fbpx
 
Chirica vrea să-i demoleze garajul lui Adomniței

Chirica vrea să-i demoleze garajul lui Adomniței


Foștii colegi din USL Iași se ceartă de la autorizațiile pentru un garaj: cazul este la instanțe. În luna octombrie, primarul Mihai Chirica a semnat o dispoziție de demolare a unui garaj deținut de fostul președinte al Consiliului Județean, Cristian Adomniței. Acesta a cerut judecătorilor să suspende executarea dispoziției și a avut câștig de cauză. 

Fostul lider al PNL Iaşi și președinte al Consiliului Județean, Cristian Adomniţei, a câştigat un proces intentat municipalităţii şi primarului Mihai Chirica. Disputa a pornit de la un garaj situat în apropierea unui bloc din CUG unde a avut Adomniței, până recent, un apartament. Acel garaj a fost obiectul unui alt scandal public în urmă cu patru ani, Adomniței plângându-se atunci într-o conferință de presă de situație.

A câștigat în primă instanță

Magistraţii din cadrul Tribunalului Iaşi au admis acţiunea în contencios administrativ formulată de Cristian Adomniţei în legătură cu garajul aferent apartamentului deținut într-un bloc din Nicolina. „Instanţa admite excepția lipsei calității procesuale pasive a pârâtului UAT Municipiul Iaşi. Admite cererea de suspendare a executării actului administrativ formulată de reclamant, în contradictoriu cu pârâta Primăria Municipiului Iaşi. Suspendă executarea actului admnistrativ Dispoziția nr. 2297/24 octombrie 2018 a primarului municipiului Iași în ceea ce privește garajul edificat în baza autorizației de construire nr. 352/23 aprilie 1998, pe terenul ce face obiectul contractului de folosință de pe 22 februarie 2016, modificat prin actul adițional nr. 2/2018, până la pronunțarea instanței de fond asupra cererii de anulare a actului administrativ menționat. Executorie de drept”, au precizat judecătorii ieşeni.

Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.

Garajul lui Adomniței are 18 metri pătrați și stârnește multe pasiuni

De unde a pornit scandalul

Cristian Adomniţei a decis să acţioneze în judecată Unitatea Administrativ-Teritorială (UAT) Oraşul Iaşi, prin primarul Mihai Chirica, precum și Primăria Municipiului Iaşi, având ca obiect suspendare executare act administrativ - dispoziție primar.

Adomniţei a solicitat Tribunalului Iaşi să dispună suspendarea dispoziţiei emise de primarul Mihai Chirica, de desfiinţare a unui garaj.

„Dintre cele şapte autorizații de construire depuse la dosar, pentru trei dintre acestea este menționat expres faptul că sunt eliberate pentru construirea unor edificii provizorii, însă pentru patru dintre ele, inclusiv autorizația nr. 352/1998, a mea, nu există vreo astfel de mențiune. Dispoziția primarului vizează dezafectarea garajelor metalice edificate fără autorizație de construire, garajul meu fiind din beton, construit pe baza unui certificat de urbanism emis prealabil autorizației de construire, pe care o am”, a precizat fostul șef al liberalilor ieșeni.

A făcut investiții în acel garaj

Adomniței a susținut că între părți există încheiat un contract de locațiune, iar el a menţionat că a fost obligat să facă anumite investiții, pe baza unei autorizații definitive, astfel că se pot ridica probleme cu privire la interpretarea naturii juridice a acestui contract, respectiv dacă reprezintă un contract de locațiune ori este unul de concesiune, în condițiile în care acestuia nu i s-a pus la dispoziție un bun ce urma a fi folosit, ci i-a fost pus la dispoziție un bun în care urma a fi făcute investiții, astfel se împrumută elemente de la concesiune, urmând a fi verificat dacă există un interes public în dezafectarea garajului, precum și o dreaptă și prealabilă despăgubire.

„Există suficiente motive pentru a exista o îndoială rezonabilă asupra prezumției de legalitate a actului contestat, fiind îndeplinită și condiția privind paguba iminentă, având în vedere că dărâmarea acestui edificiu este cel puțin extrem de greu de recuperat, dacă nu chiar imposibil”, a adăugat reclamantul.

Adomniţei a mai afirmat că nu a beneficiat de timpul necesar pentru a ridica toate bunurile mobile depozitate în garaj, existând și posibilitatea distrugerii acestora în timpul operațiunii de dezafectare.

Deciși să-l dărâme

De cealaltă parte, reprezentanţii municipalităţii au menţionat că UAT Iași nu ar avea calitate procesuală pasivă. Mai mult, edilii au susținut netemeinicia acțiunii, apreciind că nu sunt îndeplinite condițiile legale şi că terenul pe care este edificată construcția ce a fost cumpărată de reclamant se află inventariat în domeniul privat al Municipiului Iași, iar prevederile Legii nr. 50/1991 permit edificarea pe acest tip de teren a unor construcții cu caracter provizoriu.

„În ceea ce privește contractul de folosință de pe data de 22 iunie 2012, există o clauză de tip pact comisoriu privind încetarea de drept a contractului, fără a mai fi necesară punerea în întârziere și fără vreo altă formalitate prealabilă, în caz de sistematizare a zonei sau de schimbare a situației juridice a terenului. Necesitatea sistematizării zonei reiese și din referatul de pe data de 2 octombrie 2018, al Direcției Generale Tehnice și Dezvoltare din cadrul Municipiului Iași”, au subliniat reprezentanţii municipalităţii ieşene.

Apartamentul a fost vândut

Cristian Adomniței a vândut recent apartamentul deținut în Nicolina.

În urmă cu doi ani, fostul șef al CJ Iași scosese apartamentul la vânzare pentru suma de 85.000 euro. Aflat la câteva minute de Selgros, spre capăt CUG, pe partea dreaptă, pe sensul dinspre Nicolina, imobilul era situat la etajul 8, avea patru camere decomandate, două băi, două balcoane şi este complet renovat. Locuinţa beneficia de încălzire prin pardoseală, iar mobila din bucătărie era făcută la comandă. Ulterior, Adomniței a lăsat 10.000 de euro din preț.

Fostul politician locuiește acum în Copou, într-un cartier privat de blocuri

2014: primul episod

Adomniței a mai fost „șicanat“ cu acest garaj. În 2014, acesta a primit o înştiinţare din partea Poliţiei Locale, prin care era chemat să prezinte autorizaţia de construire şi contractul de folosinţă al terenului. „E o şicanare de doi lei. Cu actele sunt în regulă şi nu am nicio problemă să le arăt. Pe 7 februarie am plătit taxa de folosinţă a terenului, fapt ce putea fi uşor verificat. Interesant este că eu stau pe şoseaua Nicolina 74, iar pe înştiinţare este trecută ca adresă Nicolina 73. E o eroare materială care apare în cartea mea de identitate. Nu pot decât să presupun că Poliţia Locală a avut acces la datele mele din buletin, ceea ce ridică semne de întrebare. Dacă n-ar fi de râs, ar fi de plâns“, a spus atunci Adomniței.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31