fbpx
 
Costel Roșca trăiește la propriu în noroi, primarul Vasile Acatrinei îi ia până și banii de supraviețuire Costel Roșca trăiește la propriu în noroi, primarul Vasile Acatrinei îi ia până și banii de supraviețuire

Degradarea absolută: primarul din Balș fură indemnizația unui amărât cu handicap grav. „Afacerea”: 1.000 de lei/lună


Primarul a avut ideea să-i facă dosarul de handicap și tot el a păstrat banii din indemnizația de însoțitor. Costel Roșca, un om cu semipareză, care mai mult se târâie în coate, supraviețuiește doar cu ajutorul de handicap de 500 de lei/lună. Restul de 1.250 de lei rămân la primarul Vasile Acatrinei, care îl pune pe viceprimar să semneze încasarea banilor. Ilegalitatea este stupefiantă, primarul având un salariu de aproape 9.000 de lei, de 20 de ori mai mult decât primește amărâtul cu handicap grav.

„A furat, dar a mai și făcut” este o expresie care a distrus România. Este cazul și la Balș, unde primarul Vasile Acatrinei încasează lunar indemnizația de însoțitor al unui sătean cu handicap grav, care i-a fost coleg de clasă în copilărie.

La Direcția de Asistență Socială (DGASPC), bolnavul Costel Roșca figurează fără însoțitor și că ridică personal toți banii: atât indemnizația de handicap, de 500 lei/lună, cât și cea de însoțitor, de 1.250 lei/lună.
În realitate, Primăria dă banii de însoțitor, care sunt opriți de primarul Acatrinei. Viceprimarul semnează în fiecare lună, în fals, încasarea banilor în numele lui Costel Roșca.
La amărât ajung doar 500 de lei. Roșca nu știe de alți bani. Vorbește foarte greu, e bâlbâit: „Buletinul meu e la Primărie. Primesc câteva sute de lei. Din ăia trăiesc”.

Iese în poartă și cerșește

Vecinul de peste drum al lui Roșca are grijă de el, încasând vara câte 100 de lei lunar, iar iarna câte 200 de lei, pentru că îi mai taie lemne. Marius Tărăpănel primește acești bani, culmea, din cei 500 de lei amârâți ai lui Costel Roșca, și nu din indemnizația de 1.250 de lei, pe care Primăria o alocă pentru însoțitor.
„Am vrut să preiau slujba de însoțitor, încasez eu toată indemnizația, îmi merge vechimea și gata, dar primarul mi-a spus că nu se poate”, susține Marius Tărăpănel, cel care se ocupă de Costel Roșca. Deci din 500 de lei, lui Roșca îi mai rămân vara 400 de lei, iar iarna doar 300 de lei.
Ca să nu moară de foame, povestesc oamenii, bărbatul cu handicap iese în poartă și cerșește. Stă lângă un magazin sătesc, iar când oamenii mai iau ceva îi dau și lui.

Celebrul termopan pe care primarul l-a cumpărat din indemnizația de handicap: treabă de mântuială

Primarul încasează banii de însoțitor

Grosul banilor sunt la primar, indemnizația de însoțitor, 1.250 de lei/lună. „I-am cumpărat un termopan, i-am pus sobă” se scuză Vasile Acatrinei atunci când e întrebat de banii lui Costel Roșca. În realitate, e o sobiță metalică de câteva sute de lei și de un geam tot de câteva sute de lei, pus la repezeală, fără izolație cu tencuială, cu spuma poliuretanică rămasă la vedere.
Lui Costel Roșca i-au făcut dosar de handicap grav pe 29 octombrie 2019, cererea fiind semnată de pompierul din Balș, Constantin Bejan, care a primit dispoziție de la primar. Bărbatul a fost evaluat de comisia de la Iași și a primit certificatul. Dar bani nu.
Legea spune acum că persoanele cu handicap au dreptul la însoțitor, cu un venit lunar de 1.250 lei/lună, banii fiind suportați de către primării. Însoțitorul devine practic angajat al administrației locale, cu salariu, impozite și vechime care se calculează la pensie.

Agenda primarului în care este notată suma de 400 de lei dată vecinului Tărăpănel. Restul banilor stau la păstrare în sertar la primar

„O fac pentru binele lui”
Primarul nici măcar nu semnează de scoaterea banilor din casierie, îl pune pe viceprimar să facă asta. Este apogeul degradării funcției publice: o altă persoană ia banii unui bărbat cu handicap grav, care, astfel, e nevoit să cerșească pentru a se putea hrăni.
Vasile Acatrinei recunoaște senin că reține acești bani, că este o ilegalitate, dar spune că o face pentru binele bolnavului: „Altfel ar bea toți banii. Într-o lună ar fi mort”.
Întrebat de ce nu dă acești bani unui însoțitor real, unei rude sau chiar vecinului Tărăpănel, primarul din Balș minte fără să clipească: „I-am propus surorii lui Roșca, dar n-a vrut, am vorbit și cu o nepoată de-a lui, nimeni nu vrea”.
Sora lui Costel Roșca ne-a spus: „N-am vorbit niciodată cu primarul despre asta. Nu mi-a propus niciodată. Am și eu soțul căzut la pat, mi-e greu să mai am grijă de unul, dar îi mai duc mâncare de la mine, când pot și eu”.
Nepoata invocată de primar nu există: ”Nu are așa ceva în sat. Fratele meu a fost căsătorit, avea o fată, dar soția l-a părăsit de mult, a luat și copilul, nici vorbă să mai existe o nepoată”.
Mai mult, vecinul Marius Tărăpănel a povestit reporterului că s-a oferit să ia el banii de însoțitor, să-I meargă vechimea, dar primarul s-a opus.

Marius Tărăpănel (stânga) a vrut să devină însoțitorul lui Costel Roșca și, astfel, să-i încaseze indemnizația de însoțitor, dar primarul n-a fost de acord

Buletinul lui Costel Roșca stă tot la primar
Costel Roșca are 52 de ani, iar în urmă cu câțiva ani a căzut în cap din căruță. A suferit un șoc puternic de pe urma căruia a rămas cu o semipareză, abia putând să vorbească iar picioarele nu-l ascultă, fiind nevoit mai mult să se târască în brațe.
În ultimii ani a trăit într-o degradare profundă, chinuindu-se în mizerie și neavând nici măcar buletin. Până într-o zi în care primarului, fostul lui coleg de clasă, i-a venit o idee. L-au spălat, l-au dus la frizer, i-au făcut dosar de handicap și i-au obținut o indemnizație totală de 1.750 de lei.
„Domnul viceprimar și cu pompierul s-au dus cu el la Iași, să facă cererea”, povestește primarul Acatrinei.
Oficial, pompierul Constantin Bejan ia pe hârtie cei 1.250 de lei pentru însoțitor, dar de semnat o face viceprimarul, iar banii îi ridică primarul personal. Buletinul amărâtului cu handicap e reținut tot la Primărie.
Diferența de 500 de lei merg, prin mandat poștal, direct acasă la Costel Roșca, fiind acordați de Direcția de Asistență Socială.

Buletinul lui Roșca este tot în Primărie, ca la traficanții de „carne vie”

Știe că e ilegal, dar nu-i pasă

Primarul recunoaște că-i ilegal să-i rețină banii lui Roșca: „Știu că este ilegal dar fac asta în interesul lui”. Dacă voia, primarul putea obține formal tutela lui Costel Roșca, printr-o sentință judecătoarească, procedură destul de rapidă.
Dar chiar și ca tutore, o dată pe an, Vasile Acatrinei ar fi trebuit să prezinte judecătorului un dosar cu toate bonurile pentru a demonstra că a făcut cheltuielile în interesul bolnavului.
I s-a părut prea complicat. A reținut buletinul lui Costel Roșca, l-a pus pe viceprimar să semneze primirea banilor și bacnotele le-a pus la sertar.

„Noi păstrăm banii pe ultimele două luni”

„Parte din acești bani, aprilie și mai, sunt la Primărie, am toate cheltuielile într-o agendă. Cam 300-400 de lei se duc lunar la omul care are grijă de el. Alți bani se duc pe alimente, pe facturi la curentul electric și abonamentul TV. Viceprimarul i-a dus un televizor, ca să-l ținem ocupat în casă, pentru că umbla pe străzi și cerșea. El ar bea foarte mult dacă ar avea toți banii. Noi păstrăm aici banii pe două luni, restul au fost cheltuiți pe sobă, termopan, alte acareturi, spune primarul din Balș.
În agendă apare semnătura lui Tărăpănel, care ar fi încasat 400 de lei pe 2 iunie. Vecinul este însă angajat la Ambulanța Târgu Frumos, timpul său este limitat. „Am vrut să mă angajez ca însoțitor la Primărie, dar nu s-a putut”, explică el.

Vasile Acatrinei este primar PSD

Minciuni demontate

Pe Costel Roșca l-am găsit pe prispă, curat, treaz, părând lucid, chiar dacă pronunță foarte greu cuvintele. L-am întrebat cât câștigă pe lună. „500 de lei”, a răspuns. Nu știe nimic despre ceilalți 1.250 de lei. Dar spune că buletinul e la Primărie și l-ar vrea înapoi.
În timpul discuției apare și vecinul Marius Tărăpănel. Roșca, mai mult prin semne, spune că îi dă 100 de lei vara și 200 de lei iarna, din cei 500 de lei ce-i vin lunar, singurii lui bani.
Tărăpănel demontează involuntar afirmațiile primarului, că i-ar achita facturile la utilități din banii de la Primărie: „Cartela Focus o încarc eu cu banii lui Costel. Bani de alimente tot el îmi dă. Câteodată îi mai cumpăr eu de mâncare și nu-i mai cer banii. Factura de electricitate și-o plătește singur, din pensia de handicap. Nu am primit niciodată bani de la Primărie ca să-i cumpăr alimente”.
E un miracol că bărbatul cu handicap reușește cumva să supraviețuiască. Primarul din Balș câștigă aproape 9.000 de lei net. Pentru mediul rural, acest salariu este o avere. La el în sertar mai găsiți lunar încă o mie de lei, ajutorul de handicap al vechiului său coleg de clasă.



„Am mai trecut pe la el, furam mâncare din casă și-i duceam, având scandal cu al meu. Dar nu am cum să fac mai mult de atât. Nu m-a întrebat nimic primarul, n-a discutat cu mine să devin însoțitor.”
Ana Văleanu, sora lui Roșca.

Article image
Un drum de 5 km are regim privat deși sunt sute de vile scumpe de-a lungul său. Oamenii își rup mașinile în tranșee, primarul a dat în schimb nume istoric calamității de stradă: Regina Maria. Mihai Bălan avertizează locuitorii, prin plăcuțe stradale că e „Drum Privat”. Trecerea în domeniul public e o formalitate care ar putea fi îndeplinită în câteva luni. În timp ce mediul privat muncește, plătește impozite și asigură creș...
Autor cristi tanasa Reportaje 10 Iunie 2020


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: