fbpx
 
Cazul Chelnerița 2: Agronoama, șefă de Achiziții la USAMV. Concurs aranjat pentru pila rectorului

Cazul Chelnerița 2: Agronoama, șefă de Achiziții la USAMV. Concurs aranjat pentru pila rectorului


* La concursul pentru șefia serviciului Achiziții Publice de la Universitatea Agronomică au fost excluși din start economiștii și juriștii, adică tocmai cei mai îndreptățiți
* „E ca și cum la Universitatea de Medicină umană, ca șef la Achiziții, s-ar cere obligatoriu studii de stomatolog”, a explicat un expert jurist
* Secretomanie generală: Cătălina Buta, câștigătoarea concursului, Corneliu Boișteanu, președintele comisiei, și Gerard Jităreanu, rectorul, au refuzat să explice cum au stabilit condițiile specifice de participare

Concurs cu „dedicație” la Universitatea de Științele Vieții (USV) Iași, noua denumire a Universității Agricole. În luna martie, Cătălina Buta a câștigat postul de șef serviciu Achiziții Publice. Condițiile de concurs par puse „cu mâna” ca să i se potrivească mănușă: licență în profil agricol, vechime în specialitatea studiilor de 3 ani. „E aberant, cum să pui șef la Achiziții Publice un agronom? N-am mai auzit așa ceva până acum”, a afirmat un expert. Buta a refuzat să discute cu REPORTER DE IAȘI, iar Gerard Jităreanu, rectorul universității, a spus: „Suntem beton”, referindu-se la respectarea cadrului legal.

Cătălina Buta nu dă niciun fel de declarație. Singura ei mare problemă: cum de-au intrat ziariștii s-o deranjeze

Condițiile, croite pe profilul candidatei
La începutul acestui an, a fost publicat anunțul pentru ocuparea postului de șef serviciu Achiziții Publice la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Iași (care între timp și-a schimbat denumirea în Universitatea de Științele Vieții). Ceea ce a frapat au fost patru dintre condițiile specifice menționate în anunț:
- studii superioare absolvite cu diplomă de licență, în profilul agricol
- vechime în specialitatea studiilor de minim 3 ani
- experiență în domeniul achizițiilor publice
- certificat absolvire specializare expert achiziții publice

Absurditatea, negru pe alb: la USV Iași, obligatoriu studii agricole pentru șeful de la Achiziții Publice. Criteriul este considerat restrictiv de experți

Bibliografia, nicio tangență cu agricultura

În bibliografie au fost înșiruite legi care au legătură cu postul și, evident, nicidecum cu profilul agricol: legea privind achizițiile publice, cea privind concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii, remediile și căile de atac în materie de atribuire a contractelor, norme metodologice referitoare la atribuirea contractului de achiziție publică, legea Educației Naționale, ordinul privind stabilirea formularelor standard ale Programului anual al achizițiilor publice, norme privind angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata cheltuielilor instituțiilor publice precum și organizarea, evidența și raportarea angajamentelor bugetare și legale.
Deci, unui agronom licențiat i-au fost solicitate cunoștințe aprofundate din domeniul achizițiilor publice.

La „Cuza”, condiții clare pentru pretendenții la șefia serviciului Achiziții Publice. Master, vechime și certificare de expert

Candidat unic, câștig garantat
Calendarul de concurs: selecția dosarelor până pe 2 martie, proba scrisă pe 9 martie, interviul pe 11 martie, rezultatele finale pe 15 martie.
Toate aceste etape au fost parcurse, de la cap la coadă, de unicul candidat: Cătălina Buta. A îndeplinit condițiile de concurs, a luat la scris 84,67 puncte, 96 puncte la interviu și, cu punctajul final 90,34, a fost declarată câștigătoare.
Buta: „Chem paza”
REPORTER DE IAȘI a vrut să afle cum e posibil ca un agronom să conducă serviciul Achiziții Publice la o mare universitate de stat la care, anual, au loc cumpărări de ordinul milioanelor de euro. „Nu vă spun nimic”, a fost refuzul repetat al Cătălinei Buta. „Cu ce drept ați intrat în clădire? Chem paza”, a contraatacat aceasta.
Criteriul studiilor a omorât concurența
Un jurist cu experiență, consultat de REPORTER DE IAȘI, a punctat vulnerabilitățile procedurii organizată de USV Iași. „Profilul agricol solicitat ca studii de licență mi se pare pe de o parte restrictiv și, pe de altă parte, straniu în raport cu ce presupune fișa postului la un șef serviciu Achiziții Publice. În al doilea rând, din câte cunosc, pentru un așa post sunt necesare, de regulă, fie studii juridice, ori economice, ori de inginerie tehnică. Adică, ori să aibă abilitatea de a înțelege legislația, ori pricepere pe zonă economică, ori competențe tehnice. Profilul agricol la Achiziții Publice este greu de justificat. E ca și cum la Universitatea de Medicină umană, ca șef la Achiziții, s-ar cere studii de stomatolog”, a explicat, pentru REPORTER DE IAȘI, un expert jurist. Acesta a spus că e imposibil de explicat pe ce considerente legale a fost pusă cerința de licență cu profil agricol la serviciul Achiziții Publice.  

La un concurs de șef birou Achiziții Publice, în desfășurare la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, doar specialiștii adevărați au acces

Cerințe serioase la alte universități din țară
Ce studii au cei care ocupă posturi similare la alte universități de stat din țară? Iată câteva exemple relevante:
1) Zilele acestea, se află în desfășurare un concurs pentru ocuparea postului de șef birou Atribuirea contractelor de Achiziții Publice (deci inferior celui de la USV Iași) la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București. S-au cerut: licență în domeniul tehnic, economic sau administrativ, absolvire curs „Expert achiziții publice” – curs autorizat CNFPA/ANC. Acronimul înseamnă Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor (CNFPA), acum Agenția Națională pentru Calificări. Instituția publică funcționează în coordonarea Ministerului Educației și are, printre alte, roluri de monitorizare, evaluare și control în sistemul de formare profesională. Alte solicitări la concursul de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism: vechime în muncă minim 10 ani, vechime în domeniul achizițiilor publice minim 5 ani, vechime în funcții de conducere în domeniul achizițiilor publice minim 3 ani.
2) Sabin Bota a fost șef serviciu Achiziții și Administrare Patrimoniu la Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș. A ocupat această funcție din 2013, acum fiind director general administrativ la aceeași universitate. Licențiat în științe juridice, expert achiziții publice MMFPS și MECTS. Ramona Prunaș, cea care este acum șefa serviciului Achiziții la UMF Tg. Mureș, este economist.
3) În martie 2020, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, a avut loc concursul pentru ocuparea postului vacant de șef serviciu la Direcția Achiziții Publice. Printre condițiile de participare solicitate: studii superioare economice absolvite cu diplomă de licență, vechime în achiziții publice pe un post de conducere în cadrul unei autorități contractante de cel puțin 3 ani.
4) În mediul online, există încă anunțul de concurs pentru ocuparea postului de șef serviciu Achiziții Publice, din 2014, de la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași. Printre condițiile specifice impuse: licență în domeniul tehnic sau economic, master în domeniul management, vechime în domeniul achizițiilor publice de minim 7 ani, certificat absolvire specializare expert/manager achiziții publice, recunoscute CNFPA.
5) Anul trecut, Universitatea Maritimă din Constanța a scos la concurs poziția de șef serviciu Achiziții Publice. S-au cerut studii superioare, cu diplomă de licență, fără a se preciza vreun profil anume. În ceea ce privește vechimea, candidații trebuiau să îndeplinească cumulativ, o experiență de minim 5 ani în domeniul achizițiilor publice și o altă de minim 3 ani într-o funcție de conducere.

Studii superioare economice și vechime în achiziții publice pe un post de conducere de cel puțin 3 ani. Scurt și la obiect, în cazul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București

La USV a fost pe dos
În rezumat, în toate cele cinci exemple anterioare, studiile de licență impuse în concursuri au fost din domeniile: economic, juridic, administrativ, tehnic. În plus, la absolut toate universitățile, s-a cerut vechime în domeniul achizițiilor publice și nu ca la USV Iași în specialitatea studiilor.
Unele au solicitat inclusiv vechime în posturi de conducere. Mai multe instituții de învățământ superior au precizat ca certificatele care atestă specializarea ca expert achiziții publice să fie recunoscute CNFPA/ANC. Niciuna dintre aceste condiții specifice nu a fost impusă la Universitatea de Științele Vieții Iași.

Rectorul Gerard Jităreanu a apărut în fața presei, week-end-ul trecut, într-un amplu exercițiu de imagine. Pentru chestiunile delicate, i-a pasat responsabilitate directorului general administrativ

Jităreanu: „Totul e legal”
Poziția lui Gerard Jităreanu, rectorul USV, despre concursul organizat în primăvară la universitatea pe care o conduce: „Suntem beton (privind condițiile de participare la concurs - n.r.). Cei care făceau lucruri necurate sunt nemulțumiți că nu le mai pot face acum. Nu știu ce studii au fost solicitate, știu doar că totul e legal. Adresați-vă directorului general administrativ”.
REPORTER DE IAȘI l-a contactat, vineri dimineață, pe Paul-Corneliu Boișteanu, director general administrativ. Boișteanu a fost chiar președintele comisiei de concurs care a făcut-o șefă pe Buta. „Nu pot vorbi, avem o expoziție de animale și sunt ocupat. Trimiteți întrebările în scris, pe email”, a declarat acesta.
Întrebările pe care REPORTER DE IAȘI i le-a adresat, în scris, lui Corneliu Boișteanu, director general administrativ al Universității de Științele Vieții:
1) Cum a stabilit conducerea Universității ca, pentru ocuparea postului de șef Serviciu Achiziții Publice, să solicite „studii superioare absolvite cu diplomă de licență, în profilul agricol”?
2) Concret, ce specializare are Cătălina Buta potrivit diplomei sale de licență?
3) Care a fost, anterior, traseul profesional al Cătălinei Buta în cadrul Universității? Ce posturi a deținut, în ce perioade, modalitatea în care a fost selectată pentru fiecare în parte?
4) A fost Cătălina Buta doctoranda prof. dr. Gerard Jităreanu, rectorul Universității?
Până la ora publicării acestui articol, Corneliu Boișteanu nu a răspuns la întrebări.

Cu rol dublu, de actual director general administrativ, dar și de fost șef al comisiei de concurs, Corneliu Boișteanu n-a reușit să răspundă la întrebările REPORTER. A fost ocupat cu o expoziție de animale

Administrator patrimoniu tot ca agronom
Și la anteriorul loc de muncă din cadrul USV Iași, Cătălina Buta a avut un acces similar. Concret, în primăvara anului 2020 a fost lansat concursul pentru șef birou (administrator patrimoniu II S) monitorizare stocuri și achiziții în cadrul serviciului Achiziții Publice. S-a cerut diplomă de licență în domeniul Agronomie. Pe 27 aprilie 2020 a fost afișat rezultatul la selecția dosarelor, Cătălina Buta fiind singurul candidat. Pe 5 mai a fost proba scrisă, iar pe 7 mai interviul. Luni, 11 mai 2020, a fost afișat rezultatul final: Cătălina Buta a luat concursul cu o medie de 86 puncte.
La ambele proceduri câștigate de Buta, și la cel de anul trecut și la cel din acest an, președinte al comisiei a fost Paul-Corneliu Boișteanu.

Article image
Studiu: în catedrele de la Agronomie înmulţirea are loc în special prin căsătorii, dar şi prin diviziune, pentru copii. Decanul spune că toate angajările respectă legea. Familii peste familii la facultăţile de la Universitatea Agronomică. Pare că se aplică aici poanta valabilă la TVR: dacă strigi prin catedre „Nevastă!”, zece capuri de femei se vor întoarce simultan. La această universitate a avut loc şi un fenomen de telep...
Autor Cristi Zavastin Reportaje 06 Iulie 2018


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30