fbpx
 
1 milion de lei pierduți prostește de ieșeni pentru că Primăria n-a făcut retrocedări la timp, pe sentințe definitive

1 milion de lei pierduți prostește de ieșeni pentru că Primăria n-a făcut retrocedări la timp, pe sentințe definitive


Primăria Iași, obligată să plătească alți 350.000 de lei penalități pentru un teren pe care nu l-a retrocedat, deși există sentință definitivă din 2013

Alte penalizări au fost plătite în trecut

Cu 1 milion de lei se mai puteau face două terenuri de sport sau se puteau reabilita complet 10 săli de clasă, cât o școală întreagă

Sute de mii pe caz, milioane de lei, în total, sunt plătite de Primăria Iași din bugetul orașului drept penalități către persoane cărora nu le-a retrocedat terenuri. Cu sentințe judecătorești definitive, vechi de ani și ani, aceste persoane se îndreaptă, în final, către instanțe și primesc despăgubiri pentru întârziere. Unii mor în timpul judecății. Cel mai recent, doi frați au obținut 305.000 lei, după ce, în 2021, mai primiseră 45.000 de lei. Cu aceste sume, ei intră pe locul 2 în topul celor mai mari sume achitate de Primărie pentru tergiversarea, la infinit, a unor retrocedări.

Sancționați o dată: 45.000 de lei

Frații Horațiu Savu și Carmen Scărlătescu au obținut, în iulie 2013, o decizie definitivă care obligă Comisia Municipală de Fond Funciar din cadrul Primăriei Iași să le retrocedeze 2,5 hectare de teren identificate în interiorul Stațiunii de Cercetare Vitivinicole din Iași, în zona Copou.

La șase ani de la pronunțarea deciziei definitive, în iulie 2019, văzând că Primăria nu le-a dat terenul, cei doi frați au mers la un executor judecătoresc și i-au cerut să se adreseze instanței pentru a obține o altă decizie, de „încuviințare executare silită” – act care să forțeze Comisia și Primăria la punerea în posesie. În ianuarie 2020, un judecător a admis acțiunea și a decis aplicarea unei penalităţi de 500 lei/zi de întârziere până la executarea obligaţiei. Nici atunci Comisia și Primăria nu şi-au îndeplinit obligaţia din titlul executoriu. Prin urmare, în aprilie 2021, în cadrul altui proces intentat de Savu și Scărlătescu, Judecătoria Iași a hotărât ca aceștia să primească penalități de 45.000 lei pentru o perioadă de 3 luni, între data de 17 februarie 2020 – 17 mai 2020, când nu le-a fost retrocedată suprafața.

Sancționați a doua oară: 305.000 lei

Au trecut ani și nimic nu s-a mișcat în favoarea celor doi reclamanți, așa că aceștia au intentat un nou proces, cu obiect identic: penalități din partea Comisiei de Fond Funciar reprezentată de Primar. Pe 7 decembrie 2022, a venit și această sentință: „Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de către reclamanţii Savu Horatiu şi Scărlătescu Carmen, în contradictoriu cu pârâta Comisia mun. Iaşi de fond funciar. În temeiul art. 906 alin.4 teza finală NCPC, obligă pârâta Comisia mun. Iaşi de fond funciar să achite reclamanţilor, suma definitivă de 305.000 lei cu titlu de penalități de întârziere pentru perioada 18.05.2020 – 18.01.2022. Executorie.” Ce înseamnă executorie? Faptul că executorul angajat de cei doi a avut dreptul să ia suma direct, fără altă somație, din conturile municipalității. În prezent, Primăria se zbate prin contestații la executare și alte acțiuni speciale să îi fie returnată suma, dar practica judiciară din aceste spețe arată că șansele de reușită se apropie de 0, acțiunile juriștilor fiind, mai degrabă, o obligație de serviciu, în van.

În timpul proceselor, Comisia de Fond Funciar s-a tot prevelat de faptul că nu a primit terenul de la Stațiunea de Cercetare pentru a-l retroceda, argument respins, de fiecare dată, de judecători.

Sursa foto: C.J. Burton/Kiplinger.com

Milionul pierdut prostește

Cu 350.000 de lei în conturi, familia Savu-Scărlătescu intră pe locul 2 în topul identificat de REPORTER al celor care, în ultimii ani, nu și-au primit terenurile de la Primăria Iași, obținând, în schimb, penalități.

Pe primul loc se află o femeie pe nume Eugenia Blajă care a primit, inițial, 120.000 lei și, apoi, 388.000 lei pentru faptul că nu a fost pusă în posesie cu 500 de metri pătrați, femeia având decizie definitivă din 2015.

Alt caz: Maria Agatha Claudia Bart avea decizie defnitivă din 2008 pentru un hectar de teren în interiorul Stațiunii Didactice și Experimentale „Vasile Adamachi” din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, teren situat tot în Copou. Și ea s-a îndreptat spre judecători pentru a cere penalități după ce nu a fost pusă în posesie și a primit 262.800 lei. O contestație la executare depusă de Primărie în 2020 a fost respinsă definitiv de Tribunalul Iași în vara acestui an. În timpul proceselor, Bart a decedat, demersurile de retrocedare și obținere a altor penalități fiind continuate de un moștenitor.

Ce s-ar fi putut face cu acești bani

În total, numai din cele trei cazuri de mai sus reiese că Primăria a avut de plătit peste 1,1 milioane de lei penalități. Pentru comparație, această sumă este mai mare decât cea datorată, în noiembrie 2022, de cel mai mare datornic la bugetul local: 1,06 milioane lei.

O privire în site-ul dedicat licitațiilor arată că, în luna mai a acestui an, Primăria a plătit o treime din suma achitată drept penalități pentru furnizarea și montarea de parcometre în 14 parcări din oraș. Proiectarea și execuția lucrărilor de restaurare a Monumentului Obeliscul cu lei din Copou a costat sub 1 milion de lei, la fel ca reparațiile capitale la Pasajul pietonal subteran Frumoasa. De asemenea, dintr-un contract atribuit de municipalitate, tot în 2022, pentru amenajarea de terenuri de sport în 19 școli, reiese că suma achitată a fost, în medie, de 542.000 de lei/teren/școală. Cu cei 1,1 milioane pierduți prin indolență, se mai puteau amenaja terenuri de sport la încă două școli din Iași.

Article image
Când REPORTER DE IAȘI scria că la Bucium se construiește ilegal, în afara autorizației, Mihai Chirica se făcea că nu știe să citească și că subiectul nu există Au urmat dosarele DIICOT și DNA din ultimii doi ani și același Mihai Chirica nu mai intabulează nimic acum, după ce s-a construit tot Dezastrul Tech Confort arată latura grotescă a corupției: nu doar șpaga e problema, ci efectele asupra vieților a zeci de familii ...
Autor cristi tanasa Anchete 12 Decembrie 2022

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31