fbpx
 

Incredibilul șantaj la stat al unui apropiat al lui Harabagiu, la recomandarea Primăriei


Neforțat de nimeni, Lucian Răchiteanu a cumpărat în 2017 un teren situat în mijlocul curții INCERC Iași. Acum, după ce l-a cumpărat, vrea să facă un schimb cu același institut, cu o parcelă cu acces la una dintre străzile din jur. Vrea să facă hotel, până atunci vrea chirie de la INCERC pe suprafața pe care a împrejmuit-o: „Ori îmi dați alt teren, ori îmi dați cale de acces, ori scoateți 2.500 de euro lunar pentru cel existent”, cere el, cu ajutorul Curții de Apel.

Lucian Răchiteanu, un apropiat al viceprimarului Gabriel Harabagiu, cere în instanță o sumă uriașă pentru că, neforțat de nimeni, a cumpărat un teren în curtea Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare în Construcții și Economia Construcțiilor (INCERC) Iași. Acum, încearcă să forțeze mâna Ministerului de Finanțe și Ministerului Cercetării să accepte un schimb de terenuri în curtea aceluiași institut ieșean.

La INCERC este o situație unică în țară: în mijlocul spațiului deținut de institut, Lucian Răchiteanu a împrejmuit o bucată de 1.124 mp de teren, blocând accesul într-o hală cu echipamente.

Un simplu angajat cumpără teren cu 150.000 de euro

Lucian Răchiteanu, un apropiat al viceprimarului Gabriel Harabagiu, ca și fratele său, Ionuț Răchiteanu, cumpărat, în septembrie 2017, un teren de 1.124 mp, de la Sigfried Moscovici.
Prețul achiziției într-o zonă extrem de căutată a orașului a fost mic: 150.000 de euro. Dar Sigried Moscovici a vândut ieftin cu un motiv: bănuia că-i va fi greu să construiască ceva acolo, terenul este o parcelă situată în mijlocul curții INCERC Iași.
Lucian Răchiteanu este angajat ca director regional de vânzări la o firmă care comercializează hrană pentru animale.
S-a încercat contactarea lui prin firma la care lucrează, pentru a explica sursa celor 150.000 de euro folosiți în tranzacție, dar a fost imposibil.

Terenul luat de Răchiteanu are o formă neregulată, în interiorul INCERC. Nu are acces la nicio stradă, dar încurcă și intrarea cercetătorilor în propriul institut

Povestea punerii  în posesie

Sigfried Moscovici, cel care i-a vândut terenul, s-a judecat pentru teren din 2007 până în 2014, când a câștigat definitiv un proces la Înalta Curte de Casație și Justiție. Terenul revendicat și care a ajuns în proprietatea lui este un lot de 1.292 mp aflat în mijlocul curții INCERC Iași, între clădirile cu echipamente.
Surse din INCERC ne-au spus că nu este foarte clar cine din cadrul sediului central al institutului a acceptat o astfel de punere în posesie.

Acum șantajează

Pentru că parcela sa este fix în mijlocul curții INCERC, fără cale de acces, Lucian Răchiteanu a deschis proces împotriva Ministerului de Finanțe, Ministerului Cercetării și INCERC, vizând trei direcții: ori un schimb de terenuri care să-i asigure ieșirea la stradă, ori drept de servitute acordat de INCERC, ori o modificare a hotarelor.
În documentul înaintat instanței susține că intabularea terenului făcută de către Sigfried Moscovici datează din aprilie 2014, la 3 luni după împroprietărire, în vreme ce intabularea pentru INCERC s-a făcut în 2016.
Este principalul său argument, conform căruia INCERC știa despre proprietatea sa la data la care a început intabularea pentru propriul teren și putea oferi drept de servitute.
Doar că solicitările sale nu se limitează la a forța schimbul sau servitutea, ci solicită și aproape 60.000 de euro: ar fi chiria pe teren, în 22 de luni cât a trecut de când a cumpărat terenul de la Moscovici.

Lucian Răchiteanu (cu fața) este angajat al unei firme de pet-food și nu e clar de unde a avut 150.000 de euro pentru a cumpăra un teren în centrul Iașului. E cumnatul lui Mircea Rotariu, unul din oamenii de bază în zona imobiliară ai viceprimarului Gabriel Harabagiu

Primăria dă sfaturi imobiliare în autorizație

Mai cere și 200 de lei/zi penalități. Ideea schimbului de terenuri i-a fost dată chiar de către Primărie, când i-a fost oferită autorizația pentru gard. Primăria Iași îi recomandă, în Autorizația de construire 31/15.01.2018: „Împrejmuirea are caracter provizoriu până la elaborarea și aprobarea unei documentații de urbanism care să stabilească condițiile urbanistice necesare autorizării. Având în vedere configurația actuală a parcelei, precum și amplasarea față de vecinătăți, în vederea asigurării caracteristicilor care să permită amplasasarea de construcții este necesară reconfigurarea parcelei, eventual prin schimb de terenuri”.

„Când a cumpărat terenul, știa că nu există trecere spre el. Probabil că Moscovici de asta l-a și vândut ieftin, nici nu cred că mai este în țară acum.”
Responsabil din cadrul INCERC care a dorit să-și păstreze anonimatul

Terenul INCERC e un triunghi perfect între străzile Șesan și Zimbrului. După retrocedare, cumpărătorul enclavei, susținut puternic de șefii Primăriei, cere 60.000 de euro pentru că nu și-a putut valorifica terenul. Cine l-a pus să cumpere?

O situație aberantă: curtea unui institut este blocată

Este fără precedent în țară: angajații INCERC trebuie să treacă printr-un culoar îngust lăsat între o clădire de birouri a institutului și gardul pus de Lucian Răchiteanu pentru a ajunge la serviciu. Despre accesul cu mașinile nici nu poate fi vorba.
Gardul a primit autorizație de la Primărtia Iași, în ianuarie 2018, la doar 3 luni după ce Lucian Răchiteanu a cumpărat terenul de la Sigfried Moscovici. În luna iulie 2018 a fost montat.
„A fost vina paznicului, pentru că nu avea cum să intre aici, nu are cale de acces. Totul s-a produs într-o zi de vineri, după program, a fost calculat totul. Paznicul a fost neatent, a lăsat poarta deschisă, cât a făcut rondul mașinile cu gard intraseră deja și montau”, spun surse din INCERC.
Cu această ocazie, a fost blocat cu gard accesul la cea mai importantă hală cu echipamente a institutului.
„A fost improvizată o cale de acces în această hală, dar accesul mașinilor mari, care ar avea de adus probe sau de luat echipamente este imposibil. Conducerea s-a adresat Primăriei pentru obținerea unei căi de acces, dar pentru că acolo are interese nerezolvate prietenul domnului Harabagiu, nici accesul nostru în hală nu este rezolvat de Primărie”, ne-au mai spus angajații INCERC Iași.
În blocaj a fost prinsă și o tipografie care se mută din spațiile INCERC, dar nu poate să își recupereze echipamentele, accesul cu mașina fiinnd imposibil.

Article image
Pentru că are pile la Primărie, un dezvoltator din Iași mută munții: o comisie din Palatul Roznovanu și-a schimbat opțiunea, învinsă de influențele acestui dezvoltator. În decembrie amânase decizia și îi pusese în vedere să mai taie din nivele, iar în ianuarie, la revenire, i-a aprobat proiectul inițial. Vecinii lui Bogdan Ciochină sunt revoltați de intențiile acestuia – clădiri înalte în zonă de case-, dar nimeni din Primă...
Autor Cezar Moraru Anchete 15 Iulie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31