fbpx
 
A noua zi de război în Ucraina: Centrala nucleară de la Zaporoijie, capturată de ruși. Tiraspolul cere recunoașterea independenței Transnistriei

A noua zi de război în Ucraina: Centrala nucleară de la Zaporoijie, capturată de ruși. Tiraspolul cere recunoașterea independenței Transnistriei


În plină invazie rusă a Ucrainei, centrala nucleară din Zaporijjia, cea mai mare din țară, dar și din Europa, a fost capturată de ruși, după ce a fost bombardată intens azi-noapte.

Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU în următoarele ore pentru a discuta despre această situație.

Orașul Mariupol este înconjurat și supus bombardamentelor necontenite ale artileriei ruse.

Trupele belaruse ar fi primit ordin să intre în Ucraina

Imagini LIVE din Kiev

LIVE TEXT

ORA 23:37 

Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă la Praga pentru a transmite un mesaj de susținere pentru poporul ucrainean care se apără de 9 zile de o invazie lansată de Vladimir Putin. Oamenii adunați la Praga și-a transmis susținerea pentru Ucraina și pentru președintele Volodimir Zelenski, care a fost aclamat în capitala Cehiei. 

Conform informațiilor, zeci de mii de oameni s-au adunat la Praga, vineri, pentru a condamna invazia rusească în Ucraina și pentru a-și arăta susținerea pentru poporul ucrainean.

Volodimir Zelenski s-a adresat manifestanților anti-război din capitalele și orașele europene:

„Vilnius, Frankfurt, Tbilis, Bratislava, Praga, Lyon, Paris – astăzi sunteți toți ucraineni și vă mulțumesc pentru acest lucru!

Dacă vom câștiga, și sunt sigur că vom câștiga, aceasta va fi victoria întregii lumi democratice, va fi victoria libertății noastre, va fi victoria lumnii asupra întunericului”, a spus președintele Volodimir Zelenski.

Un protest impresionant similar are loc și în capitala georgiană, Tbilisi.

ORA 22.10

Meta a confirmat vineri decizia guvernului rus de a bloca accesul la Facebook în Rusia şi a deplâns faptul că „milioane de ruşi obişnuiţi vor fi în curând privaţi de informaţii de încredere”, a afirmat Nick Clegg, preşedinte pentru afaceri globale al grupului american, relatează AFP.

Accesul la Facebook în Rusia a fost deja restricţionat săptămâna trecută, de la invazia Ucrainei, când reţeaua de socializare a luat măsuri pentru a limita difuzarea de informaţii provenite de la instituţii de presă afiliate guvernului rus.

Agenţia rusă pentru supravegherea comunicaţiilor, Roskomnadzor, a ordonat vineri blocarea Facebook pe teritoriul ţării, acuzând reţeaua socială de 'discriminarea' mass-media ruse, notează AFP şi Reuters.

ORA 21:40 

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat, vineri, că Uniunea Europeană este pregătită să adopte „noi sancţiune dure”, dacă Putin nu opreşte războiul pe care l-a declanşat în Ucraina. „Suntem hotărâţi, suntem decişi, suntem uniţi”, a declarat ea, la Bruxelles, alături de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

La rândul său, secretarul de stat american a cerut menţinerea presiunilor asupra Rusiei pentru a o face să oprească războiul din Ucraina.

„Din păcate, este posibil ca acest conflict din Ucraina să nu se termine imediat. Este tragic, este oribil. Trebuie să menţinem presiunea asupra Rusiei până când se opreşte, până când se termină războiul”, a afirmat el după ce a avut o reuniune cu omologii săi din NATO şi a participat la mai multe întâlniri cu liderii UE.

Uniunea Europeană este hotărâtă să îl facă pe Putin „să plătească un preţ”, a spus Ursula von der Leyen. Președinta Comisiei Europene a subliniat că sancţiunile masive împotriva Rusiei au fost posibile datorită unei cooperări strânse cu SUA. „Cooperarea UE-SUA este baza acestui răspuns eficient”, a afirmat şefa Comisiei Europene, adăugând că multe ţări s-au aliniat apoi acestor măsuri pentru a sancţiona Rusia.

ORA 21:17 

Vladimir Putin a semnat un decret care pedepsește penal „informațiile false” privind armata rusă sau apelurile la sancțiuni împotriva Rusiei.

ORA 21:00 

Noi bombardamente aveau loc vineri seara asupra Kievului, potrivit imaginilor publicate pe rețelele sociale

ORA 20:15 

Rusia a lansat deja circa 500 de rachete asupra Ucrainei de la începutul invaziei sale în 24 februarie, a declarat vineri un înalt oficial american din domeniul apărării, care a oferit presei - sub rezerva anonimatului - informaţii despre desfăşurarea luptelor în Ucraina, relatează EFE, potrivit Agerpres.

În acelaşi timp, SUA au livrat deja peste două treimi din armele promise la sfârşitul lunii februarie Ucrainei, ceea ce favorizează utilizarea lor "eficientă" pentru a încetini avansarea forţelor ruse, a declarat vineri o responsabilă a Pentagonului, citată de AFP.

Din pachetul de 350 de milioane, "am livrat deja ucrainenilor echipamente în valoare de 240 de milioane de dolari, inclusiv unele dintre cele mai indispensabile, precum echipamente antitanc", a explicat aceasta, adăugând că restul armelor va ajunge în zilele sau săptămânile următoare.

Ora 19.23

Locuitorii satului Novopskov din estul Ucrainei au ieșit cu steaguri în fața trupelor ruse de ocupație și strigă ”Ucraina! Ucraina!”

ORA 19.01

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a declarat vineri că soldaţii ruşi au comis violuri în oraşele ucrainene ocupate, relatează Reuters.

Ora 18:46 

Josep Borrell: Rusia bombardează totul în Ucraina: spitale, case școli

„Astăzi, vedem fața urâtă a războiului izbucnind din nou la granițele noastre. Iar rușii bombardează totul: spitale, case, școli. O mulțime de victime civile. Este un mod barbar de a duce războiul”, a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell, înaintea unei reuniuni a Consiliului Afaceri Externe al UE.

ORA 18:00 

Forțele ruse se află încă la aproximativ 25 de kilometri în afara centrului orașului Kiev în nord, iar forțele ruse rămân la 10 kilometri în afara centrelor orașelor Cernihov și Harkov în nord, potrivit unui oficial american al apărării, citat de CNN.

În Harkov și Cernihov, a fi la 10 kilometri de centrul orașului „echivalează cu a fi cu adevărat la periferia orașului”, din cauza modului în care este așezată localitatea, a spus oficialul.

SUA consideră că mai mult succes au avut forțele ruse din sud. SUA nu contestă rapoartele conform cărora Herson a fost capturat de forțele ruse, dar nu au nicio modalitate de a verifica în mod independent aceste afirmații, a spus oficialul.

De asemenea, potrivit SUA, se duc lupte între ucraineni și ruși în apropierea orașului Mikolaiv din sud. Orașul este la nord-vest de Herson.

Potrivit observațiilor americane, rușii nu au luat încă orașul sudic Mariupol, dar luptele continuă acolo.

ORA 17.15 

Ucraina se aşteaptă la o nouă rundă de negocieri cu Rusia, a treia la număr, în acest weekend, a declarat vineri unul dintre negociatorii ucraineni, Mihailo Podoliak, consiler al şefului administraţiei prezidenţiale, citat de France Presse, informează Agerpres.

„A treia etapă ar putea avea loc mâine sau poimâine, suntem în contact permanent”, a indicat el într-o conferinţă de presă la Lviv, în vestul Ucrainei, precizând că ucrainenii nu aşteaptă decât acordul ruşilor pentru a reveni la masa negocierilor.

Rusia şi Ucraina au convenit joi seara, la a doua rundă de negocieri, crearea de culoare umanitare pentru evacuarea populaţiei în sectoarele unde se duc lupte şi un armistiţiu temporar, dar care se va aplica numai în respectivele zone.

Ora 17.16 

CNN anunță o explozie puternică în cartierul Chaika din vestul Kievului. Explozia a provocat distrugerea mai multor clădiri, cea mai afectată fiind o clădire de birouri

ORA 16.42 

Autoritățile separatiste de la Tiraspol au anunțat vineri, printr-un comunicat de presă, că nu sunt de acord cu cererea Republicii Moldova de aderare la UE și au cerut recunoașterea independenței Transnistriei.

Așa-numitul minister de Externe de la Tiraspol s-a declarat nemulțumit că nu a fost consultată și partea transnistreană și cheamă Chișinăul la dialog „pentru un divorț civilizat și stabilirea relațiilor inter-statale”.

ORA 16.00

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că Rusia folosește bombe cu dispersie în Ucraina, arme care sunt interzise de legislația internațională, relatează CNN. El a spus că țările NATO și aliații lor „strâng informații și monitorizează foarte atent ce se întâmplă în Ucraina”.

„Am observat folosirea de bombe cu dispersie și avem informații că sunt folosite și alte tipuri de arme care nu sunt permise de legea internațională”, a declarat Stoltenberg, vineri.

ORA 15.23 

Biroul ONU pentru drepturile omului a declarat că a confirmat cel puțin 331 de civili uciși și 675 răniți în Ucraina de la începutul invaziei, adăugând că bilanțul real este probabil mult mai mare.

Bilanțul a crescut într-o singură zi de la 249 la 331, potrivit Reuters.

Printre cei 331 de morți au fost 19 copii.

Majoritatea victimelor au fost ucise de arme explozive, cum ar fi bombardamentele de artilerie grea, sisteme de rachete cu lansare multiplă și rachete și lovituri aeriene.

ORA 15.10 

Peste 1,2 milioane de oameni au fugit din Ucraina în țările vecine de când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă pe 24 februarie, potrivit Națiunilor Unite.

Aproximativ jumătate de milion dintre cei care au fugit sunt copii și tineri, estimează ONU.

Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) spune că peste patru milioane de refugiați ucraineni ar putea avea nevoie în cele din urmă de protecție și asistență.

Joung-ah Ghedini-Williams, de la UNHCR a descris rata exodului drept „fenomenală”.

ORA 14.30

Lumea întreagă este împotriva dumneavoastră”, i s-a adresat ambasadoarea Ucrainei pe lângă forurile ONU de la Geneva vineri preşedintelui rus Vladimir Putin. 

„Mesajul adresat lui Putin este clar: sunteţi izolat pe plan internaţional şi întreaga lume este împotriva dumneavoastră”, a declarat jurnaliştilor Ievhenia Filipenko, înconjurată de mulţi diplomaţi, după un vot în care aliaţi apropiaţi ai Moscovei, precum Venezuela şi Cuba, s-au abţinut să-i voteze rezoluţia.

ORA 13.55

Toți angajații unei televiziuni din Rusia au demisionat în direct, protestând față de invazia din Ucraina. Platoul știrilor s-a umplut de oameni, care s-au îndreptat apoi spre ieșire.

Angajații televiziunii TVRain au protestat în direct față de invazia din Ucraina. Oamenii au demisionat în bloc și au ales să o facă în direct, în fața telespectatorilor.

ORA 13.40

Polonia a arestat un cetăţean spaniol suspectat de participare la activităţi de spionaj în favoarea Rusiei, a anunţat vineri Agenţia de Securitate Internă a Poloniei (ABW), relatează Reuters.

Bărbatul, identificat drept agent al agenţiei de informaţii militare externe a statului major al Forţelor Armate ruse, abreviat GRU, a fost arestat în Przemysl, lângă frontiera Poloniei cu Ucraina, în noaptea din 27 spre 28 februarie, a precizat ABW într-un comunicat.

Potrivit ABW, individul ar fi întreprins operaţiuni în favoarea Rusiei şi a călătorit în Europa şi în alte ţări prezentându-se ca jurnalist.

ORA 13.10

Trupele ruse au intrat în oraşul-port ucrainean Mikolaiv (Nikolaev) de la Marea Neagră pentru prima dată de la declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, au anunţat vineri autorităţile regionale, informează Reuters.

Într-o înregistrare video difuzată online, guvernatorul Vitali Kim a declarat că au loc lupte în mai multe zone din oraş. „Să nu ne pierdem cumpătul", a spus el.

ORA 12.26

The Times: Zelenschi a supraviețuit după trei tentative de asasinat conduse de armata Rusiei, grupul Wagner și militarii ceceni

Ora 12.20

Generalul rus care comanda temutele trupe Spețnaz a fost eliminat de un lunetist ucrainean în timpul asaltului pentru aeroportul strategic Hostomel

ORA 12.00

Trupele ruse îşi continuă avansul către capitala Ucrainei, Kiev, a anunţat vineri armata ucraineană, potrivit DPA.

''Principalele eforturi ale ocupanţilor se concentrează pe încercuirea Kievului'', a declarat armata ucraineană în raportul său de dimineaţă.

Nu au fost oferite detalii despre luptele din interiorul oraşului Kiev.

Sirenele de alertă aeriană au răsunat de mai multe ori după miezul nopţii de joi spre vineri, iar rezidenţilor li s-a transmis să se îndrepte spre adăposturile pentru raiduri aeriene.

Potrivit autorităţilor ucrainene, trupele ruse s-au retras de la aeroportul Gostomel, punct strategic important aflat la nord-vest de Kiev.

Pe de altă parte, autorităţile de la Kiev au anunţat că oraşul-port Mariupol, din sudul Ucrainei, este complet încercuit de forţele inamice, adăugând că trupele ruse au un ''avantaj tehnic semnificativ''.

Ministerul Apărării britanic a indicat însă, vineri dimineaţă, că Mariupol rămâne sub control ucrainean, dar a fost încercuit de forţele ruse şi se află sub un asediu intens.

''Infrastructura civilă a oraşului a fost ţinta unor lovituri ruse intense'', a precizat ministerul citat.

(Agerpres)

ORA 11.50

Cum arată orașul Zhytomyr, aproape complet distrus de ruși. În imagini se văd și ruinele unei școli:

Ora 11:40 

Liderul trupei rock germane Rammstein, Till Lindemann, anulează concertele din Moscova și Novosibirsk, anunță Nexta.

ORA 11.27

Carrefour România și Profi sunt primii retaileri care au confirmat că au retras de la vânzare produsele din Rusia și că nu mai plasează comenzi noi acolo.

ORA 11.00

Echipa oponentului rus Alexei Navalnîi anunță startul unor proteste zilnice pe întreg teritoriul Rusiei. „Ieșiți în piețele principale din orașele voastre în zilele lucrătoare, de la ora 19.00 și în weekend și sărbători legale, de la 14.00”, este mesajul transmis de echipa lui Navalnîi , aflat în continuare în închisoare.

ORA 10.30

Cetățenii din Ucraina care au ajuns în România vor beneficia de servicii medicale, medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale și de serviciile cuprinse în programele naționale curative la fel ca și românii asigurați, a anunțat vineri CNAS.

ORA 10:08

Un avion rusesc de vânătoare, doborât de ucraineni lângă Zatoka

Unitatea de apărare aeriană ucraineană a doborât un avion rusesc care a atacat una dintre facilitățile de infrastructură militară din apropierea stațiunii Zatoka.

Pilotul care a reușit să se catapulteze este căutat.

ORA 9.40 

Potrivit forțelor armate ucrainene, pierderile totale ale Rusiei sunt:

  • aprox. 9.166 de soldați
  • 251 de tancuri
  • 939 transportoare blindate
  • 105 sisteme de artilerie
  • 50 lansatoare de rachete
  • 18 sisteme antiaeriene
  • 33 avioane 
  • 37 elicoptere
  • 404 vehicule de luptă
  • 2 ambarcațiuni
  • 60 de cisterne
  • 3 drone

ORA 9.35

Forţele militare ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, au anunţat vineri autorităţile locale.

„Personalul operaţional monitorizează situaţia de la reactoarele centralei”, au informat pe social media autorităţile locale, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Acestea au adăugat că eforturile depuse au ca obiectiv asigurarea faptului că operaţiunile sunt în conformitate cu cerinţele de securitate.

Ucraina a anunţat că forţele ruse au atacat centrala în zorii zilei de vineri, provocând un incendiu la o clădire de cinci etaje aflată lângă centrală.

Ulterior, echipele de intervenţie ucrainene au anunţat că reuşit să stingă incendiul la ora locală 06:20.

ORA 9:05

Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene se reuneşte vineri într-o reuniune extraordinară la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv un schimb informal cu secretarul de stat al SUA, ministrul afacerilor externe al Canadei şi secretarul general al NATO, anunţă site-ul www.consilium.europa.eu .

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa la reuniunea extraordinară a miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO.

ORA 7:30

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat vineri Moscova că recurge la "teroarea nucleară" şi că doreşte să repete dezastrul de la Cernobîl, după bombardarea centralei nucleară de la Zaporijie, care are şase reactoare şi este cea mai mare din Europa.

„Avertizăm pe toată lumea că nicio altă ţară cu excepţia Rusiei nu a tras vreodată asupra centralelor nucleare. Este prima dată în istoria noastră, prima dată în istoria omenirii. Acest stat terorist recurge acum la teroarea nucleară”, a susţinut Volodimir Zelenski într-o înregistrare video difuzată de preşedinţia ucraineană.

ORA 6.13

Primarul din Harkov: Rușii „încearcă în mod intenționat să elimine poporul ucrainean”

Primarul Harkovului, orașul din nord-est asediat de forțele ruse, a declarat vineri pentru CNN că armata rusă „încearcă în mod intenționat să elimine poporul ucrainean”, deoarece țintește spațiile civile.

„Situația este extrem de dificilă”, a spus primarul Ihor Terekhov. „Până în prezent, Harkov a fost puternic afectat de bombardamentele continue. Avioanele zboară constant, (rachete) sunt lansate, grenade sunt lansate și case sunt lovite”.

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: