fbpx
 
Responsabilul de Securitatea muncii pe A7 era demis de 3 săptămâni, având dosar penal pentru corupție / EXCLUSIV

Responsabilul de Securitatea muncii pe A7 era demis de 3 săptămâni, având dosar penal pentru corupție / EXCLUSIV


Mugurel Laicu se pusese singur diriginte de șantier, informație prezentată în premieră de REPORTER DE IAȘI în luna mai, anul acesta

În urma dezvăluirii, el a demisionat și a desemnat un alt responsabil

CNAIR nu a externalizat dirigenția de șantier la loturile Focșani-Bacău, bazându-se pe supervizorii de la DRDP Iași, care stăteau în niște birouri aflate la 250 km distanță

Coordonatorul Sănătății și Siguranței în Muncă fusese demis pentru că vindea avize prin firma proprie pentru accesul la drumul național din Botoșani

Două firme l-au acuzat de șantaj, fiind anchetat penal

Mugurel Laicu se pusese singur ca diriginte de șantier pe loturile autostrăzii A7, Tronsonul Focșani-Bacău. Informația a fost prezentată în premieră de REPORTER DE IAȘI în luna mai anul acesta.

 

Ovidiu Laicu este director DRDP, consilier local PSD și a vrut să fie și diriginte de șantier

Laicu spune că demisionase

După explozia de la Călimănești (Vrancea), șeful Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, Mugurel Laicu, spune că demisionase din funcția de coordonator al echipei de supervizare a lucrărilor de pe autostradă încă din luna mai, în urma dezvăluirilor REPORTER, care provocaseră un mic seism în PSD, partidul din care face parte. „Am renunțat atunci la postul de supervizor ca să nu mai iasă discuții că obțin eu nu știu ce avantaje. Am dat și un comunicat atunci dar nu a interesat pe nimeni”, afirmă Mugurel Laicu.
El spune că funcția de coordonator al dirigenției de șantier a revenit inginerului Vasile Maxim, angajat DRDP, care făcea parte din echipa inițială de supervizare a lucrărilor la autostradă.
Controversată este și situația Coordonatorului SSM (Sănătatea și Siguranța în Muncă) de pe șantierul autostrăzii, care era demisionar de trei săptămâni din DRDP. Andrei Beilic, inginer în cadrul Secției Botoșani a Direcției Generale, era supus unei anchete interne pentru contracte oneroase, fiind dat și pe mâna Parchetului. A demisionat în momentul în care CNAIR a primit confirmarea oficială că pe numele său este declanșată o anchetă penală.
Mugurel Laicu spune că înlocuirea lui Beilic la supravegherea loturilor A7 avusese deja loc la momentul catastrofei și că fusese numit un nou coordonator SSM, Andrei Tacu.

Mugurel Laicu s-a făcut diriginte de șantier din birou

Supervizarea celor trei loturi de pe tronsonul Focșani-Bacău a fost asumată chiar de către DRDP Iași printr-o decizie a directorului Mugurel Laicu din februarie 2023. Documentul oficial menționează cei 13 membri ai echipei ce urma să asigure dirigenția de șantier pe Loturile 1-3 ale autostrăzii A7, Tronson Focșani-Bacău, toți fiind angajați ai DRDP.
Decizia desemnării DRDP ca supervizor îi aparținuse directorului CNAIR, Cristian Pistol, ordinul fiind emis în 2 februarie. Peste 8 zile, conducerea Direcției Regionale a întocmit lista specialiștilor care să asigure dirigenția de șantier, Mugurel Laicu trecându-se singur drept „Coordonator contract”, adică șeful echipei, în calitate de „inginer rezident senior”. Toți cei 13 supervizori primeau un spor de 20% la salariul de bază pentru acest contract, conform celor declarate de coordonatorul Laicu.
„Eu nu am luat acest spor, am renunțat la el”, afirmă acum directorul DRDP Iași. Intenția CNAIR era ca Direcția Regională să se ocupe provizoriu de dirigenția de șantier pe autostradă, urmând ca această activitate să fie externalizată pe bază de licitație. Din februarie până în septembrie contractul extern nu s-a mai materializat.

Andrei Beilic fusese promovat în DRDP tot pe linie politică, fiind membru PSD

Cum a supervizat Mugurel Laicu lucrările prin teleportare

Mugurel Laicu coordonează DRDP în toată Moldova și în paralel trebuia să fie și diriginte de șantier în județul Vrancea. Surse autorizate din această instituție spun că situația creată era imposibilă: „Un diriginte de șantier trebuie să fie prezent zi-lumină la fața locului, prin natura sa aceasta este meseria: să vezi cu ochii tăi tot ce se face pe un șantier, să supraveghezi fiecare activitate și să-ți dai acordul. Nu poți să fii supervizor dintr-un birou aflat la 250 km distanță”.
Din februarie până în mai așa a lucrat oficial Mugurel Laicu: prin teleportare. Ulterior spune că a demisionat și a transferat atribuțiile sale către un alt membru al echipei de supervizare. Șeful DRDP, care este și consilier local PSD la Iași, spune că a făcut deplasări în teren și că a acoperit activitatea în limite normale: a scris rapoarte, procese verbale și a făcut verificări conform fișei postului.
Problema este că majoritatea celor 13 specialiști desemnați să supravegheze lucrările sunt angajați ai DRDP Iași, la distanță mare de șantierul A7 din Vrancea Bacău. Cele trei loturi sunt: Focșani-Domnești (35 km), Domnești-Răcăciuni (38 km) și Răcăciuni-Bacău (21 km). De toate trei loturile se ocupa Mugurel Laicu și DRDP Iași în privința dirigenției de șantier. Explozia s-a produs la Kilometrul 31 al Lotului 1, în dreptul localității Călimănești.

Coordonatorul SSM șantaja firmele prin feuda proprie

Coordonatorul SSM lucra, de exemplu, tocmai la Secția Botoșani. Inginerul Andrei Beilic a fost nevoit să demisioneze în august, fiind cercetat pentru conflict de interese și căpușarea Direcției Regionale de Drumuri.
Conform mărturiilor, Beilic și-a înființat un start-up cu fonduri guvernamentale cu activități de consultanță și avizare a firmelor cu sediile având deschidere la drumul național. El a speculat această piață virgină ca un adevărat recuperator de taxe de protecție. Marea majoritate a firmelor nu își scot aviz pentru realizarea accesului la drumurilor naționale, aceasta fiind o contravenție.
Beilic a străbătut tot drumul național din Botoșani și a văzut că sunt zeci de firme fără acest aviz. Taxa pentru obținerea accesului nu este mică, putând depăși 10.000 de lei. Andrei Beilic, pe de o parte, avertiza agenții economici că încalcă legea, iar pe de altă parte se oferea să le rezolve problema prin obținerea avizului de acces prin firma proprie, contra unui comision pentru serviciile prestate.
Două firme l-au reclamat pe inginerul SSM, considerând că sunt victimele unui șantaj. Culmea este că Andrei Beilic era cel care dădea avizele de la DRDP, el întocmind dosarul cu cererea de acces și tot el fiind cel care îl aproba.

Explozia de la Călimănești (Vrancea) s-a produs din cauza lipsei de coordonare a lucrărilor între supervizorii din DRDP și antreprenorul general, firma lui Umbrărescu

Vid de autoritate pe Autostrada A7

Coordonatorul SSM pe șantierul autostrăzii A7 trebuia să prevină comiterea accidentelor de muncă, dar el era plecat din DRDP de la sfârșitul lunii august. Mugurel Laicu spune că a fost înlocuit, dar nu știe exact momentul.
Conform fișei postului în contractul de consultanță, coordonatorul SSM trebuie să completeze zilnic Planul de securitate și sănătate, în funcție de evoluția șantierului. Împreună cu antreprenorul lucrării, supervizorul de siguranță a muncii stabilește utilizarea mijloacelor de protecție și a instalațiilor de ridicat sarcini. Ancheta trebuie să
stabilească modul în care Beilic și-a îndeplinit atribuțiile până la demisia sa, în condițiile în care era ocupat cu afacerea de la Botoșani cu avizele.

Article image
Directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri, Ovidiu Laicu, a fost sancționat de Compania Națională cu 5% pentru promovarea pe post a unei tinere juriste, într-o perioadă în care concursurile erau suspendate. CNAIR a sancționat graba cu care Ovidiu Laicu a organizat concursul, deși exista o normă care interzicea promovarea pe posturi.
Autor Iulian Mofteescu Anchete 10 Martie 2023

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31