fbpx
 
Scandal cu Primăria: lui Niculiță nu-i intabulează blocul din Oancea. Oamenii s-au mutat și stau fără acte

Scandal cu Primăria: lui Niculiță nu-i intabulează blocul din Oancea. Oamenii s-au mutat și stau fără acte


Roata s-a întors: Mihai Chirica are dosare penale, nu mai semnează intabulările la blocurile Echipei de Șoc din Imobiliare

Blocul lui Daniel Niculiță are modificări structurale, spun specialiștii din Primărie

Locatarii au plătit integral apartamentele și așteaptă actele de proprietate

Agenta de vânzări a mărturisit: „Intabularea, probabil la anul”

În Iași sunt blocaje mari cu intabulările. Dezvoltatorii aveau intrare la primar, construiau cum doreau, apoi cei din Primărie închideau ochii. Acum, toți au probleme și nu pot încheia afacerile

Aproape 80 de familii care au plătit pentru apartamente în blocul „One Residence” al lui Daniel Niculiță din Tătărași nu pot deveni și proprietare cu acte în regulă. Blocul e ridicat, oamenii s-au mutat, au achitat și valoarea integrală a caselor, însă nu au acte de vânzare – cumpărare, ci doar promisiuni prin notariat.

Încă de la începutul lunii iunie, Niculița a solicitat Primăriei să-i facă o recepție parțială, însă acest lucru nu s-a întâmplat. „Stâlpii pe care i-a făcut pentru supraetajare sunt considerați o modificare structurală, iar inspectorul din Primărie desemnat la recepția parțială refuză să semneze”, a afirmat o sursă din sistem.

Blocajul e total, apartamentele nu pot fi intabulate. Contractele individuale la gaz, apă și curent nu există, împărțirea o face un om de-al lui Niculiță.

La ultimul etaj sunt niște scări care duc spre viitoarea supraînălțare, o improvizație care nu era în proiectul autorizat. Inspectorii Primăriei spun că sunt modificări la structura blocului și refuză intabularea

Mai sunt schelele pe bloc
Locatarii din blocul de pe Han Tătar nr. 16 tot sunt amânați cu intabularea apartamentelor. Practic, în lipsa acestei proceduri, locuințele lor nici nu există din punct de vedere legal.

„Noi am plătit când nici groapa nu era făcută. Rezolvă Niculiță cu intabularea, e om serios. Chiar zilele trecute am vorbit cu inginerul care se ocupă de bloc și i-am bătut obrazul, că au zis că termină lucrările în septembrie. Pe partea noastră mai sunt schele și nu putem pune parasolar la geamuri. Am înțeles că vrea să mai facă un penthouse sus pe bloc, de aia încă sunt schelele”, a spus una dintre femeile care s-au mutat aici.
Un altul, un economist pensionar, privește întreaga situația mai relaxat din simplul motiv că e un simplu chiriaș. „Eu am închiriat aici. Am înțeles de la proprietar că a plătit tot. Deși mi-a zis că ar fi niște probleme cu actele, cu intabularea, proprietarul nu este neliniștit. Dacă aș fi dat eu 100.000 euro pe apartament și să nu fie intabulat, n-aș fi dormit noaptea”, a spus bărbatul.

Bloc ridicat după un mare scandal

Construcția blocului din Tătărași a fost vehement contestată de locuitorii din Oancea, de organizații civice, de Opoziția din Consiliul Local. Au fost aduse drept contraargumente: suprapopularea zonei, lipsa spațiilor verzi, a parcărilor, infrastructura stradală deficitară, poluarea, alunecările de teren. În cele din urmă, în 2019, Daniel Niculiță a primit de la Primărie autorizație de construire cu parametrii:
- teren: 1.786 mp
- procentul de ocupare a terenului: 40,31%
- coeficientul de utilizare a terenului: 3
- regim de înălțime: S+P+7E+Eth
- talpa la sol: 658,20 mp
- aria desfășurată construită: 5.375 mp
- suprafața utilă: 4.274 mp

Frontul de la stradă are o arhitectură incertă: masiv, cu un gard grosolan, cu betoane ca la Barajul Bicaz. Daniel Niculiță a modificat proiectul, dar a beneficiat de complicitatea șefilor Primăriei

Motivul: a construit stâlpi pentru un etaj suplimentar

De anul acesta, oamenii care au încheiat cu dezvoltatorul promisiuni de vânzare au început să se mute. La începutul lunii iunie, Daniel Niculiță, prin avocat, a solicitat Urbanismului din Primărie întocmirea procesului verbal de recepție parțială pentru Han Tătar 16.

„Au fost identificate mai multe neconcordanțe. În primul rând, fără a avea aprobare, dezvoltatorul a ridicat «mustățile» pentru supraetajarea blocului. Inspectorul Primăriei responsabil cu recepția a considerat-o drept modificare structurală și n-a admis-o. Apoi, acum e o problemă și cu spațiile verzi. Ele nu există, dar ar putea fi rezolvate. Modificările la fațadă, la geamuri au fost reautorizate, deci sunt în regulă”, a explicat o sursă din sistem.

În autorizația de construire, spațiile verzi au fost fixate la 270 mp. Acum, acolo sunt doar betoane și asfalt. Și câteva jardiniere cu bălării.

Echipa care a respins recepția

Din februarie 2022, primarul Mihai Chirica a desemnat-o pe Amalia Pintelei să gestioneze documentațiile depuse în vederea efectuării recepțiilor și edificărilor, precum și arhivarea acestora. Pe teren trebuiau sa meargă Andraș Zlăvog, Lucian Vieru și Sergiu Călin. În ultima lună, Sergiu Călin a fost transferat la Direcția Tehnică, pe urbanism rămânând ceilalți doi.

REPORTER DE IAȘI l-a contactat pe Andraș Zlăvog, cel indicat de surse ca responsabil la această recepție parțială, însă consilierul din Primărie nu a răspuns nici la apelul telefonic, nici la sms.
Recepția, fie și parțială, ar fi avut mai multe roluri. „În primul rând, ar fi fost ca un fel de garanție oferită cumpărătorilor că procesul se apropie de sfârșit, că oamenii ar urma să aibă în curând contractele de vânzare-cumpărare. În al doilea rând, pe baza acesteia, dezvoltatorul putea solicita supraetajarea de la Primărie, adică construirea a încă unui nivel. În al treilea rând, o recepție parțială, care are rolul de a corija eventualele neconcordanțe dintre stadiul fizic și autorizație, face ca procedeul recepției la terminarea lucrărilor să se facă mult mai simplu. Se câștigă timp”, a explicat un expert în urbanism.

Blocul imens e lipit de locul de joacă din Oancea. Locuitorii s-au revoltat, dar pilele lui Niculiță au fost mai puternice

Niculiță mai vrea 8 apartamente prin supraînălțare

O altă inadvertență a fost cea a numărului de apartamente. În autorizația de construire sunt menționate 52 de unități locative, pe site-ul dezvoltatorului 88. „Aici lucrurile s-au lămurit, a fost vorba despre o eroare materială, numărul corect este 88”, a precizat sursa. Practic, pe fiecare dintre cele 8 niveluri (parter + 7 etaje) au fost realizate câte 11 apartamente.

Dezvăluire REPORTER DE IAȘI: dezvoltatorul vrea să obțină aprobare de la Primărie pentru a mai face un nivel, retras, cu 7-8 apartamente. La intrarea în scară, pe perete, sunt montate deja 95 de căsuțe poștale și nu 88 cât numărul din autorizație. Un inginer al dezvoltatorului a confirmat dorința de a se mai face un etaj retras. Este așa numita supraînălțare.

Mâna dreaptă a lui Niculiță: „Mai facem un etaj”
Discuție potențial client (jurnalist REPORTER DE IAȘI incognito) – Manuel Sandu (foto), inginerul care se ocupă de repartizarea consumurilor și încasarea banilor pentru facturile de la apă, gaz, energie electrică.

REPORTER DE IAȘI: - Mai sunt disponibile apartamente la vânzare?

Manuel Sandu: - Mai sunt apartamente. La etajul 7, cel mare cu 86,32 mp, trei camere, la etajul 4 mai este unul și la parter.

- Am văzut niște schele, se mai lucrează? Mai faceți ceva?

- Da, da, da.

- Se mai face un etaj?

- Da.

- Am văzut 95 de apartamente, dar parcă păreau mai puține.

- Sunt 87. Nu știu dacă vor fi exact 95.

- Deci va fi un etaj 8?

- Etajul 8, da, dar va fi retras. Nu vor fi la fel 11 apartamente. Cred că vor fi doar 8, 7 apartamente. Nu știu exact.

Agenta de vânzări: „Plătiți integral, intabularea la anul”
Despre faptul că locuințele nu sunt intabulate a vorbit și reprezentantă de vânzări.
Discuție potențial client (jurnalist REPORTER DE IAȘI incognito) – reprezentanta de vânzări de la proiectul „One Residence”, așa cum a fost intitulat blocul din Oancea.

REPORTER DE IAȘI: - Vă sun pentru blocul din Han Tătar dacă mai aveți ceva disponibil?

Agent de vânzări: - Mai avem ceva pe parter și la etajul 7, o variantă cu trei camere. 2.000 de euro metrul pătrat, la terasă e 1.000 de euro.

- Cel de la etajul 7 are terasă?

- Nu. Cele de la parter au terasă.

- Care e regimul? Facem contract direct, antecontract? Sau cum se practică?

- Se face promisiune de vânzare, ele nu sunt intabulate. Dacă vă place și sunteți interesat se poate face o promisiune de vânzare. În baza acelei promisiuni, dumneavoastră faceți plata și se așteaptă intabularea care cred că va ieși undeva pe la anul.

- Plata trebuie integrală?

- Da

Daniel Niculiță

Profitul: peste 3 milioane de euro

Afacerea Han Tătar e importantă. La o suprafață desfășurată construită de 5.375 mp, cu un cost maximal de 1.000 euro/mp (construcție + teren + stabilizare versant) ar rezulta o cheltuială de 5,3 milioane de euro. La un preț de vânzare de 2.000 euro/mp și la o suprafață utilă de 4.274 mp ar rezulta venituri de 8,5 milioane euro. Profitul s-ar cifra la peste 3,2 milioane de euro. Dintr-o lovitură.

Realizarea a încă unui nivel, chiar și retras, cu doar 8 apartamente, ar înseamnă un plus la profit de aproximativ 300.000 euro, ceea ce ar duce câștigul total la peste 3,5 milioane de euro.

Unul din favoriții lui Chirica
Contactat și telefonic și prin mesaj scris, dezvoltatorul Daniel Niculiță nu a răspuns jurnaliștilor REPORTER DE IAȘI până la ora publicării acestui articol de presă.
În noiembrie 2019, la câteva săptămâni după ce primise autorizația de construire pentru acest imobil, Daniel Niculiță a declarat pentru REPORTER DE IAȘI că, în urma scandalurilor, le-ar fi făcut câteva concesii locatarilor din blocurile vecine. „Nu fac două blocuri, fac doar unul. Nu fac 8 etaje, fac cu 7”, a spus Niculiță la vremea respectivă.

În realitate, acum, blocul e făcut din două tronsoane, iar „mustățile” ridicate cât și mărturisirea inginerului Manuel Sandu arată intenția clară de a mai ridica un nivel.

Article image
E al zecelea caz descoperit doar de REPORTER DE IAȘI: autorizații călcate în picioare, intabulări falsificate de primar, viceprimar, arhitect-șef, inspectori, un mare Grup Infracțional Oamenii din blocul-ciupercă de pe Iași-Voinești n-au unde să-și parcheze mașinile după ce parcarea de la subsol a fost transformată în apartamente Edificarea semnată de Grupul Infracțional din Primărie arată că acolo este o parcare și că bl...
Autor cristi tanasa Anchete 04 Aprilie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31