fbpx
 
Tudorel Toader taie nodul gordian: desecretizează arhiva SIPA

Tudorel Toader taie nodul gordian: desecretizează arhiva SIPA


Ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat miercuri că va desecretiza arhiva SIPA, în urma solicitării CSM de a publica componența comisiilor care s-au ocupat de arhiva SIPA, măsurile dispuse de acestea, data sigilării arhivei, dacă cineva a accesat-o ulterior și modul cum a fost gestionată până în prezent.

 

„Voi citi și eu scrisoarea, voi vedea și le voi comunica răspunsul. Da, voi desecretiza arhiva SIPA în cel mai scurt timp cu respectarea termenelor și procedurilor legale”, a spus Tudorel Toader, la CSM.

 

În paralel, subiectul dosarelor secrete ale magistraţilor ajunge în atenţia DIICOT, a Parchetului General şi a Consiliul Superior al Magistraturii!

 

Membrii CSM au întocmit o listă cu patru puncte la care să răspundă Tudorel Toader. Unul dintre actorii principali în scandal, judecătorul Cristi Dănileţ, a depus plângere la Parchet împotriva lui Dan Andronic.

 

Ministrul Justiţiei s-a întâlnit cu şeful Adminstrației Naționale a Penitenciarelor, cu care a discutat despre situația arhivei SIPA. Tudorel Toader a declarat, la un post de televiziune, că vrea să vadă cine ar trebui să se ocupe de desecretizare.

 

„În funcție de nivelul de secretizare vedem şi cui îi revine competența desecretizării. Dacă e la nivel de ministru, dacă e la nivel de Guvern, dacă o fi la nivel de CSAT, deși nu, sau sper să nu fie informații atât de importante pentru siguranța statului în arhiva de la ANP", a spus ministrul.

 

Reacţia ministrului a venit după ce reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii i-au trimis o solicitare.

 

Ei au cerut ca, printre altele, ca Tudorel Toader să precizeze cine a făcut parte din comisia care a inventariat şi a predat arhiva către Administraţia Penitenciarelor.

 

De asemenea, reprezentanţii CSM vor să afle dacă cineva a pătruns în depozitul care cuprinde secretele magistraţilor şi în ce condiţii. O cerere a fost înaintată de către CSM Parchetului General, care trebuie să spună dacă există vreo anchetă referitoare la arhivele SIPA.

 

Tot la parchet a ajuns şi o plângere făcută de judecătorul Cristi Dănileţ. Magistratul este indignat că numele său este vehiculat în acest scandal şi respinge acuzațiile care i-au fost aduse de Dan Andronic. Cazul a ajuns, însă, la DIICOT, pe motiv că nu este de competenţa Parchetului General.

 

Şi de la SRI s-a cerut o informare despre arhivele SIPA, deşi preşedintele Comisiei de control al SRI susţine că Serviciul Român de Informaţii nu a avut nicio implicare.

 

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a atras atenţia, prin intermediul purtătorului său de cuvânt, că legea trebuie respectată de cei responsabili.

 

„Nu preşedintele României este cel care a clasificat aceste informaţii şi, evident, Administraţia Prezidenţială nu are atribuţii în domeniul clasificării şi desecretizării", a declarat Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei.

 

Scandalul a izbucnit după ce jurnalistul Dan Andronic a scris că din cele peste 3.000 de dosare, câte erau în arhiva SIPA, multe s-au copiat ori chiar au dispărut cu totul documente compromiţătoare despre magistraţi.

 

(Sursa: realitatea.net)


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31