fbpx
 
Costel Alexe, un fanatic al lui Adrian Păunescu. Bam bam bam Costel Alexe, un fanatic al lui Adrian Păunescu. Bam bam bam

Poftim cultură: Alexe îi ridică o odă lui Adrian Păunescu după ce Șandru și Muraru l-au numit „poet ceaușist”


Costel Alexe: „Adrian Păunescu trebuie să rămână veșnic viu”
Muraru: „Poet ceaușist”
Șandru: „Se înscrie ferm în rândul celor care şi-au făcut din susţinerea regimului totalitar un mod de viaţă”  

Zilele trecute, președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, l-a ridicat în slăvi pe controversatul Adrian Păunescu, în condițiile în care intelectuali din filiala liberală l-au desființat, în trecut, pe fostul propagandist comunist. Daniel Șandru, spre exemplu, și-a canalizat mare parte din discursul public din această vară pe criticarea unei inițiative de reînființare a Cenaclului Flacăra, în timp ce liderul actual al PNL Iași, Alexandru Muraru, l-a catalogat pe Păunescu drept ”poet ceaușist”.

Deși au trecut mai multe zile de la mesajul lui Alexe, nici Muraru – critic de profesie al derapajelor pe astfel de teme - și nici Șandru nu au reacționat public.

Alexe: „Pe Adrian Păunescu nu îl putem măsura”

Un mesaj extrem de controversat, nesancționat până acum în spațiul public, a fost transmis opiniei publice, pe data de 9 octombrie 2022, de către președintele Consiliului Județean, Costel Alexe. Mesajul a fost ulterior distribuit prin intermediul site-ului publicației vesteaiasului.ro pe care o deține Consiliul Județean și se referă la ”personalitatea” lui Adrian Păunescu în contextul organizării, în Republica Moldova, în localitatea natală a acestuia, a unui festival care îi este dedicat.

Fragmente din acest mesaj: „(...) acest festival dedicat marelui om de cultură, este încă o dovadă a faptului că putem trăi împreună într-un spațiu atemporal al valorii spirituale, astfel încât, chiar dacă ne considerăm diferiți, să ne găsim reperele și valorile care poartă același nume, în cazul nostru, Adrian Păunescu. (...) Avem adesea tendința de a măsura lucrurile, de a scoate în evidență diferențele care le separă, iar dacă putem măsura pământul, dacă putem face diferența între unii și alții folosind tot felul de unități de măsură, pe Adrian Păunescu nu îl putem măsura. Motivul este pe cât de simplu pe atât de subtil, poetul, publicistul, omul, a lăsat urmele pașilor săi pe ulițele acestui sat la fel cum a săpat prin cuvintele sale urme adânci în sufletele noastre.

Este o bucurie și o onoare imensă să poți contribui la veșnicia unui om, iar Adrian Păunescu este cu siguranță unul dintre oamenii care trebuie să rămână veșnic viu, nu doar în sufletele noastre ci și în cele a celor care vor urma.”

Șandru: „O rușine națională imensă”

Culmea, PNL Iași este o organizație din care fac parte mai mulți istorici și politologi (Alexandru Muraru, Daniel Șandru, Liviu Brătescu) care nu împărtășesc deloc „viziunea” total deplasată a lui Alexe, dar care, până acum nu au sancționat-o public.

Șandru este consilier județean și președinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și, în vara acestui an, a avut o campanie puternică de dezavuare a unei inițiative de reînființare a Cenaclului Flacăra, instrument de propagandă comunistă al cărui simbol a fost Adrian Păunescu.

Daniel Șandru (sursa: Facebook)

„Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc își exprimă surprinderea și indignarea în legătură cu anunțul organizării unui eveniment cultural cu denumirea de «Cenaclul Flacăra», menit să marcheze ziua nașterii «poetului de curte» al regimului comunist, Adrian Păunescu.

IICCMER solicită încetarea oricăror manifestări publice menite să prezinte propaganda de tip ceaușist ca fiind un demers cultural autentic, trecând sub tăcere efectele sale devastatoare pentru viețile milioanelor de cetățeni ai României care i-au suferit rigorile.  

Cenaclul Flacăra a avut drept scop îndoctrinarea comunistă a tinerei generații și susținerea cultului personalității lui Nicolae Ceaușescu.”, se preciza într-un comunicat al Institutului care cataloga eventuala manifestare drept „o rușine națională imensă și o dovadă a lipsei de considerație la adresa victimelor regimului comunist.”

Liniște după gafă

Ulterior, Șandru a acordat mai multe interviuri în care critica această inițiativă și a postat pe contul său de Facebook o poezie semnată de Păunescu și dedicată de acesta lui Nicolae Ceaușescu:

„Întreg al Dumneavoastră, așa mă simt din nou / Că de minciuni și falsuri ființa mi-e sătulă / Vă mulțumesc de toate, Cinstit și Bun Erou, / Renaște-n mine însumi și ultima celulă (...) / De-aici, din umilința la care sunt constrâns, / Chiar dacă nu am dreptul propriei mele arte, / Bolnav, hulit și singur, cu ochii arși de plâns / Am să vă fiu ostaș Cinstit până la moarte / (...) Îndoliat de rele, acum mă nasc din nou, / Slujindu-mi cu credință, după putere, țara / Vă mulțumesc de toate, Cinstit și Bun Erou / Din Geniul Dumneavoastră, ca un fertil ecou / Să vină Adevărul, să vină Primăvara”.

Până în acest moment, Șandru nu a comentat odele lui Alexe la adresa lui Păunescu. În trecut, însă, a lăudat activitatea acestuia în administrație: „Perspective fără precedent pentru Iași. Felicitări, Alexe Costel!” (17 noiembrie 2020) sau i-a distribuit frecvent postările de pe rețelele de socializare.

Muraru vede, dar tace

În 2014, atunci când Prefectura, prin subprefectul PSD Bogdan Abălași, a solicitat ca Adrian Păunescu să aibă un bust în municipiul Iași, Alexandru Muraru, atualul șef al liberalilor ieșeni, declara postului de televiziune Digi24: „Cred că este, în primul rând, un lucru scandalos ca un poet ceaușist să aibă într-o galerie a poeților care au făcut cinste acestei țări, un bust.”

Alexandru Muraru (Sursa: Facebook)

Despre elogiile lui Alexe la adresa lui Păunescu, nici Muraru nu a scos un cuvânt până în acest moment. Aceasta în condițiile în care, în calitate de consilier al premierului și reprezentant special al guvernului pentru promovarea politicilor memoriei – așadar, inclusiv situații ca aceea în care este implicat Alexe – urmărește spațiul public cu ochi de vultur și critică/sesizează/penalizează. Astfel, Muraru a cerut autorităților argeșene să desființeze un monument dedicat eroilor fostei Securităţi din Cimitirul Eroilor din Piteşti, a criticat Academia Română pentru că l-a omagiat pe ideologul și activistul antisemit Nicolae Păulescu sau a sesizat Parchetul General după ce o biserică din Vaslui l-a comemorat pe mareșalul Ion Antonescu.  

PNL Iași, în 2014: „Momente de glorificare a dictaturii comuniste

Legat de chestiunea bustului lui Păunescu, tot în 2014, PNL Iași a publicat un comunicat în care susținea: „Considerăm că alăturarea unui asemenea nume controversat în spaţiul destinat memoriei unor veritabile valori ale spiritualităţii si creaţiei româneşti, precum este Parcul Copou, reprezintă o insultă la adresa victimelor regimului comunist şi a ieşenilor care au suferit în anii cumpliţi ai dictaturii. (…) Apropiat al dictatorului Nicolae Ceauşescu, Păunescu s-a făcut remarcat prin punerea în scenă a unor manifestări artistice cu puternice accente naţional-comuniste, în care deseori erau proslăvite regimul comunist şi dictatura ceauşistă. Fără doar şi poate, criticii literari vor analiza opera scriitoricească, însă cariera publică a lui Adrian Păunescu de până în 1989 rămâne marcată de numeroase momente de glorificare a dictaturii comuniste.“

Referitor la această inițiativă, actualul primar Mihai Chirica, pe atunci viceprimar PSD, declara: „Nu-l judecăm pe Adrian Păunescu că a fost bun sau rău. Sunt oameni care trebuie, de cultură, specializaţi care fac asta. Există o comisie de cultură, aşa cum am spus şi zilele trecute, a Consiliului Local şi se va lua decizie acolo. Nu vine de la primar sau de la executiv, ci de la legislativ de la Comisia de Cultură.” Ulterior, în 2020, Chirica a devenit primar sub egida PNL și și-a dat acordul pentru plasarea în Iași a altui bust: cel al antisemitului Octavian Goga. Scandalul public declanșat de acest lucru a dus, în final, la montarea unei plăcuțe suplimentare pe care sunt însișirate derapajele lui Goga.  

Article image
Firmele controlate de Ghiocel Asimionesei au lăsat prăpăd în urma contractelor cu statul, neachitându-și obligațiile Casa Călăului e într-o stare de degradare foarte avansată iar firma câștigătoare are 5 ani la dispoziție pentru a o reface Miza reală este subînchirierea spațiilor nou create pe cele 2,4 ha
Autor cristi tanasa Anchete 07 Septembrie 2022


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31