fbpx
 
Alertați-vă părinții: banii de înmormântare, dați pe oale într-o escrocherie pseudomedicală

Alertați-vă părinții: banii de înmormântare, dați pe oale într-o escrocherie pseudomedicală


Reprezentanții unui SRL organizează prezentări de vânzare directă ale unor oale de gătit la prețuri exorbitante. Clienții sunt în general pensionari, datele de contact fiind luate de la clinici medicale private. Escrocheria constă în realizarea pe loc ale unor false analize medicale, realizate pe baza unui simplu aparat de bio-rezonanță. Așa-zisul raport medical cuprinde informații despre toate bolile posibile, fără nicio bază științifică. La sfârșit, reprezentanții firmei vând niște oale de gătit cu prețuri de până la 8.000 de lei.

Practica e veche, dar încă mai ține. Persoane în vârstă din Iași, de obicei cu probleme medicale, sunt sunate și invitate la o prelegere despre alimentație sănătoasă și ademeniți cu efectuarea unor analize gratuite. La final, li se prezintă niște oale „minune“, la prețuri astronomice, care le garantează o viață îndelungată și sănătoasă. Unde mai pui că primesc și niște discounturi „serioase“. REPORTER DE IAȘI a mers și a asistat la o astfel de prezentare făcută zilele trecute într-o sală de conferințe a unui hotel din Iași.

16 potențiali clienți

Am ajuns doar cu câteva minute înainte de începere pentru a nu da de bănuit. Nu prea ne încadram ca în vârstă în auditoriu, dar nu am fost refuzați. La intrarea în hotel un tânăr ne-a condus spre sala unde urma să aibă loc prezentarea.

„Ați venit pentru analize…“, mă întreabă tânărul. Mi se dă să completez o hârtie cu datele personale.

În sală, mai sunt 15 persoane, marea majoritate cu vârste peste 55 de ani. Ulterior aflu că toți au una sau mai multe probleme de sănătate, deci clienții „perfecți“.

Un tânăr, care ne spune că are 24 de ani, e din București, și îl cheamă George Chirica, ne face un scurt instructaj înainte de a începe prezentarea. Suntem avertizați că vom sta două ore, că ni se vor face „analize“ gratuite și că rezultatele le vom primi la final, de-abia după ce ni se va face o „scurtă“ prezentare a unor produse ale firmei.

Două ore durează munca de lămurire, cu prezentarea unor date medicale făcute pe loc, după care se trece la vânzarea propriu-zisă a seturilor de vase

Mod de viață nesănătos

Și începe prelegerea. George vorbește mult, fără pauze, gesticulează foarte mult și încearcă să interacționeze cât mai mult cu publicul.

Întrebările sunt simple, cu răspuns mai mult decât clar.

„Care este lucrul cel mai important pentru dumneavoastră?“ „Sănătatea“, vine răspunsul în cor.

„Și ce facem pentru a fi sănătoși?“, continuă tânărul. Răspunsurile diferă, lucru ce nu prea îi convine. Dar știe bine să ducă discuția spre ceea ce vrea el de fapt. Primește și răspunsul dorit: „Alimentaţia“.

„Exact!“, zice el apăsat.

Cât George vorbește, fiecare din sală mergem la un alt coleg și facem analizele „minune“. În fapt, timp de câteva secunde, trebuie să ții în mână un dispozitiv, care îți va spune la sfârșit cât de sănătos ești. Asta nu înainte de afi studiat dacă ești slab sau gras, porți sau nu ochelari, te doare sau nu ceva...

Sare, zahăr și grăsimi

Între timp, două femei se ridică și pleacă din sală.

„Vedeți, nu sunt interesate de sănătatea lor!“, le blamează tânărul care începe o prelegere de vreo oră, în care vorbește despre modul haotic în care mâncăm. Și discuția curge spre principalele cauze de deces: infarct plus AVC, cancer și diabet.

Și tot în urma unor întrebări de genul „Ce cauzează infarctul?“ sau „De ce facem diabet?“ George scrie pe o tablă ce duce la aceste deces.

„Exact! Consumul de grăsimi, sare și zahăr“, zice triumfător tânărul. Și așa „aflăm“ și noi de ce ni se tot recomandă la televizor să renunțăm la consumul de sare, zahăr și grăsimi.

Oalele de gătit au certificate de calitate incerte

Și vin și oalele minune

După o oră de vorbit despre sănătate, lumea își cam pierde răbdarea. George observă acest lucru și intervine.

„Dar, haideți să vă arăt soluția oferită de compania noastră pentru o alimentație sănătoasă!“, zice pe un ton ridicat tânărul. „În apluzele dumneavoastră, iată produsele noatre“ și ridică cârpa pusă peste nilște oale așezate pe o masă.

Bineînțeles că oalele sunt „senzaționale“, „făcute dintr-un material care este folosit în medicină – oţel chirurgical“. Și o ține așa vreo jumătate de oră.

Văzând că interesul celor din sală ajunge la cote de avarie, George încearcă să anime atmosfera.

„Dar haideți să vă demonstrăm ce pot să facă aceste oale“, zice tânărul care își cheamă un coleg cu o farfurie pe care este o bucată de carne și niște legume.

Găteşte într-una dintre oale, în doar câteva minute, fără să folosească pic de ulei sau condimente.

La final toți din sală sunt invitați să guste.

Pomană: 8.500 lei

Toate bune și frumoase, dar oalele au un preț și oamenii trebuie să-l știe. După ce sunt comparate apreciativ cu „vechile“ oale Zepter, care costau peste 1.000 de euro, iată și prețul: 8.500 lei.

Rumoarea din sală nu-l descurajează pe George, care continuă.

„Dar iată că șefii mei v-au pregătit o surpriză!“ și doi colegi de-ai tânărului împart niște flyere albastre. Suntem îndemnați să desfacem acei fluturași, iar în interior sunt niște cifre.

„Șefii mei au decis să acorde niște bonusuri“, zice George, care începe să deschidă niște plicuri și anunță câștigătorii.

„Cine are cifra doi pe acel bilețel albastru primește o reducere de 2.000 lei la achiziționarea oalelor“. Cine are cifra 5 primește 3.500 lei discount și plita pe care s-a gătit, cadou, și care valorează 2.000 lei. Iar marele câștigător primește o reducere de 5.000 lei pentru oale, plus plită, plus un storcător de fructe, care valorează 500 lei.

Pomană curată!

Fericiții câștigători sunt chemați, rând pe rând, la câte o masă, unde se află colegii lui George. Li se mai explică o dată ce au de făcut și sunt înștiințați că trebuie să ia o decizie pe loc.

„Marele câștigător“, o femeie trecută bine de 60 de ani, pare a le fi căzut în plasă, încântată de oferta făcută.

 

Buletinele de analiză făcute ad-hoc sunt pline de indici și concluziile sunt aiuritoare

„Mâncați sănătos, faceți sport“

Între timp, un alt tânăr ne împarte rezultatele analizelor. Bineînțeles că toți suntem bolnavi sau foarte bolnavi. Dar nu trebuie să ne facem griji sau să mergem la un consult la medic. Nu, cei de la firmă, pe lângă rezultatele analizelor ne oferă și „sfatul expertului“.

Așa aflăm că dacă avem probleme cu sistemul nervos, trebuie să „reduceți stresul, acordați atenție perioadei de odihnă, reduceți consumul de carne și alimente bogate în clesterol, consumați mai multe legume, renunțați la fumat și la consumul de băuturi alcoolice“. O parte dintre persoanele din sală, nici nu fumează și nici nu consumă alcool...

Trecem mai departe. Pentru cei cu probleme cardiovasculare, trebuie „echilibru între muncă și odihnă, stabilitate emoțională, consum de alimente care să regleze grăsimile din sânge“.

Și tot așa, în cazul problemelor cu funcția gastrointestinală, funcția hepatică și altele. Ideea de bază este că ne trebuie o alimentație sănătoasă, care nu poate fi obținută altfel decât folosind „oalele minune“.

„Banii de înmormântare“, dați pe oale

Aceste companii își selectează „clienții“ de pe listele principalelor clinici private din oraș.

Așa ei știu deja că au de-a face cu persoane în vârstă, cu una sau mai multe probleme medicale dar, foarte important, care își pot permite, într-un fel sau altul, să dea câteva mii de lei pe oale.

Anul trecut, în urma unei astfel de prezentări, părinții unei ieșence au ajuns să dea 4.000 lei pe niște oale și un aspirator.

„Am amuțit când am auzit ce-au făcut! Nici nu știam de unde au banii ăia. Pe urmă mi-au zis că i-au strâns pentru înmormântare! Am vrut să returnez produsele după ce am aflat, dar nu s-a mai putut. După ce mi-au răspuns o dată la telefon, nu am mai putut da de firma de la București“, ne spune Oana C., din Iași.

Pe OLX e plin de anunțuri de vânzare ale „oalelor minune”. Prețurile variază între 800 și 3.000 de lei

Calitate îndoielnică

Într-un anunț pe OLX, aceleași oale prezentate la Iași sunt vândute de o persoană din Craiova cu suma de 3.000 lei, fiind probabil tot cineva care a participat la o prezentare precum cea de la Iași.

Tot pe OLX, aceleași oale sunt vândute de o altă persoană cu 1.800 lei.

Pe alte site-uri, aceleași oale sunt vândute cu prețuri ce variază între 200 și 800 lei.

Cei care au căzut în plasa acestor prezentări făcute „oalelor minune“ susțin că nici într-un caz nu au 11, 12 sau 13 straturi, așa cum se laudă cei care vând și nici nu sunt atât de rezistente – „50 de ani“.

„Eu am cumpărat Zepter, originale, acum vreo 12 ani, le mai folosesc, dar nu mai sunt așa bune. Am luat și de acestea, acum vreo trei ani și sunt proaste calitativ. Asta e, m-am păcălit!“, ne-a spus Maria S., una dintre persoanele care au participat la prezentarea de la Iași.

Cine este Shwartz Cookware

De pe site-ul firmei, aflăm că Shwartz Cookware a fost înființată în septembrie 2007 în „inima Europei“, adică în Germania.

„Shwartz-Cookware produce produse specializate, realizate manual, unice și inovatoare, fabricate din materialele cele mai avansate și de cea mai înaltă calitate.

Scopul nostru principal al companiei este crearea de produse revoluționare în conformitate cu ultimele evoluții și tendințe.

Toate modelele și conceptele produselor Shwartz-Cookware sunt 100% dezvoltate de designerii Shwartz-Cookware în biroul nostru european.

În prezent lucrăm în colaborare cu alte întreprinderi din peste 40 de țări care acoperă cea mai mare parte a Europei și sunt deschise pentru noi parteneri strategici din întreaga lume“, scrie pe site-ul firmei.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31