fbpx
 
Tiki se închide: Apele Române cer eliberarea spațiului, sprijinul politic a dispărut. Patronii CPU plăteau 560 euro/lună pentru 7 hectare

Tiki se închide: Apele Române cer eliberarea spațiului, sprijinul politic a dispărut. Patronii CPU plăteau 560 euro/lună pentru 7 hectare


Contractul a expirat din noiembrie 2023, dar patronii manelotecii din Veneția nu vor să părăsească amplasamentul

Clubul nu va putea funcționa: autorizația a expirat, la fel și contractul de închiriere

Prețul pentru tot luciul apei era de 2.100 de lei/lună, indexat în 10 ani cu 30%. Apele Române au reevaluat lacul la un preț de 4 ori mai mare

Cei de la Tiki au primit trei notificări să elibereze amplasamentul, dar cer răscumpărarea investiției.

Apele Române nu mai răspund politic la Iași, după dosarele penale deschise în ultimii doi ani

Procedura de închiriere a devenit mult mai complicată: e nevoie de Hotărâre de Guvern, prețul e mai mare, licitația durează

Va fi liniște în Tătărași vara aceasta, Tzancă nu mai vine

Clubul Tiki Village a rămas fără spațiul de la Veneția (Ciric III), iar patronii spun că nici nu vor deschide în acest sezon. Contractul de concesionare pentru terenul de lângă lac, semnat în 2013, a expirat în noiembrie 2023.
De atunci, ABA Prut Bârlad a tot notificat firma care deține clubul să părăsească zona, dar patronii nu s-au conformat. La schimb, au notificat și ei ABA Prut Bârlad, cerând banii pentru amenajările făcute pe lac.
O dată cu expirarea contractului, a apărut și suma plătită de proprietarii clubului pentru 7 ha de Veneția. Mărunțiș: 2.800 de lei/lună, valoare indexată relativ cu inflația.
Acum, noul preț de pornire al licitației este de 4 ori mai mare, iar procedura s-a schimbat față de 2013. Este necesară o Hotărâre de Guvern.

Serile cu Adi Minune se anulează. Tiki vindea 4.000 de bilete și făcea 100.000 de euro în weekend

Apele Române i-a notificat, Tiki le-a ignorat

În noiembrie 2023, Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Iași a constatat că unul dintre clienții celebri are contractul expirat. Clubul Tiki Village de pe malul Lacului Veneția, identificat în acte drept Ciric III, a fost notificat atunci să părăsească zona.
Maneloteca aparținând proprietarilor Cafenelei Piața Unirii a semnat contractul de concesionare pentru 7 ha de luciu de apă și plajă în 2013. Documentul a fost pe o perioadă de 5 ani, cu dreptul de a fi prelungit o singură dată pentru încă 5 ani.

Alex Costea (dreapta), patronul CPU și al Tiki, a fost o descoperire a lui Mihai Chirica din urmă cu 20 de ani, când căuta un investitor pentru a prelua spațiul din Piața Unirii. Actualul primar era director tehnic în Primărie și exploata domeniul public într-un mod pragmatic

„În documentele ABA Prut Bârlad figurează un contract de închiriere pentru cuveta lac de acumulare Ciric III, încheiat pe 13 noiembrie 2013. A avut autorizație pentru această perioadă din partea noastră, acum este expirată. Conform contractului, bunul imobil închiriat a fost dat în folosință pentru activități de acvacultură, pescuit, activități sportive, de agrement și recreaționale. A avut drept să construiască ceva provizoriu, dar începând cu decembrie 2023, societatea a fost notificată de către SGA Iași pentru preluarea bunului, adică eliberarea amplasamentului”, au precizat surse din ABA Prut Bârlad Iași.

60% din publicul de weekend de la Tiki era format din minori

„Vrem să participăm la o nouă licitație”

În 2024, ABA Prut Bârlad a primit o solicitare de la SGA să preia evacuarea Tiki Village. Drept urmare, instituția a notificat din nou firma care operează clubul, cerând ca instalațiile să fie dezafectate. Notificarea a fost trimisă în februarie, termenul limită era 30 martie. A expirat, clubul este tot acolo.
„Am primit notificări de la ABA Prut Bârlad, dar și noi am notificat instituția. Am făcut acolo investiții foarte mari, vrem să recuperăm banii. Nu cunosc suma exactă, am plătit-o în timp, dar sunt bani mulți acolo”, a precizat Răzvan Ștefan, unul dintre administratorii Tiki Village.

Răzvan Ștefan, asociat la Tiki Village: „Vom participa la o nouă licitație”

Acesta mai spune că nu există o strategie clară despre sezonul următor, dar, cel mai probabil, clubul nu va fi deschis. „Încă așteptăm să vedem ce va fi cu licitația, evident că vom participa. Nu avem încă niciun răspuns, dar dorim să păstrăm locația”, a mai spus Răzvan Ștefan.
Chiar dacă ar merge în instanță, pentru a încerca să câștige timp, proprietarii știu că nu vor putea redeschide discoteca de manele până nu semnează altă concesionare. În lipsa unui contract valabil și a unei autorizații de gospodărire a apelor, la primul eveniment ABA Prut-Bârlad ar anunța toate autoritățile și clubul ar fi închis în cel mult o oră.

Tiki a inventat într-un colț de lac abandonat un ponton și o piscină plutitoare, dar adevărații bani, sute de mii de euro pe lună, au venit din concertele de manele

Prețul de închiriere, jenant de mic

Surprinde cât a cerut statul român, în 2013, pentru 7 hectare de lac în oraș, cu plajă proprie. Suma lunară a fost mărunțiș pentru administratorii Tiki, care scoteau într-un sezon de sute de ori mai mult.
Conform contractului, suma a fost de 2.800 de lei/7 ha/lună, adică 33.600 de lei/an total. Suma a fost, la începutul celor 10 ani de închiriere, de nuumai 2.100 de lei/lună.
Ce am plătit noi a fost de trei ori mai mult decât se plătea atunci pentru concesionări similare din țară. Fuseseră două sau trei licitații anterioare, nu fusese semnat contractul. Noi am plătit cât a cerut ABA Prut Bârlad”, a declarat Răzvan Ștefan.

Sporturile recreative au devenit o activitate secundară, nefiind un aflux de public în timpul săptămânii. De bază a rămas discoteca

Prețul a fost însă mult mai mic decât cel evaluat în prezent de ABA Prut-Bârlad: între 8.000 și 10.000 de lei/lună, pentru 7 hectare de luciu, tarif de pornire în licitație. Suma anuală ar depăși 25.000 de euro.
Surse ABA Prut spun că patronii Tiki aveau o relație privilegiată cu directorul SGA Iași, Mihai Minghel. Acesta este un apropiat al primarului Mihai Chirica, care, la rândul său, este un promotor al afacerilor patronilor de la Cafeneaua Piața Unirii încă de acum 20 de ani. O dată cu scandalurile de la Apele Române și a dosarelor pe
nale deshide atât la această instituție cât și la Primărie, sprijinul politic a dispărut. Nici primarul, nici șeful CJ nu mai riscă nimic.

Article image
Conflictul este fără ieșire: locuitorii au ajuns la pragul suportabilității de la nopțile de concerte în aer liber, iar patronii clubului spun că nu e normal să blochezi o activitate economică DSP trebuie să facă măsurătorile de zgomot, iar Poliția Locală să ia măsurile efective, care pot ajunge până la închiderea Tiki Village pentru încălcări repetate ale legislației Dar nicio instituție din Iași nu acționează, totul e l...
Autor cristi tanasa Anchete 01 Iulie 2022


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: