fbpx
 
Proiect SF: Autostradă pe sub Bahlui

Proiect SF: Autostradă pe sub Bahlui


Cum anul de inaugurare este, în cel mai bun caz, 2030, nimic nu pare prea îndrăzneţ pentru autostrada Iaşi-Tg. Mureş. Un expert în domeniul geologiei propune ca viitoarea autostradă să nu ocolească Iaşul prin Ungheni şi Leţcani, ci să treacă chiar prin oraş. Mădălin Văleanu crede că traseul ar putea fi îngropat parţial în albia Bahluiului. Astfel s-ar face economii de bani şi s-ar câştiga mai multe zeci de hectare de spaţii verzi.

 

Studiul de fezabilitate pentru autostrada Iaşi-Târgu Mureş arată că din cei 40 de kilometri de pe raza judeţului nostru, 12 kilometri sunt ocupaţi de tuneluri şi 6 kilometri de poduri şi viaducte. Un specialist propune, nici mai mult nici mai puţin, decât trasarea autostrăzii prin albia râului Bahlui. Rezultatul: s-ar economisi enorm de mulţi bani, s-ar reduce autostrada cu 11 kilometri şi s-ar amenaja peste 50 de hectare de spaţii verzi.  

 

Viteză cam mică

Actualul studiu de fezabilitate prevede că Iaşul va fi ocolit de autostradă pe la nord, prin două puncte de racordare, unul la Leţcani şi un altul la Ungheni. Din cei 40 de kilometri care figurează pe această axă, 12 kilometri sunt tuneluri şi 6 kilometri poduri şi viaducte, conform studiului de fezabilitate trimis pentru obţinerea de fonduri. „Viteza de proiectare este de 120 de kilometri. Prin proiectare, ni se spune că pe această autostradă vom circula cu 120 de km/h. Dacă se scade viteza de securitate, de 10 km/h, pe acest segment de autostradă vom circula cu 110 km/h, iar în zonele cu declivitate mai mare (înclinare a şoselei n.r.), proiectarea este pentru 100 de kilometri pe oră, practic se va circula ca pe un drum naţional”, a spus Mădălin Văleanu, expert geotehnic.

 

Nu este prima dată când Bahluiul este inclus într-un proiect inedit, aşa cum a fost şi cel legat de transformarea malurilor în locuri de relaş

 

Soluţia care reduce autostrada cu 11 kilometri

Prin studiul de fezabilitate se propun tuneluri pe 12,9 kilometri, din care 12 kilometri trebuie să ocolească Iaşul, prin localităţi precum Bogonos, Horleşti, Moimeşti, Popricani, Stânca, Mânzăteşti, Bosia, Cristeşti, Ungheni. „Dacă autostrada ar fi adusă în municipiul Iaşi, s-ar scurta la 29 kilometri. S-a făcut chiar şi o simulare de costuri. Ei vor să refacă acest studiu şi să mai dea 100 de milioane de euro pentru o soluţie absolut fantasmagorică prin care, ori autostrada nu se face, ori se îmbogăţesc nişte constructori”, a spus expertul ieşean.

Aşa arată, în viziunea lui Văleanu, traseul adoptat de Stat şi cel propus de el

 

„Râul ar putea fi băgat în două conducte”

Date fiind aceste date ale problemei, expertul ieşean a iniţiat o simulare a unei autostrăzi care ar veni spre Ungheni prin municipiul Iaşi. „O soluţie ar fi canalizarea Bahluiului, băgarea râului în subteran şi folosirea albiei pentru o autostradă îngropată. Practic, râul ar putea fi băgat în două conducte, autostrada ar fi îngropată şi deasupra s-ar putea face spaţiu verde. Soluţia este la jumătate de cost faţă de soluţia din studiul de fezabilitate”, a spus expertul Văleanu.

Potrivit socotelilor acestuia, diferenţa nu ar aduce numai economii prin scurtarea celor 40 de kilometri la doar 29 de kilometri, dar ar conduce şi spre alte beneficii. „Doar 12 kilometri vor fi în subteran şi va fi o diferenţă în minus, deci va fi mai ieftină cu echivalentul a 11 kilometri de autostradă, plus 6 kilometri de tunel şi 6 kilometri de poduri şi viaducte de care nu mai este nevoie. Avantajul este că aduce în centrul oraşului încă 50 de hectare de spaţii verzi”, a spus Văleanu.

 

„Pe o astfel de soluţie s-ar reduce foarte mult din costuri, dar lupta e mare”, expert judiciar în domeniul geologiei, Mădălin Văleanu

 

Sfătuit să stea „cuminte”

Văleanu susţine că atunci când s-a apucat să vorbească despre această soluţie cu unii dintre cei implicaţi în proiectarea autostrăzii, i s-a replicat că ar trebui să stea cuminte cu ideile lui, doarece... „balaurul” este prea mare. „Pe o astfel de soluţie s-ar reduce foarte mult din costuri, dar lupta e mare. În primul rând, nu ar fi nici costuri cu exproprieri. Mai mult, tot traficul din oraş îl bagi în autostradă şi ieşi cu el din oraş. Chestiunea e că e vorba de bani mulţi şi interese la fel de mari”, a spus Mădălin Văleanu.

Propunerile expertului geotehnic merg şi mai departe. „Dacă vom băga în subteran râurile Cacaina şi Nicolina, vom scăpa de dezastrele ecologice de acolo şi vom crea alte câteva hectare de spaţii verzi”, afirmă Văleanu.

 

Istoricul proiectului

De peste 11 ani se tot vorbeşte de această autostradă, menită să ducă la creşterea economică a Moldovei, una dintre cele mai sărace regiuni din Uniunea Europeană. Diferite guvernări au promis că vor aloca bani pentru diferitele faze ale proiectului, dar acesta a bătut pasul pe loc. Documentaţiile au fost refăcute, o guvernare a acuzat-o pe cea anterioară că a exagerat costurile, studiile de fezabilitate au expirat sau s-au blocat aşa că în acest moment nu se ştie exactitate când vor începe lucrările. Cel mai frecvent se vorbeşte că autostrada va fi gata după anul 2030. For full access to all site features, we recommend a Betwinner app download

La începutul lunii februarie 2017, alianţa PSD-ALDE a respins amendamentul referitor la autostrada Iaşi-Târgu Mureş depus de liberali. Acesta se referea la realizarea studiilor de fezabilitate aferente proiectului construirii autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş, prin alocarea unei sume de 238 milioane lei.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31