fbpx
 
Proiectul Grădiniței 13: reabilitare din bani europeni în 9 ani și jumătate! Jurnalul incredibil al unui deceniu pierdut la Iași

Proiectul Grădiniței 13: reabilitare din bani europeni în 9 ani și jumătate! Jurnalul incredibil al unui deceniu pierdut la Iași


În două mandate, e singura Grădiniță reabilitată complet pe bani europeni

Exercițiul bugetar al UE a început în 2014, finanțările s-au acordat în 2017, Primăria a făcut proiectul abia în 2018, licitația s-a ținut abia în 2020, lucrarea a început în 2022 și va fi finalizată tocmai în 2024

O biată Grădiniță de cartier e modernizată la Iași în 10 ani!

Termenul de finalizare inițial era august 2023, apoi a apărut unul nou – decembrie 2023, acum se vorbește de inaugurare abia în septembrie 2024

Banii europeni trebuiau cheltuiți până în decembrie 2020, cu o dispensă de trei ani acordată României, adică 2023. La Iași se va terminat tocmai în august 2024

Primarul prezintă o singură Grădiniță în 10 ani ca pe un mare succes la un oraș de 400.000 de locuitori

Grădinița 13 este cea mai mare din oraș, intrând în reparații capitale după o așteptare de 8 ani

Primarul Mihai Chirica s-a lăudat pe Facebook că a finalizat reabilitarea Grădiniței din Dacia. Evenimentul a fost prezentat ca un mare succes, iar știrea proastă a trecut în plan secund: la instituția proaspăt inaugurată sunt aduși, zilnic, cu autobuzul, copiii de la o altă Grădiniță – cea cu numărul 13 din Tătărași.
Primăria a stabilit un record la Iași: cei mai mici navetiști, preșcolarii. Anul trecut, din cauza lucrărilor, orele de grădiniță s-au ținut online o bună bucată de vreme. Cazul acestei clădiri este emblematic pentru Administrația ieșeană: cum poate o reabilitare să dureze aproape un deceniu. Sunt toate ingredientele cunoscute: întârzieri de proiect, delăsare, licitații anulate.
Reabilitarea este finanțată prin fonduri europene accesate în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 și este în valoare de peste 8 milioane de lei (fără TVA), pentru 200 de copii din Tătărași.

Constructorii spun că termină în decembrie, dar e imposibil. Termenul va fi decalat încă o dată

Prima cauză: întârzierea la nivel de țară

În România, este deja obișnuit ca lansarea Programelor Operaționale să fie mereu întârziată. Ambele experiențe, pe două exerciții bugetare diferite, 2007-2013 și 2014-2020 (încă în curs), au fost identice din punctul de vedere al blocajelor birocratice și al lentorii implementării.
Ghidurile pentru acest exercițiu au fost lansate între 2015-2017, cu doi-trei ani întârziere. Apoi, evaluarea proiectelor a durat extrem de mult: de la 6 luni la un an și jumătate. Ajungem astfel la 2018 sau 2019 cu proiecte aprobate pe ultima sută de metri. Dar a urmat pandemia. Iarăși, funcționarii ori nu au lucrat, ori au avut treabă cu alte finanțări. Și dacă ai un proiect aprobat în 2019, abia în 2020 poate face o entitate publică licitația”, a explicat un specialist în fonduri europene.
Consultantul a fost foarte aproape de termenul la care Primăria a semnat contractul de finanțare: 1 iunie 2018. Ziua apare pe documente ca dată de începere a proiectului. Data de încheiere a fost anunțată inițial ca 31 august 2023. Termenul a fost prelungit până la 31 decembrie 2023. Sunt 5 ani și jumătate pentru o reabilitare de 2 milioane de euro la o Grădiniță de cartier! Plus alți patru ani scurși între momentul anunțării programelor și cel al contractării efective. În total sunt 9 ani și jumătate.
Proiectele POR 2014-2020 au termen maxim de finalizare decembrie 2023.

Tabela de informare avansa luna august 2023 ca termen de finalizare. Copiii au fost mutați în schimb în Dacia până în septembrie 2024

A doua cauză: anii de întârziere de la Primărie

Cu un proiect aprobat în iunie 2018, Primăria Iași a scos imediat știrea pe piață. Între septembrie și noiembrie 2018, mediul online a fost inundat cu informații despre marele proiect de reabilitare a Grădiniței. Mărturie sunt zecile de știri apărute în presa locală și care apar în căutările pe Google.
Realitatea a fost alta: un an și jumătate, Primăria n-a fost în stare să organizeze licitația de proiectare și execuție. 2019 a trecut fără să se facă nimic în acest proiect, fără nicio explicație. S-au pierdut practic doi ani cu o finanțare ținută la sertar.
În martie 2020 s-a decretat oficial pandemia. Nimeni n-a mai muncit. Primii pași concreți pentru Grădinița 13 au venit abia la 2 ani și jumătate de la semnarea finanțării: în decembrie 2020 s-a organizat licitația pentru proiectare și asistență tehnică. În niciun caz pentru execuție, era prea devreme. Sunt la 6 ani de la lansarea ciclului de finanțări europene 2014-2020, iar Iașul cu bruma sa de 2 milioane de euro încă nu se apucase de treabă.
A urmat o pauză binemeritată de doi ani, după întocmirea proiectului. Abia în mai 2022 s-a organizat licitația pentru execuție. Prima rundă a fost însă anulată. „
La prima licitație, singurul ofertant nu a răspuns la nicio clarificare solicitată de noi. Prin urmare, conform legii, procedura a fost anulată și reluată”, a precizat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași.

Tabela anterioară a fost îndepărtată și înlocuită cu alta, care arată că termenul de finalizare este acum decembrie 2023. Și această tăbliță a dispărut, iar termenul nu va fi respectat nici de această dată

Bomba: abia în septembrie 2024 revin copiii în Tătărași

Deși a fost avansat termenul de 30 decembrie pentru finalizarea lucrărilor de construcție, copiii de la Grădinița 13 vor fi navetiști tot anul școlar, urmând să revină în Tătărași abia din septembrie 2024.
Sebastian Buraga explică faptul că primarul a avansat termenul la care copiii revin în sediul din Tătărași luând în calcul posibilitatea unor întârzieri maximale de furnizare a mobilierului.
„Ideea era ca procedura de achiziție de mobilier, care oricum durează din cauza termenelor impuse de legislația specifică, să nu fie contestată și să fie întârziată. E firesc să luăm în calcul termenele maximale de procedură. Procedura presupune și livrarea și montarea mobilierului și acest lucru nu se poate face decât după ce clădirea este finalizată”.

Mihai Chirica declara în septembrie 2018: „Suntem în procedură de achiziţie pentru modernizarea grădiniţei 13 din cartierul Tătăraşi, va fi cea mai mare grădiniţă din municipiu (...). Este scoasă la licitaţie, aşteptăm depunerea ofertelor“. Aveau să mai treacă patru ani până se adjudeca licitație. Aceleași declarații le-a făcut și în 2019 și 2020, ca și cum ar fi o știre nouă. Imaginea a folosit-o într-o postare de promovare din 2019

Întrebarea obligatorie este de ce nu s-a organizat până acum licitația pentru mobilier, pentru a fi încheiată concomitent cu clădirea, în luna decembrie a acestui an? „Se lucrează la lansarea licitației de mobilier”, a fost răspunsul lui Sebastian Buraga.
Executantul este mobilizat pe șantier și spune că nu pierde timpul de când a prins contractul, toamna anului trecut.
„Noi vrem să finalizăm cât mai repede posibil. Am început șantierul în septembrie 2022, ne-am mișcat foarte bină până acum și vom continua la fel. Corpul al doilea ne-a fost predat abia acum o lună, pentru că Primăria nu a avut soluții pentru angajați și copii, dar cu toate acestea va fi totul gata la timp, a declarat Ion Băietrău, administratorul firmei care a câștigat licitația, Demo Idil Construct.

Article image
Primarul a cumpărat cărbune la cel mai mare preț istoric, 400 dolari/tonă, și nici măcar nu l-a folosit Doar Certificatele Verzi, pentru că ardem cărbune, ne costă 22 milionae de euro pe an Mihai Chirica a îngropat toate investițiile Iașului pentru că a angajat tot bugetul orașului într-un contract extrem de dubios Am plătit 17 milioane de dolari pentru niște cărbune care nici n-a mai ajuns la Iași și de care nici nu mai...
Autor Gabriel Gachi Anchete 04 Septembrie 2023


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31