fbpx
 
Pensionarul liberal Șerban, pus director de PSD

Pensionarul liberal Șerban, pus director de PSD


Partidul Comunist: o mână invizibilă dă funcții de conducere la stat, după cum e interesul politic, afectând viața oamenilor din afara partidelor. Sinecurile îi însoțesc pe politicieni până la moarte. Șerban e pensionabil, are 66 de ani. De la Palatul Copiilor fusese alungat de întreg colectivul. În octombrie 2016, picase concursul la București cu 24,37 puncte, al treilea cel mai slab rezultat din județ. În vară a picat din nou examenul, cu 35 p. Salvarea: post de director la „Mihai Codreanu” și prelungirea activității, cu 3.400 de lei salariu. Postul l-a luat prin interviu la ISJ. Colectivul nu-l acceptă și stă două ore la serviciu. Șerban n-are ore, predă ceva indescifrabil la Palatul Copiilor.

 

La 66 de ani, cu doi ani peste vârsta de pensionare, Constantin Șerban, consilier județean PNL, s-a învrednicit cu o funcție de director de școală gimnazială printr-un concurs scos din mânecă în ultima clipă.

 

În vară, fostul secretar al filialei PDL, ajuns la PNL prin fuziune, dădea a doua oară concurs pentru postul de director la Palatul Copiilor după ce fusese alungat de întreg colectivul. A luat cea mai mică notă. Salvarea a fost prelungirea activității și un interviu la Inspectoratul Școlar Județean, primind conducerea școlii „Mihai Codreanu” din Bd. Independenței.

 

Contracandidată i-a fost o profesoară de română care predă de 26 de ani în această școală. Mihaela Burlea a picat la interviu. În plină hegemonie PSD, liberalul Constantin Șerban obține o stranie ieșire la liman și un salariu net de 3.400 de lei. În sistemul public din România, implicit și din Iași, funcția politică bate tot. Jocul politic al PSD în Consiliul Județean, i-au adus lui Șerban o școală la picioare, fie și cu o cancelarie ostilă.

 

Trei întrebări și gata

„Am prezentat un plan operațional pentru această școală, pentru un an și am susținut un interviu, în care mi s-au pus trei întrebări din legislație“, explică Șerban modul în care s-a desfășurat interviul.

Dacă ar fi luat concursul la Palatul Copiilor, atunci ar fi putut sta liniștit patru ani, așa anul viitor trebuie să se prezinte din nou la interviu dacă va dori să continue la această școală.

Șerban, care este profesor titular de „educație pentru cetățenie democratică“ la Palatul Copiilor, a fost detașat în interesul învățământului, timp de un an, ca director la „Mihai Codreanu“.

 

Constantin Șerban face politică din 1990 și s-a obișnuit să fie doar șef. Mâna întinsă de PSD face parte din complicatul joc politic din Consiliul Județean

 

A încercat să revină la Palatul Copiilor

După ce și-a dat demisia în februarie 2016, Șerban a rămas ca profesor, cu normă de 16 ore, în cadrul Palatului Copiilor.

În octombrie 2016, Șerban a participat la concursul pentru ocuparea postului de director, însă a obținut unul dintre cele mai mici punctaje – 24,37.

În luna iulie a acestui an, Șerban a încercat să revină în funcția de director la Palatul Copiilor. La concursul organizat de ISJ s-au mai prezentat două persoane, iar Șerban a obținut 35 de puncte, fiind ultimul dintre cei trei.

Explicația lui Șerban e hilară: „Au fost trei probe și eu am luat concursul, dar fără post! Cu 35 de puncte puteam să fiu director, dar ceilalați au avut mai mult. Cred că am avut mai mult de 35 de puncte, dar nu mai vreau să vorbesc despre asta. Pur și simplu nu am fost dorit acolo“.

Neavând normă la școala unde este director, Șerban continuă să predea „educație cetățenească” la Palatul Copiilor.

 

A vrut la „Carmen Sylva“

După ce a ratat revenirea pe postul de director la Palatul Copiilor, Constantin Șerban a pus ochii pe postul de director al Școlii Gimnaziale „Carmen Sylva“.

„Aș fi vrut să merg acolo ca director, dar am fost sfătuit că mai bine nu mă înscriu pentru acel post deoarece dorea fosta directoare să revină pe post... N-are rost să mai vorbim despre asta. Acolo este o școală cu mulți copii necăjiți și aș fi vrut să fac ceva pentru acei copii. Voiam să trag un semnal de alarmă și, cu ajutorul mai multor instituții ale statului, să-i ajut. Situația de acolo este aproximativ aceeași și aici, la «Mihai Codreanu»“, susține Șerban.

 

Impus în locul Mihaelei Burlea

Mai mulți profesori din cadrul școlii susțin că Șerban a fost impus ca director în fața unei colege de-a lor, profesoara de limbă română Mihaela Burlea, cu mulți ani de experiență în învățământ.

„Doamna Burlea lucrează de mulți ani în școala noastră și cu siguranță ar fi fost un director mai bun. Probabil că Șerban a fost impus politic. Oricum, el vine la școală când vrea și stă cât vrea“, spun profesorii de la „Mihai Codreanu“, care adaugă că acesta are un salariu de 3.400 lei.

În schimb, Șerban susține că totul s-a desfășurat corect: „Până cu o zi înainte de susținerea interviului nu era niciun candidat pentru acest post. Nu am venit aici să iau locul cuiva. Din contră, doamna Burlea mi-a spus că nu-și dorea acest post, dar i s-a zis să se prezinte la interviu. Doamna Burlea a obținut în iulie atestatul CNEME (expert în managementul educațional), iar eu am acest certificat din 2004. Ce experiență are doamna Burlea?! Eu am luat la interviu 27 de puncte din 30, iar doamna Burlea doar 14. La interviu au fost trei inspectori, iar ca observator a fost și Violeta Amariei, liderul Alianței Sindicale «Gheorghe Aschi»“.

 

Îi e groază de ziua pensionării

Constantin Șerban a împlinit anul acesta 66 de ani și din 2014 ar fi putut ieși la pensie. Acesta a apelat însă la un subterfugiu: cadrele didactice titulare care împlinesc vârsta de pensionare pot solicita continuarea activității pentru o perioadă de încă trei ani. Acceptul se dă de către Consiliul de Administrație al instituției unde este tiutlar, în cazul lui Șerban de către Palatul Copiilor.

„Nu am depus dosar de pensionare. Mă gândesc cu groază la acea zi“, menționează Șerban.

 

Singurul director la pensie

Cazul lui Constantin Șerban nu este unic și alți profesori ajungând să ocupe un post de director tot prin intermediul detașării în interesul învățământului. În total, în județul Iași, sunt 42 de directori care ocupă această funcție prin această metodă. În ceea ce privește orașul Iași, mai sunt alți trei astfel directori. Este vorba despre Simina Grigoruță, de la Școala GImnazială „Dimitrie Leonida“, de Simona Hrap, de la Liceul Teoretic „Waldorf“ și de Genoveva Gațu, de la Școala Primară „Gheorghe Asachi“. În schimb, niciunul dintre aceștia nu are vârsta de pensionare, cum este în cazul lui Șerban.

 

Crize de isterie la Palatul Copiilor

În martie 2016, Constantin Șerban a demisionat din fruntea Palatului Copiilor după un lung șir de scandaluri în care a fost implicat numele său.

Mai mulți părinţi au cerut în luna februarie a anului trecut schimbarea lui Șerban din fruntea Palatului Copiilor Iaşi, fiind nemulţumiţi de comportamentul directorului faţă de profesori şi elevi.

Aceștia au făcut plângere la ISJ, acuzându-l pe Șerban că a dat buzna într-o sală de clasă, unde o profesoară de muzică îşi ţinea ora. A început să gesticuleze şi să se răstească, intimidând copiii prezenţi la curs. Imediat după incident, una dintre eleve a început să plângă.

Potrivit ISJ Iaşi, au fost trei sesizări depuse la ISJ Iaşi pe adresa lui Şerban, acesta fiind acuzat că înfiinţează cercuri cu dedicaţie, iar unii profesori ţin ore-fantomă, pentru care sunt plătiţi.

 

Alte acuzații la adresa lui Șerban

Mai mult, Constantin Şerban a avut o plângere la poliţie după ce, în urma unor discuţii tensionate cu un cadru didactic, acesta i-a spart telefonul. În decembrie 2015, când a avut loc Gala Premiilor de Excelenţă Ad Astra la Palatul Copiilor, elevii premianţi au avut parte de un moment de umilinţă totală. Tinerii, deşi erau îmbrăcaţi pentru a urca pe scenă, din cauza unor deficienţe de organizare, au fost ţinuţi în spatele cortinei până la sfârșitul galei, timp în care părinţii aşteptau să-şi vadă copiii în lumina reflectoarelor.

În 2010, Șerban a fost acuzat că a dat afară abuziv cinci angajați, pe care în 2012 a fost nevoit să-i reangajeze.

 

Școala „Mihai Codreanu” de pe Independenței este un refugiu pentru politicianul pensionabil Șerban

 

Face politică din ’90

Constantin Șerban este în politică încă din 1990. Acesta a făcut parte din FSN. În momentul scindării partidului, Șerban a mers cu aripa Petre Roman și a ajuns în PD, unde a ajuns vicepreședitnte la nivel local. După transformarea partidului în PDL, acesta a deținut mulți ani funcția de secretar general la nivel local. În 2014, în urma fuziunii, Șerban a ajuns în PNL.

Din 2000, Constantin Șerban a deținut mai multe mandate de consilier județean. Mai mult, în 2004, Șerban a fost la un pas să prindă al treilea loc pe lista de senatori ai Alianței DA, însă schimbarea lui Adrian Mogoș din fruntea PD Iași i-a dat planurile peste cap. În 2008, a candidat din partea PDL la Camera Deputaților, însă a pierdut în fața lui Traian Dobre.

În 2009, timp de o lună, acesta a fost vicepreședinte al CJ Iași.

 

Suspectat că l-a votat pe Maricel Popa

Funcția de președinte al CJ deținută în prezent de Maricel Popa se datorează în mare măsură și lui Constantin Șerban, susțin surse din PSD. „Dacă, nu ar fi trădat Șerban, președinte ar fi fost ales Daniel Minciună. Așa, Popa a câștigat cu 19 voturi la 18“, spun surse din PSD.

Constantin Șerban este cumătrul lui Dan Cârlan și bun prieten cu Maricel Popa.

 

„Are probleme de comunicare“

Liderul Alianței Sindicale «Gheorghe Asachi», Violeta Amariei, susține că Șerban a avut o prestație bună la interviu și a pus problemele avute la Palatul Copiilor pe seama lipsei de comunicare.

„Domnul Constantin Șerban a avut un plan managerial bun și a răspuns la toate întrebările din legislație. Din câte am înțeles, problemele avute la Palatul Copiilor au fost din cauza lipsei de comunicare“, spune Violeta Amariei.

Și liderul sindical USLIP Iași, Laviniu Lăcustă, susține că Șerban are probleme de comunicare în relația cu ceilalți colegi: „Cât a fost director la Palatul Copiilor, pe numele domnului Constantin Șerban am avut mai multe plângeri din partea colegilor dumnealui. De altfel, din cauza problemelor de comunicare, acesta a fost nevoit să-și dea demisia.“

 

184 de cereri de menținere în activitate

Potrivit ISJ Iași, la nivelul unităților de învățământ au fost depuse un număr de 184 de cereri de menținere în activitate ca titular în anul școlar 2017-2018, 134 fiind din mediul urban.

Au fost acceptate 174 de cereri (majoritatea educatoare și învățătoare), iar după contestații au mai fost aprobate trei cereri.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31