fbpx
 
Situație explozivă lângă Piața Nicolina: în nopţile de vară, înfloresc manelele şi derbedeii

Situație explozivă lângă Piața Nicolina: în nopţile de vară, înfloresc manelele şi derbedeii


Civilizaţia, regulile de bun-simţ, respectul – dorinţe ale ieşenilor pe care autorităţile nu le pot asigura. Există două fenomene pe care poliţiştii din Iaşi nu le pot stârpi, invocând diferite motive ce le slăbesc însă credibilitatea în faţa cetăţenilor. Primul este muzica la volum mare a unor restaurante, aşa cum este cazul pe strada Mitropolit Varlaam. Al doilea: zgomotul produs noaptea de cei care beau şi urlă în apropierea blocurilor.

 

Mai multe persoane care locuiesc pe strada Mitropolit Varlaam acuză faptul că nu se pot odihni noaptea din cauza muzicii care răsună în Restaurantul Venus Express, aflat în apropiere.

 

Locatar: „Nu mai putem dormi”

„De când a dat căldura, nu mai putem dormi. Avem copii mici şi nu se pot odihni din cauza muzicii date foarte tare la restaurantul de peste stradă. Se aud manele până aproape spre dimineaţă. În plus, e foarte multă gălăgie. Au terasă în faţa restaurantului şi lumea vorbeşte tare, râde, ţipă. E un vacarm de nedescris“, spune Constantin, care locuieşte la blocul C1, un fost cămin situat la numai câţiva metri de restaurant.

Persoanele din zonă acuză faptul că, în ciuda numărului mare de sesizări la 112 şi a plângerilor făcute la secţia de poliţie, cei în drept nu iau nicio măsură pentru a fi păstrată liniştea în zonă. „Am sunat de mai multe ori să  anunţ gălăgia şi scandalul de la restaurantul acesta, dar nu s-a luat nicio măsură. Poliţia nu vine tot timpul, iar atunci când vine, nu se întâmplă nimic. La scurt timp după ce echipajul de poliţie pleacă, o iau de la capăt. Nu ştim ce să mai facem“, susţine Andreea. Este  mama a doi copii minori şi locuieşte peste stradă de Restaurantul Venus Express.

 

„Am avut o nuntă de ţigani“

Administratorul restaurantului, Radu Ştefan, susţine că în week-end mai sunt nunţi şi atunci se întâmplă să fie muzica mai tare. „Suntem restaurant, avem autorizaţie… ce să facem?! Respectăm limita de 50 de metri distanţă.  Organizăm nunţi, petreceri şi atunci muzica este mai tare, dar nu la un nivel care să deranjeze. Într-adevăr, la finele săptămânii trecute a fost o nuntă de ţigani şi au fost şi manele. N-am măsurat numărul de decibeli. Poate că a fost muzica mai tare şi s-a auzit şi la căminele de vizavi, pentru că se lăsa uşa deschisă. Noi încercăm tot timpul să nu deranjăm şi totul să fie în limita bunului simţ. Acum s-a lăsat cu pahare sparte… Asta e. Au mai fost situaţii în care a mai venit Poliţia, am mai primit amenzi, ce putem face?! Trebuie să trăim! Dacă din asta ies bani, asta facem“, explică administratorul restaurantului.

 

Imagine în care poliţişti au venit să ia masa la Venus Express. Vecinii spun că aceştia îl favorizează pe patron

 

„Nu sunt scandaluri“

Administratorul restaurantului neagă că au loc frecvent scandaluri: „Avem peste tot camere de supraveghere. Nu-şi permite nimeni să facă scandal. Dacă s-ar întâmpla aşa ceva, am chema noi Poliţia“, precizează Radu Ştefan, care consideră că persoanele de la blocurile vecine care fac plângere au ceva cu el: „Ei se plâng că se aude muzica tare de la noi, dar ei când fac petreceri, nu le mai cheamă nimeni Poliţia. De câte ori nu se întâmplă să se audă Florin Salam de la ora 8.00. Răsună strada de manele şi noi nu le facem plângere. Probabil că sunt unii pe care i-am deranjat.“

 

Poliţiştii de la Secţia 5 mănâncă la Venus

„Aproape tot timpul cei de la Poliţie vin şi mănâncă acolo. Normal că nu păţeşte nimic patronul dacă poliţiştii vin şi mănâncă la el“, acuză Adrian, un alt locatar al blocului C1. Radu Ştefan recunoaşte că marea majoritate a poliţiştilor de la Secţia 5 vine şi mănâncă la el la restaurant. „Da, sunt maşini de Poliţie tot timpul aici, în faţă la noi, pentru că vin poliţiştii la noi şi mănâncă. Sunt de la Secţia 5 care vin şi de două ori pe zi la noi. Mâncarea e bună şi atunci sunt clienţi fideli. Sunt şi ei oameni şi trebuie să mănânce. Dar totul e corect. Vin, mănâncă, plătesc. N-avem nicio legătură cu ei. Doar poliţiştii nu vin când avem petreceri şi mănâncă sau beau împreună cu cei de la petreceri. Nu există aşa ceva!“, adaugă Radu Ştefan.

Informaţia a fost confirmată şi de reprezentanţii poliţiei ieşene. „Este un loc unde mănâncă mai mulţi bugetari, nu doar poliţiştii de la Secţia 5“, precizează Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi. Administratorul restaurantului mai spune că o situaţie asemănătoare este şi la Restaurantul Moara de Foc. „Din câte ştiu şi cei de la Moara de Foc se confruntă cu aceeaşi problemă ca la noi. Ei sunt în apropierea unor blocuri turn şi în week-end-uri când organizează nunţi sau petreceri, la fel se mai aude muzica la blocurile din apropiere. Şi lor le cheamă lumea poliţia. Dar ce pot să facă?! Până la urmă este o afacere din care trăim. Plătim amenzile şi mergem înainte“, zice Ştefan.

 

Scandalagii îşi fac de cap în Iaşi şi nu le pasă de Poliţie

 

Sezonul 2017 de gălăgie în cartiere

Cei care locuiesc în preajma esplanadelor din Iaşi, în zonele CUG, Nicolina, Piaţa Voievozilor, Oancea sau Stejar, se aşteaptă din nou la nopţi de coşmar în această vară din cauza celor care, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, strigă şi urlă. „Acum, că s-a mai încălzit, iar nu mai putem dormi noaptea din cauza gălăgiei făcute de tinerii din zonă. Anul trecut a fost aceeaşi problemă. Mai sunt şi vreo două terase în zonă. Am mers să vorbesc cu ei de vreo două ori, dar nu ai cu cine te înţelege. Dacă mai beau ceva, devin violenţi şi recalcitranţi. Sincer, mi-e frică să nu sară la bătaie. Au 16-20 de ani, dar alcoolul le dă curaj şi pot fi violenţi“, susţine un bărbat care locuieşte la blocul 362 din Oancea.

 

Amenda, cea mai mare pedeapsă

Poliţia nu reuşeşte să stopeze acest fenomen care a luat amploare în ultimii ani, în apropierea blocurilor. „Se fac verificări în diferite cartiere şi se aplică amenzi celor care tulbură liniştea publică sau consumă alcool în zone publice. E o problemă dificil de rezolvat deoarece, în urma unei plângeri făcute la 112, când echipajul nostru de poliţie ajunge la faţa locului, acei tineri fac linişte şi ascund băuturile alcoolice. Poliţiştii nu pot decât să-i legitimeze. Li se mai poate solicita să părăsească acel loc dacă există mai multe sesizări“, susţine Daniel Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Iaşi.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31