fbpx
 
Vineri, 18 decembrie. Copiii iese de la școală ca într-o zi obișnuită. Pe fundal se văd alți elevi care stau la o șuetă. Toate celelalte școli din Iași sunt închise Vineri, 18 decembrie. Copiii iese de la școală ca într-o zi obișnuită. Pe fundal se văd alți elevi care stau la o șuetă. Toate celelalte școli din Iași sunt închise

Wurmbrand a sfidat pandemia: curtea plină de elevi la ore „afterschool” ținute de la 8 dimineața


Directorul Colegiului privat este chiar ginerele consilierei de stat pe probleme de Educație a vicepremierului Raluca Turcan. Adică Guvernul interzice școala, iar primele care încalcă ordinul sunt rudele. La Colegiul Wurmbrand, părinții au avut dreptul să opteze: online sau la școală, iar cei mai mulți au optat pentru orele în clasă. Spărgătorii stării de alertă din învățământ spun că fac „afterschool”, dar de la 8 dimineața, ca și cum copiii ar fi făcut ore toată noaptea. S-a ținut chiar și Serbarea de Crăciun, dar fără public. Gestul e considerat sfidător din partea experților din Educație: „Ori respectăm toți restricțiile, ori mergem toți la școală”.

Conducerea unui renumit colegiu privat din Iași, „Richard Wurmbrand”, a ignorat interdicția impusă la nivel național, cea de a nu organiza cursuri școlare în fizic, față în față. Găselnița șefilor „Wurmbrand” a fost camuflarea orelor în așa-numitul „after school”. De fapt, din noiembrie și până acum, orele s-au ținut într-un regim aproape de normal, cu elevii prezenți în bănci, de dimineața până după prânz.

Mai mult, vinerea trecută, în sala de festivități a colegiului, s-au organizat evenimente de sfârșit de an, activități artistice la care au participat, concomitent, peste 50-60 de elevi, profesori și părinți.

Context: Colegiul „Richard Wurmbrand” este condus de Cristian Lucaci, ginerele Lilianei Romaniuc, consilier de stat pe probleme de educație în cadrul aparatului propriu de lucru al viceprim-ministrului Raluca Turcan. „Nu fac niciun comentariu”, a refuzat Romaniuc discuția pe această speță.

Directorul Lucaci neagă realitatea
Pe 18 decembrie, vinerea trecută la prânz, un jurnalist al REPORTER DE IAȘI a intrat în sala de festivități a Colegiului „Richard Wurmbrand”. În interior, peste 50 de persoane: elevi, profesori, părinți în ceea ce părea un moment artistic. Câțiva tineri cântau la instrumente, alții vocal.

„N-a fost nicio serbare vineri”, a fost poziția, absolut inexplicabilă, a directorului Lucaci. Deși jurnalistul „REPORTER DE IAȘI” i-a menționat că există fotografii care dovedesc prezența, laolaltă, a zeci de persoane, directorul Colegiului „Wurmbrand” și-a menținut răspunsul inițial.

Zeci de copii au participat la Serbarea de Crăciun. S-a organizat până și „Secret Santa”, un joc care face furori printre elevii tuturor școlilor din Iași, dar care a fost accesibil anul acesta doar celor de la Colegiul Wurmbrand

„Există o lege a bunului simț”

Sub rezerva anonimatului, un părinte a confirmat programul artistic: „Se făceau înregistrări. Serbarea va fi difuzată online joi”. Eveniment festiv, repetiție sau doar înregistrare, acest lucru s-a întâmplat cu zeci de oameni în aceeași încăpere. Copiii de pe scenă erau umăr la umăr, iar mai mulți vocaliști și-au îndepărtat de câteva ori măștile.
Contactat de REPORTER DE IAȘI, Laviniu Lăcustă, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversar (USLIP) Iași a afirmat că acțiunea pare să fi fost una la limită. „Ideea de a aduna 50-60 de persoane mi se pare extrem de periculoasă, excede normelor în vigoare. Dincolo de zona juridică, există o lege a bunului simț. Dacă cei mai mulți facem eforturi de la începutul pandemiei, atunci ar trebui toți să ne supunem acelorași reguli”, a declarat Lăcustă.

„Să fim sinceri: mi-am dus zilnic copilul la școală”

Evenimentul de vineri pare să nu fi fost doar o excepție, un accident. Săptămâna trecută, jurnaliștii REPORTER DE IAȘI au surprins mai multe momente în care părinții au venit să-și ia copii de la Colegiul „Wurmbrand”.

„Conducerea a găsit un artificiu pentru a continua orele față în față la școală. Orele au fost numite activități «before» și «after school», acest tip fiind permis acum în pandemie. Dar, ca să fiu sincer, s-au făcut cursuri. Duceam copiii dimineața și-i luam la prânz sau după prânz, în funcție de numărul de ore”, a declarat un părinte care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Cristian Lucaci (stânga), directorul Colegiului Wurmbrand, are o relație privilegiată cu Mihai Chirica

Au semnat un contract: legea a fost ultima grijă
Acesta a explicat și cum s-a întâmplat acest lucru. „După ce orele în fizic la școală au fost interzise, conducerea a găsit varianta cu «after school». Am semnat chiar un contract cu școala că suntem de acord, noi ca părinți. Nu a fost nimeni obligat. Cine a vrut, și-a ținut copiii acasă, iar aceștia au făcut școală online, însă o mare parte dintre elevi au venit în continuare la școală”, a explicat părintele.

Care a adăugat că cei de la Colegiu „Wurmbrand” au aplicat condiții stricte de protecție. „Sălile au avut lămpi cu raze ultraviolete, au existat dezinfectanți”, a precizat părintele.

Curtea plină de elevi, dar nu recunosc nimic

Din nou, și pe acest subiect, Cristian Lucaci, directorul Colegiului „Richard Wurmbrand”, a negat evidența. „Nu știu de unde aveți informațiile, dar colegiul a avut toate cursurile online”, a spus Lucaci.
Activitatea Colegiului „Richard Wurmbrand” este strâns legată de familia Lilianei Romaniuc. Aceasta a condus mulți ani instituția de învățământ privat în fruntea căreia, ca director, este acum Cristian Lucaci, ginerele său. Iar fiica și nora Lilianei Romaniuc sunt cadre didactice la colegiu.
Din luna mai 2020, Liliana Romaniuc a fost numită în funcția de consilier de stat pe probleme de educație în cadrul aparatului propriu de lucru al viceprim-ministrului Raluca Turcan. „Nu comentez nimic, luați legătura cu directorul școlii”, a spus, sec, Romaniuc. Adică, cu ginerele care l-a luat pe „nu” în brațe.

Liliana Romaniuc nu comentează
Romaniuc a refuzat să exprime o părere atât în calitate de consilier al viceprim-ministrului Turcan cât și din cea de fost șef al colegiului. În CV-ul existent pe site-ul Guvernului, Liliana Romaniuc a menționat Colegiul „Wurmbrand”.

Astfel, la secțiunea experiență profesională, aceasta a precizat că din septembrie 2017 și până în prezent (momentul numirii în funcția de consilier de stat – n.r.) a fost consultant educațional la Colegiul „Richard Wurmbrand”. Potrivit aceluiași document, Romaniuc a fost director al colegiului între anii 1999-2009.

Liliana Romaniuc, consilier de stat în echipa vicepremierului Raluca Turcan, este fondatoarea Colegiului Wurmbrand. Adică reprezentanții Guvernului nu respectă legile pe care chiar Guvernul le dă

Noua școală se cheamă „afterschool”

Părintele care a acceptat să vorbească cu REPORTER DE IAȘI a afirmat că la colegiu a fost un control, acum câteva săptămâni, și că totul a fost în regulă. „Au găsit o portiță care e legală”, a spus părintele.
Laviniu Lăcustă, președintele USLIP Iași, încadrează această activitate într-o zonă de „semi-legalitate”.

Controlul efectuat la „Wurmbrand” a fost confirmat și de responsabilii Inspectoratului Școlar Județean. „Luni 26 noiembrie, în urma unei sesizări, o echipă mixtă alcătuită din reprezentanți ai IPJ, ITM și ISJ Iași s-a deplasat la sediul Colegiului «Richard Wurmbrand», Iași, constatând că nu se desfășoară activități didactice «față în față». Fundația pentru Educație Internațională desfășura activități de tip «after –school», dar acestea nu se suprapuneau cu activitățile didactice ale elevilor care se realizau online. Totodată, comisia a constatat că activitățile «after-school» erau organizate în așa fel încât să respecte normele de protecție sanitară pentru prevenirea infecției cu SARS-COV2”, se arată într-un răspuns către REPORTER DE IAȘI și asumat de Genoveva Farcaș, șefa IȘJ.

ISJ se face că nu vede și se pierde în interpretări semantice
Răspunsul ISJ intră într-o zonă tulbure, de semantică: „Inspectoratul Școlar Județean Iași a aprobat desfășurarea activităților de tip «Școală după școală» pentru 3 unități de învățământ de stat: Școala Primară «Carol I», Iași, Școala Gimnazială «Alecu Russo», Iași, și Școala Gimnazială «D.D. Pătrășcanu», Tomești. Precizăm că începând cu 9.11.2020, activitățile de tip «Școală după școală» în aceste școli sunt suspendate, iar activitățile didactice se desfășoară exclusiv online (...). Inspectoratul Școlar Județean Iași monitorizează activitatea didactică din instituțiile de învățământ de stat și particulare, precum și activitățile de tip «Școală după școală», dar nu și activitățile de tip «after–school»”.
Cu alte cuvinte, ISJ monitorizează activitatea didactică, însă ce se întâmplă la „after school” nu se încadrează la acest capitol, deci nu e treaba inspectoratului.

O profesoară ținea, vineri, 18 decembrie, ore la etaj, cu elevii în clasă

Șeful USLIP: „Ne ascundem după deget”
Mai tranșant a fost Laviniu Lăcustă. „Nicăieri în Iași, în instituțiile publice, nu am auzit să se organizeze «after school» sau «before school». În principiu, școala e un loc sigur dacă se păstrează distanța, masca și celelalte măsuri. Însă, mișcarea elevilor de acasă la școală și înapoi, dar și socializarea dintre ei sunt factori de mare risc. Țări cu un sistem de învățământ mult mai dezvoltat cum ar fi Franța, Germania, Olanda au trecut online. Adică, au înțeles riscurile”, a exemplificat Lăcustă.

Acesta a mai spus că regulile trebuie să fie aceleași pentru toată lumea. „Dacă unii pot face, atunci ar trebui create condiții pentru toți să facă”, a adăugat Lăcustă.

Școala privată trăiește din taxele școlare
Poate pentru că e vorba de o școală privată, s-a mers la limita legii pentru a nu se pierde bani din taxa de școlarizare. Potrivit site-ului Colegiului „Wurmbrand”, aceasta este de 900 de lei pe lună la gimnaziu și liceu, pentru școala primară tariful fiind mai mic. „Școala ar fi încasat aceeași taxă și dacă ar fi mutat, integral, cursurile online. Cred că grija pentru educația copiilor i-a determinat să folosească subterfugiul cu acest «after school»”, a spus un părinte. Așadar, prestigiul școlii, menținerea nivelului de încasări din taxe sau grija pentru elevi i-a determinat pe șefii Colegiului „Wurmbrand” să acționeze la limita legii?

Toate școlile din Iași au fost închise, mai puțin Wurmbrand

Într-un raid la alte școli private din Iași, REPORTER DE IAȘI nu a mai găsit nicio situație similară. Atât școlile de stat cât și cele private respectă interdicția și au mutat activitățile didactice online, iar „școala după școală” și activitățile de «after school” au fost suspendate.

Măsura a venit ca urmare a hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență de la începutul lunii noiembrie, prelungită și în decembrie, prin care s-a suspendat activitatea didactică ce impune prezența fizică a preșcolarilor și elevilor din unitățile de învățământ de stat și particular și s-a trecut la desfășurarea acesteia în sistem online.

În total dispreț față de regulile din această perioadă, există la Iași un local în care se bea, se mănâncă și chiar se fumează la interior fără probleme. Cafeneaua Piața Unirii (CPU) își primește clienții în spațiile de la parter, subsol și etaj, deși interdicția este clară și respectată de cei mai mulți afaceriști din HoReCa: fără servire la interior. Însuși Alex Costea, unul dintre proprietari, supraveghează personal ca ...
Autor cristi tanasa Anchete 14 Decembrie 2020


Citeste si...
Nota
(4 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31