fbpx
 

Arhitectul Codreanu către studentul său: „Cum poți să fii atât de nesimțit?”. Bullying universitar și înregistrări incognito


Unui student la Arhitectură i s-a dat nota 5 la disertația de licență și a fost picat, caz rarisim în universități, după ce a intrat în conflict cu doi profesori și a depus plângere la Rectoratul UTI

Îndrumătorul său de proiect, profesorul Mihai Codreanu, l-a persiflat și i-a cerut să-și retragă plângerea

„95% dintre voi n-ar trebui să treceți anul! Ăsta e nivelul vostru”, i-a spus, pedagogic, arhitectul Codreanu

„Băi, băiete, tu știi ce riști?! N-o să mai iei (examenul – n.r.) în viața ta, băi!”, sunt replicile la intimidare ale profesorului față de student

Tânărul avusese bursă de merit în toți anii de facultate și spune că nu era un student slab

I s-a cerut să-și retragă „toate aceste hârtii de rahat pe care ai putut să le scrii”, iar pentru că n-a vrut a fost executat de comisia condusă de fostul decan Mihai Drișcu și de profesorul Mihai Codreanu

Un absolvent al Facultății de Arhitectură „G. M. Cantacuzino” din cadrul Universității Tehnice Gheorghe Asachi spune că a fost respins la licență pentru o neînțelegere cu decanul de atunci, președintele Ordinului Arhitecților din România. Acesta l-a acuzat că a adus un proiect cu un nivel scăzut de detaliu, care reprezenta de fapt o etapă intermediară a proiectului.
Deși i-a arătat proiectul final fostului decan, acesta a făcut apoi tot posibilul ca membrii comisiei să-i respingă licența. Ulterior, studentul l-a înregistrat pe îndrumătorul său de licență, arhitectul Mihai Codreanu, când îl presa să-și retragă plângerile de la Rectoratul UTI. Într-un final, studentul a promovat examenul, dar abia după ce decanul facultății a fost schimbat.

Absolventul Teodor Fădur: „Profesorul Codreanu nu mi-a luat apărarea, deși era îndrumătorul meu”

Conflict dintr-o neînțelegere

Suceveanul Teodor Fădur a absolvit Facultatea de Arhitectură din Iași în 2020. Ultima parte a studiilor a fost o aventură, cu o respingere a licenței pornită de la o neînțelegere și cu amenințări din partea îndrumătorului de licență, arhitectul Mihai Codreanu.
Pentru anul 6, ultimul de la Arhitectură, toți studenții trebuie să facă practică într-o firmă iar lucrările realizate pentru aceasta sunt prezentate într-un dosar, la facultate. Dosarul este evaluat, face parte din nota finală de licență.
„De la biroul unde făcusem practică mi-a fost eliberat un dosar cu un nivel mai redus de detaliu. Nu era forma finală la ce lucrasem, era o etapă intermediară, la care lucrasem cu o săptămână în urmă. Decanul Mihai Drișcu m-a subevaluat din prima, din cauza acestei erori din dosar. Și-a făcut o impresie despre mine și nu a mai renunțat la ea. M-a repezit imediat, cum îmi permit să mă prezint așa la el. Norocul a fost că aveam laptopul la mine, i-am arătat ce lucrasem de fapt, se vedea că era alt nivel de detaliu. Dar a rămas la prima impresie. A început să-mi pună întrebări pentru a încerca să mă pună în dificultate. Mi-a pus două întrebări, i-am răspuns la secundă, corect, și mi-a replicat: măcar atât să știi și tu”, povestește fostul student Teodor Fădur.
Trebuie menționat că studentul a făcut parte din echipa care a realizat o bancă din lamele din placaj, premiată pentru mobilier urban și care este expusă din 2017 în Parcul Expoziției.

Șicanele de la dizertație

La prezentarea lucrării de diplomă, lui Fădur i-a fost alocat mai puțin timp decât celorlalți candidați. A fost întrerupt de mai multe ori în timpul prezentării de către președintele comisiei, decanul Mihai Drișcu.
„El a spus 99% din ce avea de obiectat comisia. Am aflat că s-au afișat notele pentru că am primit o  avalanșă de telefoane și mesaje. Toți mă întrebau ce s-a întâmplat, pentru că picasem dizertația cu 5. Trebuie să menționez că am avut bursă de merit în facultate, nu cred că am luat-o chiar degeaba”, povestește fostul student.

Mihai Codreanu, al patrulea de la stânga, în tricou negru. Lângă el, în dreapta, cu ochelari, bunul său prieten, Mihai Drișcu, fost decan al Facultății de Arhitectură

Amenințările înregistrate de student

S-a adresat Rectoratului UTI, încercând să soluționeze totul amiabil. În momentul în care a făcut contestația către Rectorat, respinsă de altfel, l-a sunat arhitectul și profesorul Mihai Codreanu. Acesta îi fusese îndrumător pentru licență.
Dar Codreanu nu l-a sunat să vadă ce s-a întâmplat și ce trebuie făcut. „M-a sunat să îmi spună cum îmi permit să fac contestație, cum îmi permit să sesizez eu ceva. Mi-a spus că nu mai trec niciun examen în viața mea, că oricum 95% dintre studenți nu merită să treacă. Mi-am dat seama că nu aveam nicio șansă dacă și îndrumătorul îmi era împotrivă, deși nota mea este oglinda lui, așa că am întocmit o plângere pentru instanță”, mai spune fostul student.
Pe înregistrări, este auzit arhitectul Mihai Codreanu citind din plângerea studentului adresată rectoratului UTI, în care acesta preciza că notele studenților care i-au avut îndrumători pe profesorii din comisia de examinare sunt semnificativ mai mari decât ale celorrlalți.
Codreanu i-a replicat: „Băi băiete, tu știi ce riști? Să ți se refacă această... Pe bune, o corectură pe chestia aia și n-ai să mai iei în viața ta, băi! Cum poți să fii atât de inconștient cu viitorul tău, bă băiete? Și cum poți să fii atât de nesimțit astfel încât să faci o chestie de genul ăsta și în primul și în primul rând pe mine, în calitate de îndrumător, să nu mă anunți? Și ajung într-un fapt împlinit cum că de fapt tu ai mai avut o asemenea tâmpenie făcută acum o lună și ceva de zile sau când ai făcut”.

Pentru că a contestat desfășurarea examenului, Mihai Codreanu l-a acuzat de lipsă de respect: „Ăsta este respectul tău față de școală și față de îndrumătorii ăia pe care îi contești, mă? Ăsta e respectul tău față de mine, mă?”. După care a adăugat: „95% dintre voi din fiecare an nu ar trebui să treacă în anul următor. Din păcate. Ăsta este nivelul vostru”.

„Cu chestia asta, dacă este să mă întrebi pe mine, eu în locul tău m-aș duce și aș retrage toate aceste hârtii de rahat pe care ai putut să le scrii. Asta aș face acum. Tu faci ceea ce consideri. Dar crede-mă, dacă ajungi în instanță cu chestia asta, eu depun mărturie vizavi de această poveste”, i-a mai spus Mihai Codreanu.

A dat din nou și a luat

Licențele au coincis cu schimbarea decanului Facultății de Arhitectură, ceea ce schimba și conducerea comisiei de examinare. Teodor Fădur a dat din nou examenele, în aceeași vară.
„La următorul examen m-au pus în dificultate, am luat oricum o notă mai mică decât meritam. Ca să înțelegem cum stă treaba, la prima comisie, cea care m-a picat, orice ziceam nu era bine. La a doua comisie, unde am luat examenul, mi-au spus că le-ar fi plăcut să vorbesc despre subiectele considerate prostii de prima comisie. Deci a doua comisie mi-a dat notă mai mică pentru că nu am vorbit despre subiectele pentru care prima comisie m-a respins. Oricum, nici nu mai știu cu cât am luat licența, important este că am luat-o, nota nu înseamnă oricum mare lucru pentru mine. Dar dacă era să dau în anul următor, să pierd un an, îi dădeam în judecată”, mai precizează Teodor Fădur.

Facultatea de Arhitectură Iași se confruntă cu fenomenul ostilizării taberelor: sarcasmul profesorilor vs. sentimentul de inferioritate al studenților. Ofensele creează un mediu nesănătos

„Aceste cazuri sunt excepții. Profesorii își fac treaba foarte bine”

Acesta îl acuză în principal pe arhitectul Mihai Codreanu, îndrumătorul său, pentru că i-a pus bețe în roate. „Personal nu am avut conflicte cu arhitectul Codreanu în timpul facultății. Acum m-a amenințat pentru că este foarte bun prieten cu fostul decan, deși el ar fi trebuit să îmi susțină cauza”, mai declară Teodor Fădur.
El spune că vorbește la peste un an și jumătate de la terminarea facultății pentru că vrea să scoată la lumină anumite probleme generate chiar de profesorii din sistemul universitar despre care crede că afectează și vor mai afecta mulți studenți.
„Doresc să menționez încă de la bun început faptul că profesorii despre care vorbesc sunt excepții, iar în această facultate există multe persoane care își fac profesia foarte bine”, mai explică fostul student.

Arhitectul Codreanu a refuzat dialogul

Arhitectul Mihai Codreanu a fost contactat de REPORTER DE IAȘI și i-a fost trimis un mesaj pentru a discuta despre înregistrările studentului. Nu a răspuns. Fostul decan, arhitectul Mihai Drișcu, a precizat că nu-și amintește de studentul Fădur sau despre un conflict cu el: „Între un profesor și un student sunt alte relații care țin de mediul academic. Dacă am merge după toate plângerile pe care le fac studenții nu s-ar mai ocupa nimeni de școală. Nu-mi amintesc nici de acest student, nici de vreun conflict cu el. Sunt sute de studenți în facultate, nu unul singur”.

Article image
Logică: statul a cheltuit o avere cu avocații pentru a recupera despăgubiri tot de la stat și care valorează mai puțin decât onorariile plătite
Autor cristi tanasa Anchete 05 Mai 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31