fbpx
 
Investițiile din Vestul țării: iată ce fac alte Primării în timp ce la Iași nu se construiește nimic

Investițiile din Vestul țării: iată ce fac alte Primării în timp ce la Iași nu se construiește nimic


Ieșenii nu au termene de comparație atunci când văd că se tunde gazonul la Iași, nu află ce investiții se fac din bani publici în alte orașe și nu știu la ce să se raporteze

Lista proiectelor din Transilvania arată o dinamică mult mai mare decât la Iași

Săptămâna trecută, REPORTER dezvăluia că mai multe orașe din țară au accesat fonduri PNRR de zeci de milioane de euro pentru modernizarea termoficării cu turbine în cogenerare, în timp ce lașul nici măcar n-a depus proiect

Continuăm cu alte investiții la zi din Cluj, Oradea, Brașov, Sibiu: ponderea proiectelor mari, strategice, este mult mai mare decât la Iași, iar sumele cheltuite sunt incomparabile

Niciun șantier din Iași nu mai este deschis, toate lucrările sunt blocate, Mihai Chirica a produs o pierdere de 50 milioane de euro la cărbune și toate proiectele anunțate sunt simple machete de sertar

Iașul NU are: șosea de centură, tren metropolitan, stadion și sală polivalentă moderne, autogară, bazin olimpic de înot, campusuri școlare noi, piste de biciclete, nici parc industrial.

Reabilitarea esplanadei dintre Teatru și Mitropolie s-a blocat, Bahluiul e navigabil doar în randări și filme de prezentare. Muzeul de Istorie Naturală, deși finalizat, nu are exponate. Nu s-a gândit nimeni să facă licitația pentru mobilier și vitrine încă din timpului renovării.

Proiectele de infrastructură din cartiere avansează extrem de greu. „Primăria Iași nu are bani pentru a face plăți. E un blocaj financiar. Sunt întârzieri foarte mari”, a spus o sursă din interior care a menționat că nici măcar „mărunțișurile” nu mai sunt plătite, spre exemplu banii pentru proiectele câștigate de ONG-uri.

„Ni se trage de la zecile de milioane de euro plătite pentru cărbunele CET”, a spus un alt responsabil.

În paralel, în Transilvania, municipalitățile investesc zeci de milioane de euro în lucrări de anvergură. Oradea pare cea mai dinamică din punct de vedere al investițiilor publice, cu cel mai variat portofoliu. Cheia de boltă: cinci pasaje subterane în zona centrală pentru fluidizarea traficului.

La Cluj, prioritățile sunt acum infrastructura rutieră și înființarea ori refacerea de spații verzi, de parcuri și zone de promenadă. La Brașov, primarul în funcție pune accent pe investițiile în Educație (creșe, grădinițe, școli), dar și pe terenuri de sport în cartiere. Pentru oamenii străzii, la Brașov a fost inaugurat recent un centru care a costat 5 milioane de euro.

Iar Sibiul și-a făcut stadion nou cu peste 40 milioane de euro, bani de la bugetul local.

 

Oradea: câteva sute de milioane de euro pe proiecte mari doar în ultimii ani

Primăria Oradea: Noua parcare modernă de tip «Park&Ride» din Piața Emanuil Gojdu își dezvăluie forma (...). Spațiul public pietonal care va rezulta prin amenajarea acestei zone va avea o suprafață totală de 7.000 mp și va asigura legătura între Piața Unirii, Parcul 1 Decembrie și Cetatea Oradea. Parcarea va avea o capacitate totală de 258 de locuri, dintre care 6 pentru încărcarea maşinilor electrice, 10 pentru persoanele cu dizabilităţi şi 31 pentru motociclete”. Costul se ridică la 33 milioane de lei plus TVA.

Primăria Oradea, august 2023: „Lucrările la unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură derulate vreodată în Oradea - rețeaua de pasaje subterane din Piața Emanuil Gojdu și Piața Independenței - sunt în grafic, aproximativ 70% din lucrările aferente construcției fiind gata”. În plin șantier, realizarea celor 5 pasaje subterane presupune un cost de peste 17 milioane de euro fără TVA, proiect cu finanțare europeană.

Podul Intelectualilor are sistem de degivrare pentru a topi gheața în timpul iernii

Primăria Oradea: Podul Intelectualilor, una dintre cele mai vechi pasarele hobanate din țară, urmează să fie deschis accesului pietonal (...). În cadrul proiectului s-a realizat hidroizolația podului, a fost turnată șapa, pe care apoi s-a aplicat sistemul de degivrare, acesta având rolul de a împiedica formarea gheții în anotimpul rece. Pilonul central și blocurile de ancoraj ale hobanelor au fost recondiționate”. Valoarea investiției a fost de 3,6 milioane de lei.

Primăria Oradea: Primul incubator de afaceri, denumit „Cresc Oradea Mare”, a fost finalizat 100%. „Va găzdui 15 firme din domeniul creativ, precum dezvoltare de software pentru design, creaţie, animaţie, dar şi alte domenii creative (...). Incubatorul va funcționa în clădirea fostului spital de neurologie din str. Louis Pasteur, imobil care a fost reabilitat și pus în valoare, având o suprafață de 2.200 mp, aflat în proprietatea municipiului Oradea”. Lucrările au costat 12 milioane de lei.

 

Primăria Oradea: Se lucrează la centrul intermodal de mărfuri. Proiectul prevede construirea a două linii de cale ferată de aproximativ 700 de metri fiecare. Acestea vor fi utilizate pentru încărcarea și descărcarea mărfurilor transportate prin centrul intermodal. Acest proiect mai presupune construirea unei platforme de beton între cele două linii, o clădire administrativă de tip container în care să se desfășoare partea logistică, parcare pentru camioane, împrejmuirea terminalului intermodal, iluminat și racordul la utilități. Municipiul Oradea va deveni astfel un hub pentru transportul de mărfuri, fiind situat în apropiere de Autostrada Transilvania și de drumul expres Oradea - Arad, iar calea ferată Cluj Napoca - Oradea - Episcopia Bihor va fi electrificată. Centrul intermodal va fi conectat printr-un drum de legătură la E60/DN1. Prin implementarea proiectului, zona va deveni un puternic nucleu economic la nivelul întregii regiuni Nord-Vest”. Valoarea: 47 milioane de lei, fără TVA. La sfârșitul lunii august, lucrările la centrul intermodal atinseseră un stadiu fizic de peste 35%.

Primăria Oradea finanțează lucrările de construire a două cămine studențești pentru Universitatea din localitate. Căminele vor avea 234 de camere, cu un total de 464 de locuri. Valoarea totală a investiției depășește 31 milioane de lei, fără TVA.

Primăria Oradea: „Continuă procesul de reabilitare și restaurare a Cetății Oradea, cu scopul reintroducerii sale în circuitul turistic (...). Consolidarea si restaurarea zidurilor bastionului Crăișorul și amenajarea platformei lui”. Valoarea este de aproape 11 milioane de lei fără TVA. În august, s-a semnat contractul de proiectare și execuție. Anterior, cu finanțare europeană, Primăria Oradea a investit deja în Cetate peste 21 de milioane de euro.

Primăria Oradea: „Construirea parcării supraetajate din apropierea Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor intră în linie dreaptă. În data de 10 august, a fost semnat contractul aferent acestui obiectiv de investiții (...).Vor fi create 516 locuri de parcare, în cadrul unei construcții supraetajate cu regim de înălțime pe 5 niveluri”. Valoarea contractului este de peste 45 milioane de lei fără TVA.

Primăria Oradea: „La aproximativ o lună de la demararea lucrărilor de modernizare a Parcului Petőfi din Oradea, întreg perimetrul de lucru a fost delimitat de zona pietonală cu garduri de protecție. (...) intervențiile au fost gândite în așa fel încât să nu altereze caracterul istoric al parcului. Amenajările au la bază un studiu peisagistic care vizează intervenții pe 11 zone din parc, fără a afecta arborii maturi cu valoare dendrologică și istorică. Suprafața verde va crește cu 6,77%, de la 16.932 mp la 18.079 mp”. Valoarea lucrărilor depășește 7 milioane de lei fără TVA.

Primăria Oradea: „Două dintre cele mai impunătoare clădiri din Oradea, printre ultimele rămase nereabilitate din zona centrală a orașului, își vor recăpăta strălucirea de odinioară. Este vorba despre Palatele Adorján I și II (...). Momentan se lucrează la Palatul Adorjan I”. Valoarea contractului pentru ambele imobile este de 2,8 milioane de lei, fără TVA.

Primăria Oradea a investit, din fonduri europene, 12 milioane de lei fără TVA pentru amenajarea piațetei Cazaban. A fost pavată cu plăci din beton compozit, realizate dintr-un material utilizat în premieră în România, rezistent la razele UV, dar și la acțiunea de îngheț-dezgheț. În placa de beton a pavajului, ultimii 2 centimetri sunt formați ca strat de uzură. Efect deosebit: în paviment au fost montate corpuri de iluminat.
Administrația Domeniului Public Oradea are în curs de implementare două proiecte pentru extinderea Aquapark-ul Nymphaea: un bazin de înot și un hotel. Primăria Oradea:

„Aquapark-ul Nymphaea din Oradea a împlinit, în 10 septembrie 2023, șapte ani de funcționare. A fost vizitat de aproximativ 2.107.000 persoane, bilanț afectat în mare măsură de perioadele în care activitatea a fost suspendată din cauza pandemiei”.

Calcul - 2.107.000 persoane : 2.555 zile (7 ani de funcționare nonstop) = 824 oameni în fiecare zi. Ca termen de comparație, este echivalentul cu capacitatea full a sălii mari de la Teatru Național Iași, zi de zi, fără nicio pauză.

Aquapark-ul Nymphaea a avut, de la înființare, venituri totale de 140 milioane lei (28 milioane euro) și un profit de 47,2 milioane lei (9,5 milioane euro). Construit într-un an și jumătate pe locul fostului Ștrand Municipal, cu o investiție de 88,3 milioane lei (aproape 22 milioane de euro), bani proveniți din fonduri europene și de la bugetul local al Municipiului Oradea, complexul se întinde pe o suprafață de 6,8 ha.

În cazul orașului Oradea, jurnaliștii REPORTER DE IAȘI au luat în seamă doar proiectele finalizate recent și pe cele aflate în stadiu de șantier în acest moment. Pe listă nu au fost incluse anvelopările termice ale grădinițelor și școlilor sau asfaltările de străzi care sunt cu zecile în implementare sau recepționate deja. Totodată, la Oradea mai sunt alte zeci de proiecte în diferite stadii: aprobarea indicatorilor tehnico-economici, studii, proiectare sau licitație. Nici acestea nu au fost incluse în această statistică.

Cluj: Centură, parc fotovoltaic, metrou

Pagina de Facebook a lui Emil Boc, primarului Clujului: Primăria Cluj-Napoca a finalizat modernizarea a 3 școli cu fonduri europene - 35 săli de clasă și laboratoare noi (pentru 925 de elevi) și modernizarea celor existente. 2 noi săli de sport construite de la zero. Investiții de 13,2 milioane de euro”. Edilul Clujului a anunțat și că în această vară au fost efectuate și lucrări de reparații la 80 unități educaționale în valoare de peste 21 milioane de lei.

Emil Boc: „Parcul 14 Iulie - finalizat și deschis clujenilor cu 1 lună înainte de termen. Investiție de peste 1 milion euro”.

Emil Boc: „64 butoane de panică - amplasate în locuri accesibile cadrelor didactice, paznicilor și elevilor - sunt instalate în acest moment în școlile și grădinițele clujene, respectiv la 52 unități de învățământ preuniversitar de stat din municipiu. Odată acționat butonul, alarma se declanșează la dispeceratul Poliției municipiului pentru intervenție de urgență, urmând ca cel mai apropiat echipaj de poliție să se deplaseze imediat la școală”.

Emil Boc: „Un nou parc finalizat până la sfârșitul anului - Parcul Feroviarilor, cu o suprafață de peste 5 hectare! Investiție de 9 milioane euro pentru o nouă zonă verde”.

Cluj-Napoca: Infrastructură modernizată pe tronsonul Calea Moților - Calea Mănăștur și pe străzile adiacente. Valoarea totală a contractului de proiectare și execuție este de 7 milioane de euro.

Emil Boc: Parc fotovoltaic și eolian, pentru producție și cercetare, construit cu fonduri europene și de la bugetul local în Cluj Innovation Park”. Bugetul investiției se cifrează la peste 13 milioane de lei.

Emil Boc: Am semnat astăzi, 8 august, contractul de proiectare și execuție privind realizarea tronsonului I al centurii metropolitane a municipiului - între Cluj și Florești - în valoare de 22,4 milioane euro cu TVA. Este vorba despre tronsonul care are ca menire principală asigurarea conectivității pentru Spitalul Regional de Urgență”.

Emil Boc: Parcul Observator din cartierul Zorilor cu o suprafață de 1,2 hectare va fi finalizat anul acesta. Investiție de peste 1,5 milioane euro”.

Cluj-Napoca: Parc fotovoltaic cu 696 panouri fotovoltaice deschis la Cluj-Napoca de către Primărie în parteneriat cu Regia de Termoficare. 60% din finanțare vine dintr-un grant norvegian, restul de 40% fiind asigurată de către SC Termoficare Napoca SA.

Emil Boc: Investiție de 25 milioane euro (123 mil. lei TVA inclus) în modernizarea infrastructurii de mobilitate din cartiere: Valea Chintăului, Valea Seacă și Giuseppe Verdi”.
Emil Boc:
„Noul spațiu urban de calitate, Parcul Armătura, modernizat cu fonduri europene”. Suprafață: 3,25 hectare, cost 18,7 milioane de lei.
Cluj-Napoca, 15 iulie: Astăzi a fost redat clujenilor, după modernizare, spațiul public de pe platoul din fața Sălii Sporturilor „Horia Demian“!

Emi Boc, 12 iulie: „Am semnat contractul pentru execuția lucrărilor la „Park & Ride” de la Aeroport. Valoarea este de peste 12 mil. euro, iar durata de execuție este de 12 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor. În incinta amenajată au fost prevăzute 863 de locuri de parcare”.

Emil Boc: „Malurile Someșului - 1,2 ha spațiu verde în plus prin proiectul din fonduri europene în valoare de peste 23 mil. euro. Investiții noi: 957 arbori plantați, piste de biciclete și zone pietonale, pod pietonal și velo, zonă de agrement și plajă amenajată, locuri de joacă, zone fitness și de sport pentru toate vârstele”.

Brașov: 8 grădinițe și 5 creșe noi în doar 4 ani!

Allen Coliban, primarul Brașovului:Un nou teren de baschet (3x3) în Astra, zona bulevardului Saturn. La intersecția Apollo cu Venus”. Terenuri de baschet și fotbal, moderne, au fost realizate în mai multe cartiere.

Allen Coliban: Creșa din Coresi e pregătită să-i primească pe cei mai mici dintre brașoveni. 8 grădinițe noi și 5 creșe noi sunt în diverse faze de execuție în tot Brașovul”.

Allen Coliban: Am terminat lucrările la noul cămin pentru persoane fără adăpost de pe strada Panselelor”. Valoarea lucrărilor a fost de 22 milioane de lei.

Allen Coliban:Continuăm să refacem fațade ale clădirilor emblematice din centrul Brașovului. S-au încheiat lucrările pe care le-am cofinanțat la alte 2 fațade. E vorba de clădiri importante pe care actualii proprietari și-au dorit să le repună în valoare și să le redea strălucirea de odinioară”.

Sibiu: un stadion de 40 milioane de euro exclusiv din bugetul local

Primăria Sibiu:Sistemul public de închiriere biciclete Sibiu Bike City se extinde cu încă 8 stații și 100 de biciclete”. Valoarea investiției se ridică la 2,47 de milioane de lei. Toate aceste elemente noi vor fi integrate în sistemul Sibiu Bike City existent și deja în uz: au fost închiriate pentru peste 118.500 de călătorii în cele aproximativ 12 luni în care a funcționat (în afara sezonului rece)

Primăria Sibiu: Pistele de pe malurile Cibinului s-au deschis publicului. Se întind pe 3,6 km. Se conectează cu coridorul pentru biciclete Ștrand – parcul Sub Arini și cu pista pentru biciclete de pe strada Podului, care ajunge până în zona industrială est.

Primăria Sibiu: Pe 6,4 hectare se întinde noul Parc Belvedere, fiind amenajat de la zero, prin reconversia unui teren care era folosit înainte ca depozit de deșeuri de construcții. Terenul a fost curățat, stabilizat și amenajat cu pământ fertil, iar apoi s-au plantat aproape 600 de arbori, peste 6.000 de plante și s-au creat 48.000 de metri pătrați de zone verzi”. Valoarea totală a investiției este de 4 milioane de euro, din care 3,5 milioane de euro reprezintă finanțare europeană nerambursabilă.

Primăria Sibiu a inaugurat, în decembrie anul trecut, noul stadion. Cu 43 de milioane de euro, stadionul municipal are o capacitate de 13.000 locuri. Lucrările au durat aproape doi ani și au fost finanțate de la bugetul local. Este cea mai mare investiție publică din fonduri proprii.

Reacții din Iași: cele două mandate ale lui Chirica au fost timp pierdut

Marius Bodea, senator USR Iași: „Astăzi, la Iași, Primăria încearcă să acopere cu gazon și panseluțe o groapă uriașă în care ne afundă. La capătul unor ani de guvernare în care cei care dețin puterea la nivel local au fost perfect aliniați cu jupânii care o dețin la București, suntem într-o stare mai proastă din punctul de vedere al investițiilor chiar de când se plângeau că sunt sabotați de la Centru. Problema nu o constituie voința politică, ci amatorismul, incompetența și, mai presus de toate, preocuparea pentru hoțiile de zi cu zi ale cuplului Chirica-Alexe. Ecuația de dezvoltare a Iașului este una simplă: nu vom vedea nici un proiect de investiții, major sau minor, fără ca acești doi indivizi să fie evacuați din funcțiile (cele mai importante la nivel local) pe care le dețin. Ei sunt într-o goană teribilă de a-și umple buzunarele până să intre la pușcărie”.

Bogdan Crucianu, liderul consilierilor locali PSD Iași: „Din păcate pentru noi, ieșenii, cele două mandate ale primarului liberal s-au dovedit a fi un timp pierdut, în care ne-au fost prezentate doar desene, machete și s-au făcut promisiuni ce nu s-au mai respectat! Este clar pentru toată lumea că Iașul, sub conducerea liberalilor, a pierdut timp prețios și bani ce puteau fi investiți în proiecte stringente pentru noi toți, și mă refer aici la stadion, sală polivalentă, autogări, creșe și grădinițe, la autobuzele și tramvaiele noi pe care ne-am dori să le vedem pe stradă, iar lista nevoilor e lungă. În tot acest timp, orașele de dimensiuni similare cu cele ale Iașului s-au dezvoltat, au modernizat din temelii sistemul de transport public, au gestionat problemele de trafic, au investit în sistemele educaționale și medicale. Cu alte cuvinte, în timp ce alți primari au adunat proiecte pentru comunitate, liberalul care conduce orașul nostru a adunat cele mai multe dosare penale”.

Article image
Dezvăluirea e cumplită și va afecta dezvoltarea orașului pentru mulți ani: termoficarea ne-a costat iarna trecută 70 milioane de euro, cu pierderi totale de 50 milioane de euro Soluția: turbinele moderne, pe gaz, care produc în paralel și energie electrică. Sistemul devine rentabil, fără a mai fi nevoie de subvenții Iașul nici măcar n-a participat la împărțirea banilor din PNRR, pentru cogenerare pe bază de gaz fiind disp...
Autor Cezar Moraru Anchete 07 Septembrie 2023

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31