au trebuit să plece umiliţi şi îngheţaţi” și a depus la dosar o înregistrare video a incidentului.

Drept consecință, Agapi și Borcan au solicitat daune, invocând faptul că există multiple prevederi care prevăd faptul că autorităţilor administraţiei publice le revine obligaţia de a facilita accesul persoanelor cu handicap şi la activităţile culturale sau obiective specifice pentru petrecerea timpului liber. „(…) suma cerută este infimă raportat la suferinţa şi umilinţele la care aceştia şi alţii ca ei, ce nu au curajul să riposteze şi să îşi ceară drepturile, au fost supuşi, iar banii ce le vor fi acordaţi nu le vor aduce vreo bucurie personală, dar şi-au cuantificat pretenţiile gândind că doar la un astfel de nivel de despăgubiri, reprezentanţii statului vor primi o lecţie şi vor evita pe viitor să se mai comporte birocratic şi inuman şi că doar astfel îşi vor aminti de drepturile lor prevăzute în Uniunea Europeană, Convenţii O.N.U., Constituţie şi legi”, au conchis reclamanții.

Municipalitatea: „Există rampă și lift”

Municipiul Iași, prin juriști, a depus întâmpinare prin care a solicitat, în principal, respingerea acţiunii ca fiind prescrisă, susţinând că în cauză nu a fost respectat termenul general de prescripţie de trei ani în care se puteau solicita daune. Această solicitare a fost respinsă de judecător.

Pe fond, municipalitatea a susținut că, la momentul anului 2019, precum și în prezent, „existau și există montate astfel de rampe de acces pentru persoanele cu handicap, atât rampe exterioare imobilului, cât și platforme elevatoare interioare pentru accesul la etajul întâi.” Acestea ar fi fost amenajate în cadrul proiectului cu denumirea „Consolidare si restaurare imobil în vederea înfiinţării Muzeului Municipal Iași”, derulat între 2013 și 2015 și finanțat cu aproape 20 de milioane de lei din fonduri europene.

Pârâta a atașat planşe foto actuale „din care rezultă cu evidenţă” existența atât a rampei de acces exterioare, cât și platforma elevatoare pentru persoane cu dizabilităţi montată în interiorul imobilului. „Municipiul Iași nu a săvârşit nici o faptă ilicită care să cauzeze un prejudiciu reclamanţilor, ba dimpotrivă, a efectuat demersuri pentru îndeplinirea tuturor atribuţiilor stabilite de lege în beneficiul persoanelor cu dizabilităţi, precum și în scopul combaterii tuturor formelor de discriminare”, a afirmat municpalitatea la proces.

Judecător: „Susținerile municipalității nu pot fi reținute”

Judecătorul a respins și aceste afirmații ale municipalității, observând că susținerile conform cărora ar fi existat rampă și elevator „nu pot fi reţinute, atâta vreme cât în fapt accesul reclamanţilor în imobil nu a putut avea loc, aspect care rezultă din probatoriul cauzei, respectiv înregistrările video depuse la dosar şi necontestate de pârât. În plus, în ceea ce priveşte funcţionalitatea căilor de acces, Tribunalul reţine că pârâtul a depus la dosar un contract de mentenanţă a acestora încheiat în anul 2016 pentru o perioadă de doar un an, fără a mai depune acte adiţionale prin care acesta să fi fost ulterior prelungit.”

Drept urmare, pe 30 decembrie 2022, completul de judecată a stabilit că „se impune tragerea la răspundere civilă delictuală a pârâtului, pentru fapta de a nu fi asigurat reclamanţilor accesul în instituţie. (…) Tribunalul constată aşadar că organele de conducere sau administrare ale pârâtului Municipiul Iași au săvârşit o faptă ilicită (…), deşi aveau obligaţia prevăzută de lege de a facilita accesul persoanelor cu handicap la valorile culturii şi de a sprijini participarea persoanelor cu handicap şi a familiilor acestora la manifestări culturale.”

Cu toate acestea, judecătorul a considerat că sumele pretinse de reclamanți sunt prea mari și că suma de 2.000 euro pentru fiecare „reprezintă o reparaţie pecuniară proporţională cu prejudiciul suferit”. De asemenea, municipalitatea trebuie să le achite onorariul de avocat în cuantum de 4.000 lei.

Atât Agapi și Borcan, dar și municipalitatea ieșeană, au atacat sentința, iar dosarul se află rolul Curții de Apel Iași cu termen pe 23 mai.

Article image
Judecătorii din Iași au forțat Guvernul și Ministerul Sănătății să asigure medicamentele unui bărbat afectat de o boală rară și îngrozitoare
Autor cristi tanasa Anchete 05 Mai 2023

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31