fbpx
 
Pe aici nu se mai trece decât dacă ai card de ceferist sau de locatar în  zonă Pe aici nu se mai trece decât dacă ai card de ceferist sau de locatar în zonă

Revoltător: Parcarea Gării este închisă călătorilor. Accesul este doar pe bază de card


Cei 3.500 de metri pătrați ai parcării de lângă Gara Mare din Iași sunt inaccesibili călătorilor care ar vrea să vină cu mașina. Există peste 60 de locuri doar în secțiunea care anterior putea fi folosită cu ora și încă 125 în spațiile folosite exclusiv de angajații CFR - în fața Regionalei și a Restaurantului McDonald’s – în total, 185.

Astfel, un oraș mare, cu circa 400.000 de locuitori, este lipsit de un serviciu elementar: o parcare în dreptul unei porți importante de ieșire/intrare în urbe. „Am vândut și abonamente către locatarii blocurilor din apropiere”, spun funcționarii din birouri, căutând o scuză pentru situația actuală. De fapt, sunt închiriate doar 20 de locuri în acest fel dintre cele 60 disponibile „pentru public”. De vină, spun aceiași funcționari, este defectarea echipamentelor de taxare și a barierelor. De peste o lună, nu mai există semnal între ele, dar nu s-a grăbit nimeni să le repare. Situația a fost la fel și în 2021, când, timp de câteva luni, aceste echipamente iar nu au funcționat.

Halt și la revedere

Singurul mod în care clienții CFR pot veni la Gara Mare este, de mai mult de o lună, cu tramvaiul sau cu taxiul. Dacă ar vrea să ajungă cu mașina și s-o lase aici cât timp sunt plecați, nu ar putea. La fel este și pentru cei care-și conduc rudele la Gară: despărțirea se face rapid, în claxoanele celor din spate; nu au unde să-și lase mașinile măcar o oră.

Motivul: în urmă cu mai mult de o lună, Regionala CFR, cea care administrează parcările din zona Gării, a scos din funcțiune automatul de bilete. De atunci, accesul se face exclusiv în baza unui card deținut doar de angajații CFR.

„Pe lângă accesul angajaților, cu aceste carduri pe care le au de la birou, mai intră aproximativ 20 de proprietari de mașini de la blocurile din zonă. Au închiriat și au acest card”, au explicat angajații Regionalei pentru REPORTER. Închirierea s-a făcut pentru 100 de lei lunar. Alte persoane nu mai au acces. De altfel, atunci când REPORTER a verificat la fața locului situația, au fost șoferi care au încercat să intre și, după ce au văzut că nu funcționează, au plecat. Pe barieră este lipit un afiș: „Atenție! Accesul în parcare se face numai pe bază de abonament”.

Explicațiile: s-ar fi defectat sistemul

Angajații Regionalei CFR au explicat că parcarea a fost închisă după ce sistemul s-ar fi defectat, în urmă cu peste o lună. „Echipamentele sunt defecte, momentan accesul este doar cu abonament. Au fost defecte ba la intrare, ba la ieșire. Clienții plăteau și bariera nu valida ieșirea, rămâneau prinși în parcare. Firma care a montat totul este de undeva din Cluj-Napoca, au existat discuții, dar echipamentele ar costa foarte mult. Regionala CFR ar trebui să facă investiția, este parcarea proprie”, au explicat funcționarii.

O normalitate românească: „Ieșit din funcțiune”

De fapt, o decizie a lipsit total, pentru că parcarea este închisă de peste o lună, dar Regionala CFR nu a reacționat decât închizând accesul călătorilor care ar veni cu mașina. Nici măcar varianta elementară a unui om care să încaseze banii nu a fost aprobată. „S-a discutat și varianta să stea mereu un om care să încaseze, dar este complicat, este cu gestiune. Casiera Regionalei venea și ridica banii și automatul de taxare, altă soluție nu a fost găsită”, au mai spus ceferiștii.

Directorul Regionalei nu știa că nu funcționează

Noul director al Regionalei CFR Iași, Sorin Alexandru Trandafirescu, a precizat, în primă instanță, în discuția cu REPORTER, că parcarea funcționează: „Este exclus să fie închisă. Am reparat-o. Poate nu mergea ieri, astăzi funcționează sigur”, a  declarat Trandafirescu. A cerut, totuși, informații de la un subordonat care i-a confirmat că sistemul nu merge.

Decizia a fost să se lase barierele deschise în perioada Sărbătorilor Iașului, dar, după câteva zile, se va reveni la starea inițială: cu excepția angajaților CFR și a câtorva locatari din zonă, nimeni nu intră acolo. „Nu am cum să fac această investiție într-un sistem nou, nu o am prevăzută în buget și costă foarte mult. Din ce știu, tot sistemul trece de 100.000 de lei”, a adăugat Trandafirescu.

Cum e la alții: roz

Iașul este singurul mare oraș din România care nu oferă locuri de parcare la Gară, pentru călători. Google oferă detalii despre numeroase parcări din marile orașe, iar în unele este implementat un sistem electronic ce arată și locurile disponbile. La Gara de Nord din București, cei care își lasă mașina pot afla online câte locuri de parcare există la momentul accesării sistemului.

Pentru Vestul Europei, locurile de parcare din zona gărilor sunt obligatorii, chiar și în orașe de dimensiunea Iașului. Locurile pot fi închiriate și plătite în avans în Spania, Italia, Germania, Franța.

Captură din sistemul de parcare al Gării din Lyon-Franța

Parcarea publică de la Gara Mare a fost amenajată în forma actuală în 2012. S-a refăcut stratul de asfalt pe carosabil și pe trotuare și a fost instalat un sistem de supraveghere video. Recompartimentarea s-a făcut lăsând aproximativ 60 de locuri disponibile pentru plata cu ora și delimitând spațiul pentru parcarea exclusivă a angajaților CFR. Sistemul de autotaxare cu bariere a fost montat tot atunci.

În 2021, același sistem s-a defectat și a ținut parcarea închisă pentru public câteva luni. Defecțiunea de atunci era cauzată, spuneau cei de la CFR, de monedele de 50 de bani care ar fi avut, deodată, un gramaj diferit. Jurnaliștii de la Ziarul de Iași au verificat pe site-ul BNR și, surpriză: moneda avea aceeaşi greutate de când a fost introdusă.

Article image
În anii ’90 a dispărut Autogara, iar până în 2020 n-am putut construi alta. Primarul nu are soluții, banii se duc pe „funcționalitate”, adică salarii și cheltuieli de zi cu zi. Maidanul de la Gară e o rușine pentru Iași. Oamenii stau pe bordurile de pe margini, pentru că s-ar umple de noroi. Taxiurile nu intră în mlaștina aceea, așa că descarcă bagajele călătorilor direct în stradă. În Bularga e la fel. La Vama Veche, câtev...
Autor Cezar Moraru Reportaje 29 Ianuarie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31