fbpx
 
Gogoașa „bugetului istoric”: Iașul a cheltuit 45% din bugetul de dezvoltare în 2023, de două ori mai puțin decât Oradea

Gogoașa „bugetului istoric”: Iașul a cheltuit 45% din bugetul de dezvoltare în 2023, de două ori mai puțin decât Oradea


Execuția bugetară pe anul trecut arată îngrozitor: Iașul a cheltuit pe investiții o sumă de două ori mai mică/cap de locuitor față de Oradea

Cifrele din 2023 arată mai prost decât cele din 2022, iar acelea erau sub parametrii din 2021 – conform raportului oficial al Direcției Economice din Primărie

Mihai Chirica a obținut doar 67% din bugetul anunțat în 2023. În 2024 face la fel: anunță peste 2,5 miliarde de lei, dar va încasa mult mai puțin

Nu sunt investiții în creșe, grădinițe, transport, străzi, dar s-au plătit 30 milioane de lei la Esports

Toate investițiile publice sunt la jumătate față de sumele prevăzute

Execuția pe 2023 arată un oraș în care nu se investește nimic. Bugetul e doar pentru salarii, subvenții, recreere

Execuția bugetară pe 2023 arată cum se scufundă Iașul cu Mihai Chirica la conducerea Primăriei. Principalele observații: a fost înregistrat un deficit de 13 milioane de lei, gradul de realizare a veniturilor și cheltuielilor a fost de doar 68%.

Accentul a fost pus pe componenta de funcționare, asigurarea cheltuielilor de zi cu zi, a salariilor (72%) în detrimentul celor de dezvoltare, adică a investițiilor publice care au avut o pondere de numai 28%.

Pe partea de venituri, nu s-a realizat absorbția a peste 86 milioane de lei (17 milioane de euro), fonduri europene nerambursabile programate.

La cheltuieli e și mai rău: pentru dezvoltare au fost prevăzute 945 milioane lei, dar au fost investite doar 454 milioane lei. La sume absolute folosite în dezvoltare, ne-au întrecut atât Craiova (483 milioane lei – 2.000 lei/cap locuitor) cât și Oradea (541 milioane lei – 3.000 de lei/cap locuitor). La Iași, cheltuielile de dezvoltare au fost de doar 1.434 lei/cap de locuitor.

Gazonul a costat 10 milioane de euro în 2023

Iașul a încasat doar 67% din bugetul anunțat

Pentru anul trecut, la bugetul local s-au făcut încasări de 1,60 miliarde lei și plăți de 1,62 miliarde lei, rezultând un deficit de 13 milioane de lei. E ca și cum o societate comercială ar înregistra pierderi. Este rezultatul unui management defectuos.

În al doilea rând, s-au încasat 1,60 miliarde lei față de o prevedere bugetară de 2,36 miliarde lei ceea ce rezultă într-un grad de realizare a veniturilor de 67,89%. Cu 3,71% mai puțin decât în 2022 (când au fost realizate în proporție de 71,60%).

Cifrele comparative demonstrează că bugetul pentru anul 2023 a fost „umflat” la începutul de an și, de asemenea, că activitatea de colectare a fost mai puțin bună decât în anul anterior.
Nerealizarea veniturilor, în sumă de 760 milioane de lei, principalele surse:
- activitatea de termoficare (47%)
- subvenții de la bugetul de stat (41%)
- fonduri UE (11%)

Nimicuri de 6,8 milioane de lei: o listă de cheltuieli pentru „diverse acțiuni”

Exagerarea veniturilor, încasări mici

Veniturile activității de termoficare au fost prevăzute la 529 milioane lei ceea ce echivala cu 37% din veniturile proprii ale Primăriei. Gradul scăzut de realizare a veniturilor aferente termoficării a afectat încasările Primăriei: din nerealizarea de 32%, jumătate a fost pusă pe seama termoficării. Practic, au fost estimate venituri de 529 milioane lei la termoficare, însă s-au strâns doar 176 milioane lei.

Dezastru este și la capitolul venituri ca sume primite de la UE. Au fost încasate 251 milioane lei (50 milioane euro), față de o prognoză de 337 milioane lei (67 milioane euro). Doar 74% încasare, o gaură de 17 milioane de euro.

Investiții publice la un nivel foarte scăzut

Din totalul cheltuielilor de 1,62 miliarde lei, peste 1,16 miliarde lei (72%) s-au dus pe funcționare și doar 0,45 miliarde lei pe dezvoltare (28%). La dezvoltare fuseseră prevăzute 945 milioane lei, dar au fost cheltuite doar 454 milioane lei. Rezultă, așadar, 490 milioane lei (100 milioane de euro) neinvestite în anul 2023 și, implicit, pierdute ca oportunitate.

Din cele 454 milioane de lei cheltuite la dezvoltare, 233 milioane lei au fost plăți pentru investiții care au beneficiat de fonduri externe nerambursabile, la capitolul „Transporturi”. În execuția bugetară, au fost detaliate zonele în care s-au dus banii:
- sistem alternativ de mobilitate urbană utilizând stații automate de închiriere a bicicletelor
- reabilitarea infrastructurii de tramvai în municipiul Iași – reorganizarea circulației pe bdul Tudor Vladimirescu
- reabilitarea infrastructurii de tramvai în Iași
- reabilitare cale de rulare tramvai limită municipiul Iași – Rond Dancu
- achiziție autobuze electrice 12M
- achiziție autobuze electrice 10M
- sistem e-ticketing pentru îmbunătățirea mobilității urbane

Aceste nominalizări sunt suprinzătoare. Primul este un proiect ratat și reziliat, cele de modernizare a șinei sunt finalizate de mai mulți ani, autobuzele au fost cumpărate prin intermediul Ministerului Dezvoltării.

Mihai Chirica practică un cult al personalității foarte pronunțat, marcându-și însă mandatele cu investiții publice foarte mici și ținând Iașul într-o capcană: consum, petreceri și nu dezvoltare

Sume uriașe pierdute, nu se respectă nimic din bugetul anunțat

Din cadrul cheltuielilor totale ale secțiunii „Dezvoltare”, capitolul Protecția Mediului are cel mai mic procent de realizare, de 0,43% (158.864 lei/37.136.970 lei), în condițiile în care Iașul este unul dintre cele mai poluate orașe din România.

La capitolul Locuințe, Servicii și Dezvoltare Publică s-au pierdut, de asemenea, 31 milioane lei față de programat, în timp ce capitolul Învățământ a beneficiat de investiții cu 147 milioane lei mai puțin (49.396.509 lei/197.312.810 lei) decât ce era programat, deși primarul Mihai Chirica tot clamează că învățământul reprezintă o prioritate pentru el.

„La pagina 19 din raportul de specialitate se menționează ca proiecte cu finanțare nerambursabilă postaderare unele care au impact 0 (zero) si sume «de râsul curcilor»: Digi Inclusion și NextGen YouthWork, în valoare totală, ambele, de 15.906 lei. A auzit cineva de astea?! Astea sunt temele prioritare pentru Iași?”, s-a întrebat un expert în fonduri UE.

Investiții minuscule, dar 10 milioane de euro pentru panseluțe

Alte comparații semnificative despre modul în care au fost cheltuiți banii ieșenilor în 2023:
* 730.193 lei pentru toate creșele și 1,7 milioane lei pentru toate grădinițele din Iași, tot anul 2023, ca investiții proprii. Însumat, acestea reprezintă abia 8% din cei 30 de milioane de lei pe care Primăria i-a dat anul trecut Clubului Sportiv Municipal (CSM) Iași 2020 care a organizat Campionatul Mondial de Esports, un eveniment fiasco
* doar 230.860 lei cheltuiți în tot anul 2023 pentru Spitalul Regional de Urgență în condițiile în care Primăria trebuie să realizeze nu doar studiile pentru căile de acces, ci și execuția lor propriu-zisă
* în timp ce alte domenii nu au beneficiat de finanțarea necesară, Pentru Ateneul din Tătărași a fost transferată efectiv suma de 9,3 milioane de lei din care nu au fost în stare să cheltuiască decât 3,5 milioane lei, diferența de 5,7 milioane lei rămânând în excedentul secțiunii
* la subcapitolul „Întreținere grădini publice, parcuri, zone verzi, baze sportive și de agrement” cei din Primărie au notat:
„se regăsesc sumele alocate pentru lucrări de întreținere spații verzi de pe aliniamentele stradale, grădini publice, parcuri, cimitire, precum și lucrări fitosanitare, în valoare de 51,9 milioane lei”. Adică, 10 milioane de euro pe gazon și panseluțe
* au fost alocate subvenții de 107 milioane lei (22 milioane euro) pentru transportul public în comun.

Creditul BERD: 30 milioane lei încasate din împrumut și zero lei cheltuiți în 2023

Enigma BERD: în cont au intrat 6 milioane de euro și s-au cheltuit zero lei

Anul trecut, Primăria Iași a beneficiat și de 30 milioane lei (6 milioane euro), suma aferentă împrumutului contractat de la BERD în anul 2021 pentru realizarea unor investiții de interes local: reabilitare termică școli, modernizare cinema Dacia și modernizare depou Dacia.

În execuția bugetară sunt evidențiate încasări pentru 2023 în cuantum de 30 milioane lei și plăți de 0 (zero) lei. „Nu este clar din raportare dacă banii au fost trași sau nu de Primărie. Poate fi cota aferentă lui 2023, dar fără ca Primăria să fi făcut tragerea, se plătește un comision pentru neutilizare. Dacă a făcut tragerea și nu a cheltuit banii este mai grav, pentru că în acest caz plătește dobândă”, a opinat un finanțist.

Opoziția: „Banii se duc pe iarbă și salarii”

Marius Bodea, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru funcția de primar al Iașului: „Niciunul dintre marile proiecte de investiție anunțate de Chirica în mandatele sale nu a devenit realitate. Niciunul. Puținele investiții care s-au făcut în oraș au fost gândite la București: dotările cu mobilier a rețelei școlare sunt făcute prin PNRR. Tramvaiele și autobuzele noi, la fel, finanțate de Ministerul Dezvoltării, care nu doar că nu a avut Primăria Iași ca partener, dar a evitat-o. În schimb, banii cei mai mulți se duc pe panseluțe, iarbă și salarii. Să renunți la jumătate din banii pentru investiții, într-un oraș care are nevoie de infrastructură rutieră, școlară și medicală, de termoficare este o inconstiență și o bătaie de joc. Chirica nici măcar nu se poate apăra prin deja ultra folosita justificare «nu sunt bani». El are bani, dar îi irosește. Irosește banii ieșenilor”.

Balanișcu-PSD: „Un eșec răsunător: execuția sub 50%”

Bogdan Balanișcu, candidatul PSD la Primăria Iași: „Proaspăt inculpat încă într-un dosar, penelistul Mihai Chirica duce Iașul în faliment și încearcă să acopere totul cu gazon și flori! Deficit record (13 milioane de lei), împrumuturi pentru cheltuieli, nu pentru investiții (40 milioane de euro) și execuții bugetare sub 50%, acestea sunt rezultatele eșecului financiar marca Mihai Chirica. Alți primari aduc finanțări de ordinul sutelor de milioane de euro, cheltuie în investiții orice cent ca să aducă dezvoltare economică comunităților și să crească nivelul de trai. Unii rezolvă traficul, alții construiesc școli și spitale, unii aduc sute de mijloace de transport verzi, alții fac stadioane și zone de agrement, Mihai Chirica face poze și postează pe Facebook în timp ce pierde șirul dosarelor în care este trimis în judecată”.

Article image
Impresarul a venit la Iași într-o mașină „second hand” de 2.000 de euro, cu toate conturile blocate, și a plecat după 7 ani cu un Mercedes S Klasse și un alt Mercedes GLA Majoritatea concertelor organizate de Radu Groza costau 100.000-150.000 de euro și erau atribuite printr-un simplu anunț pe site-ul Primăriei, pe care nu-l vedea nimeni. „Procedură simplificată proprie” se numea această atribuire Concertele durau 2-3 ore...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 09 Aprilie 2024


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31