fbpx
 
Hoția anului: Daniel Rusu a construit 20 de case și a făcut 1 milion de euro profit pe pământul Bisericii. Teren luat „cu japca”

Hoția anului: Daniel Rusu a construit 20 de case și a făcut 1 milion de euro profit pe pământul Bisericii. Teren luat „cu japca”


Ingineria îți ia piuitul: fiul preotului din Miroslava a luat cu 14.000 de euro 2,7 ha într-o râpă în plin câmp și a făcut schimb cu tatăl său, care i-a cedat 2,5 ha din terenul parohiei, în centrul comunei

Terenul primit valora minim 1 milion de euro, prețurile în zonă fiind între 50 și 100 de euro/mp

Daniel Rusu a construit 20 de case și le-a vândut: profit minim – 1 milion de euro

Mai are încă jumătate de teren liber și mai poate construi 10-15 case

Schimbul cu Biserica propriului tată este ilegal: nu avea acordul Consiliului Eparhial și al Mitropoliei

Cazurile în care preoții valorifică în interes propriu pământul parohiei sunt rarisime și se lasă cu excluderea din rândul BOR

Daniel Rusu a fost consilier local PNL iar acum candidează în Miroslava din partea AUR

Anunț postat de Daniel Rusu în 2023: vinde casele cu 180.000 de euro respectiv 220.000 de euro

Un tun imobiliar de proporții. Soții Rusu, Daniel și Andreea, din Miroslava au cumpărat în 2017 un teren de 2,7 hectare, extravilan, într-o râpă, unde nu există case, nici drum și nici măcar semnal GSM.

După 11 zile, au făcut un schimb cu Parohia Miroslava: au dat parcela agricolă din câmp și au primit 2,5 hectare intravilan, aproape de centrul comunei. Între cele două loturi este o distanță pe șosea de 7 kilometri.

Cheia afacerii: din partea Parohiei Miroslava semnatar a fost preotul Mihai Rusu, tatăl lui Daniel. Schimbul de terenuri nu a fost avizat nici de consiliul parohial, nici de Arhiepiscopia Iașilor.

Practic, preotul i-a servit fiului pe tavă un teren de sute de mii de euro, pretabil pentru dezvoltare imobiliară. Ceea ce feciorul a și făcut ulterior: a lotizat, a construit case și le-a vândut. La 20 case deja înstrăinate, profitul se învârte în jurul a 1.000.000 euro, însă Daniel Rusu mai are teren pentru o a doua etapă.

Rusu s-a lansat acum și în politica mare, vrea să fie primarul comunei Miroslava din partea AUR.

Terenul, amplasamentul, sunt totul în afacerea imobiliară. Daniel Rusu a primit de la parohia tatălui său 2,5 ha în centrul comunei Miroslava. A construit case și le-a vândut ca pâinea caldă

Într-o săptămână s-a făcut schimbul de teren între tată și fiu

Pe data de 3 martie 2017, a fost încheiat un contract de vânzare-cumpărare între Elena Ionașcu și soții Emanuel Daniel Rusu și Andreea Mihaela Rusu. Astfel, Ionașcu a vândut soților Rusu un teren situat în Miroslava, extravilan, în suprafață de 27.362 mp (pășune, arabil și fâneață).

Prețul declarat al tranzacției a fost de 70.000 lei. Pe 6 martie, a fost realizată intabularea la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Iași.
La doar 11 zile distanță, pe 14 martie 2017, a fost înregistrat un contract de schimb de terenuri între
Emanuel Daniel Rusu și Andreea Mihaela Rusu, de o parte, și Parohia Miroslava reprezentată de preotul paroh Mihai Rusu, de cealaltă parte. Soții Rusu au cedat Parohiei terenul de 27.362 mp extravilan. Parohia Miroslava a dat la schimb lotul de 25.319 mp, suprafață măsurată (30.000 mp în acte) situat în intravilan.

Terenul inițial al lui Daniel Rusu e în afara comunei, în plin câmp. Și e râpă abruptă pe care nu se poate construi nimic

A luat pământul Bisericii din centrul comunei

1. Mihai Rusu, preotul paroh, care între timp a decedat, este tatăl lui Daniel Rusu. Afacerea a fost, deci, în familie.
2. Parohia a dat 2,5 ha intravilan, central, ideal pentru dezvoltare imobiliară și a primit 2,7 ha extravilan, într-o râpă, în câmp, la 7 kilometri depărtare.
3. Nu se poate vorbi de o echivalență valorică. De fapt, în contract, se precizează:
„Taxele privind perfectarea contractului privesc pe copermutanți, în mod egal, și au fost calculate la suma de 1.053.207 lei conform expertizei în vigoare”. Soții Rusu au luat pe 3 martie un teren cu 15.000 euro și au primit la schimb, după 11 zile, un teren de măcar 200.000 de euro.
4. Schimbul parafat de Mihai Rusu, preotul paroh, nu a fost avizat
nici de consiliul parohial, nici de Arhiepiscopia Iașilor, au spus surse pentru REPORTER DE IAȘI.

Practic, preotul a dispus de terenul Parohiei ca și cum ar fi fost moșia lui personală. „Este obligatoriu să aibă aprobarea consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Iașilor. Este obligatoriu. Consiliul parohial face o înaintare către consiliul eparhial”, a explicat preotul Lucian Apopei, directorul de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor, care este traseul legal în astfel de cazuri.

Pentru a vedea dacă în această situație a existat această aprobare, preotul a cerut îngăduință pentru că a trecut mult timp, șapte ani, și trebuie verificate actele în arhivă.

Daniel Rusu candidează la Primărie din partea AUR

Aprobarea Consiliui eparhial era obligatorie

Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, la art. 55 (1): „Adunarea parohială exercită următoarele atribuţii: litera j) face propuneri, spre aprobarea Consiliului eparhial, cu privire la transmiterea cu orice titlu a folosinţei sau proprietăţii asupra bunurilor imobile parohiale (vânzare, cumpărare, închiriere, schimb etc.), precum şi asupra grevării cu sarcini sau afectării de servituţi a bunurilor parohiale, cu excepţia bunurilor sacre, care nu pot fi înstrăinate”.

În contractul de schimb nu este invocată nicio astfel de aprobare de la forul bisericesc superior.
5. Pe terenul luat de la parohia tatălui, Daniel Rusu a construit case pe care le-a vândut. Sunt anunțuri pe net din 2021 încoace. Spre exemplu, în octombrie 2023, a postat un mesaj în grupul de Facebook intitulat „Știrile de Miroslava” în care oferea spre vânzare două case, ambele P+1, una la prețul de 180.000 euro, a doua la 220.000 euro.

Fost consilier PNL, Daniel Rusu a trecut la AUR. Un semn al furiei Mitropoliei pentru combinația făcută în familie este respingerea cererii lui Rusu de a primi parohia în care a slujit tatăl său. Politicianul este absolvent de Teologie

A vândut case de 200.000 de euro pe persoană fizică

6. Daniel Rusu a fost asociat în firma DNL Universal pe care a dizolvat-o. Acum, împreună cu soția Andreea, sunt asociați în TOP DNL, înființată în 2019. Obiectul principal de activitate este „întreținerea și repararea autovehiculelor”, cu doi angajați și un profit de 6.100 lei pe anul 2023.

Cifra de afaceri pe anul trecut a fost de 209.627 lei, în 2022 de 207.145 lei (comerț cu amănuntul în magazine nespecializate), iar în 2021 zero pe linie (cifră de afaceri, venituri, cheltuieli) – obiect principal de activitate „lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”.
7. Surse aproapiate au afirmat pentru REPORTER DE IAȘI că vilele din Miroslava au fost ridicate pe persoană fizică. De fapt, acest lucru a fost susținut chiar de Rusu într-unul din anunțurile de vânzare postate pe Facebook, cel din octombrie 2023.

Până la Domnul, bani făcuți pe pământ. Daniel Rusu a construit case pe terenul Bisericii și le-a vândut

Terenul de 25.000 mp nici măcar nu apare în declarația de avere

Contactat de REPORTER DE IAȘI, Daniel Rusu a refuzat discuția pe acest subiect: „Nu mă interesează să am vreun punct de vedere”.

Acum, Daniel Rusu (33 de ani) candidează pentru funcția de primar al comunei Miroslava din partea AUR.

În declarația de avere completată în 2023, pe când era consilier local, Rusu a notat trei loturi intravilan Miroslava: 2.700 mp (cumpărat în 2017), 600 mp și 1.000 mp (din 2021). Are un apartament de 50 mp în Iași (din 2013) și o vilă de 280 mp din 2017.

Ca venituri pentru 2022, Rusu a declarat un salariu de la firma sa de 25.300 lei, adică o medie lunară netă de doar 2.100 de lei. Soția Andreea este în concediu de creștere copil. Anterior, aceasta a lucrat la Registrul Agricol în Primăria Miroslava și ar urma să revină în funcție peste câteva zile.

Article image
Soț, soții, cumnați, fii și fiice: Primăria și serviciile publice din comună se obțin doar în circuit închis Primarul Mihai Darabană (PNL) ridică din umeri: „Eu i-am moștenit” Frapează salariile foarte mari: la Primăria Scânteia se câștigă 16.000 de lei brut, pentru că mulți iau sporul de 50% pentru fonduri europene Dar comuna abia rulează câteva sute de mii de euro pe an din finanțări UE E o spoliere în grup organizat:...
Autor Cezar Moraru Anchete 18 Aprilie 2024


Citeste si...
Nota
(4 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31