fbpx
 
Ce a dus la schimbarea șefului armatei ucrainene și ce îl recomandă pe noul general „Leopardul Zăpezii"

Ce a dus la schimbarea șefului armatei ucrainene și ce îl recomandă pe noul general „Leopardul Zăpezii"


Președintele Ucrainei a anunțat joi seară numirea unui nou șef în fruntea Armatei, o schimbare majoră despre care presa occidentală discută de câteva săptămâni.

Valerii Zalujnîi a fost înlocuit de generalul supranumit „Leopardul Zăpezii”. Este cunoscut mai ales pentru conducerea contraofensivei din Harkov, în urma căreia a eliberat de sub ruși o importantă parte a regiunii.

Anunțul făcut de șeful statului, Volodimir Zelenski, vine după multe săptămâni de speculații cu privire la neînțelegerile apărute între el și comandatul armatei ucrainene Valerii Zalujnîi.

Volodimir Zelenski: ”Îi sunt recunoscător generalului Valerii Zalujnîi pentru doi ani de protecție. Sunt recunoscător pentru fiecare victorie pe care am obținut-o împreună și le mulțumesc tuturor soldaților ucraineni care poartă eroic în spate acest război”.

Un puternic dezacord între cei doi a apărut în momentul în care Valerii Zalujnîi a declarat pentru presa occidentală că există pericolul ca Ucraina să intre în capcana unui război prelungit. Zelenski a intervenit imediat și a respins ideea unui impas în război. În schimb, Zalujnîi era cunoscut ca fiind extrem de popular în rândul soldaților.

Noul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul-colonel Oleksandr Sîrski, a condus forțele terestre ucrainene din poziția de comandant încă din 2019. În vârstă de 58 de ani, Sîrski s-a născut în regiunea Vladimir din Rusia și a studiat la Școala Superioară de Comandă Militară din Moskova. Iar din 1980 el s-a mutat în Ucraina, pe atunci parte din URSS.

Faima în rândul armatei Ucrainei și porecla de „Leopardul Zăpezii" le-a căpătat în perioada în care a conds trupele împotriva insurgenței pro-ruse din Donbas, începută în 2014.

După invazia Rusiei, la început de 2022, el a coordonat apărarea capitalei Kiev, iar pentru asta a fost numit ”Erou al Ucrainei”. Apoi, în iulie 2022, Sîrski a planificat și executat o contraofensivă-fulger care a împins trupele ruse departe de orașul Harkov și a recâştigat porțiuni ale teritoriului la est și sud-est.
În mesajul său, președintele Zelenski sugerează că mai sunt așteptate și alte schimbări majore.
Volodimir Zelenski:
 ”Până acum, cei mai mulți dintre comandanți nu au experimentat frontul la fel ca o parte mică dintre cei care se află într-adevăr în prima linie și luptă cu adevărat. Asta înseamnă că este necesară o abordare diferită, în special a rotațiilor, o altă abordare a gestionării frontului, a mobilizării și recrutării”.

”Războiul se schimbă și solicită schimbare” - este mesajul transmis de Ministerul Apărării odată cu anunțul legat de noul comandant al armatei ucrainene.

 

Sursa: Știrile PRO TV

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: