fbpx
 
Recordul lui Alexe și Chirica în campanie: cum să cheltui 412.000 de euro în 30 de zile, locul 1 pe țară între filialele PNL

Recordul lui Alexe și Chirica în campanie: cum să cheltui 412.000 de euro în 30 de zile, locul 1 pe țară între filialele PNL


Câți bani au cheltuit partidele din Iași la alegerile locale: PNL Iași a avut cel mai mare buget din România, la nivelul organizațiilor județene. USR și-a direcționat 60% din buget spre mediul online. PSD Iași a cheltuit 1 milion de lei, la jumătate față de PNL, plasându-se abia pe locul 17 între filialele social-democrate.

La capitolul cheltuieli la alegerile locale din septembrie 2020, PNL Iași și-a anihilat concurența. Filiala condusă de Costel Alexe a cheltuit peste 2 milioane de lei, dublul sumei pe care pus-o la bătaie în județ PSD, principalul oponent de pe scena politică. La toate formațiunile, banii au provenit din contribuțiile candidaților (venituri proprii, împrumuturi, donații). Spre deosebire de vot, unde clasamentul a fost PNL, PSD, USR-PLUS, PMP, la sume cheltuite s-a produs o ”rocadă mică” între PMP și USR-PLUS.

Banii pentru „marea galbenă”

Conform documentelor publicate în Monitorul Oficial, la alegerile din septembrie, filiala din Iași a liberalilor a cheltuit 2,02 milioane de lei, cât PSD, USR-PLUS și Pro România la un loc. Suma situează Organizația Județeană condusă de Costel Alexe pe primul loc pe țară la acest capitol și confirmă percepția ”din teren”: județul a fost împânzit de materiale electorale ale PNL, la fel și spațiul online.  

Cei mai mulți bani – aproape 900.000 de lei – au mers la tipărirea de broșuri, pliante și alte materiale de propagandă (locul 2 pe țară, după Teleorman). Circa 615.000 de lei s-au plătit pentru publicitate online (locul 3 pe țară), iar aproape 270.000 de lei pentru închirierea de imobile, echipamente, transport, cazare, asistență juridică, plata mandatarilor financiari etc. Afișele au costat 167.645 lei, iar publicitatea în radio, TV, presă scrisă – 72.850 lei. 14.550 lei s-au facturat pentru cercetări sociologice.

La votul pe județ, PNL a obținut circa 40 la sută.

Pentru că au prisosit, banii liberalilor au fost cheltuiți și aiurea în campanie (Sursa: Ziaruldeiasi.ro)

Filiala PSD, în cădere

PSD Iași a cheltuit 1,04 milioane lei, dar, spre deosebire de liberalii ieșeni, ocupă doar locul 17 în clasamentul banilor cheltuiți de filialele social-democrate. Cele mai mari sume s-au dus la broșuri, pliante și alte materiale de propagandă (382.000 lei) și la publicitate online (332.000 lei). Spre deosebire de liberali, pesediștii au acordat ceva mai multă atenție publicității în radio, TV, presă scrisă: aproape 130.000 de lei.

PSD a obținut pe județ circa 24% din voturi, fiind principalul pierzător față de 2016: a rămas fără postul de primar al Municipiului Iași, fără majoritate în Consiliul Local al Municipiului Iași, fără funcția de președinte al Consiliului Județean și fără majoritate în instituția din urmă. De asemenea, social-democrații au pierdut postul de primar al Pașcaniului și mulți dintre edilii de comune. Marea parte a funcțiilor/mandatelor de mai sus au ajuns la PNL.

USR, fratele mai mare al PLUS

Pe locul 3 s-a clasat PMP Iași, cu aproape 800.000 de lei și 6,1% din sufragii, filiala condusă de Petru Movilă fiind urmată de USR și PLUS care au cheltuit împreună circa 720.000 de lei (formațiunea lui Dan Barna contribuind cu 622.000 de lei). La capitolul voturi, însă, alianța a obținut aproape 15% din voturi în județul Iași. De precizat că, la aceste alegeri, USR și PLUS au avut contabilități diferite, fuziunea fiind încă în derulare birocratică. O cifră așteptată la USR, având în vedere publicul-țintă al acestui partid: la fiecare 10 lei, 6 lei au reprezentat publicitate cumpărată în spațiul online.

Filiala Pro România, care a avut puțin sub 5%, a cheltuit 342.000 de lei, iar Partidul Verde (circa 3%) – aproape 40.000 de lei.

Cine au fost finanțatorii liberalilor

La PNL, peste 25% din cele 2,02 milioane de lei au venit de la cei care au câștigat, în final, cele mai importante funcții din județ: Costel Alexe și Mihai Chirica. Primul a virat 446.000 de lei (în mai multe tranșe), iar al doilea – 100.000 de lei. Ambii își vor recupera banii de la Autoritatea Electorală Permanentă, conform legii, deoarece au obținut minimum 3% la scrutin. În ceea ce privește sursa banilor, Alexe a menționat venituri proprii și împrumuturi, în timp ce Chirica a recurs tot la un împrumut, sursa fiind unchiul său Vasile.

Și alți liberali candidați „au pus osul”, urmând să-și recupereze sumele. În general, un consilier local la municipiul Iași a virat 5.100 lei, iar unul județean - 14.500 lei. Este exemplul Danielei Tăutu și a lui Tudor Dornean, Romeo Vatră, Sorin Trandafirescu, Sorin Alexandru Afloarei sau Liviu Bulgariu. 

Maricel Popa, un sfert din sumă

La PSD Iași, circa un sfert din cei 1,04 milioane lei (259.000 de lei) au provenit din veniturile proprii sau un împrumut făcut de Maricel Popa, candidatul acestui partid la funcția de președinte al Consiliului Județean. În cealaltă luptă de amploare de la aceste alegeri – pentru funcția de edil al municipiului Iași – candidatul PSD Camelia Gavrilă a trimis 40.000 de lei din venituri proprii.

Article image
Mihai Chirica l-a suspendat pe Alexandru Mustiață - pe care îl mai adusese de două ori în funcția de arhitect șef - pentru că este sub presiune și transmite mesaje publice că e băiat bun.  Hopa: pe strada Strămoșilor (Dacia), unde oamenii au ieșit în piață din cauza unui bloc, nu se făcuse consultarea vecinilor. Dar aceasta e o practică sub domnia lui Chirica și Harabagiu.
Autor Gabriel Gachi Editorial 20 Noiembrie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31