fbpx
 
Universitatea a lansat oficial Comunitatea de Alumni a Politehnicii ieșene, în cadrul Zilelor TUIASI 2023

Universitatea a lansat oficial Comunitatea de Alumni a Politehnicii ieșene, în cadrul Zilelor TUIASI 2023


Miercuri, 15 noiembrie 2023, de la ora 16.00, în Aula Magna „Carmen Sylva” a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a avut loc evenimentul de lansare a Comunității Alumni Internațional TUIASI. La manifestare au participat reprezentanți ai comunității academice de la Politehnica ieșeană, alături de absolvenți ai universității, care au asistat la eveniment atât fizic, din Aula Magna „Carmen Sylva”, dar și virtual, la eveniment participând, prin Google Meet, alți zeci de absolvenți.

În cadrul întâlnirii de miercuri, oameni de afaceri și reprezentanți ai unor companii importante din țară sau străinătate, foști studenți ai TUIASI, și-au împărtășit experiențele din anii de studenție și au punctat importanța existenței unei comunități de alumni care să contribuie la creșterea Almei Mater.

Evenimentul de lansare a Comunității Alumni Internațional TUIASI, prezentat de către jurnalistul Horia Gumeni, de la TVR, la rândul său fost student al Politehnicii ieșene, a debutat cu un discurs al rectorului universității, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, care a vorbit despre importanta istorie a Politehnicii, dar mai ales despre numele relevante care s-au format și crescut pe băncile TUIASI încă de la începuturile ei.

„Universitatea își trage forța din alumni. Alumni își trag forța din universitate. În această uniune, dincolo de simbioza universitate-alumni, rolul fiecăruia este determinant. Cu atât mai mult cu cât, ca întotdeauna în viață, și un părinte are la rându-i nevoie de sprijinul copilului. Mai ales o la vârstă atât de respectabilă…”, a explicat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, în debutul discursului său.

Acesta a vorbit apoi despre prima promoție oficială a universității, cea din 1940, și, totodată, despre parcursul Politehnicii de la înființarea sa. A punctat în special eforturile depuse de primele generații de profesori și studenți pentru reconstrucția clădirii din Copou în care se află Aula Magna „Carmen Sylva” și Biblioteca TUIASI, afectate de bombardamentele din cel de-Al Doilea Război Mondial.

„210 ani de la prima școală de inginerie, a lui Asachi, și 205 ani de la prima promoție de ingineri români reprezintă tradiție, experiență, expertiză. Reprezintă istorie. O istorie unică în România. O istorie la care dumneavoastră, alumni ai Politehnicii ieșene, ați fost nu doar părtași, ci protagoniști. De aceea, la rândul meu alumnus, vă mulțumesc că nu ați uitat școala care v-a format și că sunteți mândri de ea. Dar, în același timp, vă rog să fiți solidari cu tot ceea ce va însemna istoria viitoare a Politehnicii ieșene. Nu doar să o susțineți, ci să o creați. Știu că așa va fi, pentru că, parafrazându-l pe Martin Luther King Jr., școala nu creează doar cunoaștere, ci și caractere”, a mai precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

Evenimentul a continuat cu intervenții a celor mai importanți alumni ai Politehnicii ieșene care au putut fi prezenți în Aula Magna „Carmen Sylva”, oameni de afaceri sau reprezentanți ai unor companii importante care și-au împărtășit experiențele lor din facultate, dar și din cariera lor. Punctul comun al acestor discursuri a fost importanța pe care a avut universitatea în formarea lor, cât și deschiderea mereu pentru colaborări ulterioare.

„În urmă cu 16 ani am luat poate cea mai bună decizie din viața mea și spun asta pentru că nu mi-a fost ușor la acel moment pentru că eu trebuia să mă fac preot. Dar viața face ca uneori să iei niște decizii care te ajută și îți dai seama mai târziu că asta trebuia să faci. Și mi-a schimbat viața pentru că în acel moment nu știam care va fi parcursul meu, dar, având în vedere că mă aflu acum în fața dumneavoastră, înseamnă că sunt bine”, a spus Ovidiu Ghiuzan.

Acesta este absolvent al TUIASI, promoția 2013, în prezent Talent and Development Manager în cadrul companiei PHINIA și a vorbit, în discursul său, despre contribuțiile generațiilor de studenți, despre amprenta pe care și-au pus-o în evoluția orașului și nu numai.

Gabriel Mardarasevici, absolvent al TUIASI, promoția 1990, unul dintre primii investitori din România în industria de IT, a vorbit despre anii săi de proaspăt absolvent al Politehnicii ieșene și despre provocările acelor ani.

„Am fost ultima generație care, teoretic, a primit repartiție. Repartiția era un post asigurat de către statul socialist de la vremea respectivă într-o fabrică. Noi am avut norocul atunci că s-au redeschis orașele mari și am primit repartiție la ceea ce era la acea vreme, Institutul de Cercetare și Colectare pentru Electrotehnică, în București. Eram trei absolvenți de la Iași, am mers să ne angajăm, am zis că avem repartiție. Însă, evident, în anul 1990, toată lumea era buimacă. Mai aveau un pic și ne scoteau afară pe ușă, dar, fiind o secție de cercetare și la Iași, am fost tranferați aici, la Iași”, a povestit omul de afaceri.

Acesta a subliniat faptul că a remarcat puterea de adaptare a absolvenților TUIASI, indiferent de generație. Fapt care reiese și din constatarea că putem regăsi absolvenți ai Politehnicii din Iași la conducerea instituțiilor media, a diferitelor companii, dar mai ales, „cei mai buni dintre noi” care au rămas în universitate și formează noi generații de absolvenți.

Iuliana Vieru, absolventă a TUIASI, generația 2006, coordonator lucrări investiții electricitate în cadrul Delgaz Grid, a ținut să precizeze că se simte norocoasă că a putut fi înconjurată de absolvenți ai Politehnicii în majoritatea anilor de activitate profesională.

„Aceste foi pe care le-am pregătit pentru astăzi nu ar fi suficiente dacă ar fi să punctez momentele din carieră în care m-am simțit mândră că sunt absolventă a Facultății de Electrotehnică. În cei 17 ani de experiență acumulați de la finalizarea studiilor, majoritatea i-am petrecut în domeniul energiei electrice și în special în cel al investițiilor din domeniul rețelelor de distribuție, înconjurată de absolvenți ai Universității Tehnice din Iași. Și mă simt norocoasă pentru asta”, a punctat Iuliana Vieru.

După un moment artistic special susținut de Corala Vox Art’is, șef de lucrări dr. ing. Dan Covatariu, președinte al Fundației Universitare „Gheorghe Asachi” din Iași, a vorbit despre ceea ce înseamnă „alumni” și despre faptul că acest termen este insuficient definit în dicționar.

„Sensul lui din dicționar este acela de discipol. Eu cred că, de fapt, alumni ar trebui să reprezinte o comunitate valoroasă, extinsă și diversă a celor care au trecut prin aceeași instituție sau prin același program de învățământ. Această comunitate, care există de altfel, mai ales că o sărbătorim festiv acum, este o rețea care poate oferi sprijin”, a explicat șef lucrări dr. ing. Dan Covatariu.

Prof. univ. dr. ing. Alina-Adriana Minea, director al Consiliului pentru Studiile Universitare de Doctorat, a vorbit despre faptul că ea este membră a comunității alumni chiar dacă această comunitate nu a fost definită până acum.

„Sunt absolventă a Facultății de Știința și Ingineria Materialelor din 1994 și, în 1995, absolventă a unor cursuri de studiu aprofundate, așa erau definite atunci. A fost un an sau au fost doi în care studiile de masterat au fost definite astfel, iar în anul 2000 mi-am susținut teza de doctorat”, a declarat prof. univ. dr. ing. Alina-Adriana Minea.

Prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu relațiile internaționale la TUIASI, și-a început discursul cu o poveste a unei absolvente stabilite în Australia și care, dorind să se angajeze în domeniul de studii, a întrebat de actele de care are nevoie.

„A precizat că este absolventă a Institutului Politehnic din Iași. I s-a răspuns că nu trebuie să vină la angajare cu nimic altceva decât cu diploma pentru că este suficient. Au fost alții înaintea voastră și suntem convinși că cei care vin de acolo sunt la fel ca ei. Această poveste am aflat-o acum câteva săptămâni, când încercam să dăm de absolvenții care nu mai sunt în țară. Acum sunt puțini dintre acești absolvenți în sală sau în online, invitația este însă extinsă tuturor, doar că nu am apucat încă să ajungem la ei. Cu iertare pentru cei care vor afla despre această întâlnire și nu au putut participa acum, promitem să ne revedem și sperăm să auzim și să ținem legătura prin intermediul unei platforme, și anume alumni.tuiasi.ro”, a menționat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu.

În cadrul întâlnirii a fost prezentat succint și scopul general al Comunității Alumni Internațional, dar și obiectivele acestei comunități, misiunea, pilonii de activitate și planurile pe termen mediu și lung.

Astfel, prin această comunitate se dorește să se crească gradul de comunicare cu absolvenții, promovarea unei culturi alumni și încurajarea organizării de evenimente reprezentative pentru membrii comunității. Totodată, se dorește realizarea de legături între diferite domenii de activitate și astfel să ia naștere proiecte realizate de profesioniști din diversele arii de activitate ale domeniului inginerie și arhitectură.

 

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: