fbpx
 
Cristian Adomniței și soția sa, Sabina, un star în devenire în magistratura românească Cristian Adomniței și soția sa, Sabina, un star în devenire în magistratura românească

Adomniței are de 6 luni amânări la sentința definitivă, în pragul prescripției. Este nașul judecătorului CCR Gheorghe Stan


Amânările durează din aprilie 2023 pe o speță simplă, în apel: tipărirea unui album din banii Consiliului Județean Iași

Sentința stă la Curtea de Apel Galați

Familie Adomniței l-a cununat recent pe Gheorghe Stan, juecător al Curții Constituționale, la nuntă participând o bună parte din șefii magistraților din România

Dosarul penal în care fostul președinte al Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței, contestă, la Curtea de Apel Galați, condamnarea sa la închisoare cu executare se află în pronunțare din data de 3 aprilie 2023, o decizie fiind anunțată pentru 25 octombrie. Până acum, completul de judecată a amânat pronunțarea de șase ori, așa că este posibil să o facă în continuare.

Nu este prima dată când lucrurile se mișcă greu în judecarea acestui dosar trimis la instanțe încă din iulie 2015. Cireașa de pe tortul unei justiții defecte: cel mai probabil, atât Adomniței, cât și ceilalți acuzați vor scăpa de răspunderea penală prin prescriere.

Anchetă fulgerătoare la Parchet

La data faptelor președinte al Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței a fost trimis în judecată de DNA în iulie 2015, alături de angajați ai instituției pe care o conducea, o societatea comercială și administratorul acesteia. Membru PNL la acel moment, Adomniței a fost acuzat de favorizarea făptuitorului și fals intelectual într-o anchetă referitoare la modalitatea frauduloasă de recepționare a unor produse parte a unui contract dintre Consiliul Județean și firma respectivă. Prejudiciul stabilit de anchetatori a fost stabilit la aproape 400.000 de lei.

DNA s-a mișcat foarte repede: data săvârșirii faptelor a fost decembrie 2014-aprilie 2015, iar trimiterea în judecată a inculpaților a avut loc în iulie 2015. Ce a urmat este, însă, un nou exemplu de tergiversare a actului de justiție, act favorizat și de modificări ale legislației.

Un an și două luni redactarea deciziei pe fond

Pe fond, la Tribunalul Iași, dosarul s-a terminat după mai mult de cinci ani, în noiembrie 2020, Adomniței fiind condamnat la 3 ani și 2 luni de închisoare cu executare. Deși legea obligă judecătorii să motiveze decizia la momentul pronunțării, în dosar acest lucru nu a avut loc timp de peste un an și două luni!

Judecătoarea Georgeta Gafta este cea care a întârziat redactarea deciziei. A ieșit la pensie anul trecut

Prin urmare, dosarul a ajuns în faza de contestație, la Curtea de Apel Iași, de-abia în februarie 2022, instanță care, însă, nu l-a mai judecat deoarece inculpații au cerut strămutarea judecății, solicitare care le-a fost acceptată de un complet de la Înalta Curte. Astfel, speța a ajuns la Curtea de Apel Galați, completul rămânând în pronunțare la data de 3 aprilie 2023 pentru data de 27 aprilie.

Succesiv, o decizie a fost apoi amânată pentru 25 mai, 22 iunie, 2 august, 28 august, 28 septembrie și, cel mai recent, pentru 25 octombrie.

O parte dintre amânările din dosar, așa cum au fost anunțate pe portalul instanțelor

Prelungirile sunt cu atât mai suspecte cu cât, prin prisma unei decizii a Curții Constituționale din 2022, este foarte probabil ca prin această sentință să se constate prescrierea răspunderii penale pentru toți inculpații din dosar – o plagă a justiției cauzată de faptul că Parlamentul nu a aplicat o altă decizie a Curții Constituționale, din 2018, fapt care a dus la închiderea mai multor dosare penale în care vinovăția inculpaților era certă și, în multe cazuri, atestată și de sentințe la instanțe inferioare.

O familie în ascensiune în afaceri după retragerea din politică

Ulterior anchetei DNA, Cristian Adomniței s-a retras din politică și s-a dedicat afacerilor. Printre altele, în urmă cu câțiva ani a cumpărat o casă în Copou cu 300.000 de euro și și-a vândut, cu circa 700.000 de euro, părțile sociale la o societate care administra o unitate medicală privată din Suceava.

La un moment dat, s-a angajat drept consilier la Camera Deputaților. Bucureștiul a devenit, în aceeași perioadă, și domiciliul soției sale, anterior judecător în Iași. În scurt timp, Sabina Adomniței a înregistrat o avansare fulminantă pe linie profesională, surse din sistem susținând că aceasta este o protejată a Liei Savonea, fostă membră a Consiliului Superior al Magistraturii despre care se spune că este cea care controlează, din umbră, întreaga putere judecătorească.

Judecătorul Lia Savonea activează, în prezent, la Înalta Curte de Casație și Justiție

Soția fostului liberal ieșean a ajuns, inițial, prin transfer, la Tribunalul București, apoi la Curtea de Apel în completuri de judecată cu mari dosare de corupție pe masă pentru ca, în prezent, să dețină și funcția de președintă a Secției Penale de la această instanță-cheie din sistemul judecătoresc românesc.

Recent, REPORTER a dezvăluit că soții Adomniței au fost nașnii lui Gheorghe Stan, judecător al Curții Constituționale, la o nuntă cu invitați „pe sprânceană” luând parte cei mai influenți magistrați din țară.

Article image
Prezența primarului Iașului, cu dosare penale în care este inculpat sau trimis în judecată, a atras atenția la nunta judecătorului CCR Gheorghe Stan Influența acestuia în sistemul justiției din România este considerată „extrem de mare” Actuala soție a lui Gheorghe Stan a fost anterior avocată și apoi judecătoare la Iași, fiind ulterior detașată la CSM și promovată la instanțele din Capitală Stan-Chirica-Adomniței, ultimu...
Autor cristi tanasa Anchete 21 Septembrie 2023

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: