fbpx
 
Ministerul Educației: Mediile elevilor vor putea fi încheiate cu numai două note, indiferent de materie

Ministerul Educației: Mediile elevilor vor putea fi încheiate cu numai două note, indiferent de materie


Primele probe de Bacalaureat au fost amânate cu două zile, iar termenul limită de înscriere-inclusiv pentru Evaluarea Națională, a fost prelungit.

Pentru că jumătate dintre dascăli sunt încă în grevă, ministrul Educației anunță astfel prima schimbare a calendarului celor două examene, însă insistă că pentru moment probele scrise rămân la data stabilită. Tot joi a fost publicat și un ordin care permite încheierea mediilor cu numai două note, indiferent de materie. Iar Guvernul a publicat un memorandum prin care își asumă că de la 1 ianuarie profesorii să primească 40 la sută din totalul creșterilor salariale. Și, în plus, în contractul de muncă au fost adăugate mai multe beneficii, relatează Știrile PRO TV.

Elevii din clasele a XII-a, care aveau luni proba orală la Limba Română, află pe ultima sută de metri că sunt așteptați în săli abia miercuri, pe 14 iunie. Asta deoarece mii de absolvenți nu și-au putut depune dosarul, așadar perioada de înscrieri a fost extinsă până marți. Este, în mod clar, o metodă de a nu decala brusc toate probele, sperând că între timp va exista un număr confortabil de oameni pentru organizare.

Doar că nimeni nu poate intui cât mai e până la stingerea grevei, mai ales că ministrul Educației susține că tocmai le-a oferit profesorilor exact ce au cerut- o declarație principială, cum că va onora creșterile de salariu promise, adică în jur de 25 la sută în plus la salariu, în decurs de 3 ani.

Ligia Deca, ministrul Educației: „Acest memorandum se va publica în Monitorul Oficial, îndeplinind astfel solicitarea cadrelor didactice de a avea un act normativ în MO. Acest memorandum include, la măsurile asumate, o primă tranșă de acordare, la 1 ianuarie 2024, de 40% din creșteri”.

Liderii de sindicat spun că au nevoie să se consulte cu profesorii pentru a decide dacă acest act este o garanție. Între timp, discuțiile de la Ministerul Educației, pe marginea contractului colectiv de muncă, au dat rezultate. Liderii de sindicat le-au trimis colegilor din teritoriu un sumar al beneficiilor obținute.

Personalul din preuniversitar primește încă o zi nelucrătoare: 5 iunie, Ziua învățătorului, devine liberă, desigur, și pentru toți copiii din sistemul școlar. Pentru timpul liber, angajații au primit și decontarea abonamentelor la sălile de sport, în limita a 400 de euro pe an, indiferent dacă scopul este unul de întreținere, profilactic sau terapeutic.

Încă un avantaj este destinat angajaților care lucrează mult cu ecrane, care pot fi și profesori, și secretare. Aceștia vor avea gratuit controale la ochi și, la nevoie, li se vor deconta lentilele sau ochelarii.

Dascălii primesc bani în plus pentru concediu, deoarece pe viitor va fi luată în calcul și indemnizația de hrană. Salariatele care revin la catedră după concediul de maternitate vor avea o perioadă de adaptare, cu program redus, de 12 luni, față de 6 luni, în prezent. Dascălii scapă în plus de obligația de a-și însoți elevii în microbuzele pentru transport școlar. Reprezentanților celor trei sindicate le-a fost respinsă în schimb solicitarea ca directorii să facă mai puține ore și să aibă concedii mai lungi.

Deocamdată, cei care au început greva pe 22 mai au pierdut deja jumătate din leafa pe o lună. Nu-i de mirare că protestele din țară continuă.

Vineri, membrii de sindicat se vor aduna a patra oară și în București, în fața Guvernului. Apoi vor pleca în marș spre Cotroceni, într-un marș pentru care sindicatele speră la 20 de mii de participanți.

Protestul din stradă al profesorilor, programat pentru vineri, 9 iunie, la prânz, în fața Guvernului, a primit aprobare din partea Primăriei Generale a Municipiului București. Conform noului program, va urma ruta Bd. Nicolae Titulescu – Pod Basarab – Cotroceni. Atenție, circulația pe multe artere din centrul orasului va fi oprită și restricționată.

Deja de câteva zile au fost închiriate zeci de autocare, pentru a-i aduce din țară pe membrii de sindicat. Însă sunt foarte mulți alți angajați care nu sunt înscriși în organizații profesionale, dar care vor veni în capitală pe cont propriu.

Liderii sindicali au precizat că deja reprezentanții angajaților din educație și-au exprimat nemulțumirea față de forma prezentată de Guvern, așadar nu vor renunța la grevă.

 

Sursa: Știrile PRO TV

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31