fbpx
 
Scandal între spitale cu bolnavul pe masa de operație

Scandal între spitale cu bolnavul pe masa de operație


Contre puternice între două mari spitale pe tema unui pacient aflat în stare gravă. Un tânăr de 23 de ani de lângă Roman, stabilit în Germania, a avut un accident în scurta vacanţă pe care a petrecut-o la părinţi. A căzut din copac şi a avut mai multe răni. Cea mai gravă dintre ele s-a dovedit a fi la coloana vertebrală, pe care şi-a fracturat-o. Medicii de la „Spiridon” i-au chemat pe medicii de la Neuro să-l opereze într-o sală pusă la dispoziţie de ei, dar aceştia au refuzat. Mai mult, au refuzat să primească pacientul când s-a pus problema transferului între spitale.

 

Ziua de sâmbătă, 7 octombrie, a fost una ieşită din comun pentru două mari spitale din Iaşi. S-au contrat pe tema unui pacient accidentat la Roman, în judeţul Neamţ. Medicii unui spital au petrecut ore întregi încercând să-i convingă pe medicii celuilalt spital că este de competenţa lor cazul. Plecând de la această situaţie, este evidentă nevoia unui spital de urgenţe care să acopere toate patologiile.

Tăia crengi

Cosmin, un tânăr de 23 de ani plecat din zona Romanului şi stabilit în Germania, a avut sâmbătă un ghinion imens. Revenit în ţară pentru a-şi ajuta pentru câteva zile părinţii, s-a accidentat foarte grav când a căzut dintr-un copac ale cărui crengi le tăia. S-a izbit, în cădere, de mai multe crengi şi, într-un final, de pământ. Toate loviturile i-au produs leziuni în corp, iar medicii de la Ambulanţa Neamţ au decis să-l aducă la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) Iaşi de la Spitalul „Sf. Spiridon”.

 

Urgenţele de la „Sf. Spiridon” s-au confruntat cu un caz straniu

 

A avut noroc şi nu prea

Medicii de la spitalul ieşean au primit un pacient despre care bănuiau că are leziuni grave ale organelor interne. Totuşi, Cosmin a avut un noroc uriaş. Deşi avea o fractură a braţului drept, un hematom (cheag de sânge) în zona rinichiului drept şi o leziune a ficatului, nici una dintre acestea nu-i puneau în pericol viaţa. Ceea ce au descoperit, însă, medicii de la spital a fost o fractură a coloanei vertebrale. O leziune despre care au spus că este foarte periculoasă. Ar fi vrut să nu-l mai transporte pe rănit la Spitalul de Neurochirurgie, care se ocupă de astfel de cazuri. Şi a început o adevărată odisee pentru salvarea unui om.

 

Au încercat să-l opereze la „Spiridon”

Ceea ce au gândit medicii de la „Sf. Spiridon” povesteşte chiar unul dintre ei, sub anonimat: „Pe scurt, am dorit să nu-l mai urcăm în ambulanţă şi să-l ducem acolo. Am pus la dispoziţie o sală de operaţie la noi, cu tot ce trebuie. Şi am chemat o echipă de la Neuro, care să-i repare coloana. Ştiam şi ce le trebuia, era o formalitate”. Doar că Spitalul de Neurochirurgie a refuzat acest demers. În parte justificat de faptul că, se temeau medicii, la Spiridon nu găsesc toată aparatura de care au nevoie.

 

„S-au dus lupte grele cu acest caz. Nu vreau să acuz pe nimeni, eu ştiu foarte bine ce au făcut medicii de la noi. Au refuzat să-l ia”, Ioan Bârliba, manager Spitalul „Sf. Spiridon

 

Au refuzat să-l primească

În primă fază, spun doctorii de la „Spiridon”, Spitalul de Neurochirurgie a refuzat preluarea cazului. Faptul este confirmat de cea mai credibilă sursă din spital: managerul Ioan Bârliba. „S-au dus lupte grele cu acest caz. Nu vreau să acuz pe nimeni, eu ştiu foarte bine ce au făcut medicii de la noi. Au refuzat (cei de la Neuro - n.r.) să-l ia, deşi era evident că este o patologie care ţine de ei. Hematomul de la rinichi nu a fost şi nu este o problemă, leziunea de la ficat era minoră. Motivau în tot felul refuzul, doar că problema rămânea coloana şi leziunile măduvei. Doctorul Elena Cotea de la Chirurgie, care s-a ocupat de caz, s-a urcat în maşină şi a plecat la Neuro, să discute cu ei. Nu s-a lăsat până n-a rezolvat să-l primească”, explică Ioan Bârliba.

Într-un final, sâmbătă, tânărul a fost transferat la Neurochirurgie, unitate medicală de la care nu a putut fi obţinută o declaraţie pe marginea acestu caz.

 

Aşa ar trebui să arate viitorul spital regional

 

Manager: „Aţi auzit de domnul Lăzărescu?”

Managerul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iaşi a explicat că situaţia tânărului pacient estea cea mai bună dovadă a nevoii de care are Moldova de un mare spital de urgenţe care să preia cazuri cu traumatisme în toate zonele corpului. „Aţi auzit de domnul Lăzărescu? Cum se lucrează în sistemul actual? Doctoriţa Cotea se urcă în maşină, avem o maşină pusă la dispoziţie aici, şi vede pacienţii cu leziuni interne, care ţin de chirurgie, de la Spitalul de Neurochirurgie. M-aş fi bucurat ca şi reciproca să fie valabilă. Repet, nu vreau să acuz un alt spital, doar povestesc cum este acum. Tocmai de asta avem nevoie de spital de urgenţe cu toate secţiile în acelaşi loc”, a mai spus Ioan Bârliba.

Spitalul Regional de Urgenţe, al cărui amplasament a fost stabilit în Moara de Vânt, va fi realizat pe un teren ce va fi preluat de Ministerul Sănătăţii de la Municipiul Iaşi. În luna septembrie a fost elaborată o hotărâre de guvern, după ce Consiliul Local Iaşi votase o hotărâre în urmă cu aproape un an în aces sens. Nu este încă avansat un termen pentru execuţia lucrărilor.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: