fbpx
 
Liberalul Ciprian Bostan, un tată cu un fiu problematic (Sursa foto: Facebook) Liberalul Ciprian Bostan, un tată cu un fiu problematic (Sursa foto: Facebook)

Fiul lui Bostan are deja trei dosare penale la 18 ani. Consilierul PNL: „E înfiat!”


Beizadeaua lui Ciprian Bostan, liderul consilierilor locali liberali, cercetat penal de trei ori în ultimii patru ani pentru furt din supermarket și deținere de droguri

Până acum a beneficiat de clemența procurorilor, care au dat soluții de renunțare de fiecare dată

Fiul cel mare al lui Ciprian Bostan, liberal de frunte din Iași, a fost cercetat penal de trei ori în ultimii patru ani, scăpând, de fiecare dată, după ce anchetatorii au renunțat la urmărirea penală fie având în vedere gravitatea redusă a infracţiunii, fie pentru că nu există un interes public în urmărirea faptei. În primul dosar, Bostan Junior a fost anchetat după ce a sustras produse din Auchan-Palas, în celelalte – pentru că a fost prins cu droguri pentru consum propriu.

A furat bere și Hubba Bubba

Primul dosar penal a fost înregistrat pe 22 februarie 2019 cu privire la infracţiunea de furt. Datele anchetei arătau că, în după-amiaza acelei zile, Bostan Junior și un prieten, amândoi elevi, au intrat în magazinul Auchan. În decizia de confirmare a renunțării la urmărirea penală, dosar ajuns la Judecătoria Iași, se menționează că „În interiorul magazinului au văzut mai multe produse care le-au plăcut, dar pentru că nu aveau bani, au decis să le sustragă. Astfel minorul (...) a luat de pe raftul cu dulciuri o ciocolată în valoare de 2,70 lei şi un pachet de gume Hubba Bubba în valoare de 7,00 lei pe care le-a băgat în mâneca gecii cu care era îmbrăcat, iar minorul (...) a luat o sticlă de apă carbogazoasă în valoare de 15,40 lei, şapte pungi cu cipsuri Pringles diferite sortimente, toate în valoare de 48,6 lei, trei sticle de bere toate în valoare de 9,15 lei, o cutie de panglici gumate Rainbow în valoare de 3,75 lei, o cutie cu batoane gumate marca Rainbow în valoare de 3,65 lei şi 6 pachete cu gume Orbit toate în valoare de 9,10 lei pe care le-a ascuns în ghiozdanul pe care îl avea asupra sa. După aceasta tinerii au părăsit magazinul fără să achite produsele ascunse.”

„Prejudiciu relativ mic”

Ei au fost prinși de cei de la pază, a fost anunțată Poliția, dar, în final, procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași a apelat la o decizie destul de des întâlnită în cazurile minorilor prinși la furat în magazine: renunțarea la urmărirea penală. Legea oferă această posibilitate atunci când există o discrepanță între o infracțiune măruntă și birocrația și cheltuielile pe care le-ar presupune judecarea unui dosar penal de către instanțe. Legiuitorul oferă procurorului mai multe motive concrete pentru a motiva o astfel de decizie care trebuie, însă, parafată în final de un judecător. În cazul de la Auchan, în ianuarie 2020, procurorul și judecătorul au decis că dosarul trebuie închis având în vedere faptul că „nu există un interes public în continuarea urmăririi penale cu privire la infracţiunea cercetată, având în vedere conţinutul faptei, modul şi mijloacele de săvârşire, precum şi urmarea produsă, prejudiciul relativ mic creat şi recuperat, persoana intimaţilor (...) care nu au antecedente penale şi au avut o atitudine procesuală sinceră, disproporţia vădită dintre cheltuielile pe care le-ar implica desfăşurarea procesului penal şi gravitatea urmărilor produse.”

„Nu țin legătura cu el, discutăm foarte rar. Este un copil înfiat, din păcate discuțiile avute cu el au fost în zadar. Nu a vrut să înțeleagă nimic din ce l-am învățat.”
Ciprian Bostan, consilier local PNL

„Nu există un interes public”

În martie 2023, surpriză: la două instanțe din Iași și Constanța au fost depuse, aproape simultan, alte două cereri ale procurorilor de confirmare a renunțării la urmărirea penală a tânărului Bostan. De data aceasta, anchetele au fost derulate de filialele DIICOT din cele două orașe.

Pe contul de Facebook, Bostan Junior a distribuit, în mod repetat, postări dedicate legalizării cannabisului

La Iași, procurorul de caz a analizat situația în care persoana cercetată a fost prinsă cu droguri de risc asupra sa pentru consum propriu. Fapta a avut loc pe 19 septembrie 2022, atunci când Bostan a fost depistat de Poliție cu 1,1 grame de cannabis asupra sa. În cererea către Judecătoria Iași, loc unde dosarul se va judeca pe 5 aprilie, anchetatorii au motivat solicitarea de închidere a dosarului prin faptul că „nu există interes public în urmărirea faptei”.

Aceeași motivație a avut-o DIICOT Constanța în dosarul de renunțare la urmărirea penală ajuns la Judecătoria din localitate, loc unde primul termen a avut loc deja, pronunțarea fiind anunțată pe 27 martie.

Ciprian Bostan este consilier local din 2016, în prezent fiind lider de grup în Consiliul Local Iași. El conduce una dintre organizațiile specializate al PNL Iași – cea dedicată oamenilor de afaceri.

Precedentul colegului de la Pașcani

Este al doilea liberal de vârf din județul Iași care, în ultimii ani, are un copil anchetat penal. În 2019, băiatul cel mare al actualului primar din Pașcani, Marius Pintilie, a fost condamnat pentru lovire. El a fost acuzat că, în august 2016, când avea vârsta de 15 ani și 4 luni, a lovit un alt băiat cu pumnul în zona ochiului drept, după care a fugit de la fața locului.

Primarul Marius Pintilie și soția sa

„Urmare a loviturii primite, persoana vătămată P.V.Ș. a căzut și a început să sângereze la ochiul drept, fiindu-i totodată distruși ochelarii de vedere pe care îi purta la ochi în acel moment”, se preciza în sentința prin care lui Pintilie Junior i s-a aplicat măsura educativă a stagiului de formare civică pe o perioadă de 4 luni, conform art.117 Cod penal, „pentru a-l ajuta să înțeleagă consecințele legale și sociale la care se expune în cazul săvârșirii de infracțiuni și pentru a-l responsabiliza cu privire la comportamentul său viitor”.

Cursul a fost organizat de Serviciul de Probațiune. Victima a primit daune morale de 10.000 de lei.

Marius Pintilie este unul dintre cei mai cunoscuți politicieni din Pașcani, consilier local în mai multe rânduri, lider al filialei PNL din localitate și primar din septembrie 2020.

Article image
* Tudor Dornean și soția declară un venit lunar cumulat de 1.000 de euro/lună în ultimii 6 ani * Totuși au construit mai multe case în Galate, pe Podișului, o zonă foarte scumpă * Ciprian Bostan și Tudor Dornean și-au pus soțiile într-o firmă trecută pe numele unui asociat anonim * Explicația: erau consilieri locali și îi votau lui Mihai Chirica PUZ-urile dubioase, primind la schimb propriile lor autorizații * Liberalii au ...
Autor Cezar Moraru Anchete 02 Septembrie 2021

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31