fbpx
 
Socola cere anularea contractului de închiriere făcut de fostul manager Șaramet cu omul de afaceri Berariu

Socola cere anularea contractului de închiriere făcut de fostul manager Șaramet cu omul de afaceri Berariu


Spitalul cere evacuarea spațiului transformat în showroom de vânzări imobiliare, dar lui Cristian Berariu nu-i pasă: nu pleacă de-acolo

Afacerea a fost făcută fostul manager Bogdan Șaramet, care a închiriat spațiul fără să aibă acordul Ministerului Sănătății

Conducerea Institutlui de Psihiatrie „Socola” din Iași a cerut în instanță constatarea nulității unui contract de închiriere semnat de fostul manager al unității medicale, Bogdan Șaramet, cu firma imobiliarului Cristian Berariu. Juriștii Institutului spun acum că legea a fost călcată în picioare: fostul manager a semnat contractul ignorând faptul că Socola nu este decât administrator al terenului din incinta spitalului.
Tranzacția trebuia făcută printr-o Hotărâre de Guvern, conform legii. Institutul cere și bani pentru că nu a folosit acel teren un an: în total, peste 10.000 de lei, dar și sumele din viitor, până când se face efectiv evacuarea chiriașului. Juriștii spun că i-au cerut lui Berariu să elibereze terenul, dar acesta i-a ignorat.

Bogdan Șaramet a închiriat terenul, apoi tot el spune că a cerut rezilier

Contract pentru teren și 4 locuri de parcare

Institutul de Psihiatrie „Socola” s-a îndreptat împotriva SC Extensive Network SRL, a lui Cristian Dumitru Berariu, cerând magistraților de la Judecătoria Iași constatarea nulității absolute a unui contract de închiriere dintre instituție și firmă.
Contractul, încheiat la jumătatea anului 2020, semnat de fostul manager Bogdan Șaramet, a fost pentru o suprafață de teren de 24 mp și 4 locuri de parcare. „Solicităm și evacuarea din incinta Institutului, respectiv eliberarea a 4 locuri de parcare (7, 8, 9 și 10) și a 24 mp de teren pe care o ocupa fără drept - fără a avea titlu locativ valabil”, au scris juriștii în plângere.
Institutul de Psihiatrie mai cere obligarea firmei la desființarea, pe cheltuiala proprie, a unui container modular aflat pe cei 24 mp teren închiriați ilegal. Este solicitată și suma de 10.656 de lei reprezentând despăgubiri determinate de lipsa de folosință a 4 locuri de parcare și a terenului pe care este amplasat containerul, pentru perioada 01 ianuarie-31 decembrie 2021 (7.200 de lei pentru locurile de parcare și 3.456 de lei pentru teren).
De asemenea, Socola mai cere obligarea firmei lui Berariu la despăgubiri de 888 de lei/lună în continuare, până la data evacuării efective și plata cheltuielilor de judecată.

La Institutul Socola directorii sunt schimbati din an în an

Faptele: a închiriat ilegal

Suprafața de teren menționată de juriști a fost închiriată pe 31.12.2020, cu contractul 11039/23.06.2020 și cu actul adițional 11358/25.06.2020, sub semnătura lui Bogdan Șaramet, fostul manager.
„Este un document semnat fără respectarea legii și a Codului Administrativ, care stipulează că închirierea bunurilor proprietate publică a statului sau a unităților administrativ teritoriale se aprobă, după caz, prin Hotărâre a Guvernului, a Consiliului Județean sau a consiliilor locale. Suprafețele de teren închiriate sunt proprietatea publică a statului, Institutul Socola Iași având doar drept de administrare”,  au explicat juriștii.
Potrivit legii, orice contract încheiat cu încălcarea condițiilor cerute de lege este nul. În cazul închirierii terenului de la Socola era necesară emiterea unei Hotărâri de Guvern.

Firma lui Cristian Berariu și-a rezervat locuri de parcare în curtea spitalului

L-au notificat pe Berariu, dar i-a ignorat

Juriștii spun că, în primă fază, au trimis documente la sediul declarat al firmei, la Breazu. Dar plicurile s-au întors la expeditor. Au cerut de la Registrul Comerțului alte sedii sau puncte de lucru ale Extensive Network și au dat de Berariu la blocurile de pe Sfântul Andrei pe care acesta le-a construit.
„Deși firma a fost notificată despre evacuare în repetate rânduri, a refuzat eliberarea terenului până în prezent”, spun angajații de la Socola.
Pe terenul de la Socola, firma a amplasat un showroom pentru un proiect imobiliar, având și locurile de parcare din imediata apropiere a containerului.


„Au fost făcute două adrese către Ministerul Sănătății pe acest subiect, în care am solicitat puncte de vedere legate de posibilitatea încheierii unui contract de închiriere pe teren. A doua adresă am făcut-o după ce juriștii mi-au atras atenția că nu era posibilă întocmirea contractului, terenul fiind al statului. Mi s-a răspuns că nu este posibil, apoi am cerut deschiderea dosarului din instanță. Solicitarea este făcută în timpul mandatului meu."
Bogdan Șaramet, fostul manager de la Institutul Socola. El a fost demis în iulie 2021, dar dosarul a fost depus în instanță în ianuarie 2022.

Berariu, un dezvoltator controversat
Cristian Berariu este un dezvoltator imobiliar care a construit mai multe imobile în zona Sfântul Andrei – Alexandru Ipsilanti Vodă. La blocurile de pe Sfântul Andrei 52-54, a lăsat mustățile din fier beton la ultimul etaj pentru o supraînălțare care până la urmă nu i-a mai fost permisă. În zona Alexandru Ipsilanti Vodă, a construit blocurile peste ceea ce ar fi trebuit să fie parcarea imobilelor. Împreună cu soția sa, notarul public Cosmina Berariu, l-a cununat pe fiul cel mare al fostului ministru al Justiției Tudorel Toader.

Bogdan Șaramet, mandat scurt, afaceri multe

Bogdan Șaramet, personaj din siajul lui Ghiocel Asimionesei, și fost subprefect al județului, a fost director al Institutului Socola între februarie 2020 și iulie 2021, când a fost destituit prin ordin al Ministrului Sănătății.
În timpul mandatului său, la Socola au fost mai multe incidente, inclusiv decesul, într-un incendiu, al unui pacient.
La Institut a existat și o percheziție a DNA după ce Șaramet a semnat că o lucrare de schimbare a conductelor de apă a fost finalizată, deși în curte încă erau șanțurile făcute de muncitori, iar firma dispăruse din șantier. Conducerea spitalului a decis să deconteze toată suma de 100.000 de euro, ca și cum lucrarea ar fi fost finalizată, deși conducta montată nu era funcțională, spitalul fiind alimentat tot prin conducta veche.

„Au fost făcute două adrese către Ministerul Sănătății pe acest subiect, în care am solicitat puncte de vedere legate de posibilitatea încheierii unui contract de închiriere pe teren. A doua adresă am făcut-o după ce juriștii mi-au atras atenția că nu era posibilă întocmirea contractului, terenul fiind al statului. Mi s-a răspuns că nu este posibil, apoi am cerut deschiderea dosarului din instanță. Solicitarea este făcută în timpul mandatului meu", susține fostul manager de la Institutul Socola, Bogdan Șaramet. El a fost demis în iulie 2021, dar dosarul a fost depus în instanță în ianuarie 2022.

Article image
* La Socola sunt cuști de 2/2 metri pentru bolnavi, cu uși zăvorâte din exterior. „Zona tampon” – zona exterminării * Pacienții își făceau nevoile în celule și aruncau dejecțiile pe geam * Era un simplu izolator pentru noii internați, până veneau rezultatele la testul COVID * Mulți nici măcar n-aveau probleme psihice, în accepțiunea clasică, fiind doar sub observație * Pacientul care a murit închis în celulă se internas...
Autor Cezar Moraru Anchete 04 Ianuarie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31