fbpx
 
Ea – 77, El – 83: cei mai fericiți miri din 2018

Ea – 77, El – 83: cei mai fericiți miri din 2018


Ca în celebru roman „Dragoste în vremea holerei”: și-au regăsit dragostea după zeci de ani. Tineri de vârsta a treia: el are 83 de ani, ea 77. Au mers la Starea Civilă la sfârșitul lunii septembrie și s-au căsătorit. Îndrăgostiți în tinerețe, Rodica și Adrian s-au reîntâlnit pe stradă în 2012 și de atunci nu s-au mai despărțit.

Puţine sunt persoanele trecute de 60 de ani care au curajul să treacă peste faptul că dragostea nu are reguli şi că își pot regăsi fericirea în cuplu la orice vârstă. Din această categorie nu fac parte Rodica A., și Adrian Macovei, din Iași. Ea are 77 de ani, iar el 83. Zilele trecute, cei doi au spus „Da“ în fața ofițerului stării civile și au trecut peste toate prejudecățile legate de căsătoria la o vârstă înaintată. Mai timidă, Rodica nu a dorit să apară în paginile ziarului.

S-au cunoscut în urmă cu 47 de ani

Povestea de dragoste a celor doi ieșeni pare desprinsă dintr-un scenariu de film. Amândoi erau cadre didactice, dar unul lucra la Arhivele Statului, iar celălalt la Institutul „A. D. Xenopol“. S-au cunoscut în 1971. Rodica era custode la sala de studiu și avea 30 de ani, iar Adrian era documentarist și împlinise 36 de ani. „Având în vedere funcția pe care o aveam, trebuia să merg frecvent la Arhivele Statului pentru a studia diverse documente. Așa am ajuns să o cunosc pe Rodica. Ne-am plăcut reciproc și am început să ne vedem pe ascuns. Din ’70 eu aveam un Renault 10 și ne dădeam întâlnire în diverse locuri din oraș. Ieșeam la o prăjitură, ne plimbam prin Bucium. Nu am ajuns la relații intime. Povestea noastră de dragoste nu a durat foarte mult. Ea i-a spus soțului ei că se vede cu mine, dar eu nu am avut curaj să-i spun soției“, ne povestește Adrian.

Divorțurile nu erau văzute bine

După aproape un an de întâlniri romantice pe ascuns, cei doi au decis că e mai bine să rupă orice relație, deoarece în acea perioadă divorțurile nu erau bine văzute de sistemul comunist. „Ne iubeam, dar am hotărât că e mai bine să meargă fiecare pe drumul lui. Pentru a ne putea căsători, trebuia ca fiecare să divorțăm. Asta ar fi însemnat să ne fi ratat carierele. Niciunul dintre noi nu-și permitea asta. Mai ales că eu aveam stigmatul de «fiu de preot», iar ea lucra în cadrul Ministerului de Interne“, explică Adrian.

 

Rodica și Adrian nu au ezitat „să-și pună pirostriile”

Înșelată de soț

Problemele avute cu soțul au determinat-o, în cele din urmă, pe Rodica să divorțeze în 1975. „Acum, recent, mi-a spus că unul dintre motivele divorțului aș fi fost eu“, spune amuzat Adrian, dar motivul principal a fost altul. Soțul Rodicăi, un cunoscut oenolog, director la Stațiunea Viticolă Bucium, o înșela cu o subalternă. „Rodica a preferat să nu se mai recăsătorească de atunci și și-a dedicat viața fiului ei, George. Doar că soarta a fost crudă cu Rodica, răpindu-i unicul copil în 2011. George a scos niște bani de la un bancomat din Copou, a fost urmărit de niște indivizi și atacat. A fost lovit, a venit cu capul de niște scări și a decedat“, menționează bărbatul.

Revedere după 41 de ani

Locuind destul de aproape unul de celălalt, cei doi s-au mai întâlnit pe stradă de-a lungul timpului, dar s-au salutat și atât. În 2011, soția lui Adrian a decedat. La câteva luni, a văzut-o pe Rodica pe stradă, îmbrăcată în doliu, dar nu a îndrăznit să o întrebe ce s-a întâmplat. „Amândoi ieșeam cu câinii la plimbare, ne salutam, dar atât. În 2012, când eram la Auchan să-mi cumpăr o sticlă de Fetească neagră, din întâmplare m-am întâlnit cu Rodica. Am intrat din nou în vorbă și am ajutat-o să-și cumpere și ea o sticlă de vin. Am plecat fiecare în drumul lui, ea spunându-mi că a uitat să cumpere făină. După ce am ajuns acasă și am băut un pahar de vin, am sunat-o să o întreb dacă și-a mai luat făină. Mi-a spus că nu și am ieșit amândoi. De atunci suntem împreună“, rememorează Adrian.

 

Eveniment inedit la Oficiul Stării Civile din Iași

„Am mers și am petrecut la un restaurant”

După ce s-au mutat împreună, cei doi au decis să renoveze apartamentul femeii și au stat timp de un an în apartamentul lui Adrian. Decizia de a oficializa relația lor au luat-o în urmă cu puțin timp. „I-am spus Rodicăi că nu mă simt confortabil că mă văd vecinii stând aici, dar noi nu suntem căsătoriți. I-am propus să oficializăm relația noastră și a fost imediat de acord. Am găsit doi martori, pentru că nu se punea problema de nași, am făcut actele și iată că suntem căsătoriți. Fiica mea a aflat cu doar câteva zile înainte de nuntă. A fost foarte încântată și, împreună cu soțul ei și cu martorii, după oficierea de la Starea Civilă am mers și am petrecut la un restaurant din Piața Unirii“, zice Adrian.

Proscris pentru că avea tatăl preot

Născut la Rădăuți, Adrian Macovei a fost nevoit să se refugieze la Arad la vârsta de șase ani, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. În 1953 a venit să facă Facultatea de Istorie la Iași. „Tatăl meu a ajuns vicar episcopal la Arad. În timpul liceului, am obținut brevetul de zbor fără motor. Am suferit un accident de zbor și nu am putut urma o carieră în pilotaj. Cu recomandare din partea șefului școlii de pilotaj, am venit să fac facultatea la Iași. Atât pe timpul facultății, dar și pe urmă, când am lucrat la Academia Română sau când am predat la Politehnică «Probleme fundamentale ale istoriei patriei», mi s-au pus foarte multe piedici din cauza faptului că tata era preot. Dosarul meu era mereu supravegheat“, zice Adrian, care susține că și fosta soție a avut probleme din aceeași cauză: „Fosta soție a lucrat la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» și i s-au pus și ei piedici pe motiv că este soția unui fiu de preot.“


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31