fbpx
 
Statul eșuat: șeful Poliției de Frontieră, apărat de avocata traficanților. Soția - pensiune de 600.000 de euro

Statul eșuat: șeful Poliției de Frontieră, apărat de avocata traficanților. Soția - pensiune de 600.000 de euro


* Comisarul șef Leonardo Melinte, comandant adjunct al ITPF Iași, este apărat într-un proces de Mihaela Reznic, „avocata traficanților”
* Melinte a evitat să se pronunțe referitor la trecutul de contrabandistă a Larisei Mardari, mama avocatei Mihaela Reznic. „Adresați-vă inspectoratului”, a spus el
* Soția și cumnatul comisarului șef dețin, în părți egale, o pensiune modernă, cu multiple dotări, la intrarea în Târgu Frumos
* Pensiunea valorează circa 600.000 de euro, dispune de 14 camere, restaurant, salon de nunți și terasă
* Cifrele de afaceri și profiturile, chiar și-n pandemie, sunt impresionante
* La Rami e tradiționalul loc de popas pentru sute de basarabeni care tranzitează județul

Un ofițer superior al Poliției de Frontieră Iași se află în mijlocul unor uriașe controverse profesionale. Subalterni și conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor de Frontieră (SNPF) îl acuză pe comisarul șef Leonardo Melinte de management defectuos.

Leonardo Melinte a fost 12 ani șeful Poliției de Frontieră din vama Sculeni, apoi a fost comandant adjunct la nivel regional, iar acum e adjunct pe vămile din județul Iași

Câteva dintre formulările folosite de acuzatori la adresa lui Melinte: „grave lacune manageriale” și „responsabil de absolut tot ce se întâmplă ilegal în punctul de trecere a frontierei de stat”.

Răfuiala Melinte – SNPF s-a mutat în instanță. Paradoxal: într-unul dintre procese, comisarul șef Melinte este reprezentat de avocata Mihaela Reznic, cea care îi apără pe contrabandiștii de țigări.

În plan personal, lui Melinte îi merge mai bine: soția și cumnatul au o pensiune profitabilă în Târgu Frumos. O parte însemnată dintre clienți sunt cetățeni basarabeni. O recunoaște chiar soția, Mihaela: „Le place mâncarea noastră”.

Războiul de pe Facebook
În octombrie 2021, comisarul șef Leonardo Melinte a declarat apel la sentința Judecătoriei din luna mai prin care i s-a respins acțiunea formulată împotriva lui Adrian Diugu (președinte), Florin Zlate (vicepreședinte) și a SNPF.

Obiectul: „acțiune în răspundere delictuală”. Melinte i-a acuzat pe cei doi lideri ai sindicatului că au distribuit pe Facebook un articol publicat în 2018 de o publicație online.

„Inițial, în data de 17.06.2018, Sindicatul Național al Polițiștilor de Frontieră (SNPF) preia primul articol din «Justițiarul» la care adaugă interpretări proprii (contrar celor reținute de judecătorul fondului) aducându-mi-se acuze ce nu corespund realității. De menționat este modul organizat în care s-a desfășurat această campanie de către pârâți pe contul de Facebook al SNPF, postând primul articol la ora 12.52, ulterior Zlate Florin Laurențiu distribuind postarea de pe conturile lor personale pe Facebook, simultan, la ora 12.56, urmărindu-se astfel maximizarea impactului”, se arată în cererea de apel introdusă de avocata lui Leonardo Melinte.

Mihaela Reznic apără contrabandiști în câteva dosare și, în același timp, îl reprezintă într-un proces pe comandantul adjunct Leonardo Melinte

„... considerându-mă corupt”
În același document, se mai vorbește despre faptul că sindicaliștii au distribuit de zeci de ori acel material și, astfel, articolul ar fi atins „cote ridicate de popularitate în rândul internauților”.

Comisarul șef Melinte a apreciat că informațiile prezentate în material și care-l inciminau nu corespund realității. În plus, a susținut acesta, nu ar fi fost primul caz în care SNFP s-ar fi pronunțat asupra activității sale. „Cu scopul de a mă denigra, de a-mi știrbi autoritatea și de a provoca o reacție agresivă în rândul colegilor pe care îi coordonez”, a mai menționat Melinte în apel.

Ofițerul a notat că a fost afectat atât el cât și familia sa. „Parte din polițiștii din subordine au afișat ulterior o atitudine ostilă față de mine, îndoindu-se de calitățile mele manageriale, considerându-mă corupt”, a mai spus Melinte în cererea de apel.

Comisarul șef Melinte a pierdut în prima instanță
Articolele invocate în acest proces se referă la un eveniment petrecut în noaptea de 2 spre 3 iunie 2018. Atunci, un tir plin cu țigări de contrabandă, aproximativ 285.000 de pachete, ar fi fost descoperit din întâmplare lângă Ungheni. La acea vreme, responsabil de zona respectivă era Leonardo Melinte, de aici și acuzațiile care i-au fost aduse. „Este un dosar la DIICOT, nu pot să mă pronunț”, a afirmat Melinte.
În 2019, comisarul șef Melinte i-a acționat în judecată pe Zlate, Diugu și pe sindicat, însă în 2021 a pierdut în primă instanță. Dar conflictul dintre ofițerul Poliției de Frontieră și sindicaliști este unul mai vechi.

Pensiunea Rami un salon de evenimente dotat complet

Principalele acuzații la adresa comisarului-șef

Iată câteva fragmente din sesizările Sindicatului Național al Polițiștilor de Frontieră adresate miniștrilor Afacerilor Interne (2017-2021):
- „Polițiștii de frontieră ne-au adus la cunoștință în diferite situații de faptul (unii bănuind, alții având dovezi) că adjunctul șefului de sector Cms. șef Melinte Leonardo este responsabil de absolut tot ce se întâmplă ilegal în punctul de trecere a frontierei de stat. Organele de conducere ale organizației noastre i-au încurajat și îndrumat în repetate rânduri să sesizeze organele abilitate, însă polițiștilor de frontieră le este frică de Cms șef Melinte Leonardo întrucât acesta se laudă cu relații la nivel extrem de înalt și afirmă peste tot că nimeni nu-i poate face nimic”
- „Adjunct șef sector Melinte Leonardo – deși a picat diagnoza organizațională în decembrie 2018, este în continuare pe funcție. Sindicatul are nenumărate sesizări la adresa acestuia însă conducerea protejează abaterile disciplinare și le clasează (una chiar în 2019) sau le sancționează cu atenționări”
- „Revocarea dispoziției de împuternicire pe funcția adjunct al șefului de inspectorat al ITPF Iași a domnului Cms Melinte Leonardo. Acesta este unul din cele mai controversate personaje din cadrul ITPF Iași, bine cunoscute de întreg Ministerul și de toate structurile de informare ale acestuia, SNPF a trimis nenumărate sesizări către MAI și IGPF cu privire la acesta, mai mult de atât în toate întâlnirile dintre MAI și SNPF au fost discutate abuzurile acestuia, atașăm adresa (...). Această persoană controversată este susținută și promovată de președintele Consiliului Județean Iași, Alexe Costel, pentru care DNA a cerut ridicarea imunității în vederea urmăririi penale”
- „În anul 2019 s-a efectuat o diagnoză organizațională care a confirmat abuzurile acestuia cu privire la personalul subordonat. Este iarăși inexplicabilă lipsa de reacție a IGPF, care tolerează sau mai bine zis protejează astfel de polițiști. Au fost numeroase sesizări din partea colegilor polițiști de frontieră referitoare la deficiențele manageriale și de comportament ale acestuia. Ex: raportul negativ al rezultatului acestei diagnoze”
- „De-a lungul timpului am sesizat în repetate rânduri mai multe nereguli ce ne sunt aduse la cunoștință de membrii noștri de sindicat cu privire la Cms Melinte Leonardo. Am solicitat chiar și o diagnoză organizațională care a avut loc și pe care acesta a picat-o. Din cauza managementului defectuos, șeful nemijlocit a hotărât în două rânduri să-i acorde calificativul BINE, calificativ supraevaluat din punctul nostru de vedere, ținând cont și de notele de fundamentare întocmite, care scot în evidență grave lacune și abateri disciplinare. Din păcate IGPF-ul nu se dezice de a apăra persoanele cu grave lacune manageriale și suspecte în comiterea de infracțiuni transfrontaliere, astfel că cele două calificative au fost transformate de IGPF în Foarte Bine, neținând cont de sesizările noastre și de notele de fundamentare întocmite de șeful nemijlocit și ITPF Iași”

Pensiunea Rami are 14 camere la dimensiuni de 3 stele

Diagnoza: modul în care te văd colegii, sub anonimat
Despre conflictul cu sindicatul, Melinte a declarat pentru REPORTER DE IAȘI că se încearcă denigrarea sa prin intermediul SNPF. „Eu cred că am încurcat. Nu știu ce”, a răspuns, eliptic, Melinte.
În legătură cu diagnoza organizațională despre care sindicatele spun că a picat-o, ofițerul a susținut că acest lucru s-a întâmplat tocmai din cauza articolelor care l-au avut ca personaj. Această diagnoză, ca procedură, constă într-o discuție psiholog – polițiști, anonimă, pentru a afla părerea colegilor despre respectivul care face obiectul acestui demers.
În plus, în două rânduri, Melinte a primit la evaluări „bine”, calificativ care i-a fost schimbat la București în „foarte bine”. „Am apelat la contestație”, a explicat comisarul șef.

Melinte a luat-o avocat exact pe „legătura” traficanților
Altă controversă care îl însoțește pe Leonardo Melinte. Avocata acestuia, Mihaela Reznic, a avut, până de curând, contract pentru servicii de asistență juridică cu Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră (IPTF). Însă, în paralel, după cum singură a admis, a intrat în dosare ca apărător al contrabandiștilor de țigări, adică fix activitatea pe care trebuie să o împiedice Poliția de Frontieră.

După ce REPORTER DE IAȘI a scris în noiembrie 2021 despre această situație absurdă, în urma unei noi proceduri, ITPF a desemnat un alt avocat.

Avocata Reznic este fiica Larisei Mardari, un alt personaj implicat în conflicte cu polițiștii de frontieră. Mardari a fost judecată și, ulterior, condamnată pentru ultraj și pentru că a lovit cu mașina un polițist de frontieră căruia i-a rupt un deget de la picior. Prin contopire, a primit o pedeapsă de 10 luni de închisoare cu suspendare.

Administratorul pensiunii, cumnatul comisarului șef Melinte, pune investițiile de sute de mii de euro pe seama creditelor bancare

Comisarul șef evită să se pronunțe despre Reznic și Mardari
Chestionat despre Mardari și Reznic, comisarul șef Leonardo Melinte a fentat răspunsul: „Nu pot să spun dacă Mardari a fost implicată în rețele, întrebați la Inspectorat”. Similar, a spus și despre avocata Reznic: „Nu știam că are dosare cu contrabandiști de țigări”. Acesta a adăugat că a plătit-o separat pe Reznic, contractul neavând legătura cu cel pe care avocata l-a avut cu ITPF.
Contactată de REPORTER DE IAȘI, Mihaela Reznic nu a răspuns apelurilor telefonice.
Acum, comisarul șef Leonardo Melinte este în funcția de adjunct la Sectorul Poliției de Frontieră Iași după ce între 20 noiembrie 2020 și 20 februarie 2021 a fost numărul 2 în Inspectoratul Teritorial, mai exact împuternicit adjunct al șefului ITPF. Anterior, între 2004 și 2016 a fost șef al Punctului Poliției de Frontieră Sculeni.

Leonardo Melinte și soția au venituri relativ mici, dar pensiunea, din care familia deține 50%, declară profituri nete de sute de mii de lei

În declarație are doar un apartament și un Golf din 2016

Contestatarii lui Leonardo Melinte au adus în discuție și starea materială a familiei acestuia, alta decât cea care reiese din declarațiile de avere completate de ofițer.

Astfel, potrivit celei depusă în 2020, Leonardo și soția sa, Mihaela Melinte dețin un apartament de 75 mp achiziționat în 1999 și un VW Golf fabricat în 2016.

Familia a contractat un credit de aproape 72.000 euro în 2007. „Când s-au mutat părinții mei aici. Apoi, au vândut ce aveau la Botoșani, cei 50.000 au fost dați la bancă, iar acum tatăl meu achită diferența ca rată lunară”, a explicat Melinte.

BMW-ul X1 din stânga este condus de soția comisarului șef. X6 din dreapta este mașina cumnatului 

Salariul lui Melinte nu depășește 2.000 de euro
Conform aceluiași document citat, familia nu deține terenuri sau alte case. La categoria venituri, salariul lui Melinte este secretizat, chipurile datorită calității sale de „funcționar public cu statut special”.

Un om din sistem crede că ținând cont de funcție, vechime și alte sporuri, salariul net al comisarului șef este în prezent undeva între 1.500 și 2.000 de euro. Venitul soției, cel declarat oficial, este unul modest: 21.480 lei, net, aferent anului 2019. Rezultă, o medie lunară netă de aproximativ 1.800 de lei.

Pensiunea Rami mai deținea un BMW X6, modelul anterior, de vânzarea căruia s-a ocupat fiul comisarului-șef, Mălin Melinte

Afacerea de la Târgu Frumos a evoluat spectaculos
Ceea ce nu spune declarația de avere este că Mihaela Melinte, soția comisarului șef, deține 50% din părțile sociale ale SC Rami SRL. Cealaltă jumătate îi aparține lui Lucian Tanasă, fratele Mihaelei.

Firma are un popas turistic în Războieni, o suburbie a orașului Târgu Frumos. În perioada 2008 – 2015 inclusiv, SRL-ul a avut profituri modeste, spre exemplu 791 de lei în 2010 și 988 lei în 2014.

Însă, în ultimii ani, atât cifra de afaceri cât și profitul au avut un trend ascendent. Profit net de 230.085 lei în 2016 și de 456.644 lei în 2019.

Chiar și în an pandemic, 2020, când toată industria HORECA a fost la pământ, SC Rami a înregistrat un profit net de peste 72.000 de euro. „Am avut deschis, cazări. Și am livrat mâncare”, a spus Mihaela Melinte.

Soția deține jumătate dintr-o afacere de sute de mii de euro
Câteva precizări:
1) După 2019, cel mai bun an financiar al Rami SRL, când a fost raportat un profit net de aproape 100.000 euro, în declarația de avere din 2020 a lui Leonardo Melinte nu a fost menționat niciun leu dividende încasate de soția sa
2) Mihaela Melinte conduce un BMW X1 alb care nu figurează în declarația de avere a soțului, motivul fiind că mașina este înmatriculată pe firmă
3) Pe aceeași firmă Rami SRL este înmatriculată o altă mașină, BMW X6, din 2019. Lucian Tanasă, cumnatul comisarului șef, a afirmat că el merge cu acest autoturism. Un alt BMW X6, model mai vechi, a fost vândut recent, anunțul fiind publicat de Mălin Melinte, fiul ofițerului. „Nu reușeam să vând mașina și l-am rugat pe nepotul meu să mă ajute, el se pricepe mai bine cu internetul”, a spus Lucian Tanasă. Pe net, mașina fusese scoasă la vânzare la un preț de 23.000 euro

Două perechi din R. Moldova tocmai coborâseră dintr-o mașină scumpă în fața Pensiunii Rami

Principalii clienți ai pensiunii: basarabenii

Cei doi asociați, Mihaela Melinte și Lucian Tanasă au negat orice implicare a polițistului în această afacere. „Cumnatul meu nu are nicio treabă. Asta e firma mea și a surorii mele înainte ca ei să fie căsătoriți. El nicio ciorbă nu vine să mănânce aici, tocmai ca să nu iasă discuții. Îl respect, dar din cauza funcției lui am avut multe controale”, a spus Lucian Tanasă, cumnatul comisarului șef.
Actuali și foști colegi de-ai lui Melinte au spus că li se pare suspect că mare parte din clientela pensiunii este reprezentată de cetățeni din Republica Moldova. „Suntem pe ruta lor. Le place mâncarea și ni s-a dus vestea în rândul lor”, a precizat Mihaela Melinte.

Tg. Frumos nu este nici pe ruta Albița, nici pe cea a Sculeniului în relația cu Iașul. Peste basarabeni este peste mână să ajungă la Târgu Frumos. Între graniță și Iași sunt o sumedenie de pensiuni și restaurante.
Pensiunea, amplasată pe marginea drumului european, are, potrivit propriul site, 29 de locuri de cazare în 14 camere. Există mai multe corpuri de clădire, un restaurant, două terase, un loc de joacă pentru copii.
Investiția este de minim 600.000 de euro. Exact când REPORTER pleca de la fața locului, după interviu, în fața pensiunii parcase o Toyota Camry cu număr de R. Moldova. Au coborât două perechi și s-au dus să mănânce.

Situația financiară a firmei Rami SRL
                 

Article image
*Prietenia româno-moldovenească pe vama Prut are un nume: Mihaela Reznic * Este fiica basarabencei Larisa Mardari, care are două condamnări cu suspendare după procese cu Poliția de Frontieră * Culmea, ambii copii au devenit avocați, iar fiica are de trei ani contract de consultanță cu Poliția de Frontieră (ITPF) Iași * Și Mihaela Reznic, și fratele ei, Alexandrin, au apărat cetățeni moldoveni trimiși în judecată pentru cont...
Autor Cezar Moraru Anchete 22 Noiembrie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31