fbpx
 
Concedii de lux pe banii comunelor sărace

Concedii de lux pe banii comunelor sărace


Unele dintre cele mai sărace primării din judeţul Iaşi, cu un număr record de asistaţi social, îşi recompensează angajaţii cu sejururi costisitoare din punct de vedere financiar. Mii de angajaţi de primării rurale merg în vacanţe, în vârf de sezon, plata sejururilor fiind făcută din bugetele locale. „Acoperirea” legală este că se perfecţionează prin cursuri. Titlurile unuia parcă este desprins din show-urile Divertis: „Managementul timpului, priorităţilor şi stresului”. Se ajunge deseori ca facturile pentru cazare să ajungă la 4.000 -6.000 de lei, la hoteluri de patru stele. Primarii recunosc că este o formă de recompensare din bani publici a angajaţilor. Zeci de funcţionari din Bârnova, Moşna, Gropniţa şi Mironeasa au fost sau urmează să plece la munte sau la mare în astfel de condiţii.

 

Zeci de funcţionarii publici din cadrul primăriilor din judeţul Iaşi sunt trimişi în fiecare an în concedii de lux, la mare sau la munte, pe banii angajatorului. Sub acoperirea unor cursuri de perfecţionare, angajaţii sunt recompensaţi, după cum recunosc chiar o parte dintre primari, cu vacanţe în care „să îmbine utilul cu plăcutul“. Şi pentru că firmele care organizează aceste cursuri accept acest lucru, mulţi dintre angajaţi plătesc o diferenţă de preţ şi îşi iau şi soţii sau soţiile, în unele cazuri chiar şi copiii în aceste concedii mascate. Pentru şapte nopţi de cazare, bugetele comunelor plătesc deseori câte 1.000 de euro, în timp ce cursurile costă 800-900 de lei.

 

Viceprimarul, la munte cu fratele

Comuna Moşna a trimis anul acesta trei angajaţi la cursuri de perfecţionare. Pentru un curs de stare civilă, ce s-a ţinut între 4 şi 12 iulie la Băile Felix, Primăria a plătit pentru ofiţerul stării civile Gheorghe Gîrlea suma de 950 de lei cursul şi 3.990 lei pentru cazarea la Hotel Internaţional, de patru stele. Conform contului de Facebook, Gîrlea a plecat cu soţia lui, Ionela, pe 10 iulie anunţându-şi prietenii că a fost la piscina de la Hotelul Padis din Băile Felix. „Foarte frumos vacanţă plăcută”, au comentat amicii lui Gîrlea la pozele postate pe traseu. „Un pic de relaxare”, a răspuns Gîrlea.

La cursuri de perfecţionare au participat, între 24 şi 30 iulie, la Sovata,  viceprimarul Mihăiţă Luchian, împreună cu fratele său, contabil la Primărie. „Cei doi, Mihăiţă şi Constantin, sunt printre cei mai buni funcţionari din primărie. Nu are nicio legătură faptul că sunt fraţi. Pentru munca prestată anul acesta, am decis să-i trimit la cursuri de perfecţionare“, îşi motivează primarul alegerea făcută. Pentru cei doi, primăria a plătit două cursuri de câte 950 de lei şi câte 4.390 lei pentru cazare, tot la patru stele. „A fost decizia noastră să-i trimitem. Consider că a fost o decizie corectă să investim 11.000 de lei în perfecţionarea acestor angajaţi“, spune primarul.

 

Comună săracă, angajaţi trimişi la mare

Chiar dacă este una dintre cele mai sărace comune din judeţ, Primăria Mironeasa a cheltuit aproximativ 7.000 de lei pentru trimiterea a trei angajaţi la cursuri de perfecţionare, la Mamaia. La cel de achiziţii publice a participat Gabriel Bălan, iar la cel de contabilitate Ana Maria Ionescu şi Elena Vîzdoagă. Pentru primul s-au plătit 950 de lei cursul şi 2.250 de lei cazarea la Hotel Voila de trei stele. Pentru fete s-au cheltuit 3.200 lei, costul cursurilor şi cazarea la acelaşi hotel, în perioada 17-22 iulie.

Vîzdoagă a postat poze de la Mamaia, şi cunoscuţii ei urându-i “Concediu plăcut”. “Te-ai bronzat puţin”, i-a scris un apropiat, în timp ce primăriţa Elena Curcudel a făcut pe şefa: “Va astept acasa ca e rau fara voi !!!!”. La care subordonata din Primărie a răspuns: “Saru'mana...venim,venim”.

Şi colega de sejur, Ana Maria Ionescu, a împărtăşit experienţele, prin mai multe fotografii şi un “drinking coffee” la Kudos Beach Club din Mamaia. Şi ei i s-a urat din plin vacanţă plăcută, singura cu un mesaj cumva diferit fiind „boss” Curcudel: „Vacanta placuta , succes la cursuri!!!!!!”, la care Ionescu a răspuns cu un respectuos “Saru'mana, multumim!”  

„Din câte ştiu eu, cele două fete de la contabilitate au stat împreună în cameră. În ceea ce-l priveşte pe Bălan, nu ştiu exact dacă nu a fost împreună cu soţia“, spune primarul Curcudel. Ea susţine că s-a justificat trimiterea celor trei angajaţi la cursuri de perfecţionare: „Banii au fost cheltuiţi chibzuit. Şi, în plus, aceşti angajaţi nu au mai fost de mult la cursuri de perfecţionare. Se lucrează pe SEAP şi atunci angajatul nostru trebuie să fie foarte bine pus la punct cu ultimele modificări. La fel şi la taxe şi impozite.“

 

Bine aţi venit, ieşeni! Vă aşteaptă hotelurile Termal şi Internaţional din Băile Felix, precum şi Iaki din Mamaia!

 

Managementul stresului, „trecut din greşeală”

O altă comună care a achiziţionat astfel de cursuri, altă sărăcie de zile mari: Gropniţa. Din banii comunei s-au cheltuit aproape 8.000 de lei pentru participarea a trei angajaţi la un curs de perfecţionare în „Managementul timpului, priorităţilor şi stresului”. Aceştia urmează să meargă la Băile Felix, respectiv Poiana Braşov, în perioadele 3-10 septembrie, respectiv 15-22 octombrie. Primarul Ionel Onega a avut o poziţie comică: „Se fac pentru administraţia publică locală, dar eu nu ştiu să fi plătit noi pentru aşa ceva. Eu am lipsit câteva din zile de la primărie şi poate atunci să… Dar, nu cred. Trebuie să verific dacă s-au făcut aceste achiziţii. Managementul stresului? Nu am auzit de aşa ceva! Oricum, cursuri de astea se fac periodic, dar trebuie să mă interesez“, a spus, iniţial, Onega.

Ulterior, primarul a precizat că s-a făcut o greşeală şi că ar fi vorba despre alte cursuri: „S-a greşit codul CPV şi am anulat. De fapt este vorba despre un curs de perfecţionare pe registrul agricol şi unul de administraţie publică.“

Cât priveşte persoanele care vor merge la acele cursuri, la fel ca în cazul Moşna, am dat peste rude. “Vor participa două angajate de-ale noastre, Marinela şi Andreea Bădic. Sunt surori, dar nu cred că este relevant acest aspect!“, spune Onega.

 

„Fără număr“ la Bârnova

Fără îndoială, campioană la numărul de cursuri plătite de la buget este Primăria Bârnova. O parte dintre angajaţi au fost deja plecaţi, câte şapte nopţi, pe parcursul lunii iulie, în timp ce alţii vor merge în luna august.

Pentru cursuri de dezvoltare locală durabilă, aplicarea metodelor şi principiilor comunicării, achiziţii publice sau de contabilitate, Primăria a cheltuit în total suma de 5.659 lei. La această sumă se adaugă cazarea pentru cele şapte persoane, în sumă totală de 26.813 lei. Hotelurile alese sunt de trei stele, în Mamaia, Venus şi Eforie Nord, dar şi la Iaki, hotelul lui Gheorghe Hagi. Pentru acesta din urmă s-a plătit suma de 6.090 lei, pentru o cameră, în perioada 14-20 august. REPORTER DE IAŞI a încercat să ia legătura cu edilul din Bârnova, însă acesta nu a putut fi contactat.

 

Edilul din Moşna îi caină pe subordonaţii săi

 

„O formă de recompensare”

Edilul Georgel Popa de la Moşna recunoaşte că trimiterea funcţionarilor la aceste cursuri reprezintă, de fapt, o recompensă. „Trebuie să recunosc că este o formă de recompensare, care respectă legea! Salariile au fost de doi bani pentru funcţionarii publici şi atunci, pentru munca prestată de-a lungul anilor, le dăm posbilitatea celor mai buni angajaţi să îmbine utilul cu plăcutul. Adică să se perfecţioneze, dar şi să meargă la mare sau la munte! E un mod de a-i motiva să muncească mai mult şi mai bine. Până acum am tot fost nevoit să angajez personal pentru că din cauza salariilor mici ne tot plecau oamenii. Poate acum, dacă se vor mări salariile, aceştia vor fi motivaţi să rămână“, precizează Popa. El a adăugat că trimiterea angajaţilor la cursuri este o practică general valabilă la toate primăriile din judeţ.

 

Angajaţi de la DSP Iaşi, trimişi să se instruiască la mare

Sunt şi instituţii publice din municipiul Iaşi care îşi trimit angajaţii, în plin sezon, să se instruiască la mare sau la munte. Campioană la acest capitol este Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, care a trimis sau urmează să trimită la perfecţionare nu mai puţin de 13 angajaţi. În total, DSP Iaşi a cheltuit suma de 35.607,45 lei.

 

Firmele scot bani frumoşi

Pentru toate aceste cursuri de perfecţionare, primăriile din judeţul Iaşi, dar şi instituţiile publice, colaborează, în general, cam cu aceleaşi firme. Acestea  furnizează şi serviciile de cazare, pentru ca pachetul să fie complet.

Principalele firme cu care lucrează primăriile şi instituţiile publice ieşene sunt Epiform AKT SRL şi Expertim AKT 2014 SRL, ambele din comuna timişoreană Criciova, Faxmedia Consulting SRL din Ploieşti şi Lectoform Consulting SRL din Bacău.

Lidere pe piaţă sunt cele din Ploieşti şi Bacău. Faxmedia Consulting SRL este o afacere ce aparţine familiei Mihai Matei şi a altor trei oameni de afaceri ploieşteni. Firma, care se autointitulează „numărul 1 în cursuri de perfecţionare“ a avut anul trecut o cifră de 3,6 milioane lei. Familia Matei mai deţine şi firma Faxmedia Tour SRL, care oferă servicii de cazare şi care a avut anul trecut un profit de 678.344 lei.

Lectoform Consulting SRL este deţinută de Mădălina Diaconu, Mihaela Cozma şi Andreea Miron Tănase. Firma băcăuană a avut anul trecut o cifră de afaceri de 1,26 milioane lei şi un profit de 615.272 lei.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30