fbpx
 
Bogdan Gheorghiu și soția sa, într-o vacanță din Maldive Bogdan Gheorghiu și soția sa, într-o vacanță din Maldive

Milioane de euro în cea mai mare tranzacție a anului: Bogdan Gheorghiu preia de la Rădeanu 50% din Egros


Luna trecută a fost parafată una dintre cele mai importante tranzacții din ultima perioadă din Iași. Omul de afaceri Bogdan Gheorghiu a preluat de la Costel Rădeanu, unul dintre cei doi fondatori, jumătate din părțile sociale ale celor două societăți prin intermediul cărora sunt administrate centrele comerciale și de birouri Egros din Iași și Suceava.

Dublă tranzacție

Pe data de 23 martie, prin intermediul societății Ghesto Invest SRL, la care este asociat unic, Bogdan Gheorghiu (48 de ani), a preluat de la Costel Rădeanu (52 de ani), 50% din părțile sociale ale Egros Trade SRL. În aceeași zi, tot prin Ghesto Invest, Gheorghiu a cesionat de la Rădeanu și cele 27,78% pe care acesta le deținea la Egros Invest SRL. La societatea din urmă, 44,44% dintre părțile sociale aparțin Egros Invest, firmă în care, după cum am menționat mai sus, Gheorghiu a preluat 50% din părțile sociale. În documentele aferente tranzacțiilor și aflate la dispoziția REPORTER nu sunt menționate sumele pentru care părțile au bătut palma.

Atât la Egros Trade, cât și la Egros Invest restul părților sociale figurează pe numele lui Cristian Delcea (64 de ani) și al fiicei sale, Caterina. Delcea este un afacerist discret, apropiat de Gheorghiu și Rădeanu.

Constantin Rădeanu

Ieșirea ultimului din afacerile Egros reprezintă un eveniment, brandul fiind legat în spațiul public de numele acestuia, atât în calitate de fondator, în 2012, al celor două firme, cât și datorită calității de reprezentant al afacerii în relațiile cu terții.

Afaceri afectate de pandemie

În prezent, cele două societăți administrează două centre comerciale din Iași și Suceava în care au fost amenajate și închiriate mii de standuri unde sunt vândute produse en gros și en detail. Într-o prezentare de pe site-ul Egros, se afirmă că valoarea totala a investiției pentru centrul din Iași a fost de peste 12 milioane de euro, în timp ce pentru cel din Suceava, investitorii au declarat în 2018, la inaugurare, că au cheltuit 15 milioane de euro.

Centrul Egros din Suceava

În Iași, în imediata vecinătate a centrului Egros de pe Calea Chișinăului, una dintre cele două firme mai deține spații de birouri pe o suprafața închiriabilă de 9.500 mp: „Turnul Mare”, clădire cu 5 niveluri finalizată în anul 2019 și „Turnul Mic”, imobil cu 3 etaje, în curs de finalizare/finisare.

Centrul comercial din Iași și spațiul de birouri din vecinătate

Cele mai recente date financiare indică faptul că, în 2020, afacerile Egros au fost afectate de pandemie. Egros Invest a avut o cifră de afaceri de 6,3 milioane și pierderi nete de 1,4 milioane lei, față de 2019 când s-au înregistrat o cifră de afaceri de aproape 17 milioane de lei și un profit net de 340.000 de lei. Mai puțin afectată a fost Egros Trade: 11 milioane de lei în 2020 față de 14 milioane în anul precedent, la cifra de afaceri, o scădere semnificativă fiind, însă, la profit: 625.000 de lei în 2020 față de aproape 2,2 milioane lei în 2019.

Bani din amanet

Bogdan Gheorghiu a fondat lanțul Express Credit Amanet, vândut în urmă cu 9 ani, pentru o sumă neprecizată, unui fond de investiții american. Ulterior, a investit în imobiliare, cele mai cunoscute proiecte fiind Newton Tătărași și un bloc din strada Clopotari. A cumpărat clădirea de birouri de pe strada Sf. Lazăr în care a funcționat Tipografia Dosoftei, dar foștii proprietari cer acum, în instanță, rezilierea contractului. A fost unul dintre organizatorii Festivalului Afterhills, manifestare care, însă, a înregistrat pierderi mari din punct de vedere financiar. În final, firma care administra festivalul a intrat în faliment.

Costel Rădeanu este și el investitor imobiliar (exemplu - Baroque Residence în Bucium), dar este mai cunoscut în Iași în prezent în calitate de proprietar al Restaurantului Castel, afacere pe care a fost la un pas să o vândă, în urmă cu câțiva ani, altui dezvoltator imobiliar - Petru Vicol. În final, tranzacția a picat.  

Article image
Stat eșuat, paguba fiind a cetățenilor onești, plătitori de impozite. Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților pierde pe linie procesele intentate unei firme de evaluare din Iași pe care o acuză că a umflat ilegal sumele stabilite drept despăgubiri pentru cei cărora nu le mai puteau fi retrocedate, în fizic, proprietățile confiscate de comuniști. Niciun proces nu a ajuns să fie judecat pe fond: acțiunile au ...
Autor cristi tanasa Anchete 21 Aprilie 2022


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30